Eκουαδόρ: Λαϊκή κινητοποίηση ιθαγενών αγροτών για τη Ζωή, την Αξιοπρέπεια και την Ειρήνη.

.

Κάλεσμα για κινητοποιήσεις και προτάσεις των ιθαγενικών κινημάτων για διέξοδο από την πολιτική κρίση

Για μια δημοκρατική εναλλακτική διέξοδο στην κρίση

Ο Gutierrez πρέπει να φύγει!

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων βδομάδων αυξάνεται συνεχώς η κυβερνητική διαφθορά. Η ασταθής και ανίκανη κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει ενεργοποιήσει κάθε είδους καταγγελίες για διαφθορά, δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της φαινομενικής ανακωχής -με την οποία εμείς δεν συμφωνούσαμε.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο αυτή η ίδια κυβέρνηση διέκοψε τις πολιτικές συμμαχίες που είχε καταφέρει και αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά στην παραδοσιακή δεξιά όπως αυτή παρουσιάζεται από το Χριστιανοσοσιαλιστικό κόμμα. Από τότε πολλοί προβλέπαμε ότι αυτή η απόφαση του Γουτιέρες άνοιγε τον δρόμο για την πολιτική του στροφή. Δεν φάνηκαν ικανοί ούτε καν να κρύψουν το ρόλο του υποτακτικού που ανέλαβαν. Κάθε βδομάδα δημοσιοποιούταν μια νέα περίπτωση διαφθοράς και η ανικανότητα οδηγούσε στα άκρα την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών θεσμών.

Αντί να απαντάει και να απειλεί, ο Gutierrez, πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αποσύρθηκε η είσοδος στην Αμερική στην Ακόστα, (Οικονομολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, μέλος του Εναλλακτικού Φόρουμ του Εκουαδόρ, Σύμβουλος ιθαγενικών και κοινωνικών οργανώσεων) πρέπει να εξηγήσει αν γνώριζε για το διορισμό υπαλλήλων στο Εθνικό Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών Ουσιών (CONSEP) που είχαν νομικές εκκρεμότητες, είναι υποχρεωμένος να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους χρησιμοποιεί τα κρατικά ιδρύματα στις διαπραγματεύσεις του, όπως έκανε στην περίπτωση της ΜΒS. Για όλα αυτά υπάρχει μόνο μία εξήγηση.

Ο πρόεδρος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, από τις υποσχέσεις της επανόρθωσης, από τις φήμες και τις μυστικές διαπραγματεύσεις. Το Χριστιανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα PSC πρέπει επίσης να απολογηθεί στη χώρα. Δεν μπορεί να ασκεί κάθε είδους εξουσία χωρίς να υπάρχει μια ελάχιστη πολιτική αντιστοιχία. Είναι γεγονός ότι μαζί με εκείνους μοιράζονται αυτή την κυβέρνηση όπως το Κόμμα Ρολδοσίστα PRE και τους ανεξάρτητους, είναι ένας από τους υπεύθυνους αυτής της κρίσης.

Παρά την κυβερνητική στρατηγική να εξολοθρεύσει το ιθαγενικό κίνημα και γενικά τα κοινωνικά κινήματα, υπάρχει μια προσπάθεια πολιτικής και οργανωτικής ανασύνθεσης.

Γι΄ αυτό αποφασίσαμε να προωθήσουμε στις 7 Ιουνιου μια λαϊκή κινητοποίηση ιθαγενών αγροτών για τη Ζωή, την Αξιοπρέπεια και την Ειρήνη.

Επιμένουμε να ζητάμε την παραίτηση Gutierrez σαν το μοναδικό δημοκρατικό και ειρηνικό δρόμο για την επίλυση της πολιτικής κρίσης. Η χώρα του πρόσφερε τις απαραίτητες ευκαιρίες αλλά δεν πρέπει να βυθιστεί από την κυβερνητική ανικανότητα και διαφθορά.

Μπροστά στην πολιτική κρίση είναι απαραίτητο να προτείνουμε μια δημοκρατική έξοδο. Αυτό σημαίνει μια συνταγματική έξοδο που πάνω απ΄ όλα θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας, μια διέξοδο διάφανη που θα εφαρμόζει τις ελάχιστες συμφωνίες σαν χώρα. Αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση με ύποπτες συμφωνίες και διαπραγματεύσεις, έτσι όπως συμβαίνει τώρα.

Δημοκρατική διέξοδος, σημαίνει επιπλέον ότι οι προγραμματικές θέσεις τις οποίες ψήφισε ο λαός και εμπιστεύτηκε τον Γουτιέρες θα πραγματοποιηθούν, παρά την προδοσία που έχει διαπράξει και πέρα από την παραμονή του στην εξουσία. Γι΄ αυτό προτείνουμε:

