Οι αλλαγές στο στρατό έχουν θύματα τους φαντάρους

Η αναδιάρθρωση του στρατού προχωρά. Το στρατιωτικό δόγμα της Ελλάδας αλλάζει προς το επιθετικότερο. Νέα όπλα αγοράζονται. Νέες μονάδες ταχείας επέμβασης συγκροτούνται. Οι ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες μάχης είναι συνεχείς. 2.500 στρατιωτικοί βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του κόσμου υπηρετώντας σε ειρηνευτικές αποστολές. Η αναδιάρθρωση, όμως έχει θύματα. Τα θύματα αυτά δεν είναι άλλα από τους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους στον ελληνικό στρατό. Πέρα από τις αυτοκτονίες και την αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών στον ελληνικό στρατό (για τα οποία σύντομα θα παρουσιάσουμε νέα στοιχεία), οι αλλαγές έχουν κάνει τη ζωή των φαντάρων της παραμεθορίου πραγματικά αφόρητη.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΧΟΥΝ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ

 

Η αναδιάρθρωση του στρατού προχωρά. Το στρατιωτικό δόγμα της Ελλάδας αλλάζει προς το επιθετικότερο. Νέα όπλα αγοράζονται. Νέες μονάδες ταχείας επέμβασης συγκροτούνται. Οι ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες μάχης είναι συνεχείς. 2.500 στρατιωτικοί βρίσκονται σε διάφορες γωνιές του κόσμου υπηρετώντας σε ειρηνευτικές αποστολές. Η αναδιάρθρωση, όμως έχει θύματα. Τα θύματα αυτά δεν είναι άλλα από τους φαντάρους που υπηρετούν τη θητεία τους στον ελληνικό στρατό. Πέρα από τις αυτοκτονίες και την αυξανόμενη χρήση ναρκωτικών στον ελληνικό στρατό (για τα οποία σύντομα θα παρουσιάσουμε νέα στοιχεία), οι αλλαγές έχουν κάνει τη ζωή των φαντάρων της παραμεθορίου πραγματικά αφόρητη.

Με την αναφορά μας αυτή παρουσιάζουμε αναλυτικά στοιχεία για τις υπηρεσίες των στρατευμένων από 35 μονάδες του στρατού ξηράς που εδρεύουν στην παραμεθόριο:

 

ΧΙΟΣ

643 Τ.Ε.

5/1 μόνο με υπηρεσιακό, δηλαδή οι φαντάροι έχουν κάθε μέρα υπηρεσία (σκοπιά περίπολο κλπ) και κάθε 6 μέρες παίρνουν μια ολιγόωρη άδεια τις ώρες που δεν έχουν υπηρεσία.

218 Τ.Ε.

5/1 μόνο με υπηρεσιακό.

297 Τ.Ε.

6/1 μόνο με υπηρεσιακό.

228 Τ.Ε.

6/1 μόνο με υπηρεσιακό.

 

ΚΩΣ

543 Τ.Ε.

10/1 μόνο με υπηρεσιακό.

295 Τ.Ε.

20/1 (μία καθαρή έξοδος κάθε 20 μέρες)

 

ΛΕΣΒΟΣ

265 Τ.Ε.

ολιγόωρες έξοδοι μόνο με υπηρεσιακό.

264 Τ.Ε.

ολιγόωρες έξοδοι μόνο με υπηρεσιακό.

 

ΡΟΔΟΣ

294 Τ.Ε.

9/1

541 Τ.Ε.

9/1

95 ΤΕΝΕΘ

1/2

 

ΣΑΜΟΣ

98 ΕΑΡΜΕΘ

ολιγόωρες έξοδοι μόνο με υπηρεσιακό.

 


ΕΒΡΟΣ

508 ΜΚΤΠ

7/1

617 Τ.Π.

ολιγόωρες έξοδοι μόνο με υπηρεσιακό.

618 Τ.Π

ολιγόωρες έξοδοι μόνο με υπηρεσιακό.

117 Μ.Π.Π.

7/1

187 Π/ΠΑΡ

10/1

173 ΜΕΑ/ΑΠ

20/1

174 ΜΕΑ/ΑΠ

10/1

108 ΑΚ

15/1

24 ΕΜΑ

10/1

16 ΕΜΑ

20/1

34 ΕΜΑ

30/1

Α’ ΕΑΝ

10/1

Γ’ ΕΑΝ 

8/1

Δ’ ΕΑΝ

10/1

34 ΤΥΠ

5/1

 

ΞΑΝΘΗ

557 Τ.Π.

1/1

25 ΛΜΧ

5/1

744 ΛΜΧ

15/1

724 ΤΜΧ

2/1

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

507 Τ.Π.

9/1

22 ΛΜΧ

7/1

34 ΛΑΤ

8/1

ΤΜΧ

30/1

 

Οι υπηρεσίες των στρατευμένων δεν έχουν καμιά σχέση με τη «λούφα», τον ύπνο στη σκοπιά και όλες τις σχετικές εικόνες που εμφανίζονται συχνά σε κάποια ΜΜΕ. Επίσης, το φετινό καλοκαίρι ήταν μία περίοδος με συνεχείς ασκήσεις και επιθεωρήσεις στις μονάδες της παραμεθορίου. Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα σκηνικό για το οποίο η πλειοψηφία των φαντάρων της παραμεθορίου νιώθει ότι δεν πάει άλλο.

