Βολιβία: Νέες κινητοποιήσεις και αποκλεισμοί δρόμων

Ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπή για το φυσικό αέριο δηλώνει πως έφτασε η στιγμή για συνολικές κινητοποιήσεις σ΄ όλη τη Βολιβία για την κρατικοποίηση του υδρογονάνθρακα.

Ανακοίνωση του Συντονιστικού για το φυσικό αέριο

H Εθνική Συντονιστική για το Φυσικό Αέριο, που σχηματίστηκε τον περασμένο Οκτώβρη ως μέσο οργάνωσης του αγώνα, αποφάσισε ότι έφτασε η ώρα να γίνουν συντονισμένες κινητοποίησεις σε εθνικό επίπεδο με μοναδικό σύνθημα την εθνικοποίηση του υδρογονάνθρακα ΤΩΡΑ. Στη συνέλευση της που πραγματοποίηθηκε στην Κοτσαμπάμπα συμμετείχαν εργάτες, αγρότες, φοιτητές, μεταλλωρρύχοι, κάτοικοι, νοικοκυρές από όλη την χώρα.

Από την συνέλευση βγήκε η ακόλουθη διακήρυξη:

Εκ νέου συγκεντρωθήκαμε αντιπρόσωποι από διάφορες οργανώσεις και κοινωνικά κινήματα της Βολιβίας, σήμερα Πέμπτη 4 του Ιούνη, σε συνέλευση, και αποφασίσαμε ότι ΦΤΑΝΕΙ το ξεπούλημα των πετρελαίων και η απάτη και οι πιέσεις της κυβέρνησης του Μέσα. Ο λαός της Βολιβίας έδωσε το μήνυμα τον Οκτώβρη του 2003 και πρέπει να γίνει σεβαστό. Δεν γίνεται να παίζει με την κυρίαρχη θέληση των βολιβιάνων σε σχέση με την ιδοκτησία και την χρήση των δικών μας φυσικών πόρων.

Μπροστά στην ανάγκη να ξαναπάρουμε τον δρόμο του αγώνα, και καθώς θεμελιώθηκε η επιθυμία να επανακτήσουμε την κοινή μας κληρονομιά, οι κοινωνικές οργανώσεις της Βολιβίας γνωρίζουμε ότι οι νεκροί και οι πόνοι των αδερφών μας, στη διάρκεια του Πολέμου του Φυσικού Αερίου, δεν έγιναν για το τίποτα. Το "ζήτημα του οκτώβρη" είναι ένα: εθνικοποίηση και βιομηχανοποίηση του φυσικού μας αερίου.

Το δημοψήφισμα που προωθεί η τωρινή κυβέρνηση σπάει την βασική απαίτηση των βολιβιάνων τον Οκτώβρη του 2003, γιατί δεν τροποποιεί σε βάθος το σχέδιο της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου από τις πολυεθνικές, δεν αποσύρει ούτε τροποποιεί τα 84 συμβόλαια που έχει κάνει η βολιβιανή κυβέρνηση με αυτές. Οι κοινωνικές οργανώσεις δηλώνουμε:

Το δημοψήφισμα είναι μια απαίτηση της κοινωνίας των πολιτών και είναι μια κοινωνική κατάκτηση των κοινωνικών κινημάτων του Οκτώβρη. Οι κοινωνικές οργανώσεις δεν είμαστε ενάντια στην άμεση απόφαση του λαού, αλλά ενάντια στο περιεχόμενο του δημοψηφίσματος που επιβάλει η κυβέρνηση , που επιπλέον είναι παγίδα και ψεύτικο.

Το περιεχόμενο του δεν ανταποκρίνεται στα βασικά ερωτήματα που έμειναν ανοιχτά από τον Οκτώβρη: δεν αγγίζει το θέμα άμεσης επανάκτησης της ιδιοκτησίας των υδρογονανθράκων, της μη εξαγωγής τους μαζικά, και ειδικά στην Χιλή, σαν πρώτη ύλη. Το μόνο που θέλει αυτό το δημοψήφισμα είναι να νομιμοποιήσει τον νόμο του προέδρου Μέσα για τον υδρογονάνθρακα.

Επιμένουμε επίσης ότι πρώτος στόχος είναι η επανάκτηση του δημοκρατικού και λαικού χαρακτήρα του δημοψηφίσματος μέσω της αλλαγής του περιεχομένου των ερωτήσεων. Και η βασική ερώτηση πρέπει να είναι:

Πες αν είσαι σύμφωνος με την εθνικοποίηση των υδρογονανθράκων σαν άμεση επανάκτηση όλων των αποθεμάτων με εκμετάλλευση από το κράτος της Βολιβίας, μέσω της απόσυρσης και μετατροπής όλων των υπογεγραμένων συμβολαίων με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις του τομέα, ή ΟΧΙ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι κοινωνικές οργανώσεις θα αρχίσουν δράσεις που θεωρούν ως τις πιο κατάλληλες, σύμφωνα με την περιοχή και τον τομέα τους. Ξέρουμε πολύ καλά ότι ο αγώνας για την εθνικοποίηση και βιομηχανοποίηση του φυσικού μας αερίου δεν εξαρτάται μόνο από το δημοψήφισμα, αλλά από την μεγάλη διαδρομή που ξεκίνησαν τα κοινωνικά κινήματα. Όσον αφορά στην αλληλεγγύη, καταδικάζουμε οποιαδήποτε κατασταλτική δράση της κυβέρνησης ενάντια σε οποιαδήποτε οργάνωση.

Στο τελευταίο μέρος της προκήρυξης καλούν τους βολιβιάνους και βολιβιάνες, του αγρού και της πόλης, να ενωθούν ενεργά σε αυτόν τον αγώνα, διαδίδοντας, συζητώντας και διαδηλώνοντας την επιθυμία τους. "Η μεγάλη διαδρομή των κοινωνικών κινημάτων ήδη έχει αρχίσει, έχουμε να επανακτήσουμε αυτό που μας ανήκει, όπως κάναμε πάντα, αγωνιζόμενοι...

Το αγροτικό κίνημα στην Βολιβία ξεκινά με δύναμη μπλόκα δρόμων. Ζήτω!

Λα Πας, 4 του Ιούνη - Εδώ και πολλές μέρες στον εθνικό δρόμο από την Λα Πας μέχρι τα σύνορα με το Περού πραγματοποιούνται μπλόκα δρόμων, όπως το ίδιο συμβαίνει και τον σιδηρόδρομο που συνδέει το Ποτοσί με το χιλιανό λιμάνι Αντοφαγκάστα.

Πρόκειται για υποκινημένες κινητοποιήσεις των αγροτών του Αλτιπλάνο από τον αυμάρα ηγέτη Φελίπε Κίσπε, ως αντίδραση στο δημοψήφισμα του Μέσα.

Τα μπλόκα αυτά ξαναξεκίνησαν μετά την παραίτηση του Κίσπε από το κοινοβούλιο και την αναγγελία του ότι επιστρέφει στους κοινωνικούς αγώνες ενάντια στην κυβέρνηση.

Τα μπλόκα απαγορεύουν την μετακίνηση τουλάχιστον 300 φορτηγών και δημιουργούν τεράστιες ουρές και στις δύο πλευρές των οδοφραγμάτων που έχουν φτιάξει οι διαδηλωτές.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License