Δίκη για ΕΛΑ - Η απόφαση

Μέχρι στιγμής, από ΝΕΤ.

Αθώος ομόφωνα από όλες τις κατηγορίες ο Μιχάλης Κασσίμης. Χ. Τσιγαρίδας και Ειρήνη Αθανασάκη, ένοχοι (η Αθανασάκη κατά πλειοψηφία) για οπλοκατοχή και απλή συνέργεια σε όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ (εδώ υιοθέτησαν την εξωφρενική πρόταση του εισαγγελέα!). Αθώοι για 1η Μάη. Αθώοι όλοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση λόγω παραγραφής (δέχτηκαν δηλαδή ότι δεν υπήρχε ΕΛΑ μετά το 1995). Νεότερα σε λίγο.

από Αγελαδίτσα 06/10/2004 11:01 πμ.


Ίδια η απόφαση για τους 4 (Τσιγαρίδα, Αγαπίου, Κανά, Αθανασάκη) - για άλλους ομόφωνα, για άλλους με πλειοψηφία. Ένοχοι για προμήθεια εκρηκτικών-οπλοκατοχή, απλή συνέργεια σε όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ, αθώοι για 1η Μάη, αθώοι για συμμετοχή στην οργάνωση λόγω παραγραφής. Όχι μόνο δέχτηκαν (προφανώς) τις καταθέσεις της Κυριακίδου και τα κουρελόχαρτα της Στάζι, αλλά προχώρησαν στην υιοθέτηση της ναζιστικής έμπνευσης έννοιας της "ψυχικής συνδρομής". Δηλαδή το ότι υπήρξαν, κατά το δικαστήριο, μέλη του ΕΛΑ, αυτόματα συνεπάγεται ότι συμμετείχαν σε όλες τις ενέργειες, χωρίς κανένα άλλο στοιχείο, ήταν-δεν-ήταν εκεί! Εκτός αυτού η απόφαση είναι τελείως αλλοπρόσαλλη αφού ουσιαστικά σημαίνει ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, εφόσον δέχεται ότι "τρομοκρατική οργάνωση" δεν υπήρχε μετά το 1995 και ο τρομονόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ.

από ------ 06/10/2004 11:04 πμ.


Τις αποφάσεις του για τους κατηγορούμενους για συμμετοχή στον ΕΛΑ ανακοίνωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Αθώος κρίθηκε ο Μιχάλης Κασίμης. Ένοχοι μόνο για προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών, καθώς και για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και υποθέσεις εκρήξεων. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος του δικαστηρίου, στην ανάγνωση του σκεπτικού της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου, ανέφερε για τον Μιχάλη Κασίμη ότι οι δικαστές από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν σχημάτισαν πλήρη πεποίθηση για την συμμετοχή του στην εγκληματική οργάνωση ΕΛΑ και ειδικότερα για την συμμετοχή τους στην απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου. Αμέσως μόλις ανέγνωσε το συγκεκριμένο σημείο από το σκεπτικό της απόφασης η κυρία Ελισάβετ Μπρίλλη ζήτησε από τον Μιχάλη Κασίμη να αποχωρήσει από τις θέσεις των κατηγορουμένων και να καθίσει στις θέσεις για το ακροατήριο. Για τους υπόλοιπους κατηγορουμένους Χρήστο Τσιγαρίδα, Κώστα Αγαπίου, Αγγελέτο Κανά και Ειρήνη Αθανασάκη, το δικαστήριο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να πάψει οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος τους για την κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς -όπως αναφέρεται στο σκεπτικό- η δράση του ΕΛΑ και της 1ης ΜΑΗ έληξε το 1995, όταν η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν σε βαθμό πλημμελήματος. Επομένως, σύμφωνα με την κρίση των δικαστών, η κατηγορία έχει παραγραφεί. Σημειώνεται ότι επειδή στην τελευταία προκύρηξη του ΕΛΑ αναφερόταν ότι «ο αγώνας συνεχίζεται», προέκυπτε θέμα για το κατά πόσο το δικαστήριο θα έκρινε ότι η δράση της οργάνωσης έχει τερματιστεί. Τελικά το διαστήριο έκρινε ότι η δράση του ΕΛΑ τερματίστηκε το 1995. Το δικαστήριο κρίνει ένοχους τους κατηγορούμενους Τσιγαρίδα, Αγαπίου, Κανά και Αθανασάκη για τις κατηγορίες της προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών και της οπλοκατοχής και επίσης για την κατηγορία της απλής συνέργιας σε 41 υποθέσεις εκρήξεων και απόπειρας εκρήξεων. Επίσης, κρίθηκαν ένοχοι για την κατηγορία της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλιου. Το δικαστήριο κήρυξε αθώους τους κατηγορουμένους σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν για τις υποθέσεις της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γιώργου Ραυτόπουλου και της ανθρωποκτονίας του δικαστικού Αναστάσιου Βενάρδου. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την Ειρήνη Αθανασάκη, η πρόεδρος διευκρίνισε ότι ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη ότι η κατηγορουμένη πρέπει να κριθεί αθώα για όλες τις κατηγορίες, καθώς κατά την άποψή του δεν σχηματίστηκε πλήρης δικανική πεποίθηση για την ενοχή της. Η διαδικασία συνεχίζεται με τις τοποθετήσεις των συνηγόρων όσον αφορά τα ελαφρυντικά των κατηγορουμένων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ανώτερη ποινή που θα επιβληθεί είναι 25 χρόνια κάθειρξης. http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=571292&lngDtrID=244

