Νέες αποκαλύψεις για τη Ζιμπάμπουε

Ανεξέλεγκτος παραμένει ως προς την αυταρχική συμπεριφορά του ο "εκλεγμένος" ΜΕ ΒΙΑ ΚΑΙ ΝΟΘΕΙΑ πρόεδρος της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε, άλλοτε έμπιστος ατζέντης των Σοβιετικών στη νοτιοναατολική αυτή γωνιά της Αφρικανικής Ηπείρου.

Μετά την απελευθέρωση της Αιθιοπίας από το σταλινικό ζυγό το 1991 και τη φυγάδευση του Μενγκίστου (με τη βοήθεια της Β. Κορέας) σε άγνωστη κατεύθυνση, και μετά την εγκατάλειψη του λενινιστικού μοντέλου διακυβέρνησης τόσο από την Αγκόλα όσο και από τη Μοζαμβίκη το 1992, φαίνεται ότι η Ζιμπάμπουε παραμένει το τελευταίο ιδιότυπο απομεινάρι του "Υπαρκτού" στην Αφρική. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μουγκάμπε έχει ιδρύσει μυστικά στρατόπεδσα σε όλη τη χώρα όπου νεολαίοι του κυβερνώντος κόμματος εκπαιδεύονται στα βασανιστήρια και στις δολοφονίες !! Η είδηση που μεταδόθηκε από το (ανεξάρτητο και αντκειμενικό) BBC διαψεύστηκε βέβαια από τη νόθα κυβέρνηση της χώρας. Ομως το έγκριτο βρετανικό κανάλι ανέφερε ότι υπάρχουν μαρτυρίες ανθρώπων που κατόρθωσαν να διαφύγουν από αυτά τα φοβερά στρατόπεδα, οι οποίοι περιγράφουν ότι στη διάρκεια της εκπαίδευσης τους υποχρεώνονταν να προβαίνουν σε απίστευτες ακρότητες, ενώ τούς είχε απαγορευτείι ρητά να μιλάνε γιατις εμπειρίες τους μέσα στα στρατόπεδα αυτά. Οσοι μίλησαν ανέφεραν ότι οι νεοφερμένοι κατ' αρχήν βιάζονται, προκειμένου να αποκτήσουν τα απαιτούμενα εκδικητικά ένστικτα, ώστε στη συνέχεια να εκπαιδευτούν γαι να λάβουν μέρος οι ίδιοι σε εγκληματικές πράξεις εναντίον αντιφρονούντων. Μάλιστα, ένας τέως διοικητής στρατοπέδου δήλωσε στο βρετανικό κανάλι ότι νεαροί "ερυθροφρουροί" που ανήκαν στη διοκητική δικαιοδοσία του στάλθηκαν να δολοφονήσουν πολιτικούς αντιπάλους του Μουγκάπμε. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και ο ίδιος ο δικτάτορας έχει επισκεφτεί πολλές φορές αυτά τα στρατόπεδα (προφανώς κατά το πρότυπο του Π.ΚανελλόπουλοΥυ που επί Δεξιάς επισκεπτόταν τη μαρτυρική Μακρόνησο και την περιέγραφε ως..."νέο Παρθενώνα" !!). Ολες οι κρατικοποιημένες επιχειρήσεις στη Ζιμπάμπουε διοκουύται από την κομματική κλίκα του κυβερνώντος κόμματος ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ και ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΤΥΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ. Και για να προλάβω όσους αρχίσουνε να βρίζουν το BBC , θα θυμίσω ότι το κανάλι αυτό είχε συγκρουστεί με τον Μπλερ για το θέμα του πολέμου στο Ιράκ. θα μπορούσε άραγε να υπάρξει παρόμοια σύγκρουση, π.χ., ανάμεσα στους διευθυντές της κρατικής τηλόρασης της Πολωναίς και στο Γιαρουζέλσκι, στη δκαετία του '80 ?? Για να μην επεκταθούμε και στο...βαθμό "αντικειμενικότητας' και "ανεξαρτησίας" του περίφημου (τέως σοβιετικού) πρακτορείου "ΤΑΣΣ". Αν είχε αποκαλυφθεί τέτοια "Σχολή Βασανιστηρίων" στις ΗΠΑ (και ασφαλώς υπάρχουν μπόλικες και εκεί πέρα, όπως π.χ. στη Φλόριδα) θα είχε γίνει χαμός. Ομως η Ζιμπάμπουε απολαμβάνει ασυλίας εκ μέρους της σταλινικής "αριστεράς" (που νομίζει ότι με τέτοιες βαρβαρότητες..."χτίζεται ο σοσιαλισμος"). Πάντως η πηγή της ανωτέρω είδησης είναι η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (26/9/04).

