Τα Βουλγαρικά Γκουλάγκ : ένα ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία της Ευρώπης

Είναι πραγματικό όνειδος το ότι υπάρχουν πτυχές της ιστορίας που παραμένουν κρυφές. Ο βίος και η πολιτεία του Κ.Κ. της Βουλγαρίας δεν έχουν αναλυθεί ποτέ.

Το ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ του Λόβετς δημιουργήθηκε στη Βουλγαρία 7 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν και 3 χρόνια μετά την (εξίσου πραξικοπηματική) ανάληψη της εξουσίας από το Χρουτσώφ στην ΕΣΣΔ. Αυτό αποδεικνύει ότι ο υποκριτής Χρουτσώφ ήταν ΕΠΑΞΙΟΣ ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΣ της σταλινικής πολιτικής. Αυτό το στρατόπεδο δν ήταν τεράστιο μεν (σαν αυτά της Σιβηρίας), καθώς χωρούσε μόνο 1000 κρατούμενους, αλλά ήταν φριχτό εξαιτρίας των συχνών δολοφονιών που διέπρατταν εκεί οι δήμιοι. Βασάνιζαν και αποτέλειωναν τους πολιτικούς κρατούμενους με το χειρότερο τρόπο, δηλαδή χτυπώντας τος με ραβδιά. Προτού η Βουλγαρική Χούντα ιδρύσει το στρατόπεδο αυτό, λειτουργούσε ένα αντίστοιχο στην περιοχή Μπελένε, που έκλεισε ύστερα από διεθνή κατακραυγή , καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι δεσμοφύλακες έδιναν για τροφή στους χοίρους τα πτώματα των δολοφονημένων αντιφρονούντων. Στο Λόβετς στέλνονταν αθώοι άνθρωποι, κυρίως νεολαίοι, ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ. Προσωπικά, εκτιμώ ότι το Βιετνάμ αντέγραψε το μοντέλο των Αναμορφωτηρίων από τη Βουλγαρία (καθώς ανήκαν και οι δύο αυτές χώρες στο ίδιο φιλοσοβιετικό στρατόπεδο), και όχι από τη γειτονική Κίνα, που εφάρμοζε μεν το ίδιο απάνθρωπο σύστημα εγκλεισμού, αλλά δεν είχε διπλωματικές επαφές με τη νομενκλατούρα του Βιετνάμ (λόγω συνοριακών διαφορών). Το κατηγορητήριο για να σε κλείσουν οι Βούλγαροι σταλινικοί στο Λόβετς ήταν το εξής: να φοράς δυτικής μόδας παντελόνια, να έχεις μακριά μαλλιά ή να ακούς αμερικανική μουσική !! Στο Λόβετς υπήρχε ένα εργοτάξιο-λατομείο, όπου οδηγούνταν οι κρατούμενοι για να σκάβουν. Εκεί περα δέχονταν θανατηφόρα χτυπήματα από τους φρουρούς. Τα καμιόνια που κουβαλούσαν πτώματα πηγαινοέρχονταν ασταματητα σε αυτό το λατομείο της φρίκης. Το Λόβετς αποτελεί ένα σημαντικό σύμβολο της βαρβαρότητας των σταλινικών καθεστώτων. Ομως το πιο ανατριχιαστικό ήταν η μέθοδος που χρησιμοποιούσε η βουλγαρική Μυστική Υπηρεσία για να δολοφονεί τους αντιφρονούντες (τέως κρατούμενους των στρατοποέδων) που διέφευγαν στο εξωτερικό. Ηταν η περίφημη "βουλλαρική ομπρέλα" με το δηλητήριο στην άκρη της. Με αυτό τον τρόπο δολοφονήθηκε ο Βούλγαρος αντικαθεστωτικός συγγραφέας Γκεόργκι Μαρκώφ στο Λονδίνο το Σεπτέμβριο του 1978 από ένα μυστικό πράκτορα. Αυτό θυμίζει έντονα το "σχέδιο Κόνδωρ" του φασίστα Πινοσέτ στη Λατινική Αμερική. Η διαφορά είναι ότι για τον μεν "Κόνδωρα" είχε βουϊξει όλη η οικουμένη, ενώ το αντίστοιχο βουλγαρικό σχέδιο πέρασε απαρατήρητο (με ευθύνες του δογματικού τμήματος της Αριστεράς). Τα στοιχεία είναι από το εξαίρετο βιβλίο του Tzventan Todorov "Au nom du peuple".