από Αγελαδίτσα 06/10/2004 1:18 μμ.


Σχετικά από ΑΠΕ: Κανένα ελαφρυντικό δεν ζήτησαν να τους αναγνωριστεί από το δικαστήριο οι κατηγορούμενοι Κώστας Αγαπίου και Ειρήνη Αθανασάκη. Όπως δήλωσαν οι συνήγοροί τους,ο μεν Κώστας Αγαπίου θεωρεί εσφαλμένη και άδικη την απόφαση και επομένως αρνείται να νομιμοποιήσει μια ολόκληρη διαδικασία που αποσκοπεί στην εξόντωσή του. Η Ειρήνη Αθανασάκη, όπως τόνισε η συνήγορός της, δεν ζητά αναγνώριση ελαφρυντικού, καθώς θεωρεί ότι είναι αθώα και θα διεκδικήσει την αθωότητά της και στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Ο Αγγελέτος Κανάς μέσω του συνηγόρου του αιτήθηκε στους δικαστές να του αναγνωρίσουν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου,της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς και των μη ταπεινών αιτίων. Μη ταπεινά αίτια ζήτησε να αναγνωριστούν μέσω του συνηγόρου του και ο Χρήστος Τσιγαρίδας. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος που έλαβε το λόγο μετά τις τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης διευκρίνισε στους δικαστές ότι το αίτημά του έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Το ελαφρυντικό, είπε ο κατηγορούμενος, το ζητώ όχι για να μειώσω την ποινή μου αλλά γιατί ο αγώνας δεν μπορεί να έχει ταπεινά ελατήρια. Την απόρριψη των αιτημάτων για αναγνώριση ελαφρυντικών ζήτησαν οι εισαγγελείς κ. Ελευθέριος Πατσής και Κωνσταντίνος Βομπίρης.

από ..."... 06/10/2004 1:45 μμ.


Το δικαστήριο απέρριψε τα αιτήματα των συνηγόρων περί ελαφρυντικών. Νωρίτερα είχαν ζητήσει το ίδιο και οι δύο εισαγγελείς Ελευθέριος Πατσής και Κωνσταντίνος Βομπίρης.

...

