ΕΟΥΣΚΑΔΙ: παράνομο το κόμμα Μπατασούνα

Ο δικαστής Μπαλτάσαρ Γκαρθόν προτίθεται να διατάξει την αναστολή της λειτουργίας του εθνικιστικού κόμματος των Βάσκων Μπατασούνα.

ΑΠΕ Ημερομηνία - Ώρα : 23/08/2002-1451 Η εισαγγελία ενέκρινε σήμερα την αναστολή της λειτουργίας του βασκικού εθνικιστικού κόμματος Μπατασούνα, υποστηρίζοντας με το τρόπο αυτό τις κατηγορίες του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Μπαλτάσαρ Γκαρθόν ότι το κόμμα αυτό υποστηρίζει και χρηματοδοτεί την οργάνωση των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ. Ο Γκαρθόν προτίθεται να διατάξει την αναστολή της λειτουργίας του κόμματος τη Δευτέρα, θέλοντας με το τρόπο αυτό να δώσει χρόνο στο κόμμα να απαντήσει εγγράφως στις κατηγορίες. Οι τοπικές αρχές στη Χώρα των Βάσκων, στη βόρεια Ισπανία, αναμένεται να στείλουν αστυνομικές δυνάμεις για να κλείσουν το αρχηγείο και τα τοπικά γραφεία του κόμματος. Η αστυνομία στη Χώρα των Βάσκων βρίσκεται ήδη σε κατάσταση ετοιμότητας για πιθανά αντίποινα της ΕΤΑ μετά και απο την προειδοποίηση του ηγέτη του Μπατασούνα Αρνάλντο Οτέγκι προς τη τοπική κυβέρνηση αυτή την εβδομάδα, ότι ενδεχόμενη απαγόρευση της λειτουργίας θα έχει «ανεπιθύμητες συνέπειες». Παρά το γεγονός ότι τα ηγετικά στελέχη του Μπατασούνα αρνούνται τις κατηγορίες της κυβέρνησης της Μαδρίτης ότι αποτελεί τη πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης, αρνούνται ωστόσο και να καταδικάσουν τη βία της ΕΤΑ, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 800 ανθρώπους απο το 1968. Η αναστολή της λειτουργίας αποτελεί ένα απο τους νόμιμους μηχανισμούς που εχουν δρομολογηθεί στην Ισπανία για το κλείσιμο του Μπατασούνα. Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ θα ζητήσει απο το κοινοβούλιο να ξεκινήσουν οι νομικές διαδικασίες για την απαγόρευση του Μπατασούνα, στο πλαίσιο ενός πολυσυζητημένου νόμου που επιτρέπει την απαγόρευση λειτουργίας των κομμάτων απλά και μόνο επειδή δεν καταδικάζουν τη τρομοκρατία. ΥΓ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΟ: εντυπωσιακή η τελευταία παράγραφος και λίγο παραπάνω, που αναφέρει ότι στην ουσία το Μπατασούνα τίθεται εκτός νόμου (αν και δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με την ΕΤΑ) επειδή αρνείται να καταδικάσει την ΕΤΑ. Διευρύνεται η λογική «Όποιος δεν είναι μαζί μου, ειναι εναντίον μου!»

από groovy 23/08/2002 8:52 μμ.


http://www.batasuna.org/ Το site του διωκόμενου κόμματος το οποίο έχει 800 εκλεγμένους αντιπροσώπους και παίρνει 250.000 ψήφους σε σύνολο 2.000.000 ψηφοφόρων. Ευρωπαϊκή Δημοκρατία 2002.

από k.o. 24/08/2002 3:12 πμ.


Απαράδεκτη η διώξη του Batasuna που είχε δρομολογηθεί ήδη μετά το κλίμα τρομο-υστερίας που προκάλεσε η 11/9. Η δίωξη είναι πολιτική. Άλλωστε ο "βρώμικος πόλεμος" του μεταπολιτευτικού ισπανικού κράτους κατά της ΕΤΑ χρονολογείται τουλάχιστον από τη δεκαετία του 80 όταν ο "σοσιαλιστής" Gonzalez εξαπέλυσε παραστρατιωτικούς εναντίον "γνωστών αγνώστων" και συνεχίζεται μεσώ της αστυνομικής βίας ως τις μέρες μας. Επειδή όμως σε κάποια άλλα άρθρα ορισμένοι είχαν θεοποιήσει τους "αγωνιστές" της ΕΤΑ (που ας μη ξεχνιόμαστε, έχουν δολοφονήσει τα τελευταία 5 χρόνια μεταξύ άλλων τον ιδρυτή του κομμουνιστικού κόμματος του Euskadi και επιζώντα των φυλακών του Φράνκο, ένα μάγειρα που έκανε το αμάρτημα να μαγειρεύει κάθε Κυριακή στο τοπικό στρατόπεδο, και ένα σοσιαλιστή διανοούμενο που είχε απομονωθεί από το κόμμα του επειδή προσπαθούσε να καλλιεργήσει δεσμούς με τους μετριοπαθείς εθνικιστές - παλιότερα είχαν ανατινάξει ένα σούπερ μάρκετ σε λαϊκή γειτονιά της Βαρκελώνης με δεκάδες νεκρούς), ας ρίξουν μια ματιά τι γράφει η κομμουνιστική τάση του Batasuna (επαναλαμβάνω, η κομμουνιστική) και ας μου πουν την άποψη τους επί των επιχειρημάτων έχοντας υπ' όψιν του ότι το Euskadi κατοικείται κατά το ήμισυ από μετανάστες και απόγονους μεταναστών από άλλες περιοχές της Ισπανίας, ενώ μόνο 1 στους 5 κατοίκους μιλά τη βασκική γλώσσα. http://www.basque-red.net/eng/euskaeng/survival.htm

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License