από κάστορ(ας) 03/10/2004 7:52 πμ.


αλλά η οικουμένη βούιξε με τον Πινοσέτ και το Καραβάνι του Θανάτου γιατί όντως σκότωσε πολύ περισσότερους. Και γιατί ήταν φασίστας. Και γιατί ακόμα και το βουλγαρικό καθεστώς είχε λαϊκές ρίζες κάτι που οι χίτλερ-πινοσετ και σία δεν θα αποκτήσουν ποτέ.

από Δογματικός 03/10/2004 1:14 μμ.


Στα καφέ του Παρισιού όπου έφυγε για να σπουδάσει λογοτεχνία το 1963;

από κολαφος 03/10/2004 2:44 μμ.


τους κολησες ... Που να τα μαθε αληθεια ; Μαλλον πραχτορας θα ηταν και ο Τσβεταν !

από redgreen 03/10/2004 3:54 μμ.


αν μία δικτατορία έχει λαϊκές ρίζες την αθωώνουμε ?

από κάστορ(ας) 03/10/2004 5:02 μμ.


είναι παραπλανητικός όρος, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Πάντως δεν σου λέω να την αθωώνουμε (δεν ήταν δα και λενινιστική ;-) ), απλά σου λέω γιατί γίνανε πορείες για τον πινοσέτ και όχι για την Βουλγαρία.

από Ναστρεντίν 03/10/2004 11:38 μμ.


Είπαμε αξιέπαινη η δουλειά όλων αυτών που όπως ο redgreen καταρρίπτουν τον μύθο των "εργατικών κρατών" και αποδεικνύουν τον δικτατορικό χαρακτήρα τους, κάτι που οι αναρχικοί άρχισαν να το κάνουν ήδη από την εποχή του Λένιν (Γκόλντμαν, Μπέρκμαν, Αρσίνωφ, Βολίν, Μαξίμωφ, Μάχνο, Μετ κ.ά.) αλλά να μην κάνουμε και την τρίχα τριχιά! Γιατί πως αλλιώς μπορώ να χαρακτηρίσω πληροφορίες σαν τις παρακάτω; "Το κατηγορητήριο για να σε κλείσουν οι Βούλγαροι σταλινικοί στο Λόβετς ήταν το εξής: να φοράς δυτικής μόδας παντελόνια, να έχεις μακριά μαλλιά ή να ακούς αμερικανική μουσική"!! Σίγουρα δεν φταίει ο redgreen αν αναμεταδίδει αυτά που διαβάζει. Όμως, στοιχειώδης λογική μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι αν κλείνανε τον κόσμο μέσα σε στρατόπεδα καταναγκαστικών έργων για τόσο ασήμαντα πράγματα, ένα στρατόπεδο 1000 θέσεων δεν θα αρκούσε αλλά θα χρειαζόντουσαν εκατοντάδες στρατόπεδα. Όσον αφορά τέλος το «Τα καμιόνια που κουβαλούσαν πτώματα πηγαινοέρχονταν ασταματητα σε αυτό το λατομείο της φρίκης», αν γινόταν κάτι τέτοιο, η Βουλγαρία θα έπρεπε να έχει αδειάσει από τον πληθυσμό της! Άσε που ούτε οι Γερμανοί Ες-Ες δεν σκοτώνανε τους αρτιμελείς Εβραίους, όσο αυτοί μπορούσαν να δουλεύουν. Κάτι τέτοιο θα ήταν και βλακώδης απώλεια κερδών από την εκμετάλλευση απλήρωτης εργασίας. Ο συγγραφέας των καταγγελιών φαίνεται ότι σκανδαλοθηρεί προς εντυπωσιασμό του κοινού και προς άγραν αναγνωστών.

από Β.Γ. 04/10/2004 12:02 πμ.