 

Επίσης, είναι σημαντικό να συγκρίνουμε τις υπηρεσίες των περισσότερων από τις παραπάνω μονάδες με την κατάσταση που επικρατεί στις Μονάδες Ταχείας Επέμβασης. Όπως, έχει γραφτεί πολλές φορές στον τύπο τον τελευταίο καιρό, την ίδια στιγμή που οι φαντάροι στον Έβρο και στα νησιά «πήζουν» αυτές παρουσιάζουν πληρότητα 95%! Αυτό το γεγονός είναι χαρακτηριστικό για τον επιθετικό ρόλο που καλείται να παίξει στην περιοχή ο ελληνικός στρατός, σύμφωνα με τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

 


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΤΟ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΘΕΙ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

 

Ø Η μείωση της θητείας να αποδεσμευτεί από την πρόσληψη μισθοφόρων ΕΠ.ΟΠ.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

l 12μηνη θητεία ΤΩΡΑ με προοπτική την περαιτέρω μείωσή της.

l Όχι στην πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. Οι μισθοφόροι θα γίνουν οι αυριανοί δολοφόνοι των λαών της Βαλκανικής αλλά και του ίδιου του ελληνικού λαού.

 

Ø Η σωματική και ψυχική ακεραιότητα και η αξιοπρέπεια των στρατευμένων πάνω από τις ανάγκες του στρατού.

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

l Να επιστρέψουν στην Ελλάδα όλοι οι φαντάροι που υπηρετούν εκτός συνόρων.

l Να αποδεσμευτούν από τα θέρετρα των αξιωματικών οι φαντάροι που χρησιμοποιούνται σαν υπηρετικό προσωπικό. Υπολογίζεται ότι περίπου μία ολόκληρη ΕΣΣΟ «απασχολείται» κάθε καλοκαίρι στα ΚΑΑΥ!

l Να σταματήσει η αυξημένη επάνδρωση των Μονάδων Ταχείας Επέμβασης σε βάρος των υπόλοιπων μονάδων.

l Υπηρεσίες 1/1 για τους φαντάρους σε όλα τα στρατόπεδα ανεξάρτητα από τις ανάγκες των μονάδων με οποιοδήποτε κόστος (κατάργηση υπηρεσιών, συγχώνευση στρατοπέδων κλπ).

l Να καταργηθούν οι ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Λόγω της αυξημένης φυσικής και ψυχολογικής κόπωσης της συντριπτικής πλειοψηφίας των στρατευμένων της παραμεθορίου να μην πραγματοποιηθεί η άσκηση ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ. Οι συνεχείς ασκήσεις σε συνθήκες μάχης θα έχουν σαν αποτέλεσμά τους πολλαπλά ατυχήματα, αυτοκτονίες και την εξάντληση των φαντάρων.

 

 

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Αύγουστος 2002

από Α-gnwstos 18/08/2002 10:08 μμ.


οι φανταροι που ειναι εκτος ελλαδας ηθελαν και πηγαν και ειναι ολοι τους μονιμαδες στρατοκαυλοι και οχι απλοι στρατιςτες οπως τους παρουσιαζετε..Καμμια αλλυλλεγγυη λοιπον. Ο στρατος εχει ετσι κι αλλιως το ρολο του δολοφονου οποιουδηποτε λαου ειτε αποτελειται απο μονιμους ειτε απο επι θητεια φουκαραδες. Οσο για τα υπολοιπα η μονη λυση για να λυθουν τα προβληματα των στρατιωτων ειανι να καταργηθει ο στρατος και οχι να γινει πιο χαλαρος...Τι δωδεκαμηνα και μαλακιες.. ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ-ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΟΣ-ΚΑΜΜΙΑ ΘΗΤΕΙΑ ANAΡΧΙΑ

από Ανδρεας Γιανακακης 19/08/2002 12:23 πμ.


Σωστες οι προτάσεις του Δικτυου, σε γενικες γραμμες. Πλην ομως θα μπορουσε να λυθει εν μερει το θέμα των απαράδεκτα πολλων υπηρεσιων στο στρατο απλουστατα αν ακολουθουσε τα προτυπα ...του ΝΑΤΟ! Ως γνωστον οι σκοπιες των αμερικανικών μονάδων σε καιρο ειρήνης ειναι απο 4ωρες εως 6ωρες, "βγαινουν" ανα 2 ατομα και η φυλαξη γινεται απο ειδικα φυλάκια, οπου καθεσαι σε καρεκλα, επιτρέπεται το φαγητο (ατυπα το καπνισμα) και γενικώς δεν βρισκεσαι επι ωρες ορθιος σαν μαλακας. Αλλα βλεπετε ακομα κι ο εκσυγχρονισμος νατοικου τυπου στο στρατευμα ειναι επιλεκτικος, γεγονος που μαλλον οφειλεται στο "κολλημα" των καραβανάδων στις "παλιες καλες μεθοδους". Εν κατακλειδι ...ειναι γελοιοι.