από τελι 27/09/2004 5:42 μμ.


Είναι γνωστό εξάλλου ότι μόνο ο ΣΥΝ (για την ακρίβεια το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο και μερικοί από το Ρεύμα) απορρίπτουν το Ζιμπαμπουεανό Σοσιαλιστικό Μοντέλο και τη συμβολή του Μουγκάμπε στο Μαρξισμό-Λενινισμό. Προτείνω ψηφίσματα καταγγελίας του Μουγκάμπε σε όλες τις σχολές από τα ΔΑΡΑΣ. Για να δούμε τι θα ψηφίσουμε ΠΚΣ, ΕΑΑΚ, Αρ. Σχήματα...

από liverpoolian 27/09/2004 5:46 μμ.


στο πιο άξιο τέκνο της Ζιμπάμπουε, τον τρισμέγιστο Μπρους Γκρόμπελααρ.Η Ανάμνηση του θα είναι πάντα φωτεινός οδηγός για το μέλλον....YOU' LL NEVER WALK ALONE...

από ZANU-PF 27/09/2004 6:44 μμ.


"Ρεντ"γκρήν, όχι και "ανεξάρτητο και αντικειμενικό ΒΒC"!Εμπιστέυεσαι το κρατικό κανάλι της πρώην αποικιακής δύναμης όταν μιλάει για την πρώην αποικία της (στην οποία έχει ακόμη συμφέροντα); Το εν λόγω κανάλι δεν είναι χοντροκομμένο λιβανιστήρι της εκάστοτε κυβέρνησης όπως η ΕΡΤ, είναι όμως με τα ε θ ν ι κ ά συμφέροντα της Βρετανίας και με τον καπιταλισμό εν γένει, άρα είναι τοποθετημένο.

από κι άλλος φίλος 27/09/2004 7:48 μμ.


Έχει δίκιο ο redgreen: το BBC είναι ανεξάρτητο και με σαφήνεια τοποθέτημενο υπέρ ενός ανανεωτικού, ελευθεριακού κομμουνισμού.

από Aldion 28/09/2004 12:06 πμ.


Αυτή ήταν η ηχηρή προπαγανδιστική φράση-κλειδί που επαναλάμβανε το BBC για ΈΝΑ περίπου χρόνο πριν την εισβολή στο Ιράκ και για περίπου ΜΙΣΟ ΧΡΟΝΟ μετά την εισβολή. Ετσι δια της γκαιμπελικής μεθόδου της ανελέητης επαναλήψεως της ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑΣ και του ΨΕΥΔΟΥΣ, 5-6 φορές μέσα σε κάθε δελτίο της ελληνικής του υπηρεσίας, προετοίμαζε συνειδήσεις για την αναγκαιότητα της επερχόμενης καταστροφής και γενοκτονίας. Το BBC, το φερέφωνο του Αμερικάνικου Πενταγώνου. ΟΧΙ το όργανο της Βρετανικής κυβέρνησης. Αλλά το Ευρωπαϊκό Γραφείο Τύπου του Αμερικάνικου Πενταγώνου. Το συνένοχο για εγκλήματα πολέμου προπαγανδιστικό όργανο της αμερικάνικης πολεμικής κρεατομηχανής, που συνεχίζει απτόητο σήμερα ακόμη, μετά από κάθε σφαγή αμάχων στη Φαλλούτζα από τις αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ, να κολλάει μονότονα τη φράση "...αμερικάνικες στρατιωτικές πηγές δήλωσαν ότι η επίθεση είχε στόχο κρησφύγετο του ιορδανού εξτρεμιστή της Αλ-Κάιντα Αμπού Μουσά Αλ-Ζαρκάουι..." στο τέλος φυσικά, μετά την ανακοίνωση της σχετικής είδησης. Να το χαίρεστε. Και εις "ανώτερα".

από Mercury 28/09/2004 12:28 πμ.