  1. Να επανεργοποιηθεί η εθνική παραγωγή για να αντιμετωπιστεί η ύφεση. Πίστωση στους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς της επαρχίας και της πόλης μέσω μηχανισμών που να επιτρέπουν αποτελεσματικά την πρόσβαση σε ό,τι χρειάζεται (επιχορηγούμενα αγροτικά δίκτυα και βοηθητικούς μηχανισμούς στην πόλη). Επανεργοποίηση της κατασκευής σπιτιών για το λαό, υποστήριξη στις χειροτεχνικές δραστηριότητες και στις μικρές επιχειρήσεις.
  2. Να προωθηθεί μια πολιτική ανάπτυξης με σκοπό την νομιμοποίηση της γης και των μικρών τμημάτων, τη δημιουργία μιας υποδομής για την ανασύνταξη και την ανάπτυξη των ιθαγενικών λαών, τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος άδρευσης και να δημιουργηθεί η υποδομή για την παραγωγή και το εμπόριο.
  3. Να απορρριφθεί η δομή και σύσταση της αντιπροσωπείας που παρουσίασε η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμποριου (TLC). Να δημιουργηθεί ξανά μια εθνική επιτροπή που να ενδιαφέρεται για το παραγωγικό προϊόν και τους κοινωνικούς τομείς και που θα κρίνει με βάση το συμφέρον όλης της χώρας και όχι μόνο τα συμφέροντα μιας μικρής ομάδας. Να μην αναγνωριστούν νομικά τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων και ό,τι αυτές έχουν επιβάλλει, όπως ο υπό ψήφιση νόμος της βιοποικιλότητας.
  4. Να αυξηθεί και να προστατευθεί η κοινωνική παρέμβαση μέσα από άμεσες μεταρρυθμίσεις του Νόμου της διαφάνειας και της δικαστικής ευθύνης. Συγκεκριμένα προτείνουμε: α) Να εξαιρεθεί η κοινωνική επενδυση από το ανωτερο οριο συμφωνα με το Συνταγμα..... β) να αποδωθεί και να εγγυηθεί για το κοινωνικό όφελος η μόνιμη διαθεσιμότητα των φυσικών πόρων που προέρχονται από τοπικές επενδύσεις όπως τα πετρέλαια και ο ΦΠΑ, γ) να τροποποιηθούν τα ποσοστά που όρισαν το Φόρουμ για την Οικονομία και την Πολιτική (FEP) και το Αποθεμα για τη Σταθεροποίηση των Επενδύσεων και Αποπληρωμης του Δημόσιου Χρέους (FEIREP) και τουλάχιστον ένα 40% αυτών των πόρων να αποδοθούν τομείς κοινωνικού ενδιαφέροντος και δ) με αυτούς τους πόρους να χρηματοδοτηθεί ένα πρόγραμμα για άμεσο κοινωνικό όφελος.
  5. Να αναπτυχθεί μια διαφανής τεχνική διαχείριση στην πολιτική για την ενέργεια τηςχώρας. Να εξυγιανθούν οι ηλεκτρικές και τηλεπικοινωνιακές εταιρίες να αντιμετωπιστεί η κρίση μια και καλή αποκλείοντας τον δρομο της ιδιωτικοποίησης που έχει οδηγήσει στη μόνιμη αποτυχία και ύφεση σ΄ αυτούς τους τομείς. Να προωθηθεί μια διαφανής και σταθερή πετρελαϊκή πολιτική βασισμένη στη βελτίωση της Petroecuador
  6. Αρνούμαστε την αγορά ομολογων της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να αποπληρωθεί το κρατικό χρέος στo Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IESS). Βελτίωση του συστήματος παροχής βοήθειας και αύξηση των συντάξεων. Βελτίωση της περίθαλψης και του ασφαλιστικού συστήματος για τους αγρότες.
  7. Να προωθηθεί η δημοκρατική μεταρρύθμιση που συμπεριλαμβάνει την ενσωμάτωση τη μορφή της ανάκλησης της προεδρικής εντολής, να επαναφέρει την πρόταση για ένα πολίτευμα ημικοινοβουλευτικό, την εγκαθίδρυση ενός εκλογικού συστήματος που να εγγυάται την ποσοστιαία αντιπροσώπευση και αναδιάταξη του εθνικού κοινοβουλίου.
  8. Ολοκληρωτική άρνηση στη συμμετοχή στο Σχέδιο Κολομβία και να καθοριστεί μια πολιτική εθνικής κυριαρχίας. Να επαναλειτουργήσουν οι θεσμοί ελέγχου της εξωτερικής πολιτικής και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Καλούμε όλες τις κοινωνικές οργανώσεις, τα λαϊκά κινήματα, τους ιθαγενικούς λαούς και τις εθνικότητες, τους επαγγελματίες και όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά και να συμμετέχουν στις διαδηλώσεις που θα γίνουν σ΄ όλη τη χώρα.

Όπως πάντα η κινητοποίησή μας θα είναι δυνατή, αποφασιστική αλλά ειρηνική. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το γενικό κλίμα βίας και καταστολής που καλλιεργείται και καθιστούμε υπεύθυνη την κυβέρνηση για την επιμονή της.

Παροτρύνουμε τις ένοπλες δυνάμεις να κρατηθούν μακριά από την πολιτική χειραγώγηση και να μην μετατραπούν σε όργανο καταστολής και ταπείνωσης. Το ότι ο Γουτιέρες υπήρξε στρατιωτικός δεν μπορεί να τον βάζει στο απυρόβλητο για να μετατρέψει ένα θεσμό της χώρας σε δικό του προσωπικό εφαλτήριο.

Καλούμε τα πολιτικά κόμματα και τους δημοκρατικούς θεσμούς να δράσουν με υπευθυνότητα απέναντι στη χώρα με σκοπό την εξεύρεση μιας διεξόδου από την πολιτική κρίση το συντομότερο δυνατόν και να αποφύγουν ένα κλίμα σύγκρουσης με τις συνέπειες που θα επιφέρει.

Quito, 2 Ιουνίου 2004

MOVIMIENTO PACHAKUTIK
CONAIE
CONFEUNASSC-CNC
ECUARUNARI
FORO URBANO

--
Mosquera Narvaez Oe 257 y Versalles
Telf 2235935 jarjacha@indymedia.org
Quito Ecuador

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License