από Khayman 19/08/2002 1:07 πμ.


Βασικά δεν θέλω να αμφισβητήσω τον Σπάρτακο, αλλα ελπίζω οι πληροφορίες που παραθέτει να ειναι εξακριβωμένες γιατι απ'οσο γνωρίζω συγκεκριμένα στο 643 Τ.Ε. της Χίου ολα πάνε όπως συνήθως και τα παιδια παίρνουν εξοδους τακτικά συνήθως ανα δυο ή τρεις μέρες, ολιγόωρες μεν αλλα παίρνουν. Τώρα αλλού δεν γνωρίζω. Συμφωνώ πάνω κάτω με τις προτάσεις που ακούγονται κατα καιρούς για καλυτέρευση των συνθηκών, αλλα ειμαι της άποψης πως η υποχρεωτική στράτευση ειναι απο μόνη της στέρηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μονη λύση ειναι η κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας. Οσον αφορά την επιστροφή των φαντάρων, συμφωνω, αλλα θυμίζω οτι ολοι αυτοι εχουν πάει εθελοντικά. Ακομα και έτσι όμως, ειμαι υπέρ της επιστροφής τους για ευνόητους λόγους.

από Khayman 19/08/2002 1:19 πμ.


Ζητάτε την μειωση της θητειας σε 12 μήνες. Ζητάτε επισης να σταματήσουν οι προσλήψεις ΕΠ.ΟΠ. Επειδη δεν καταλαβαίνω ακριβως την πρόταση σας, αν υποθέσουμε οτι καταργείται εντελώς η υποχρεωτική στράτευση και περιοριστούμε σε επαγγελματικο στρατο, αυτο σας βρίσκει κατά; Δεν ειναι για σας αυτό κατι το θετικό; Επισης η διαφορά ΕΠΟΠ και απλου στρατευσιμου ποια ειναι ωστε να θεωρείτε τους ΕΠΟΠ μελλοντικούς φονιάδες των λαων; Δηλαδή οι απλοι στρατευσιμοι σε ενα τετοιο σενάριο θα λιποτακτήσουν; Οι ερωτήσεις μου γινονται καλοπροαίρετα, δεν θέλω να παρεξηγηθουν, απλα να ενημερωθω για τις σκέψεις σας.

από ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 19/08/2002 10:42 πμ.


Κατ' αρχήν οι υπηρεσίες και οι έξοδοι των φαντάρων στις μονάδες δεν είναι κάτι σταθερό. Η πληροφορίες που συλλέγουμε αφορούν το μέσο όρο του καλοκαιριού. Επίσης, δεν έχει μεγάλη σημασία για έναν φαντάρο αν τον πάει 5/1 ή 3/1 με ολιγόωρη. Αν όλη την ημέρα έχεις ασκήσεις και αγγαρείες και το βράδυ έχει 3-4 ώρες (το λιγότερο) σκοπιά τί να την κάνεις την 2ωρη έξοδο; Για τους ΕΠ.ΟΠ. έχουμε διαφορετική άποψη. Οι μισθοφόροι -καθ' ότι επαγγελματίες- θα είναι πιο πειθαρχημένοι και πιο εξαρτημένοι από την κυβέρνηση και τη στρατιωτική ηγεσία. Σκέψου ότι θα είναι άνθρωποι που για 7-10 χρόνια θα ζουν μέσα στα στρατόπεδα και θα μπορούν να απολυθούν και να μείνουν χωρίς δουλειά αν πάρουν χαμηλό βαθμό στις αξιολογήσεις τους. Ποιός θα εκτελεί πιο πιστά τις εντολές της ηγεσίας; αυτοί ή οι φαντάροι; (αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι οι φαντάροι σίγουρα θα αντισταθούν, όμως στους φαντάρους μπορεί να παρέμβει το αντιπολεμικό κίνημα). Η εμπειρία του Ισραήλ είναι χαρακτηριστική: απο το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα 1200 έφεδροι έχουν αρνηθεί να υπηρετήσουν στα κατεχόμενα. Ξέρεις πόσοι μόνιμοι έχουν κάνει το ίδιο; ΚΑΝΕΙΣ. Εμείς, λοιπόν, είμαστε ενάντια στο στρατό και όχι απλά ενάντια στην υποχρεωτική στράτευση. Με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες στην Ελλάδα επιλέγουμε να παρέμβουμε μέσα στο στρατό. Επιδιώκουμε το αντιπολεμικό κίνημα να αποκτήσει ρίζες ανάμεσα στους φαντάρους.

από babef 19/08/2002 1:56 μμ.


