Συγκρούσεις αγροτών με στρατό και αστυνομία στα βόρεια της Βολιβίας

Δυνάμεις στρατού και αστυνομίας ενάντια σε αγρότες αποίκους που κατέλαβαν δρόμους που οδηγούσαν στην πόλη Τρινιδάδ, στο βόρειο άκρο της Βολιβίας άφησαν πίσω τους δύο νεκρούς, έναν στρατιώτη και έναν αγρότη, και δεκάδες τραυματίες και από τις δύο πλευρές

Ο στρατός άνοιξε τους δρόμους του βορρά: δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Econoticiasbolivia.com

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν πρώτα στη διασταύρωση των δρόμων Κικιμπέι και Γιουκούμο και συνεχίστηκαν στη γέφυρα του Σαν Πάμπλο και τα δύο σημεία στο εθνικό δρόμο που ενώνει την πόλη Τρινιδάδ με την Σάντα Κρουζ.

Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πυροβόλα όπλα για να απεγκλωβίσουν τους δρόμους αλλά οι άποικοι και οι αγρότες απάντησαν με σφαίρες σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν οι ηγέτες των γεωργών και οι αρχές της περιοχής που είχε αποκοπεί σαν αποτέλεσμα των καταλήψεων.

Οι αγρότες και οι άποικοι που κινητοποιούνται με την υποστήριξη του Τοπικού Εργατικού Κέντρου της Μπένι, απαιτούν την παραίτηση του νομάρχη, την ηλεκτροδότηση της περιοχής, την κάλυψη των κοινωνικο-οικονομικών αιτημάτων τους και μια νέα πολιτική για τους υδρογονάνθρακες με κύριο άξονα το συμφέρον του βολιβιανού λαού.

Σύμφωνα με στρατιωτικές και κυβερνητικές πηγές, οι καταληψίες πυροβολούσαν με όπλα διαμετρήματος 7.62 χιλιοστων και άλλοι με κυνηγετικά όπλα, πολύ διαδεδομένα στην περιοχή της ζούγκλας της ανατολικής βολιβίας, και τραυμάτισαν 8 στρατιώτες και αστυνομικούς και προκάλεσαν το θάνατο του ανθυπολοχαγού Saul Coronado.

Ανάμεσα δε στους αγρότες και τους αποίκους υπάρχει επίσης τουλάχιστον ένας νεκρός και πολλοί σοβαρά τραυματίες. Στο νοσοκομείο της Τρινιδάδ επιβεβαιώθηκε η σοβαρότητα της σύγκρουσης και ο θάνατος ενός αγρότη που ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ταυτότητά του. Ένας από τους εφημερεύοντες γιατρούς ανέφερε ότι "υπάρχουν πολλοί τραυματίες, συνεχώς έρχονται περισσότεροι"

Μέχρι το μεσημέρι δεν υπήρξαν άλλες αναφορές για φωτιές ή συγκρούσεις σε άλλα σημεία των καταλήψεων, στα βόρεια της Λα Παζ, της Γιούνγκας, ούτε και στους δρόμους του Altiplano και στις κοιλάδες, όπου κι εκεί οι αγρότες απαιτούν την λύση των κοινωνικο-οικονομικών προβλημάτων και την κρατικοποίηση του φυσικού αερίου και τους πετρέλαου.

Στη Γιούνγκας της Λα Παζ, οι άποικοι, χρησιμοποίησαν και τρακτέρ για να κλείσουν τους δρόμους με πέτρες και η κατάληψη συμπεριλαμβάνει τον δρόμο που ενώνει το Βορρά με την έδρα της κυβέρνησης. Στην Σάντα Κρουζ τρεις άλλες ομάδες αποίκων κρατούν κλειστές τις περιοχές των πετρελαιοπηγών των Βιμπόρα, Σιράρι καθώς και μια εγκατάσταση παραγωγής υδρογονάνθρακα. Στην Κοτσαμπάμπα οι αγρότες εχουν αποκλεισει το δρόμο που ενώνει την περιοχή αυτή με την Ορούρο και τη Σούκρε. Οι αποκλεισμοί δρόμων έφτασαν μέχρι το ύψος της Ποροτάνι στην Βάγιε Μπάχο και άλλη μία πολύ κοντά στην Παρακάγια στο Βάγιε Άλτο.

Μέχρι που γραφόταν αυτό το κείμενο δεν σημειώθηκαν άλλες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των δασκάλων των πόλεων και της επαρχίας, που μέχρι στιγμής αποτέλεσαν το σημείο αιχμής του αγώνα του Εργατικού Κέντρου Βολιβίας (COB), με αιτήματα την επανάκτηση της κυριότητας των υδρογονανθράκων που μέχρι σήμερα ανήκουν στις πολυεθνικές. Προηγουμένως, οι εκπαιδευτικοί που είχαν προχωρήσει κι αυτοί σε αποκλεισμούς οδών και λεωφόρων, αντιμετώπισαν την επίθεση της αστυνομίας. Η σύγκρουση αυτή τελείωσε με τέσσερις δασκάλους στο νοσοκομείο (ο ένας από αυτούς εγχειρίστηκε εσπευσμένα) αφού η συγκέντρωση διαλύθηκε με σφαίρες και χημικά και με τη σύλληψη άλλων πέντε δασκάλων από την αστυνομία.

