Βραζιλία: η κυβερνητική τεμπελιά διαιωνίζει την ένταση

Ιθαγενική οργάνωση στο βορρά της Βραζιλίας με γράμμα της στον πρόεδρο Λούλα, τον καθιστά υπεύθυνο για οποιαδήποτε βίαιη πράξη που συμβαίνει στην περιοχή της

Βραζιλία: το μέλλον διαφόρων φυλών βρίσκεται στον αέρα.

Οι αρνήσεις του προέδρου Λούλα να επικυρώσει την οριοθέτηση της περιοχής Raposa-Serra do Sol (εστία 15.000 ιθαγενών) οδήγησε σε μια αυξημένη ένταση στην περιοχή μεταξύ ιθαγενών και λευκών. Τις τελευταίες τρείς δεκαετίες 21 ιθαγενείς έχουν δολοφονηθεί και δεκάδες έχουν τραυματιστεί.

Το τελευταίο χτύπημα που έχουν δεχτεί οι ιθαγενείς ήταν η εντολή ενός τοπικού δικαστή ότι μία λωρίδα γης στα 150 χιλιόμετρα από την περιοχή Raposa-Serra do Sol, που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Βενεζουέλας, δεν αποτελεί μέρος της ιθαγενικής περιοχής.

Αν αυτή η εντολή πραγματοποιηθεί, θα στερήσει στο μεγαλύτερο μέρος των ιθαγενών της Raposa-Serra do Sol τα προγονικά τους εδάφη, και θα παραβιάσει το Σύνταγμα της Βραζιλίας, που αναγνωρίζει το δικαίωμα των ιθαγενών να ζουν στα εδάφη που έχουν καταλάβει εδώ και αμνημόνευτα χρόνια. Το θέμα έχει αναλάβει ο κυβερνητικός οργανισμός για τα ιθαγενικά ζητήματα FUNAI.

Οι ιδιοκτήτες γης και οι μεταλλωρύχοι έχουν εισβάλλει στην περιοχή με παράνομο τρόπο και έχουν μετατρέψει σε βοσκοτόπια, καλλιέργειες ρυζιού και χρυσωρυχεία, ενώ ο στρατός έχει εγκαταστήσει μια ποινική φυλακή πλάι σε μια ιθαγενική κοινότητα.

Υπάρχει έντονη πίεση στην Κυβέρνηση για να μειώσει το μέγεθος της ιθαγενικής περιοχής στο ένα τέταρτο της ήδη υπάρχουσας. Πολιτικοί της περιοχής και επιχειρηματίες προσπαθούν να διατηρήσουν ένα ανοιχτό έδαφος για τα δικά τους συμφέροντα και έχουν καταφέρει τον δικαστή να δώσει την εντολή προς όφελός τους. Αυτή η εντολή ανακλήθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Νοέμβρη του 2002, και παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης αποφάσισε να ανακυρήξει την περιοχή ιθαγενική από τον Δεκέμβρη του 1998, ο Πρόεδρος ακόμα δεν έχει λάβει τα τελικά μέτρα για την οριοθέτησή της.

Από τον πρόεδρο ζητάνε τώρα να πάρει την οριστική απόφαση, και είναι σημαντικό να καταλάβει τις τραγικές συνέπειες που θα έχει αν αγνοήσει τις ανάγκες των ιθαγενών. Η περιοχή Raposa-Serra do Sol, στην Roraima, καταλαμβάνει σχεδόν 1,7 εκατομμύρια εκτάρια γης και είναι εστία διάφορων φυλών, μεταξύ των οποίων οι makuxi, wapixana, ingariko, taurepang και patamona. Έχουν ήδη περάσει 30 χρόνια από τότε που οι ιθαγενείς απαιτούν τα εδαφικά τους δικαιώματα.

Μία φυλή, η makuxi, απειλείται συνεχώς και περίπου μια δωδεκάδα ιθαγενών δολοφονήθηκαν τα τελευταία χρόνια. Άλλους τους έκλεψαν ή κατέστρεψαν τα υπάρχοντά τους. Το πιο πρόσφατο συμβάν ήταν η δολοφονία του makuxi Aldo da Silva Matos, τον Γενάρη του 2003. Σήκωνε τα χέρια του όταν δύο εργάτες ενός αγροκτήματος τον πυροβόλησαν.

Στις καλλιέργειες ρυζιού χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα που μολύνουν το έδαφος και τα ποτάμια, δηλητηριάζοντας τα πουλιά και τα ψάρια από τα οποία εξαρτώνται οι ιθαγενείς, και μολύνοντας το νερό που οι ίδιοι πίνουν. Επιπλέον, έχουν ανοιχτεί τουλάχιστον 6 αγωγοί στον ποταμό Mau για την εξαγωγή χρυσού. Η χρήση του υδραργύρου για τον διαχωρισμό φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης.

Οι μεταλλωρρύχοι επίσης εισάγουν αλκοόλ στις ιθαγενικές κοινότητες. Τόσο οι μεταλλωρρύχοι όσο και οι στρατιώτες που βρισκονται στην φυλακή Uiramuta, έχουν φέρει αρρώστιες, και καθημερινά προσφέρουν αλκοόλ και φτηνά αγαθά με αντάλλαγμα το σεξ. Αναμένεται ότι τα ποσοστά των σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών θα αυξηθούν δραματικά. Τα γεωργικά αγροκτήματα με τα βοσκοτόπια έχουν μια καταστροφική συνέπεια για τα ζώα που κυνηγούν οι ιθαγενείς, και δεν είναι καθόλου πιθανό ότι ο τρόπος ζωής τους θα επιβιώσει μετά την εισβολή στα εδάφη τους.

Αυτές οι ιθαγενικές φυλές ζουν από το ψάρεμα, το κυνήγι και την καλλιέργεια, με την mandioca και το καλαμπόκι να αποτελούν τα βασικά τους είδη διατροφής. Μερικές από αυτές τις φυλές έχουν τα δικά τους συστήματα υγείας και εκπαίδευσης με μεγάλη επιτυχία, και κάποια έχουν δικά τους προγράμματα εκτροφής βοοειδών σε μικρή κλίμακα. Η Raposa-Serra do Sol είναι μια περιοχή πολύ όμορφη με μεγάλη γεωγραφική ποικιλία, με βουνά και λιβάδια, ακριβώς όπως η τροπική ζούγκλα και τα αμέτρητα ποτάμια του αμαζονίου.

Η τοπική ιθαγενική οργάνωση, το Ιθαγενικό Συμβούλιο της Roraima (Consejo Indigena de Roraima), ζητάει από τον πρόεδρο της Βραζιλίας την προσοχή του. Ο αρχηγός της, Jacir Jose de Souza, λέει: "Εμείς, οι ιθαγενικοί λαοί, έχουμε δουλέψει για να φτάσουμε μέχρι εδώ πολύ περισσότερα χρόνια απ' ότι ο Λούλα για να γίνει πρόεδρος. Τώρα που αυτός έφτασε εκεί, είναι η ώρα να στηρίξει τους ιθαγενικούς λαούς της Raposa-Serra do Sol οριοθετώντας το έδαφός μας."

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License