Από τη στιγμή που κάποιος παρουσιάζεται στο στρατό έχει πολύ περιορισμένο λόγο, κι αυτόν, όσον αφορά τα πλαίσια της αιχμαλωσίας του. Είναι κατανοητό κάποιοι να επιλέγουν τη δράση τους μέσα σε αυτή την απαράβατη αιχμαλωσία, στο βαθμό που έχουν ως σημείο αναφοράς έναν (και κακώς εννοούμενο) μαρξισμό για την ανάλυση-αντίληψη της πραγματικότητας. Η ιστορία των συλλογικών αντιστάσεων στρατιωτών ενάντια στο στρατό υπολείπεται κατά πολύ σε σχέση με τις εκτάσεις και τις εντάσεις των κοινωνικών αγώνων γενικότερα -και μην τολμήσει να πει κανείς ότι αυτό είναι τυχαίο. Είναι δεδομένο ότι το υποκειμενικό ψυχικό και σωματικό κόστος της στρατιωτικής θητείας είναι σε τέτοιο βαθμό βαρύ και βαθύ που δεν αντισταθμίζεται με τίποτε (εκτός ίσως από ιδεολογικά αντίβαρα που η ίδια η Ιστορία έχει ήδη αποβάλει από τα αποδεκτά επαναστατικά κι επαναστατημένα αντικειμενικά κριτήρια). Εκείνο που είναι γεγονός, και που ξεπερνάει και την εθελούσια χακί αιχμαλωσία αλλά και την έτσι κι αλλιώς προβληματική και αφαιρετική αντίληψη αντιπολεμισμού, είναι το πρόταγμα της Ολικής άρνησης στράτευσης. Ένα πρόταγμα που οριοθετεί οριστικά και τελεσίδικα το μέτωπο ενάντια στον πιο θανάσιμο θεσμό του αστικού πολιτισμού. Και ως τέτοιο πρόταγμα "απαιτεί" την στήριξη και την ενίσχυση του.

από Δημήτρης 19/08/2002 5:10 μμ.


Πολύ εύκολη κριτική γίνεται νομίζω στο Σπάρτακο. Καλό είναι όποιος την κάνει να την τεκμηριώνει κι όλας. Πέρα από τα θεωρητικά σχήματα, υπάρχει και μια πραγματικότητα στην οποία ζούμε και μια εμπειρία στο αντιπολεμικό κίνημα. Για να δούμε λοιπόν: Υπάρχει κάποιο αναπτυγμένο κίνημα ολικής άρνησης στράτευσης στην Ελλάδα (πέρα από κάποιες σεβαστές μεμονωμένες περιπτώσεις); Δυστυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς που μιλούν για ολική άρνηση στράτευσης στην Ελλάδα, είτε πρώτα πάνε φαντάροι και μετά γίνονται αντιμιλιταριστές, είτε είναι αρκετά ευκατάστατοι ώστε να μπορούν να ζουν στο εξωτερικό. Συγγνώμη, αλλά αυτό δεν είναι κίνημα, είναι απλά μια προσωπική φυγή από το στρατό. Με ποιό τρόπο το κίνημα άρνησης στράτευσης βοηθά το αντιπολεμικό κίνημα; Οι περισσότεροι από αυτούς που μιλούν για ολική άρνηση στράτευσης το κάνουν γιατί θεωρούν ότι στόχος του όπιου κινήματος στη νεολαία πρέπει να είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης και δημιουργία εθελοντικού - μισθοφορικού στρατού. Πράγμα που συμβαίνει (ή θα συμβεί σε λίγα χρόνια) ακριβώς σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης και στις ΗΠΑ. Αυτό που θέλουν σήμερα οι καπιταλιστές είναι μικρότεροι - αριθμητικά στρατοί, μισθοφόροι εξειδικευμένοι στα νέα φονικά όπλα και στην τεχνολογία της πληροφορίας. Και φυσικά στρατοί πλήρως πειθαρχημένοι, ώστε να μην υπάρχει καμιά πιθανότητα αντίστασης μέσα σ' αυτούς. Αυτό ακριβώς πάει να γίνει και στην Ελλάδα με την αλλαγή του στρατιωτικού δόγματος προς το επιθετικότερο, τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, την παρουσία 2500 στρατιωτών και μονίμων εκτός συνόρων, την εντατικοποίηση της εκπαίδευσης σε συνθήκες μάχης και την πρόσληψη ΕΠ.ΟΠ. Η εμπειρία του Ισραήλ δείχνει ότι η επιλεκτική άρνηση στράτευσης, δηλαδή η άρνηση εκτέλεσης συγκεκριμένων διαταγών από τους στρατευμένους μπορεί να προκαλεί πολιτικά γεγονότα πιο σημαντικά και από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις. Οι επιλεκτικές αρνήσεις εφέδρων και φαντάρων ήταν καθοριστικός παράγοντας στην απόσυρση του Ισραηλινού στρατού από το Λίβανο το 1984 (σύμφωνα και με τα λεγόμενα του τότε αρχηγού του Ισραηλινού στρατού Mofaz), στην - προσωρινή όπως φάνηκε- απόσυρση του Ισραήλ από ένα τμήμα των Παλαιστινιακών εδαφών στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και είναι σοβαρό αγκάθι για τα σχέδια του Σαρόν σήμερα. Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια δεν ζούμε αντίστοιχες καταστάσεις. Παρ' όλα αυτά η εικόνα ένστολων στρατευμένων να μιλούν σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις (όπως τον Απρίλιο του 1998 κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία) είναι ένα δείγμα του σοκ που μπορεί να προκαλέσει η αντιπολεμική δράση μέσα στο στρατό στην Ελλάδα.

από Trompeur 19/08/2002 5:20 μμ.


