Ποινές κάθειρξης κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πρότεινε ο Εισαγγελέας Έδρας Ελευθέριος Πατσής επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που εκδικάζει την υπόθεση του ΕΛΑ, στους Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη. Η συνολική ποινή που επέβαλε το δικαστήριο φθάνει τα 1.174 έτη κάθειρξης για τον κάθε κατηγορούμενο έναντι των 972 που είχε προτείνει ο Εισαγγελέας. Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, στους κατηγορούμενους επιβάλλονται οι παρακάτω ποινές κάθειρξης: - Για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών κατ' εξακολούθηση ποινή κάθειρξης 28 ετών - Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 16 εκρήξεις ποινή κάθειρξης 12 ετών και χρηματικό πρόστιμο 1.000 ευρώ για την κάθε μία - Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε πέντε εκρήξεις ποινή κάθειρξης 8 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ για την κάθε μία - Για την κατηγορία της απόπειρας έκρηξης ποινή κάθειρξης 6 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ - Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 20 εκρήξεις κατ' εξακολούθηση ποινή κάθειρξης 13 ετών και 1.000 ευρώ πρόστιμο - Για την κατηγορία της μίας απόπειρας έκρηξης κάθειρξη 6 ετών και πρόστιμο 1.000 ευρώ - Για την κατηγορία της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού διοικητή Απόστολου Βέλιου κάθειρξη 18 ετών στον καθένα - Για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 48 απόπειρες ανθρωποκτονιών κάθειρξη 13 ετών για κάθε μία απο τις απόπειρες Το δικαστήριο θα συσκεφθεί για τις συγχωνεύσεις των ποινών, που σύμφωνα με το νόμο δεν πρέπει να ξεπερνούν την 25ετή κάθειρξη για τον κάθε κατηγορούμενο. Νωρίτερα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε η αίτηση εξαίρεσης του τακτικού εισαγγελέα Ελευθέριου Πατσή, που είχε υποβάλει ο κατηγορούμενος Αγγελέτος Κανάς.

[Με αφορμή το πρώτο άρθρο, και χωρίς να γνωρίζω νομικά, νομίζω πως είναι από τις λίγες φορές που ένα δικαστήριο επιβάλλει ποινές μεγαλύτερες από αυτές που προτείνει ο εισαγγελέας, αυτός δηλαδή που παίζει το ρόλο του κατηγόρου για λογαριασμό του κράτους. ...Εισαγγελικότεροι του εισαγγελέως οι κ.κ. δικασταί...] Η είδηση από την ΕΡΤ: «Είκοσι πέντε χρόνια κάθειρξη στον κάθε ένα από τους τέσσερις καταδικασθέντες για την υπόθεση του ΕΛΑ Κώστα Αγαπίου, Χρήστο Τσιγαρίδα, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη και 22.000 ευρώ πρόστιμο επέβαλλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων μετά τη συγχώνευση των ποινών, που είχε επιβάλει αρχικά και έφτανα τα 1.174 χρόνια κάθειρξη, κατά πολύ περισσότερα των 972, που είχε προτείνει ο εισαγγελέας Ελευθέριος Πάτσης. Αίτημα για αναστολή εκτέλεσης της ποινής έχουν υποβάλλει μέχρι τώρα ο συνήγορος του Χρήστου Τσιγαρίδα επικαλούμενος λόγους υγείας και του Κώστα Αγαπίου για ένδεια αποδεικτικών στοιχείων».

Οι αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης της ποινής, απορρίφθηκαν. Κατά πλειοψηφία για Τσιγαρίδα και Αθανασάκη, ομόφωνα για τον Κώστα Αγαπίου και τον Αγγελέτο Κανά. Ο Χρήστος Τσιγαρίδας θα ξεκινήσει απεργία πείνας για συμπαράσταση στους άλλους πολιτικούς κρατούμενους, που κρατούνται για την υπόθεση της Ε.0. 17Ν

"Δεν συντρέχει κίνδυνος βλάβης"

«Την απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος στην εκτέλεση της ποινής των κατηγορουμένων πρότεινε νωρίτερα ο εισαγγελέας έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Ελευθέριος Πατσής.

Σύμφωνα με τον κ. Πάτση, για τους τέσσερις κατηγορούμενους στην υπόθεση του ΕΛΑ συντρέχει το στοιχείο της επικινδυνότητας, καθώς, όπως ανέφερε, το μακροχρόνιο των πράξεων για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι δηλώνει μια ροπή των κατηγορουμένων προς αυτές τις πράξεις και γενικότερα στο έγκλημα». Δηλαδή, το γεγονός ότι κανείς δεν προσπάθησε να διαφύγει τη σύλληψη, το γεγονός ότι όταν αποφυλακίστηκαν, μετά από 18 μήνες στα λευκά κελιά, δεν παραβίασαν κανέναν από τους όρους που τους τέθηκαν, το γεγονός ότι το ίδιο το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο ΕΛΑ έχει σταματήσει κάθε δράση από το 1995, άρα και αυτοί που ονόμασε μέλη του - θυμάστε, στηριγμένο στην κατάθεση της υστερικής κ. Κυριακίδου! - δεν είναι "επικίνδυνοι", όλα αυτά είναι λεπτομέρειες για τον κ. Πατσή

Και συνεχίζει: «Σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, για κανέναν από τους κατηγορούμενους δεν συντρέχει περίπτωση βλάβης, είτε οικονομικής είτε υγείας, από την παραμονή τους στις φυλακές.

Αναφερόμενος σε καθέναν ξεχωριστά, ο κ. Πατσής είπε για το Χρήστο Τσιγαρίδα ότι τιμά τη γενναία στάση που τήρησε, αλλά δεν μπορεί να θεωρήσει ότι οι λόγοι υγείας που επικαλείται είναι επαρκείς για να μην οδηγηθεί στη φυλακή.

Για την Ειρήνη Αθανασάκη, ο εισαγγελέας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε σταθερή εργασία στην οποία να πρέπει τώρα να επιστρέψει, ενώ για τον Αγγελέτο Κανά τόνισε ότι η συμπεριφορά που επέδειξε στο δικαστήριο ήταν επιθετική».

Κι αυτά, ενώ η Αθανάσακη έχει κι εγώ δεν ξέρω πόσες χιλιάδες ένσημα... Κι ο Κανάς θα οδηγηθεί στα κελί, επειδή, λέει, είχε επιθετική συμπεριφορά! «Και για τον Κώστα Αγαπίου, ο εισαγγελικός λειτουργός έκρινε ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να μην οδηγηθεί στη φυλακή».

Το καθεστώς οδηγεί κι άλλους, εκδικητικά, στη φυλακή. Κι όταν, στο Εφετείο πια, καταπέσουν οι αστείες κατηγορίες, τι θα πει η δημοκρατία για τα 2 χρόνια στη φυλακή που θα έχει περάσει ο καθένας τους;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License