Αντιδράσεις συνηγόρων

"Είμαι ευχαριστημένος από το ένα τμήμα της απόφασης του δικαστηρίου, αυτό δηλαδή, που αφορά την αθώωση του Μιχάλη Κασσίμη. Ήταν σωστή και δίκαιη απόφαση. Σε ότι αφορά τους άλλους κατηγορούμενους, θεωρώ ότι υπάρχει μια υπερβολική διεύρυνση της καταστολής, είναι σφάλμα του δικαστηρίου αυτή η απόφαση και θα περιλαμβάνει και σφάλμα στην εκτίμησή του", δήλωσε ο συνήγορος του Κώστα Αγαπίου, Σπύρος Φυτράκης.

"Οι δικαστές απέδειξαν ότι είναι τίμιοι, αλλά η κρίση τους είναι λανθασμένη. Ελπίζω ότι, το δικαστήριο θα αφήσει ελεύθερο αύριο τον κ. Κανά και θα δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην ποινή", δήλωσε ο συνήγορος του Αγγελέτου Κανά, Αλέξης Κούγιας.

"Ο Κασίμης ήταν αυταπόδεικτα αθώος και σωστά έπραξε το δικαστήριο", δήλωσε ο Χρήστος Τσιγαρίδας. Εστίασε όμως στο θέμα της συλλογικής ευθύνης, χαρακτηρίζοντάς την ως φάκα, λέγοντας ότι, αύριο σε μια διαδήλωση αν κάποιος πετάξει μια μολότωφ θα συλληφθούν όλοι και θα καταδικαστούν για την πράξη.

Ο συνήγορος πολιτικής αγωγής του Γιώργου Ραφτόπουλου, Δημήτρης Ευαγγελάτος, υποστήριξε ότι, κάθε απόφαση δικαστηρίου πρέπει να είναι σεβαστή. "Η συγκεκριμένη απόφαση, όμως, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Θεωρούμε άδικη και αβάσιμη την απόφαση", κατέληξε.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο με την ανάγνωση των ποινών. Υπενθυμίζεται ότι όλοι οι κατηγορούμενοι είναι ελεύθεροι.

από ------ 06/10/2004 2:01 μμ.


ότι η αναγνώριση του ελαφρυντικού των μη ταπεινών ελατηρίων θα είχε μεγάλη σημασία, γιατί με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται στην ουσία ο πολιτικός χαρακτήρας των πράξεων, ενώ έχει και νομικά ωφέλη. Γι'αυτό το δικαστήριο αμέσως το απέρριψε. Επίσης αυτό με την συλλογική ευθύνη είναι μεγάλη ιστορία που θα παλευτεί μεν δευτεροβάθμια, δημιουργεί δε επικίνδυνο δεδικασμένο, όπως είπε και ο Τσιγαρίδας.

από Κώστας 06/10/2004 3:16 μμ.


η χουντα ειναι παλι εδω, πανταχου παρουσα και τα παντα πληρουσα...

από -/- 06/10/2004 5:13 μμ.


post image
Τουλάχιστον για κάποιον σταμάτησε η δίωξη από το κράτος...

Εικόνες:


post image
Για να τη διαβάσετε, καλύτερα τυπώστε την... Είναι το κείμενο της απόφασης, όπως δόθηκε σήμερα στους δημοσιογράφους (και τους συνηγόρους, φαντάζομαι).

Εικόνες:


Δεν θέλω να κάνω υποδείξεις απλά μια σκέψη:Γιατί η κάλυψη της απόφασης του δικαστηρίου από τα ΜΜΕ τονίζει καταρχήν την αθώωση του Κασίμη και όχι την καταδίκη των υπολοίπων? Έχω την υποψία (μπορεί να είναι και λάθος) ότι παραπομπή του Κασίμη(όπως και αυτή του Σερίφη για την 17Ν) έγιναν για να οδηγήσουν σε μια αυτονόητη αθώωση που θα έδινε ένα προσωπείο ανεξαρτησίας στο δικαστήριο και επίφαση νομιμοποίησης στη διαδικασία καταδίκης των υπολοίπων. Τα λέω όλα αυτά γιατί εχθές διάβασα στο in.gr την είδηση με τίτλο 'αθώος ο Κασίμης στα μαλακά οι υπόλοιποι'(από κάτω εξηγούσε ότι οι υπόλοιποι θα φάνε το πολύ 25 χρόνια -αναρωτιέμαι ποιο είναι το όχι μαλακά). Είναι προφανές ότι στην περίπτωση του in.gr και των άλλλων ΜΜΕ υπάρχει σκοπιμότητα στον τρόπο κάλυψης της είδησης. Εδώ όμως? Μήπως θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε? Ξαναλέω δεν κάνω υπόδειξη ούτε γνωρίζω την υπόθεση τόσο καλά ώστε να ξέρω τι σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από κάθε πράξη και κατά συνέπεια μπορεί να κάνω και λάθος. Αν όμως δεν υπάρχει κάποιος λόγος που δεν γνωρίζω τότε νομίζω ότι η παρουσίαση της απόφασης με αυτό τον τρόπο είναι λάθος.

