Ιθαγενείς της Βολιβίας κρατάνε 40 ομήρους

Αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τη γη τους από τις εισβολές αποικιοκρατών, ιθαγενείς στον τροπικό της Cochabamba απαιτούν άμεση λύση των εδαφικών προβλημάτων τους

Βολιβιάνοι ιθαγενείς κρατάνε ομήρους σε απάντηση της εισβολής σε εδάφη τους

Ιθαγενείς Yuracare της κοινότητας Ibarecito, που βρίσκεται στον τροπικό της Cochabamba, στην Βολιβία, κρατάνε μια ομάδα 40 ομήρων, αγροτών που εισέβαλαν στην περιοχή τους. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Ιθαγενικών Λαών της Βολιβίας (Cidob), "ο λαός Yuracare αποφάσισε να πάρει ως ομήρους τους αποικιοκράτες σαν μοναδικό τρόπο για να δώσουν οι αρχές μια λύση στην διαμάχη".

Η διαμάχη μπορεί να καταλήξει σε βίαια επισόδεια αν η κυβέρνηση δεν παρέμβει άμεσα, υπάρχουν φήμες ότι οι αποικιοκρατές οργανώνονται για να σώσουν τους συντρόφους τους. "Τα αδέρφια μας δεν θα επιτρέψουν την εισβολή των αποικιοκρατών στα εδάφη τους, τη στιγμή που για να αποκτήσουμε την νομιμοποίηση των εδαφών μας ακολουθήθηκε μια διαδικασία και απαιτούμε να ισχύσει ο νόμος μέχρι να αποκτήσουμε τους νόμιμους τίτλους και την απαιτούμενη αποζημίωση", λέει η Cidob, μπροστά στην αδιαφορία της κυβέρνησης σε σχέση με ιθαγενείς ενόψει των εκταταμένων νομικών διεκδικήσεων.

Το πρόβλημα των Yuracare έχει διαδοθεί στην περιοχή, όπου γίνονται συνεχείς εισβολές στα ιθαγενικά εδάφη χωρίς οι αρχές να παίρνουν μέτρα για να εμποδίσουν την κατοχή της περιοχής ή να ξαναδώσουν τα εδάφη στους αυτόχθονες πληθυσμούς. Τον περασμένο χρόνο, οι Guarayos στην κοντική κοινότητα Yaguaru πήραν το έδαφος που είχαν καταλάβει οι αποικιοκράτες. Επίσης το 2003 κοκαλέρος (καλλιεργητές κόκας) εισέβαλαν σε εδάφη των ιθαγενών Yuracare, γεγονός που αποδεικνύει τον χαρακτήρα του προβλήματος.

Οι Yuracare απαιτούν την παρουσία των τοπικών αρχών της Cochabamba, των αρχών του Εθνικού Ινστιτούτου για την Αγροτική Μεταρρύθμιση (Instituto Nacional de Reforma Agraria - INRA), του αρχηγού των κοκαλέρος Έβο Μοράλες και αντιπροσώπων απο την Επιτροπή Υπεράσπισης του Λαού και οργανισμών Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι δεν θα απελευθερώσουν τους ομήρους μέχρι να φτάσουν οι αρχές στον τόπο της διαμάχης.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License