Ράπισμα προς το ελληνικό στρατιωτικό κατεστημένο

"Δένει τα χέρια" στους αδίστακτους Ελληνες στρατοκράτες η απόφαση της Αρχής Προστασίας Πρωσωπικών Δεδομένων, πράγμα που αποδεικνύει περίτρανα ότι δεν είναι και τόσο άσκοπο το να προωθούναται διάφορες ριζοσπαστικές προσπάθειες ακόμη και μέσω..."ρεφορμιστικών" θεσμών.

Ακολουθεί δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας' (27/9/04). Οχι αναγραφή της ανυποταξίας στα διαβατήρια Απαγορεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στο υπουργείο Εξωτερικών να αναγράφει στα διαβατήρια ανυπότακτων εξωτερικού ένδειξη που δημοσιοποιεί ότι δεν έχουν εκπληρώσει τις στρατολογικές τους υποχρεώσεις. Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, η τοποθέτηση της ένδειξης αυτής στα διαβατήρια είναι παράνομη, καθώς γνωστοποιούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν τη στρατολογική κατάσταση των κατόχων των διαβατηρίων και μάλιστα σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται να λάβουν γνώση αυτών των ευαίσθητων στοιχείων. Η επίμαχη εγκύκλιος της Διεύθυνσης Ε3 του υπουργείου Εξωτερικών προς τις προξενικές αρχές ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στα διαβατήρια των ανυπότακτων του εξωτερικού θα τίθεται η ένδειξη «ισχύει για ταξίδια σε χώρες εξωτερικού (πλην Ελλάδας) και για είσοδο στην Ελλάδα για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων». Κατά της αναγραφής αυτής προσέφυγαν ενδιαφερόμενοι στο Συνήγορο του Πολίτη αλλά και στην Αρχή Προστασίας, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμη. Στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη τόνιζε ότι η ένδειξη αυτή είναι παράνομη και για τον πρόσθετο λόγο ότι μπορεί να οδηγήσει τις υπηρεσίες ελέγχου εισόδου να ενημερώνουν αναρμοδίως τις στρατολογικές αρχές για κάθε είσοδο ανυπότακτου στη χώρα ή να κατάσχουν παρανόμως το διαβατήριο. Με τη γνώμη του Συνηγόρου συντάχθηκε και το υπουργείο Αμυνας, το οποίο ανέφερε ότι «η ένδειξη προσιδιάζει σε απαγόρευση και σαν τέτοια θα πρέπει να απαλειφθεί, αφού σκοπός της συγκεκριμένης διάταξης είναι να μη στερήσει τα ελληνικά διαβατήρια από τους ανυπότακτους, άσχετα εάν με την είσοδό τους στην Ελλάδα είναι υποχρεωμένοι να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία». Μετά την απόφαση και της Αρχής Προστασίας που κινείται στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί και να διαγράψει την παράνομη ένδειξη από τα διαβατήρια. Β.ΦΩΤ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/09/2004

από λέει μαλ... 28/09/2004 10:19 πμ.


Με ποιο κριτήριο λοιπόν το υπουργείο άμυνας συμφωνεί πως δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει από τους ανυπότακτους εξωτερικού τα διαβατήριά τους, την ώρα που έχει δώσει εντολή στα στρατολογικά γραφεία να απαγορεύουν την έξοδο (και συνακόλουθα την έκδοση διαβατηρίου) στους ανυπότακτους που βρίσκονται στην Ελλάδα? Δεν είναι καιρός να εξετάσει κάποια από αυτές τις ντεμέκ ανεξάρτητες διοικητικές αρχές και αυτή την πλευρά του ζητήματος?

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License