ότι όσον αφορά τους αρνητές στράτευσης υπερβάλλει κάπως: παρ' ότι γενικά είναι λίγες οι περιπτώσεις, οι περισσότεροι απ' αυτούς ούτε έφυγαν στο εξωτερικό (αυτοί είναι οι ανυπότακτοι), ούτε είναι και τίποτε πλούσιοι. Εκατσαν τη φυλακή τους κανονικότατα. Αλλού είναι κατά τη γνώμη μου το πρόβλημα: Ότι η υποχρεωτική στράτευση -θέλουμε, δεν θέλουμε- υπάρχει. Όπως υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, και την ύπαρξη της χώρας μας σ' αυτην δεν μπορούμε να την παρακάμπτουμε μ' ένα απλό «έξω από την ΕΟΚ». Σ΄αυτό τον εκβιασμό της θητείας («ή υπηρετείς ή σε αμαυρώνω με τρελόχαρτο, πουστόχαρτο, ναρκόχαρτο ή και φυλάκιση») υποκύπτει το 95% της (αρσενικής) ελληνικής νεολαίας. Δεν μπορεί λοιπόν το κίνημα (όποιο κίνημα) να λέει «αδιαφορώ για τους στρατευμένους, προωθώ την γενική άρνηση στράτευσης», οφείλει να εξετάζει και τα προβλήματα των στρατευμένων. Κι εγώ είμαι κατά των φυλακών αλλά μέχρι να καταργηθούν οι ρημάδες, ενδιαφέρομαι να μην πεθαίνουν οι έγκλειστοι σαν τα σκυλιά και να ζουν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες της υγείας και της αξιοπρέπειάς τους. Οσον αφορά τους μισθοφορικούς στρατούς και το δίλημμα «καθολική στράτευση ή μισθοφόροι» πρόκειται για φαύλο κύκλο. Υπενθυμίζω ότι ο ισραηλινός στρατός (μακράν ο πιο φονικός του κόσμου) αποτελείται καθ' ολοκληρίαν από εφέδρους.

Ok

από Khayman 20/08/2002 1:20 πμ.


Σωστά ολα αυτά. Διακρίνω (και χαίρομαι γι'αυτο) απ'ολους μια αντίθεση προς τον όρο "στρατός". Ομολογώ οτι περίμενα χειρότερα σχόλια. Οσον αφορά τον Σπαρτακο, υπενθυμίζω οτι ειχα πει και πιο πάνω πως οι ερωτήσεις μου ήταν καλοπροαίρετες και δεν ειχαν στοχο να θίξουν το κύρος και τις προθέσεις της εν λογω οργάνωσης. Εγω δεν εχω παει ακόμα φαντάρος. Ειμαι φοιτητής και εχω πολύχρονη αναβολή. Και για να σας πω την αλήθεια, δεν εχω αποφασίσει ακόμα αν θα πάω ή οχι. Προσπαθώ να ενημερώνομαι για τις επιλογές μου, για το πως και αν μπορω να παω στον στρατό και να διατηρήσω τον αυτοσεβασμο μου κλπ. Δεν μπορώ να πω με σιγουριά οτι ειμαι υπερ της μιας ή της αλλης μορφής δράσης. Το μόνο που ξέρω ειναι οτι ο στρατός ειναι φυλακή, και πως δεν θέλω να βρεθω δεσμιος του. Λέτε οτι πρεπει να ειμαστε κατα της κατάργησης του στρατού στο συνολο του και συμφωνώ. Πώς ομως προτείνετε να συμβει κατι τετοιο. Να αποφασίσουν οι κυβερνήσεις του κόσμου να ζήσουν αδελφικά και εν ειρήνει μεταξύ τους ή να βρεθει μια χώρα που θα κάνει την αρχή. Θεωρητικά ο στόχος ολων μας θα πρέπει να βρισκεται προς την παραπάνω κατευθηνση ομως στην πράξη οφείλουμε να παλεύουμε εκμεταλλευόμενοι και επηρεαζομενοι απο τις συνθήκες που μας περιβάλλουν. Με λίγα λόγια, νομίζω πως η κοινή λογική υποδεικνυει πως το να πετύχουμε κατάργηση του στρατού μπορεί να συμπέσει χρονικά μονο με μια σειρα κοσμοιστορικών αλλαγών (αλλαγή της κοινωνίας εν γενει), κατι που καθιστα ενα τετοιο γεγονός πολυ πιο δύσκολο απο την απλή κατάργηση της υποχρεωτικής θητειας. Οφείλουμε λοιπόν να ειμαστε πρωτα υπερ της ελευθερίας ενος ανθρώπου να αυτοπροσδιορίζεται και συνάμα να κανει ο ίδιος τις επιλογές του, και μετά μπορούμε ολοι μαζί, απαλαγμένοι πλέον απο τον ζυγό να παλέψουμε κατα της μιλιταριστικής λογικής των κρατών. Δεν ειναι πιο λογικό; Τώρα, μεχρι να το πετύχουμε αυτο το πρώτο, οφείλουμε να παλεύουμε για την ανάπτυξε του αντιμιλιταριστικού κινήματος μέσα στον ίδιο τον στρατό ωστε να δημιουργήσουμε τις τριβές στα ίδια του τα θεμέλια. Εν ολιγοις, πρώτα γλιτώνουμε τις μελλοντικές γενεες απο το βασανο του στρατού και μετά απαιτούμε την κατάργηση του και την καθιέρωση της αδελφοσύνης των λαών. Αν κάπου κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με, γιατι παρ'οτι με αφορά αμεσα ξερετε και εσείς οι ίδιοι ποσο δύσκολο ειναι να εχει κάποιος αντικειμενική και εμπεριστατωμένη αποψη γι'αυτο το θέμα πριν παει στρατό. Ευχαριστώ.

