Επειγουσα εκκληση απο την Naya της Κολομβιας για ενδεχομενη νεα σφαγη πολιτων

Ενημερωση απο την Anncol για το ενδεχομενο νεας σφαγης στην Naya της Κολομβιας απο τους παραστρατιωτικους και τον Εθνικο Στρατο της Κολομβιας υστερα απο την αυξανομενη κινητικοτητα τους. Ο Uribe νικητης των προσφατων εκλογων βιαζεται να αποπληρωσει τις επιταγες που τον εκαναν Προεδρο της χωρας

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ, ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΘΑΝΑΤΟΥ

15.08.2002  Alfredo Castro, ANNCOL Bogotá 

Οργανώσεις που αντιπροσωπεύουν τους γηγενής, τους αγρότες και τις Αφροκολομβιανες κοινότητες στην περιοχή Naya της Κολομβίας έχουν στειλει ένα μήνυμα οπου αναφερουν ότι  φοβουνται ότι οι δυνάμεις ασφάλειας  προετοιμάζονται για μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικη επιχειρηση στην περιοχή με στοχο τη δολοφονια οσων κατηγορουνται σαν υποστηρικτες των ανταρτών .Το επείγον μήνυμα, που υπογράφεται απο ομάδες από τις τοπικές κοινοτητες και οργανώσεις εκκλησιών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέει ότι φοβούνται μια επανάληψη της τεράστιας περυσινης σφαγής   οπου οι στρατιώτες μαζι με  τις ομάδες θανάτου δολοφονησαν  πάνω απο 100 πολιτες στη Naya.

Σύμφωνα με το έγγραφο τους τελευταίους μήνες οι παραστρατιωτικοί πραγματοποιούν όλο και περισσότερες επιλεκτικές δολοφονίες στην περιοχή, η οποία αποτελείται από τους δήμους του Buenos Aires και του Suarez στο διαμερισμα της Cauca και το δημο Buenaventura στο γειτονικό διαμερισμα της Valle .

Επιπλέον συμφωνα με μαρτυριες απο την επιστολη:

"Ο στρατός και το ναυτικό λέγεται ότι  έχουν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής αλλά οι παραστρατιωτικοί συνεχίζουν να έχουν οδόφραγμα και  μερικές φορές τους βλέπουμε να περιπολουν μαζι".

"Ο στρατός και το ναυτικο συνεχιζουν να συντασουν  καταλόγους ανθρώπων και να τους απειλουν  ότι εάν δεν ενημερώνουν για τους αντάρτες έπειτα θα έρθουν οι παραστρατιωτικοί  και θα τους αναγκάσουν να μιλήσουν. Αυτό μας ανησυχεί πολύ καθως κατά τη διάρκεια της περυσινης σφαγής  οι παραστρατιωτικοί   κατέφθασαν με τους καταλόγους που ήταν ακριβώς οι ίδιοι και τους χρησιμοποίησαν για να επιλέξουν τα θυματα τους,

"Οι παραστρατιωτικοί  και οι δυνάμεις ασφάλειας περιορίζουν την είσοδο των προμηθειών μέσα στη Naya και λόγω των μεγάλων αποστάσεων, των κινδύνων και της έλλειψης μεταφορικων μεσων οι άνθρωποι είναι ανίκανοι να αφήσουν την περιοχή για να πάνε και να αγοράσουν τις προμήθειες, κατι το οποιο οδηγεί σε περαιτέρω εκτοπισεις".

Οι νέες πληροφορίες αναφέρουν επίσης την περυσινη σφαγή  και λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι που άφησαν την περιοχή με τον φόβο εκείνης την περίοδου ζουν ακόμα σε φοβερες συνθηκες σε περιφερειακές κωμοπόλεις και πόλεις. Στην πόλη του Santander de Quilichao, παραδείγματος χάριν, εκατοντάδες οικογενειών έχουν βρει ασυλο για περισσοτερο απο ενα  χρονο  στο δημοτικό δαχτυλίδι ταυρομαχίας (rodeo?) όπου παρενοχλούνται συνεχώς και απειλούνται από τους παραστρατιωτικους, τους στρατιώτες και την αστυνομία και τους λενε ότι θα τους σκοτωσουν εάν προσπαθήσουν καποτε να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τις τοπικες ομαδες ανθρωπινων δικαιωματων οι ομάδες των παραστρατιωτικων έχουν εκτελέσει ή εξαφανισει πολλους από τους ηγετες της κοινοτητας που έχουν προσπαθήσει να οργανώσουν τους μετατοπισμενους για να παλεψουν για τα στοιχειωδη ανθρωπινα δκαιωματα τους και για το δικαίωμα του να επιστρέψουν.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License