Λευτεριά στο Ραούλ Ριβέρο

Η απανθρωπιά του καστρικού καθεστώτος έχει ξεπαεράσει πια κάθε ανεκτό όριο. Πηγή της είδησης είναι η "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (19/09/04).

Ο δημοσιογράφος και ποιητής Ραούλ Ριβέρο είναι ένας από τους 75 Κουβανούς που κακταδικάστηκαν πέρσι (σε μία δίκη-παρωδία, χωρίς διεθνείς παρατηρητές) με τη σαθρή κατηγορία της "συνωμοσίας κατά της κυβέρνησης του κουβανικού κράτους" (κλασικό αδίκημα με το οποίο όλες οι Χούντες του κόσμου τιμωρούν τους ιδεολογικούς αντιπάλους τους). Ο 58χρονος Ριβέρο που εκτίει 20ετή κάθειρξη (!!) πάσχει από πνευμονικό εμφύσημα και κυκλοφοριακό. Δικαιούται μόνο...δύο επισκέψεις το χρόνο από τη σύζυγο του και τέσσερις από άλλους στενούς συγγενείς. πρόσφατα διαμαρτύρήθεηκ για ιτις συνθήκες κράτησης του, με αποτέλεσμα οι αρχές να του απαγορεύσουν και το επισκεπτήριο και τα φάρμακα που έστελναν οι συγγενείς του, τα οποία δεν κυκλοφορούν στην Κούβα (προς δόξαν του ...πολυδιαφημισμένου - από τους Κουκουέδες - "εθνικού συτήματος υγείας", που όταν μεν λειτουργεί καλά απονέμονται έπαινοι στο..."Σοσιαλισμό", ενώ όταν λειτουργεί άσχημα, τότε...φταίει αποκλειστικά και μόνο το εμπα΄ργκο των ΗΠΑ και όχι η δυσκίνητη κομματική γραφειοκρατία των νοσοκομείων, σημειωτέον δε ότι το εμπάργκο το κατακρίνω απόλυτα -να εξηγούμαστε, για να μην παρεξηγούμαστε). Και ποιο ήταν, σε τελική ανάλυση, το..."έγκλημα του Ριβέρο ?? Οτι το 1991 είχε συνυπογράψει μαζί με 9 άλλους διανοούμενους δημόσια επιστολή προς τον Κουβανό δικτάτορα Φιντέλ Καστρο, ζητώντας πολιτικές και οικονομικέ΄ς μεταρρυθμίσεις. Εξακολουθεί και σήμερα να γράφει ποιήματα μέσα στη φυλακή, και πρόσφατα τιμήθηκε από την ΟΥΝΕΣΚΟ με το βραβείο της "Ελευθερίας της Εκφρασης". ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΜΠΟΥΝΤΡΟΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ. ΝΑ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΕ ΕΝΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ. ΝΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΤΕΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΣΟΝ ΌΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ. ΝΑ ΑΠΟΣΟΒΗΘΕ ΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΒΙΑΙΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΩΝ ΑΔΙΣΤΑΚΤΩΝ ΗΠΑ. ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ Ο ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΣ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΖΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΠΟΛΥΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

από psychostasia 27/09/2004 3:23 πμ.


Τι είναι πάλι τούτο; Μάλλον έχω μείνει πίσω... Εγώ ξέρω την αστική δημοκρατία (με πολυκομματικές εκλογές) και τη δικτατορία του προλεταριάτου (που είναι ακριβώς αυτό: δικτατορία, άρα τι εκλογές και κουραφέξαλα;) Αλλά ξέρω 'γω, πάλι, εγώ είμαι και της παλιάς φρουράς, αυτά τα καινούργια μπορεί να μην τα ξέρω...

από Fu Manchu 28/09/2004 1:35 πμ.


Αμάν! Πού έχω μείνει ρε παιδιά; Τι νέα ναρκωτικά παίζουν; Ρε συ redgreen, όσα γράφεις τα εννοείς, ή απλά είπες να τσιγκλίσεις τους ΚΝίτες; Ειλικρινά ρωτάω, γιατί μιας και δεν έχει η τηλεόραση Σεφερλή, άνοιξα το θρεντ σου και λύθηκα στο γέλιο. Λοιπόν παιδιά, ας γράψουμε όλοι ό,τι βλακεία μπορούμε να σκεφτούμε.Ξεκινάω: -Να γκρεμιστούν τα μπουντρούμια του καστρικού καθεστώτος, και να χτιστούν λευκά κελιά/μπάνγκαλόουζ με εντοιχισμένο προσωπικό. -Να οδηγηθεί ο δικτάτορας σε έντιμη,δίκαιη,νόμιμη & αδέκαστη δίκη, στο Τριμελές Ανηλίκων. Καμιά ανοχή σε κομμουνιστικές σκευωρίες. -Ας προσευχηθούμε όλοι να μην επιστρέψει ο καπιταλισμός στην σοσιαλιστική Κούβα. Την δοξολογία θα τελέσει ο Βαρθολομαίος κι η Παπαρήγα. -Να γίνουν ανοιχτές αντιιεραρχικές συνελεύσεις από την οβα Αβάνας, ενάντια στις ελληνοποιήσεις των κουβανών αντικαθεστωτικών, που ψηφίζουν ΝΔ. -Να προωθηθεί ο μηδενιστικός δημοκρατικός σοσιαλ φιλελευθερισμός, μέσα από αυτόνομες κομμούνες με συμμετοχικές διαδικασίες κι εκλογή προέδρου από τη βάση.