--

από Κhayman 20/08/2002 1:25 πμ.


Και για να διευκρινίσω, αν η επαγγελματικοποίηση του στρατού ειναι απαραίτητο βήμα για την κατάργηση του, τοτε ειμαι υπέρ, αν πάλι απλά θα απαλλάξει όλους εμας που για τον οποιονδήποτε λόγο δεν επιθυμούμε αυριο να παρουμε τα όπλα, τοτε ειμαι πάλι υπέρ.

από babef 20/08/2002 10:54 πμ.


Θεωρούσα ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά την πληροφόρηση γύρω από την ολική άρνηση στράτευσης αλλά είναι πασιφανές ότι υπάρχει πρόβλημα πληροφόρησης γενικά γύρω από την άρνηση στράτευσης. Δεν είναι επί του παρόντος μια εκτενής ενημέρωση γύρω από τους τρόπους άρνησης στράτευσης (αφήνοντας κατά μέρος τα θλιβερά σαρκία με τις μεταφυσικές προσδοκίες: τους θρησκευτικούς αντιρρησίες συνείδησης αλλά και τους συνεπείς καθ' όλα τ' άλλα πολίτες ανυπότακτους). Οι ολικοί αρνητές είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναρχικοί και είναι πλέον γύρω στους 50 (δύο δημόσιες δηλώσεις αυτό το καλοκαίρι) αριθμός που αντιλαμβάνεστε ότι συνιστά και ποσοτικά έναν σημαντικό πόλο ρήξης με το θεσμό του στρατού και όχι μόνο. Η αντίληψη σας αυτή βέβαια θα εμπλουτιστεί όταν δυστυχώς μεθοδευτεί η αντίστοιχη κρατική καταστολή. Ήδη υπάρχει ένας ολικός αρνητής στον Κορυδαλλό αυτές τις μέρες στη βάση εφαρμογής του νέου νομοσχεδίου για την ανυποταξία. Εύκολη κριτική δεν έγινε στον Σπάρτακο. Υπάρχει μια εξαρχής διαφωνία (κι όποιος απλά διαβάσει το προηγούμενο σχόλιο μου δεν θα αντιληφτεί καμία θεωρητικολογία) με την επίγνωση της περιορισμένης έκτασης ενός σχολίου. Ο στρατός είναι ένας άκαμπτος μηχανισμός ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται από κοινωνικές διαλεκτικές γιατί τότε θα έπαυε να είναι στρατός. Φυσικά και μπορείς να αντισταθείς όχι μόνο μέσα στο στρατό αλλά παντού όπου βρίσκεσαι. Στο προκείμενο έχουμε την πρόταση των "παιδιών του Σπάρτακου" να πάμε στο στρατό (επειδή μας υποχρεώνουν; για την πατρίδα; για να μην γίνει μισθοφορικός;) και να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο (επικαλούμενοι τα δημοκρατικά μας δικαιώματα; το Σύνταγμα; την καλή πλευρά των αξιωματικών;). Αν αυτό δεν είναι επαναπροσδιορισμός της εξουσίας τότε τί είναι; Όχι! ο μη οικειοποιήσιμος λόγος του Σπαρτακου από τους φαντάρους δεν αφορά την γενικευμένη κοινωνική κρίση και την εξατομίκευση. Αφορά την ίδια την πρόσληψή του από τους φαντάρους ως επιδιορθώσεις και δημοκρατικά μπαλώματα σ' όλα αυτά τα ακατανόητα και ριζικά ανελεύθερα που βιώνουν μέσα στο στρατό. Τώρα, είναι πρόβλημα των παιδιών του κάθε Σπάρτακου αν σ΄αυτά τα μπαλώματα χωρίς να κοροιδεύουν τους εαυτούς τους φαντασιώνουν κλιμάκωση ενός μαρξιστικού λενινιστικού σχεδίου. Οι αντιθέσεις έφεδρων και μόνιμων μέσα στο στρατό ουδέποτε μπόρεσαν να συστήσουν αποτροπή των σχεδίων του στρατού γιατί όταν χρειάστηκε, η εθνοκρατική συνοχή είχε τις αποτελεσματικές απαντήσεις της. Το πρόβλημα δεν είναι αν οι χακί δολοφόνοι είναι μόνιμοι ή έφεδροι αλλά ότι η ίδια η οργανωτική και τεχνική δομή του στρατού αλλάζει συνολικότερα προς μια άλλη δολοφονική κατεύθυνση σε σχέση με την κοινωνία. Ποιός -έστω ριζοσπάστης- μπορεί να προτείνει στη "νεολαία" την κατάταξη στο στρατό και όχι την καθολική του άρνηση και τον ατομικό αλλά και συλλογικό κυρίως αγώνα ενάντια του; Γιατί να πάει κάποιος στο στρατό και να βιώσει τον ζώντα θάνατο; Ας απαντήσει κάποιος στην τελική με τη δέουσα σαφήνεια...

από ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 20/08/2002 10:57 πμ.


Φίλε Kayman, είναι λογικό να νιώθεις ότι δεν θέλεις να φυλακιστείς από τα δεσμά του στρατού. Άλλωστε και μεις το νιώθουμε ή το νιώσαμε. Πέρα από τη θεωρητική συζήτηση πρέπει να δούμε την πραγματικότητα. Έτσι: 1) Το ζήτημα πρώτα απ' όλα είναι τί θέλουμε: να καταργηθεί η θητεία ή να σταματήσουμε τους πολέμους; Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα το δεύτερο και θεωρούμε την κίνησή μας κομμάτι του αντιπολεμικού κινήματος. Σήμερα δεν βρισκόμαστε σε ειρηνική περίοδο. Ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" που έχουν εξαπολύσει ΗΠΑ και ΕΕ προκαλεί χιλιάδες θύματα χθές στο Αφγανιστάν, αύριο στο Ιράκ. Ο Παλαιστινιακός λαός βιώνει στο πετσί του καθημερινά τί σημαίνει πόλεμος. Στα Βαλκάνια υπάρχουν θερμές εστίες (Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κόσοβο, Βοσνία) απ' τις οποίες θα ξεπηδήσουν κι άλλοι πόλεμοι πολύ σύντομα. Ο αγώνας για την κατάργηση της θητείας και η πασιφιστική λογική δεν βοηθούν σε τίποτα το αντιπολεμικό κίνημα σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Το ζήτημα για μας δεν είναι "να τη γλυτώσουμε εμείς από το στρατό". Άλλωστε αυτό γίνεται ήδη με διάφορους τρόπους. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα μπορούν να ζήσουν στο εξωτερικό μερικά χρόνια, ενώ όσοι έχουν "βύσμα" μπορούν να κάνουν θητεία χωρίς να το καταλάβουν. 2) Η δημιουργία επαγγελματικού στρατού δεν είναι βήμα προς την κατάργηση του στρατού. Όλοι οι σύγχρονοι στρατοί (Αμερικανικός, Βρεττανικός, Γαλλικός κλπ) είναι πλέον μισθοφορικοί. Κανένας απ' αυτούς όμως δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάνδρωσης. Αντίθετα λειτουργούν "καλύτερα" (=πιο φονικά) έτσι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νέα οπλικά συστήματα μάχης, υποστήριξης και πληροφορίας απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό που παραμένει πολλά χρόνια στις τάξεις του στρατού. Επίσης, μισθοφορικός στρατός σημαίνει πιο πειθαρχημένος στρατός και αυτό νομίζουμε ότι δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. 3) Επειδή το κίνημα δεν είναι σε θέση να καθορίζει τις εξελίξεις, στρατιωτική θητεία στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υπάρχει ανεξάρτητα από το τί θα πούμε εμείς. Κατά τη γνώμη μας η Ελλάδα επιθυμεί να παίξει επιθετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων τουλάχιστον. Τα Βαλκάνια είναι το "ελ ντοράντο" για τις ελληνικές επιχειρήσεις που κατέχουν μια θέση στις τρεις πρώτες χώρες με επενδύσεις στις γειτονικές χώρες. Γι' αυτό και στέλνει εκστρατευτικά σώματα όπου μπορεί (Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κόσοβο, Βοσνία, Αλβανία κλπ). Επίσης, ο ανταγωνισμός με την Τουρκία καλά κρατεί. Οι εναγκαλισμοί Παπανδρέου - Τζεμ μετατράπηκαν πολύ εύκολα σε νέες αερομαχίες και παραβιάσεις των εθνικών εναέριων χώρων εκατέρωθεν αυτό το καλοκαίρι. Το ζήτημα της Κυπρου είναι ανοιχτό. Έτσι, δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τη στρατιωτική θητεία που υπάρχει απλά σαν απολίθωμα του παρελθόντος για να καταπιέζει τους νέους ανθρώπους. Η ελληνική νεολαία καλείται στο στρατό για να υλοποιήσει τα σχέδια του Σημίτη, του Καραμανλή και φυσικά των οικονομικών παραγόντων που βρίσκονται από πίσω τους για "ισχυρή Ελλάδα" στα Βαλκάνια και στην Ε.Ε. Καλείται να επανδρώσει ένα στρατό που εκσυχρονίζεται και γίνεται πιο φονικός. Ένα στρατό με νέα καταστροφικά οπλικά συστήματα, εντατική εκπαίδευση σε συνθήκες μάχης και μονάδες ταχείας επέμβασης. Για αυτό τον ελληνικό στρατό δε αρκούν οι μισθοφόροι (πόσο μάλλον τώρα που η νεολαία δεν τσιμπάει στο θεσμό των ΕΠ.ΟΠ., θυμίζουμε 4600 θέσεις προκηρύχθηκαν 1700 προσλήφθηκαν λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος), χρειάζονται και οι φαντάροι. Αυτή την πραγματικότητα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Ας κάνουν όλοι τις επιλογές τους.