Η "Συντονιστική Επιτροπή Βολιβιανός Φλεβάρης" μπροστά στο δημοψήφισμα για το φυσικό αέριο και την αντίσταση του λαού


Οι στιγμές που ζει η Βολιβία είναι καθορστικές: : Ή θα εδραιωθεί η αντεθνική διανομή των πόρων ή αν ο λαός με τον ηρωικό του αγώνα, ανατρέψει αυτή τη διανομή θα ανακτησει το δικαίωμά του να διαθέτει ελεύθερα τους φυσικούς πόρους της χώρας.

Ο Κάρλος Μέσα επέλεξε το πρώτο. Να εδραιώσει και να εμβαθύνει την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Διευρύνει την αγορά με τις διαπραγματεύσεις με αυτές τις συνθήκες, αυτό που θα καταφέρει τελικά είναι μεγαλύτερα οφέλη και κέρδη για τις πετρελαϊκές εταιρίες (την ισπανική REPSOL, την βρετανική GAS BRITISH και την αμερικάνικη PANAMERICAN GAS) και πρόοδο για τις αντίστοιχες χώρες, αντίθετα στην Βολιβία θα υπαρξει μεγαλύτερη φτώχεια και μιζέρια.

Το δημοψήφισμα που οργάνωσε η κυβέρνηση, με πέντε ερωτήσεις, το μόνο που επιδιώκει είναι να επικυρώσει αυτο το μοίρασμα που στρέφεται ενάντια στη Βολιβία. Είναι μια προσφυγή γεμάτη παγίδες γιατί παραγκωνίζει τη βασική υπόσχεση του Οκτώβρη του 2003 που ήταν ότι πρέπει να ρωτήσει τον λαό, αν οι φυσικοί μας πόροι (το φυσικό αέριο) θα κρατικοποιηθούν ή όχι.

Αυτό το δημοψήφισμα, πέρα από τα αποτελέσματά του, είναι μια προαναγγειλμένη αποτυχία. Παραλληλα υποβόσκουν τα πρωταρχικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σε οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και θεσμικά ζητήματα, σκαλίζοντας τη φλόγα της εξέγερσης.

Οι εργαζόμενοι στις πόλεις και στην επαρχία δεν έπαψαν να εκφράζουν την αντίθεσή τους στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εξακολουθεί να εφαρμόζει και αυτή η κυβέρνηση. Η συντριπτική αύξηση της λαϊκής διαμαρτυρίας μπροστά στους ανέντιμους ελιγμούς μπροστά σε ένα δημοψήφισμα χωρίς περιεχόμενο. Το Εργατικό Κέντρο της Βολιβίας, η Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία των Εργαζομένων Αγροτών της Βολιβίας, η Συντονιστική για την Υπεράσπιση του Φυσικού Αερίου βρίσκονται στην κεφαλή της αντίστασης και ο αγώνας του για να ανακτήσουν το νόμιμο δικαίωμά του να χρησιμοποιεί τον φυσικό πλούτο και για την αυτοδιαχείριση, εξακολουθεί χωρίς ανάπαυλα.

Το "Συντονιστικό Βολιβιανός Φλεβάρης" για άλλη μια φορά εκφράζει την αντίθεσή του στα γεγονότα που ζει η Βολιβία.

ΠΤΩΤΟ: Αρνούμαστο το δημοψήφισμα-παγίδα που προτάθηκε από την κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα. Η θέση μας είναι ίδια με αυτή του λαού που κινητοποιείται και απαιτεί μια εθνική προσφυγή για Κρατικοποίηση των φυσικών μας πόρων.

ΔΕΥΤΕΡΟ: Απαιτούμε να εφαρμοστεί χωρίς παραμόρφωση και χειραγώγηση, η υπόσχεση που έδωσε μπροστά στο λαό ο πρόεδρος τον περασμένο Οκτώβρη, και που δημαγωγικά αποκαλεί "ατζέντα του Οκτωβρίου" .

ΤΡΙΤΟ: Εκφράζουμε την απόλυτη στήριξη και αλληλεγγύη μας στον αγώνα του λαού της Βολιβίας, καλώντας όλους τους συμπατριώτες που ζουν στην Αργεντινή, να πάρουν θέση μπροστά σ΄ αυτά τα σοβαρά γεγονότα που είναι αποφασιστικά για το μέλλον μας και τα παιδιά μας.

ΖΗΤΩ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΣ ΒΟΛΙΒΙΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΠΑΓΙΔΑ

Μπουένος Άιρες, 26 Μαΐου 2004

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License