από ασπρόφιδο 28/09/2004 1:41 πμ.


Λευτεριά στον Ραούλ Ριβέρο! Όχι στη σκευωρία εναντίον του Κακαουνάκη! Αμνηστία στον Στυλιανό Παττακό! Η κομμουνιστική τρομοκρατία δεν θα περάσει! Ένας είναι ο εχθρός ο Κομμουνισμός ΥΓ. Ζήτω ο Μακκάρθυ

από redgreen 28/09/2004 2:36 πμ.


μάλλον αδυνατείτε να καταλάβετε την άποψη που λέει "ΟΥΤΕ ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ - ΟΥΤΕ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ". Για εσάς, η επιλογή είναι ανάμεσα στο ένα και στο άλλο. Δηλαδή ανάμεσα σε δύο τυράννους. Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν επιλέγω μεταξύ δύο τυράννων, διότι αρνούμαι ολοσχερώς την τυραννία.

από Fu Manchu 28/09/2004 12:02 μμ.


Ο Ραούλ Ριβέρο είναι δεξιός αμερικανόδουλος. Σαν να ζητάς την απελευθέρωση του Παττακού. Εσύ ΄κοίτα να βγεις από ηλίθια διλήμματα, γιατί ο αντισταλινισμός σου έφτασε σε σημείο να υποστηρίζει δεξιούς.

από redgreen 28/09/2004 4:52 μμ.


ΠΡΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ όχι μόνο αυτών με τους οποίους συμφωνούμε, αλλά και αυτών με τους οποίους διαφωνούμε κάθετα. Πράγματι, ο Ριβέρο είναι δεξιός (αλλά όχι φασίστας). Το ζήτημα είναι αν έχει ή όχι το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Στον Ανανεωτικό Ριζοσπαστικό Ελευθεριακό Κομμουνισμό που εγώ ονειρεύομαι ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ. Αυτή είναι η κολοσσιαία διαφορά μεταξύ μας, Φου Μαντσού.

από Μ.Β. 28/09/2004 6:08 μμ.


με την άποψή σου "Ρεντ"γκρήν είναι ότι δεν υπάρχουν τα πολιτικά υποκείμενα που θα πραγματοποιήσουν την πολιτική σου αντιπρόταση απέναντι στον καστρισμό. Ο.Κ. πες ότι πέφτει ο Φιδέλ, ποιός θα βγει στη θέση του; κάποιος αμερικανόφιλος που θα ξανακάνει την Κούβα μπανανία, και σίγουρα όχι κάποιος με τις προδιαγραφές που θέτεις. Υ.Γ. Πώς θα γίνει "δίκαιη δίκη" στον Κάστρο από αυτούς που θα τον ανατρέψουν; Μια τέτοια δίκη θα είναι μια ξεκάθαρα πολιτική δίκη όπου ο νικητής θα δικάζει με τους όρους του (τη δική του νομιμότητα) τον ηττημένο, όπως ακριβώς δικάζει ο Κάστρο τους αντιπάλους του. Αυτό ισχύει για κάθε καθεστώς και γίνεται ακόμη κι αν τηρούνται όλες οι δικαϊκές εγγυήσεις. Και οι αστικές δημοκρατίες δικάζουν όταν πραγματικά απειλούνται τους αντιπάλους τους ως εχθρούς του καθεστώτος. "Ρεντ"γκρήν μιλάς σαν το δίκαιο να είναι κάτι αιώνιο και αυθύπαρκτο.

από redgreen 29/09/2004 12:21 πμ.


συνομιλητής, και για αυτό θα σου ζητήσω να βγάλεις τα εισαγωγικά από το "ρεντ". Ενας θιασώτης του Ανανεωτικού Κομμουνισμού με Ελευθερία, Δημοκρατία και Αυτοδιαχείριση στα μέσα παραγωγής είναι "ρεντ" ΧΩΡΙΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ, φίλε μου. Αυτό να το βάλεις καλά στο μυαλό σου. Οσο για τον Κάστρο, αλίμονο αν περιμέναμε να...δημιουργηθούν "πολιτικά υποκείμενα" για να μπορέσει να απαλλαγεί ο κόσμος από την οποιαδήποτε δικτατορία. Πρόσεξε. Εδώ μιλάμε για δικτατορία, που έχει κόσμο στα μπουντρούμια. Εξάλλου, αν γίνει ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ όπως προτείνω εγώ , κατά το τροτσκιστικό μοντέλο (με μόνη διαφορά ότι εγώ την θέλλω παλλαϊκή και αναίμακτη), θα δημιουργηθούν πάνω στον επαναστατικό αναβρασμό ΚΑΙ τα κατάλληλα πολιτικά υποκείμενα. Μην αμφιβάλλεις καθόλου για αυτό. Δεν είναι λόγος όμως να καθυστερεί η απελευθέρωση των Κουβανών από την καστρική μπότα. Μόνο ένας γνήσιος Ανανεωτικός Δημοκρατικός Ελευθεριακός Κομμουνισμός θα αποτελέσει φραγμό στην παλινόρθωση του καπιταλισμού. Αλλιώς, η Κόυβα θα οδεύσει ΔΥΣΤΥΧΩΣ προς τον καπιταλισμό και την αισχρή αμερικανοκρατία. Ολα τα καθάρματα της Φλώριδας θα επιστρέψουν και θα αλωνίζουν στο νησί. Γι αυτό, μόνη λύση είναι ο Δημοκρατικός Κομμουνισμός. Τον δρόμο δείχνει ο Τσάβες (ακόμη και άθελα του).

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License