από babef 20/08/2002 12:36 μμ.


Μάλιστα! Η προτροπή του δικτύου Σπάρτακος είναι να πάμε στο στρατό για να πολεμήσουμε για την ειρήνη (τί μου θυμίζει...τί μου θυμίζει...) αλλά επίσης και για να αντιπολιτευτούμε στον Σημίτη και να ακυρώσουμε τα επενδυτικά σχέδια του ελληνικού κεφαλαίου (τώρα αυτό το δεύτερο πώς θα γίνει από φαντάρους μέσα από το στρατό είναι απορίας άξιον). Βέβαια "σύντροφοι"...όλοι ας κάνουμε τις επιλογές μας. Αλλά επιτρέψτε μου να το θεωρώ επιλογή σας όταν εγώ αναφέρω κάποιον φυλακισμένο στον Κορυδαλλό για την πολιτική του αντίθεση στο θεσμό του στρατού εσείς ούτε καν να ρωτάτε κάτι παραπάνω γι' αυτό. Θεωρώ τη στάση σας και τα προτάγματά σας όχι μόνο προβληματικά και επιπόλαια αλλά και επικίνδυνα και εχθρικά στον αγώνα για την κατάκτηση της καθολικής και κοινωνικής ελευθερίας. Επιτρέψτε μου αυτήν την επιλογή...

από babef 20/08/2002 12:50 μμ.


...της καθολικής ατομικής και κοινωνικής ελευθερίας...

από Πρώην φαντάρος 20/08/2002 6:39 μμ.


Αρκεί ο babef να βάζει ταμπέλες στο Σπάρτακο και να λέει ότι κάτι του θυμίζει... καλύτερα να μας πει τί έκανε αυτός στο στρατό. Να μας πει επίσης τί προτείνει στους φαντάρους να κάνουν. Γιατί τουλάχιστον ο Σπάρτακος κάτι λέει, κάτι προτείνει και κυρίως κάτι κάνει, όσο κι αν συμφωνεί κανείς μαζί του. Ωραίο είναι να κάνουμε κριτική έξω από το χορό και να μιλάμε για "καθολική ατομική και κοινωνική ελευθερία" και να κατηγορούμε τους άλλους ότι είναι εναντίον της. Οι φαντάροι όμως ΠΗΖΟΥΝ στα στρατόπεδα και η αφ' υψηλού κριτική στυλ babef δεν τους βοηθά σε τίποτα.

από babef 21/08/2002 10:39 πμ.


Προφανώς είναι άλλο να βρίσκεσαι στο στρατό, να "πήζεις" και να προσπαθείς να σαμποτάρεις τις συνθήκες και την στρατιωτική οργάνωση κι άλλο να αποδέχεσαι τη θητεία και να την νομιμοποιείς κοινωνικά επενδύοντας την με κάθε είδους ιδεολογήματα. Κανείς δεν πιστεύει, φαντάζομαι ούτε ο ίδιος ο Σπάρτακος ότι με τη δράση του συνεισφέρει ουσιαστικά στο να "ξεπήζονται" οι φαντάροι. Γιατί οι φαντάροι "πήζουν" στη βάση ενός στρατιωτικού κανονισμού, του λεγόμενου 20-1, ο οποίος δεν μπορεί να είναι στο βεληνεκές κανενός Σπάρτακου. Όταν έχεις 50 ολικούς αρνητές στράτευσης με συγκεκριμένες και συγκροτημένες δημόσιες δηλώσεις που αιτιολογούν την επιλογή τους κι έχεις και την επίκληση τους από μέρους μου, είναι αρκετό για να αντιληφτείς τί προτείνω. Πήγα φαντάρος το 1984, αγωνίστηκα (περισσότερο απ' όσο άντεχα), τιμωρήθηκα (περισσότερο απ' όσο άντεχα), και ευχαριστήθηκα τον (συλλογικό) αγώνα και την εμπειρία του (οι αναφορές δεν γίνονται για κάποιου είδους εύσημα αλλά γιατί ζητήθηκε και επιπλέον επεξηγεί). Με τίποτα όμως αυτή η ευχαρίστηση όπως και τα αποτελέσματα εκείνου του αγώνα(που ήταν και είναι οριακά για το σύστημα) δεν αντιστάθμισαν την εφιάλτη της θητείας (ακόμη και σήμερα έχω "επισκέψεις"). Αυτή είναι η πρόταση μου: να μην ζήσει κανείς και για τίποτα αυτόν τον εφιάλτη. Να πολεμήσουμε αυτόν τον εφιάλτη, τις μηχανές και τους ανθρώπους του, τους υποστηρικτές του, το ίδιο το κράτος. Ανελέητα. Κι όχι να βρίσκουμε επιπόλαια, προβληματικά και εντέλει γελοία άλλοθι τους. Όσον αφορά το "αφ' υψηλού" ύφος στο επιστρέφω αλλά το χρεώνω και σε απλοϊκές επεξηγήσεις του Τίποτε.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License