από en@s 07/10/2004 3:01 μμ.


Μπορεί να έχεις δίκιο, φίλε, μπορεί και όχι. Γιατί, για πες μου,είχε ανάγκη η δικαιοσύνη την επίφαση της νομιμοποίησης που διαπιστώνεις καθ΄όλη τη διάρκεια της δίκης και των όσων προηγήθηκαν; Καταδικάστηκαν χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο, χωρίς πρακτικά, παραλίγο να έχουμε και διορισμένους από το δικαστήριο δικηγόρους (θυμάσαι τη φάση με τους δικηγόρους της Αθανασάκη) κλπ. Δεν υπήρχε καμιά επίφαση νπμιμοποίησης κι όμως πέρασαν όλα αυτά χωρίς κοινωνικές αντιστάσεις. Η επίφαση νομιμοποίησης είναι λοιπόν κάτι σχετικότατο. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου αδιαφόρησε για τη δίκη και αδιαφορεί για την απόφαση. Και η καταδίκη αυτής της δίκης από μας και από θεσμούς που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση και τήρηση των δικαιωμάτων δεν παρεμποδίζεται από την αθώωση του Κασίμη ή όποιου άλλου σε παρόμοιες καταστάσεις. "Έπεσαν στα μαλακά", εννοούν σίγουρα τα ισόβια που έφαγαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη της 17Ν.

από en@s 07/10/2004 3:53 μμ.


Κατηγορούνται ουσιαστικά για 21 εκρήξεις και 48 απόπειρες ανθρωποκτονιών που μάλλον συνδέονται με αυτές τις εκρήξεις, αν κρίνω από τα ονόματα που αναφέρονται στην απόφαση. Για το αδίκημα της οπλοκατοχής κρίνονται αθώοι και επίσης αθώοι για τις υποθέσεις Ραυτόπουλου, Βερνάρδου και Αντωνόπουλου, για το "Όσκαρ" και τις επιθέσεις σε Ρίζο και Διακογιάννη, δηλαδή για τις καραμπινάτες κατηγορίες που βαρύνουν τον ΕΛΑ. Πιο άσχημα μου φαίνεται ότι την έχουν οι Αγαπίου και Κανάς, εφόσον κρίνονται ομόφωνα ένοχοι έως το 1995, έτσι δεν είναι;, ενώ ο Τσιγαρίδας ομόφωνα έως το 1990 και κατά πλειοψηφία έως το 1995, η δε Αθανασάκη κατά πλειοψηφία για όλο το χρονικό διάστημα. Υποθέτω, χωρίς να ξέρω νομικά, ότι οι κατηγορίες παλεύονται και οι ποινές μπορούν να τροποποιηθούν προς το ευνοϊκότερο.

από en@s 07/10/2004 3:56 μμ.


οι υποθέσεις Ραυτόπουλου, Βερνάρδου και Αντωνόπουλου αφορούν τη δράση της 1ης Μάη και όχι του ΕΛΑ, πράγμα που δείχνει ότι το δικαστήριο διέκρινε τελικά "συγκοινωνούντα" και "μη συγκοινωνούντα δοχεία"!

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License