Γειά σου ρε σταλινο-κάστορα στις απαγορεύσεις μάστορα !! Δηλαδή πώς το βλέπεις; Ο Χίτλερ που εκλέχτηκε "από το λαο" ήταν δικαιωμένος και ο εθνικοσοσιαλισμός ήταν "καλό" επειδή είχε "λαϊκή βάση"; Αν αυτές οι μαλακίες που γράφεις δεν ήταν τόσο επικίνδυνες, θα γελούσα. Αλλά τελικά μέσα στην ανιστόρητη βλακεία σας και στην αδυναμία να κάνετε αντιστοιχίσεις και συγκρίσεις με πολλά διαφορετικά ιστορικά γεγονότα γίνεστε ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ επικίνδυνοι. Δίνετε διαρκώς επιχειρήματα και προσχήματα σε ότι φασιστικό κυκλοφορεί !!

από κάστορ(ας) 04/10/2004 12:31 πμ.


ο χίτλερ και το κόμμα του ήταν κομμάτι του "αστικού πολιτικού προσωπικου". Κοινώς ήθελε καπιταλισμό, απλά με περισσότερη καταπίεση για τους εργάτες, χωρίς εργατικά κόμματα, χωρίς συνδικαλισμό. Οι καπιταλιστές ήταν αυτοί που τον έφεραν στην εξουσία, με την μαζική υποστήριξη των μικροαστικών στρωμμάτων, που φοβόντουσαν τον "μπολσεβίκικο κίνδυνο". Όπως εσύ, καλή ώρα. Τις λαϊκές δυνάμεις εξέφραζε το ΚΚ Γερμανίας, εκείνο που ήταν ανοιχτό στους ομοφυλόφιλους, είχε επιρροή στους διανοούμενους κλπ, αλλά δυστυχώς και το SPD του οποίου η κατρακύλα δεν είχε τέλος. Αλλά μέσα στις ΤΟ του Πασοκ δεν πρέπει να σας τα μαθαίνουνε αυτά, έτσι;

από redgreen 04/10/2004 3:28 πμ.


το στρατόπεδο αυτό δεν ήταν το μόνο στη Βουλγαρία. Υπήρχαν αμέτρητα άλθια στρατόπεδα, δικά κοντά στο Δούναβη και στη Μαύρη Θάλασσα. Απλώς, εγώ ασχολήθηκα με ένα από αυτά. Αναλογικά, ήταν η δεύτερη χώρα μετά την ΕΣΣΔ σε αριθμό στρατοπέδων. Εξαιρώ την Κίνα λόγω του υπερπληθυσμού. Εξάλλου, πολύ σύντομα, η νεολαία από το φόβο μήπως καταλήξει σε αυτά σταματήσει να ντύνεται δυτικότροπα. Αυτό το γνωρίζουν όσοι είχαν επισκεφτεί τότε τη Βουλγαρία. Οσο για τα καμιόνια, σου θυμίζω ότι η Γερμανία είχε ανάγκη την εργασία των κρατουμένων γιατί προωθούσε υλικό που τοφοδοτούσε την πολεμική της μηχανή (εξαιρώ φυσικά την περίπτωση των Εβραίων, όπου υπήρχε εξαρχής σαφής δόλος για την ολοληρωτική τους εξόντωση). Αντιθέτως, οι Βούλγαροι σταλινικοί δεν είχαν κανένα λόγο να σώζουν ζωές εξαντλημένων κρατούμενων. Απλά, αδιαφορούσαν.

από gadalf 04/10/2004 9:16 πμ.


στο ξαναπα!!!ασε το πισι και βγες εξω! στον κοσμο μιλα και με κανενα ανθρωπο, οι πολλες ωρες ειδικα το βραδυ στον υπολογιστη προκαλουν μεχρι και επιληψιες!!! επειδη το ψεμα εχει κοντα ποδαρια προσεχε γιατι τυχαινει να μενει κοσμος πλεον εδω απο το λοβετσ που οταν ηταν στην βουλγαρια οχι μελος του κοματος δεν ηταν αλλα ειχε σαν προτυπο τον ''δυτικο'' τροπο ζωης.... μεχρι που τον γνωρισε. για ρωτα τους τωρα!! εχεις καμια συνδρομη και βρεισκεις ολες αυτες τις π$#@@ες?

