Βολιβία: ο αγώνας για την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων συνεχίζεται

Εικοσιτετράωρες απεργίες, μπλόκα δρόμων και μαζικές κινητοποιήσεις είναι για ακόμα μία φορά η απάντηση των βολιβιάνων στο δημοψήφισμα-παγίδα που προτείνει η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα.

Το Ελ Άλτο δεν αμφιβάλλει: πρέπει να διωχτούν οι πολυεθνικές

Λα Πας, 1 Ιουνίου 2004 - Με απεργία 24 ωρών και κινητοποιήσεις σε όλες τις γειτονιές και τις ζώνες, οι κάτοικοι των οκτώ περιφερειών της πόλης Ελ Άλτο κήρυξαν πόλεμο στον πρόεδρο Κάρλος Μέσα, στο δημοψήφισμα-παγίδα και στις πολυεθνικές.

"Το Ελ Άλτο είναι όρθιο, δεν γονατίζει", διαβεβαίωσαν αντιπρόσωποι των Συμβουλίων Γειτονιάς της πιο φτωχής και εξεγερμένης πόλης της Βολιβίας, που την Τετάρτη στάματησαν όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές δραστηριότητες τους, για να ενωθούν μαζί με την COB και τους μεταλλωρύχους στον αγώνα για την εθνικοποίηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

"Ανακοινώνουμε απεργία 24 ωρών με παράλληλα μπλόκα δρόμων", είπαν οι κάτοικοι του Ελ Άλτο που αμφισβητούν την "συνεχή κοροιδία της κυβέρνησης και της πολιτικής της που λειτουργεί προς όφελος των πολυεθνικών".

"Οι αλτένιοι πραγματοποιήσαμε δημοψήφισμα τις μέρες του Οκτώβρη του 2003".

Κατήγγειλαν ανοιχτά ως "προδότη του Ελ Άλτο τον πρόεδρο Κάρλος Μέσα γιατί συνεχίζει τις οικονομικές πολιτικές του Γκονζάλο Σάντζες δε Λοσάδα, προστατεύοντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών".

Και συμπληρώνουν ότι θα είναι "ο λαός οργανωμένος σε συνελεύσεις και δήμους που θα πάρει την εξουσία, χρησιμοποιώντας επαναστατική βία".

"Ζητάμε φυσικό αέριο για τα σπίτια μας για όλη την πόλη του Ελ Άλτο, και για όλο τον βολιβιάνικο λαό...και καταδικάζουμε την συμπεριφορά των κακώς ονομαζόμενων "Γερουσιαστών της Δημοκρατίας" που δίνουν λευκή κάρτα στα αμερικάνικα στρατεύματα να σκοτώνουν βολιβιάνους, όπως κάνουν στο Ιράκ: Να κλείσει το κοινοβούλιο των κλεφτών!"

Η εθνικοποίηση απαιτεί δυναμίτες

Λα Πας, 2 Ιουνίου 2004 - Διακόσιοι περίπου μεταλλωρύχοι, μαζί με τις οικογένειες τους, πιέζουν την κυβέρνηση να κρατήσει την υπόσχεση της και να μην υποχωρήσει στην εθνικοποίηση του ορυχείου Caracoles.

Μετά από περισσότερο από μία δεκαετία ιδιωτικοποιήσεων, οι μεταλλωρρύχοι της Βολιβίας, για ακόμα μία φορά, επιδεικνύουν τον ρόλο τους στο εργατικό, αγροτικό και λαικό κίνημα.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση και κάποια ηγετικά στελέχη των κοοπερατίβων των ορυχείων παρακωλύουν την εθνικοποίηση. Στις 30 του Μάη οι 222 μεταλλωρρύχοι του Caracoles επέστρεψαν στην πόλη Λα Πας, μετά από απειλές που δέχτηκαν από κοοπερατιβίστες ότι "θα σας σκοτώσουμε, έναν προς έναν, με δυναμίτη".

Η πάλη των τάξεων στην Βολιβία, χωρίς αμφιβολία, είναι πολύπλοκη. Και σε αυτό το σημείο, ο αγώνας των μεταλλωρρύχων έχει ιστορική αξία και είναι ζωτικής σημασίας για τους αγώνες του μέλλοντος: απελευθερώνουν τον πόλεμο για την εθνικοποίηση των φυσικών πόρων.

Η Κοτσαμπάμπα λέει όχι στο δημοψήφισμα του Μέσα

Κοτσαμπάμπα, 3 Ιουνίου 2004 - Η Συνέλευση της Κοτσαμπάμπα, η ύψιστη λαική αρχή των πολιτών στην Κοτσαμπάμπα, έδωσε ένα ακόμα χτύπημα στον πρόεδρο Κάρλος Μέσα αποκηρύσσοντας το δημοφήφισμα και την πολιτική του σε σχέση με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

Η Συνέλευση αποφάσισε, σε συνάντηση των μελών την την Πέμπτη, να αρνηθεί τις πέντε ερωτήσεις του δημοψηφίσματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 18 του Ιούλη, γιατί δεν ανταποκρίνονται στις επιθυμίες του πληθυσμού που θέλει να αποφασίσει σε ποιον θα ανήκουν και ποιόν πρέπει να ωφελούν οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στο εθνικό έδαφος.

Η Συνέλευση της Κοτσαμπάμπα αποφάσισε να απαιτήσει από τον πρόεδρο Μέσα να πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα με μία και μόνο ερώτηση: αν είναι ή όχι σύμφωνος με την εθνικοποίηση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ως άμεση προοπτική φαίνεται πως οι συγκρούσεις θα αρχίσουν να γίνονται πιο έντονες στη Λα Πας και στο Ελ Άλτο και θα αυξηθούν και πολλαπλασιαστούν στην Κοτσαμπάμπα, στο Ορούρο, στο Ποτοσί και στο Σούκρε, αν η κυβέρνηση διατηρήσει την απόφαση της να μην συμπεριλάβει την εθνικοποίηση στο δημοφήφισμα.

Μεταξύ αυτών που θέλουν το δημοψήφισμα να γίνει χωρίς την εθνικοποίηση είναι, μαζί με την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του μέσα, ο κοκαλέρο πρόεδρος του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), Έβο Μοράλες, ντόπιοι και ξένοι επιχειρηματίες, η υψηλη κρατική γραφειοκρατία, η βολεμένη μεσαία τάξη και τα νεοφιλελεύθερα κόμματα. Ένας από τους πιο πρόσφατους που εξέφρασε την υποστήριξη του στο δημοψήφισμα ήταν ο Αλφόνσο Κορτίνα, πρόεδρος της Repsol YPF, εταιρείας που εκμεταλλεύεται σχεδόν το ένα τρίτο τον αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βολιβίας.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License