Σήμερα ο Βενεζολάνικος λαός θα αποφασίσει την συνέχεια...

μέρα του εθνικού δημοψηφίσματος στην Βενεζουέλα

Η Βενεζουέλα απέκτησε την ανεξαρτησία της από την Ισπανία το 1821 όταν την απελευθέρωσε ο Σιμόν Μπολίβαρ, μαζί με τις περιοχές που σήμερα απαρτίζουν τα κράτη της Κολομβίας, του Παναμά και του Εκουαδόρ. Μέχρι το 1830 ήταν μέρος της περιοχής που ονομαζόταν Μεγάλη Κολομβία και μόλις τότε χωρίστηκε και έγινε αυτόνομη δημοκρατία.

Η ιστορία της Βενεζουέλας τον 19ο και 20ο αιώνα χαρακτηρίζεται από πολιτική αστάθεια, δικτατορίες και επαναστατικές αναταραχές. Ο Ούγο Τσάβες εκλέγεται πρόεδρος το 1998 με το 56% των ψήφων και επανεκλέγεται το 2000 με το 59% των ψήφων. Το 2002 πραγματοποιείται απόπειρα πραξικοπήματος εις βάρος του που αποφεύχθηκε από την μαζική συμμετοχή του βενεζολάνικου πληθυσμού που ξεχύθηκε στους δρόμους. Η απόπειρα πραξικοπήματος διενεργήθηκε από τις οικονομικές ελίτ της χώρας που στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχει μέχρι στιγμής λάβει ο Τσάβες (που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση, με το αγροτικό ζήτημα, με την εξασφάλιση τροφής για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού που μέχρι σήμερα ήταν αποκλεισμένο) έχουν εξαγριώσει την μεσαία και άνω τάξη της Βενεζουέλας που βλέπουν τα συμφέροντά τους να θίγονται. Τα δύο τελευταία χρόνια διαρκής προπαγάνδα έχουν εξαπολύσει τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, που ελέγχονται από την αντιπολίτευση, και χαρακτηρίζουν τον Τσάβες ως ανεπιθύμητο δικτάτορα.

Από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά η οικονομία της Βενεζουέλας βασίζεται στα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει η χώρα, τα κέρδη από τα οποία φτάνουν το ένα τρίτο του ΑΕΠ, περίπου το 80% των κερδών από την εξαγωγή του. Το 2003 ο πρόεδρος Τσάβες ξεκίνησε να χρηματοδοτεί κοινωνικά σχέδια από τα κέρδη της εθνικής επιχείρησης πετρελαίου PDVSA. Οι αντίπαλοι του τον κατηγορούν ότι αυτό θα προκαλέσει πληθωρισμό και απώλεια της εμπιστοσύνης των ξένων επενδύσεων. Από την άλλη, τα προγράμματα αυτά έχουν τρομερή λαική απήχηση από τα εκατομμύρια βενεζολάνων των κατώτερων κοινωνικών τάξεων που ζουν σε κατάσταση απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης (περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας).

[Αναλυτικό αφιέρωμα των Σημάτων Καπνού για την Βενεζουέλα]

Πέρα από τα κοινωνικά προγράμματα που προωθεί ο Τσάβες, παρά το πλήθος εμποδίων που στήνει η αντιπολίτευση εμπρός του, ο βενεζολάνικος λαός δεν στέκεται μόνο εκεί, αλλά παράλληλα οργανώνεται. Χτίζει με δομές οριζόντιες και αυτόνομες στις γειτονιές που ζει και εργάζεται δημόσιες βιβλιοθήκες, κοινοτικά ιατρεία. Συνελεύσεις γειτονιάς έχουν ξεπηδήσει σε όλα τα μέρη της χώρας, τόσο στην πρωτεύουσα όσο και στο ύπαιθρο. Ένα παράδειγμα είναι η γειτονιά 23 de Enero η οποία είναι από τις πιο αγωνιστικές και οργανωμένες γειτονιές στο Καράκας με χώρους λαικής συμμετοχής, σύστημα υγείας, πολιτισμικές δραστηριότητες, λαική εκπαίδευση και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους και όλες.

Σήμερα, στην Βενεζουέλα διεξάγεται εθνικό δημοψήφισμα για να αποφασιστεί αν ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος Ούγο Τσάβες θα παραμείνει στην εξουσία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
[ Venezuela Analysis [en] | Apporea.org [es] | UK-IMC [en] ]

ΑΚΟΥΣΤΕ: Ζωντανή αναμετάδοση την μέρα του δημοψηφίσματος στοPacifica, Κυριακή, 15 Αυγούστου 4:00-6:00pm PST

Συνεχής κάλυψη στο Puerto Rico IMC

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License