από Σταλινικός Δημοκράτης 04/10/2004 12:59 μμ.


.. και όπως γράφει και ο νατοϊκός συγγραφέας, τα φρικτά και απάνθρωπα αυτά γκούλαγκ, γίναν 7 χρόνια μετά το θάνατο του Στάλιν. Άρα μιλάμε για χρουτσωφικά βασανιστήρια, για χρουτσωφικά γκούλαγκ, για καθεστώς που ήταν δορυφοριοποιημένο στην ηγετική κλίκα της ΕΣΣΔ, που όπως παραδέχεσαι κ' εσύ ο ίδιος, πραξικοπηματικά διαδέχτηκε τον Στάλιν.

από Β.Γ. 04/10/2004 1:52 μμ.


Με κούφανες ρε κάστορα απαγορευτή. Ελυσες με τη γραμματική τα πιο περίπλοκα πολιτικά προβλήματα. Οι οπαδοί των ΚΚ μόνο είναι λαός! Αρα δηλαδή εφεξής θα λέμε "λαό" μόνο τους κομμουνιστές μιας χώρας και οι άλλοι θα είναι τι;; πλέμπα; πολιτικοί μετανάστες;

από ρήτωρ 04/10/2004 11:31 μμ.


Είχα μιλήσει με μια κοπέλα από την Βουλγαρία και μου είχε πει ότι όντως την δεκαετία του '70 το καθεστώς απαγόρευε στους πολίτες να φοράνε ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ που ήταν τότε στη μόδα, προφανώς επειδή τα θεωρούσε δυτικά. Επίσης συνελάμβαναν τους νέους που πήγαιναν σε club για να χορέψουν, προφανώς επειδή κι αυτό εθεωρείτο από τους Βούλγαρους γραφειοκράτες δυτικός τρόπος ζωής! Ακόμα και σήμερα αν μιλήσετε με κνίτες θα διαπιστώσετε ότι με τον συγκεκριμένο τρόπο διασκέδασης έχουν ένα κάποιο πρόβλημα! Και αν κρίνω από αυτά που διάβασα στην τελευταία ΚΟΜΕΠ αυτό το προβληματάκι το έχουν επενδύσει και ιδεολογικά. Είναι προφανές ότι το τι φοράει ο καθένας και το πώς διασκεδάζει δεν κρίνει το αν είναι αφοσιωμένος στο εργατικό κράτος ή όχι. Σε τελική ανάλυση θα είναι αφοσιωμένος στο εργατικό κράτος αν στα πλαίσια αυτού του κράτους μπορεί να αναπτύξει ελεύθερα την προσωπικότητά του. άλλωστε ακριβώς γι'αυτό οι νέοι συνήθως δεν είναι πιστοί στα καπιταλιστικά κράτη. Επειδή αυτά τα κράτη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους στερούν αυτή την ελευθερία. Το να κερδίζει ένα κράτος ιδεολογικά τους νέους είναι ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΚΟΝ.Κοιτάχτε τι κάνει το ελληνικό αστικό καθεστώς για να χειραγωγεί τη νεολαία ιδεολογικά. Nitro, Down Town, Free, Athens Voice, Mad, εθελοντισμός, ΠΑΣΠ, ΔΑΠ κτλ κτλ. Τι έκαναν οι βούλγαροι γραφειοκρατες? Απαγορεύσεις επί απαγορεύσεων αντί να δώσουν στη νεολαία της χώρας τους ένα όραμα... Τα καθεστώτα αυτά τελικά σάπισαν γιατί δεν μπολιάστηκαν. Γι'αυτό και όταν ανατράπηκαν κανείς δεν τα υπερασπίστηκε. Όταν οι λαοί αυτών των χωρών ξύπνησαν και είδαν τι σημαίνει καπιταλισμός, ε τότε πια ήταν πολύ αργά. Εγώ όμως έχω μια άλλη απορία: Αφού το εξωτερικό εμπόριο ήταν κρατικά ελεγχόμενο σε αυτες τις χώρες, πώς στο διάολο έβρισκαν παντελόνια καμπάνα?? Μαύρη αγορά??

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License