Την είδηση που λες τη διάβασα και ‘γω, αλλά και το θέμα το επαναφέρει τακτικά στην ελευθεροτυπία το γνωστό παπαγαλάκι της βρετανικής προπαγάνδας ο μιχαηλίδης. Προβάλεις ενστάσεις για τη δημοκρατικότητα του καθεστώτος μουγκάμπε στη ζιμπάμπουε. Θέλω όμως να μου πεις μία, έστω μία, δημοκρατική χώρα της αφρικής. Σε ποιά χώρα της αφρικής γίνονται ελεύθερες εκλογές, και για ποιά χώρα δεν υπάρχουν καταγγελίες για βία και βασανιστήρια. Γιατί λοιπόν το «ανεξάρτητο» BBC ξεμπροστιάζει το καθεστώς μουγκάμπε αλλά από την άλλη δε λέει τίποτα για το τυρρανικό καθεστώς της φιλοδυτικής δικτατορίας της αλγερίας, ή το φρικιαστικό απάνθρωπο και πρωτόγονο επίσης φιλοδυτικό καθεστώς της νιγηρίας; Μα η απάντηση είναι πολύ απλή. Στη ζιμπάμπουε τα τελευταία χρόνια είναι σε εξέλιξη αγροτική μεταρρύθμιση. Το θέμα των «αγροκτημάτων των λευκών». Ο όρος «αγροκτήματα των λευκών» χρησιμοποιείται κατά κόρον από τα διεθνή ΜΜΕ και είναι παραπλανητικός. Τα «αγροκτήματα των λευκών» δεν είναι φάρμες με κοτούλες και γίδες αλλά τεράστιες ιδιοκτησίες με σχέσεις παραγωγής φεουδαρχικού τύπου. Είναι κατάλοιπα του καθεστώτος άπαρτχαϊντ που υπήρχε πριν την ανεξαρτησία της ζιμπάμπουε το 1980. Σε αυτές τις φάρμες υπάρχουν ιδιόκτητα χωριά και οι μαύροι χωρικοί-αγροτοεργάτες ζουν σε καθεστώς δουλοπάροικων. Η δε ασφάλεια των αγροκτημάτων αυτών είναι στα σίγουρα χέρια ένοπλων σεκιούριτυ, και όποιος μιλήσει... ένας πάνω ένας κάτω τι έγινε. Οι ιδιοκτήτες είναι συνήθως βρετανοί, εξού και το ενδιαφέρον του BBC. Μιλάμε δηλαδή για μεσαίωνα. Παρόμοιες φάρμες υπάρχουν και στην κένυα οι οποίες είναι και φημισμένες για την κερδοφορία τους. Το πλεονέκτημα αυτών των αγροκτηματων είναι το αστείο κόστος παραγωγής. Επίσης λειτουργούν κάπως σαν τις υπεράκτιες εταιρίες. Είναι δηλαδή στο απυρόβλητο των αυστηρών κανονισμών που ισχύουν στις ανεπτυγμένες χώρες. Χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί εδώ και δεκαετίες στην ευρώπη , όπως το DDT. Τα τελευταία χρόνια στη ζιμπάμπουε γίνεται προσπάθεια εθνικοποίησης των «αγροκτημάτων των λευκών». Πριν από ένα χρόνο περίπου οι δουλοπάροικοι-χωρικοί είχαν προβεί σε καταλήψεις αυτών των φέουδων. Κάτι σαν το κιλελερ δηλαδή και το μαρίνο αντύπα. Το BBC αλλά και το γελοίο εγχώριο παπαγαλάκι της βρετανικής προπαγάνδας ο μιχαηλίδης, ξεσπάθωναν κατά των απολίτιστων κάφρων-μαύρων που καταπατούσαν τις φάρμες των φουκαράδων λευκών «αγροτών». Λοιπόν, πολύ καλά κάνει το καθεστώς μουγκάμπε και προχωρά στην αγροτική μεταρρύθμιση, τις εθνικοποιήσεις γαιών, και την αναδιανομή της γης σε αυτούς τους φουκαράδες που την καλλιεργούν. Δεν μπορείς να συγκρίνεις τη ζιμπάμπουε με τον καναδά, τις ΗΠΑ, τη δανία κλπ, γιατί απλούστατα βρίσκεται σε άλλο κομμάτι του κόσμου. Βρίσκεται στην ΠΟΛΥΠΑΘΗ ΑΦΡΙΚΗ. Το θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης στη ζιμπάμπουε, αλλά και σε άλλες χώρες της αφρικής, είναι πάρα πολύ μεγάλο και ο ρεντγκρήν το προσεγγίζει πολύ επιπόλαία. Και να σκεφτείτε ότι υπογράφει σαν redgreen, δηλαδή αριστερός οικολόγος. Redgreen να σου πετύχει...

