Αντιφασιστική-Αντιρατσιστική πορεία στο Ρέθυμνο

-

Η «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ» ΤΡΑΒΑΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας ελλάδας – αλβανίας το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου, έγινε η αφορμή για ένα αιματηρό πογκρόμ μεταναστών σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Ένας εικοσάχρονος αλβανός δολοφονείται (στη Ζάκυνθο), ενώ πάνω από 300 τραυματίζονται. Και στο Ρέθυμνο, δεκάδες ελληναράδες μαζεύονται στον Άγνωστο Στρατιώτη, φωνάζουν ρατσιστικά συνθήματα και ξυλοκοπούν μετανάστες με την ανοχή της αστυνομίας και των περίοικων.

ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΜΙΑ ΠΑΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ. Καλλιεργημένο μέσα από τα σχολεία και τις εκκλησίες, τα Μ.Μ.Ε., τους «διανοούμενους» και την πλειονότητα των κομματικών μηχανισμών, το παραμύθι για την ανωτερότητα της «ελληνικής φυλής», για το δίκαιο αλλά αδικαίωτο των διεκδικήσεων της, για την ομοιογένεια του ελληνικού πληθυσμού – «φυλετική», γλωσσική, θρησκευτική, εθνοτική-, είχε και έχει μεγάλη απήχηση. Το συνονθύλευμα πατριωτικών-εθνικιστικών- ρατσιστικών αντιλήψεων στη δεκαετία του ΄90 βρήκε «στόχο» και εκδηλώνεται με την ρατσιστική εχθρότητα απέναντι στους χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην ελλάδα.

ΟΠΟΙΟΣ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΞΥΠΝΑΕΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΗΣ - ΟΙ ΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ. Η ελληνική κυριαρχία και τα ντόπια αφεντικά προωθούν τον εθνικισμό και τον ρατσισμό για να εξασφαλίσουν την ομοψυχία που εξυπηρετεί τις βλέψεις τους- οι οποίες την τελευταία δεκαετία υπήρξαν ιδιαίτερα επεκτατικές, στην βαλκανική και αλλού. Όσο το πλέγμα εξουσίας, κράτους και κεφαλαίου ισχυροποιείται, δεν αρκεί πλέον μια σιωπηρή συναίνεση, χρειάζεται μια ενεργή κοινωνική υποστήριξη. Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού ακολουθεί τυφλά τις νέες «μεγάλες» ιδέες που του πλασάρονται – εκσυγχρονισμός, ισχυρή ελλάδα, ολυμπιάδα – έχοντας να αποκομίσει μικρά ή μεγάλα οφέλη, ή απλά να γεμίσει το ψυχικό κενό μιας ζωής μονολιθικά καταναλωτικής. Μια επίσης μεγάλη μερίδα, που αιφνίδια ανελίχθηκε κοινωνικά και οικονομικά με τις «πλάτες» και το αίμα των μεταναστών, κάνει τα «στραβά μάτια» και δικαιολογεί τέτοιου είδους ρατσιστικές εξάρσεις.

«ΘΕΡΜΟΑΙΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ»; Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟSTEDON. Στην ελλάδα σαφώς υπάρχει μια ακροδεξιά, εθνικιστική, φασιστική, ναζιστική μερίδα, η απήχηση της οποίας ολοένα και μεγαλώνει. Ωστόσο όλοι αυτοί δε θα μπορούσαν να δρουν όπως τώρα αν δεν είχαν την υποστήριξη ή την ανοχή μεγάλων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Όπως φάνηκε και στα γεγονότα του Σαββάτου, το ρατσιστικό μίσος δεν μπορεί να το δικαιολογήσει ούτε η – εξοργιστική - υποστήριξη των Μ.Μ.Ε., ούτε η ανοχή-υποστήριξη της αστυνομίας – από την οποία άλλωστε δεν περιμέναμε κάτι άλλο (αυτή είναι ο Νο 1 δολοφόνος μεταναστών στις πόλεις, την ύπαιθρο και τα σύνορα). Οι ντοπαρισμένοι με το εθνοstedon της ισχυρής ελλάδας, του EURO, της ολυμπιάδας είναι απλά πάρα πολλοί για να μιλάμε για περιθωριακές ομάδες. Δυστυχώς είναι ένα από τα πρόσωπα της ελληνικής κοινωνίας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΚΛΑΔΙΑ ΤΟΥ, ΠΡΟΤΑΣΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΑ ΓΕΝΝΑ. Το παραμύθι της εθνικής ενότητας και η συσπείρωση γύρω από τα ρατσιστικά εθνικά ιδεώδη αποπροσανατολίζουν την κοινωνική οργή από τον πραγματικό-τον ταξικό της εχθρό σε Ελλάδα, Αλβανία όπως και σε κάθε κοινωνία. Η δημιουργία εθνικών εχθρών και το συλλογικό μίσος ενάντια στους «ξένους», τους «άλλους» που ευθύνονται για όλα τα δεινά, εκτονώνει την αγανάκτηση για τις κοινωνικές ανισότητες και την αποξένωση, για τις ψεύτικες αξίες και την αλλοτρίωση. Η κοινωνία που δεν αναγνωρίζει και δε μάχεται τον εθνικισμό και το ρατσισμό, καθώς και τα αίτια της δημιουργίας τους, εθελοτυφλεί και είναι συνένοχη στα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος των μεταναστών.

ΠΟΡΕΙΑ

Για την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΙΔΕΩΔΗ, ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΚΑΘΕ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/9, 12:00 Πλατεία Δημαρχείου, ΡΕΘΥΜΝΟ

Κατάληψη αυτοδιαχειριζόμενος χώρος ανατροπής και δημιουργίας (στο παν/μιο Ρεθύμνου)
Σύντροφοι από Χανιά
Σύντροφοι από Ηράκλειο

-

από Ροζανεράκης 23/09/2004 9:27 μμ.


-

από Ροζανεράκης 23/09/2004 9:30 μμ.


για τη πορεία του Σαββάτου

-

από Rozanerakhs 23/09/2004 9:36 μμ.


post image
-

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License