Αντικομμουνιστική Μαυρίλα στην δίκη για τον ΕΛΑ

Το σημερινό ρεπορτάζ της Εξέγερσης.

Ατνικομμουνιστική Μαυρίλα

Καθημερινή ανανέωση

3/9/04

 Δεν είναι και τόσο ευχάριστο να ξεκινάει η μέρα σου με ένα αντικομμουνιστικό κήρυγμα βγαλμένο κατευθείαν από το οπλοστάσιο της δεκαετίας του ’50, του «αντισυμμοριακού αγώνος». Αρχικά, μετά την πρώτη μέρα της αγόρευσης Μαύρου, νομίζαμε ότι το είχαμε αποφύγει. Γελαστήκαμε. Απλά, είχε αναδιατάξει τα κεφάλαια της αγόρευσής του στη δίκη για την υπόθεση της 17Ν. Πρωί-πρωί, λοιπόν, με το μυαλό καθαρό μετά το βραδινό ύπνο, υποστήκαμε το μαρτύριο να ακούμε να μας λένε για το «καθαρτήριο της δικτατορίας του προλεταριάτου», που είναι «η δικτατορία του ενός» κ.λπ. κ.λπ.

Αφού τελείωσε το… γεωργαλάδικο μάθημα, ο αγορητής μας ανακοίνωσε ότι τώρα θα αποδείξει γιατί οι κατηγορούμενοι (πλην Κασίμη) δεν ήταν απλά μέλη του ΕΛΑ, αλλά ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ και γιατί θα πρέπει να καταδικαστούν ως ηθικοί αυτουργοί σε όλες τις ενέργειες του ΕΛΑ. Και ποια ήταν τα στοιχεία που στοιχειοθέτησαν τον ισχυρισμό του;
Το σενάριο της Αντιτρομοκρατικής για τη 17Ν, όπως παρουσιάστηκε στη δίκη για την υπόθεση της 17Ν! Ούτε ένα στοιχείο που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό. Απλώς παραπομπές στην προηγούμενη δίκη!
Πρόκειται πραγματικά για πρωτότυπη τακτική. Θέλω να αποδείξω ότι τέσσερις συγκεκριμένοι άνθρωποι είναι ηγετικά στελέχη του ΕΛΑ, δεν έχω κανένα αποδεικτικό στοιχείο (πραγματικό ή κατασκευασμένο) γι’ αυτό, αλλά δεν κωλώνω. Κάνω ένα άλμα, μιλάω για τον Κουφοντίνα, τον Γιωτόπουλο και τον Τζωρτζάτο και… ιδού η απόδειξη!

Στη συνέχεια, ο Μαύρος επανήλθε στον αντικομμουνισμό, στην… εφαρμοσμένη του εκδοχή αυτή τη φορά: Στάζι, Κα-Γκε-Μπε, Τσαουσέσκου, Κάρλος, ΕΛΑ και δε συμμαζεύεται. Κάπου χώρεσε και ολίγο ΠΑΣΟΚ, για να διευρυνθεί η έννοια της «εγκληματικής αριστεράς» και να μη μείνουμε στον στενό αντικομμουνισμό.

Και η μακρόσυρτη αγόρευση (που ήταν τόσο μακρόσυρτη για να εντυπωσιάσει όχι τους δικαστές, που «άκουγαν» βαριεστημένοι, ούτε τους κατηγορούμενους, που την περισσότερη ώρα ήταν στο διάδρομο, ούτε τους συναδέλφους του της πολιτικής αγωγής, που έλαμψαν άπαντες δια της απουσίας τους, ούτε τους δημοσιογράφους, που στην πλειονότητά τους απουσίαζαν, αλλά ένα φαν κλαμπ τεσσάρων-πέντε νεαρών δικηγόρων που είχε κουβαλήσει μαζί του ο Μαύρος) τέλειωσε με τα καθιερωμένα: αρχεία Στάζι, Ντε Μαρσέλους, Κυριακίδου. Ολα αξιόπιστα, όπερ έδει δείξαι…

Ετσι, φτάσαμε στην ολοκλήρωση των αγορεύσεων της πολιτικής αγωγής, για τις οποίες αξίζει τον κόπο να κάνουμε ένα γενικό σχόλιο. Δεν υπήρξε καμιά ενότητα ανάμεσά τους, καμιά ενιαία συγκροτημένη άποψη.
Αλλος υποστήριξε ότι ο ΕΛΑ ήταν οργάνωση με αυτόνομους πυρήνες, άλλος ότι ήταν ιεραρχική οργάνωση. Αλλος υποστήριξε ότι ο Τσιγαρίδας λέει αλήθεια, άλλος ότι λέει ψέματα. Αλλος υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να εμπλέκει τους κατηγορούμενους με επιμέρους ενέργειες του ΕΛΑ, άλλος ότι είναι απλοί συνεργοί λόγω ψυχικής συνέργειεας και άλλος ότι είναι ηθικοί αυτουργοί επειδή υπήρξαν ηγετικά στελέχη. Δεν υπήρξε καμιά συμφωνία όχι στη νομική ερμηνεία της εμπλοκής κάθε κατηγορούμενου, αλλά σε ένα σενάριο πραγματικών περιστατικών, όπως είχε υπάρξει στη δίκη για την υπόθεση της 17Ν. 

Εκεί όλοι συμφώνησαν σε ένα σενάριο το οποίο είχε επεξεργαστεί η Αντιτρομοκρατική και το είχε παρουσιάσει μέσω των προανακριτικών ομολογιών. Σ’ αυτό το σενάριο έμειναν όλοι απόλυτα σύμφωνοι (εισαγγελία και πολιτική αγωγή) και υπήρξαν μικρές επιμέρους διαφοροποιήσεις στην νομική ερμηνεία και στον καταλογισμό της ποινικής ευθύνης για κάθε ένα κατηγορούμενο. Εδώ δεν συμφωνούν ούτε καν σε ένα σενάριο πραγματικών περιστατικών για τον ΕΛΑ και τη συμμετοχή κάθε κατηγορούμενου στην οργάνωση και σε κάθε επιμέρους πράξη.

Αυτή η πανσπερμία σεναρίων, που δίχασε ακόμα και τις «φίρμες» της πολιτικής αγωγής (εκ διαμέτρου αντίθετα τα σενάρια Κατσαντώνη και Μαύρου), αποδεικνύει αυτό που λέμε από την αρχή της δίκης και που κάποια στιγμή αναγκάστηκε να παραδεχτεί και η ίδια η πρόεδρος: δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία. Ακόμα και αν δεχτούν ως αξιόπιστη την ψευδομάρτυρα Κυριακίδου, δεν μπορούν να φτάσουν παρά μόνο σε καταδίκη για συμμετοχή στον ΕΛΑ. Σε τίποτ’ άλλο.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License