από redgreen 28/09/2004 2:05 πμ.


Από ειρωνεία της τύχης, μία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΧΩΡΑ στην Αφρική είναι η ακριβώς γειτονική χώρα της Ζιμπάμπουε, δηλαδή η Μποτσουάνα (όχι μόνο με ελεύθερες πολυκομματικές εκλογές, αλλά και με ΥΨΗΛΟΤΑΤΟ ΒΙΟΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ). Την πάτησες. Οσο για Νιγηρία, κλπ, στην έξοχη εκπομπή του BBC "Ρεπόρτερ' αναφέρονται πολλές φορές οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για τα αγροκτήματα, τα έχουμε πει και άλλη φορά. Επί δύο δεκαετίες, η κυβέρνηση ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΕ για να τα κοινωνικοποιήσει, με στόχο να μπορεί σε "προεκλογικές" περιόδους (ή όταν η διεθνής συγκυρία στριμώχνει τον Μουγκάμπε) να επαναφέρνει το θέμα των αγροκτημάτων στο προσκήνιο και να λαϊκίζει, κοροϊδεύοντας τον κόσμο ότι προτίθεται να εφαρμόσει σοσιαλισμό. Στο μεταξύ, από τις ελάχιστες εθνικοποιήσεις αγροκτημάτων που έγιναν ΔΕΝ ΩΦΕΛΗΘΗΚΑΝ οι φτωχοί ακτήμονες, αλλά η νομενκλατούρα του Κόμματος που "άρπαξε" τις συγκεκριμένες εκτάσεις γης. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο δε Μουγκάμπε είνα γνωστός για το ρατσισμό του και την ομοφυλοφοβία του. Αποκαλεί ΣΥΛΛΗΔΗΝ και ΔΗΜΟΣΙΑ τους Αγγλους "έθνος διεφθαρμένων και ανήθικων ομοφυλόφιλων" (!!). Αυτός που έχει κατακλέψει τα δημόσια ταμεία της χώρας του (και κάποτε μάλιστα με τις πλάτες της Μόσχας). Ντροπή.

από Mercury 28/09/2004 2:24 πμ.


Ο μουγκάμπε δεν είναι καμία σπουδαία προσωπικότητα και δεν εμπνέομαι ιδιαίτερα απ'αυτόν. Άλλος ένας δικτάτορας της ΠΟΛΥΠΑΘΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ είναι. Ας τελειώσει με τις εθνικοποιήσεις των "αγροκτημάτων των λευκών" και μετά πάμε ζιμπάμπουε να τον ανατρέψουμε παρέα. Ας τελειώσει με τις εθνικοποιήσεις όμως πρώτα. Όσον αφορά τo BBC... κράτα μικρό καλάθι. Κοκκινοπράσινε της ελευθεροτυπίας και του BBC. (χα χα!)

από redgreen 28/09/2004 3:18 πμ.


και έχει σφάξει κοσμάκη ο Μουγκάμπε. Ας περάσει, συνεπώς, πρώτα από καμιά φυλακή να εκτίσει καμιά ποινή, και ας αφήσει το λαό της Ζιμπάμπουε να κάνει αυτός τις κοινωνικοποιήσεις (και όχι κρατικοποιήσεις)με τους εκλεγμένους εκπροσώπους του, εφόσον βέβαια το επιθυμεί (ο λαός).

από ρήτωρ 28/09/2004 5:41 πμ.


αντικειμενικό και ανεξάρτητο το BBC!! Δηλαδή έλεος. Τι άλλο θα δουν τα ματάκια μου σε αυτό το σάιτ?? redgreen για την Μποτσουάνα επιφυλάσσομαι να απαντήσω αυριο.

από redgreen 28/09/2004 4:56 μμ.


την Ισβέστια και την Πράβντα μίας κάποιας εποχής το είναι πραγματικά ανεξάρτητο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License