Βολιβια:Υποτιθέμενοι τρομοκράτες, μετά από 13 μήνες φυλάκισης αφεθηκαν ελεύθεροι

Στις 10 Απριλίου του 2003 η Βολιβία και διάφορες γειτονικές χώρες συγκλονίστηκαν από μια είδηση που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα εμπορικά ΜΜΕ: ο κολομβιανός Francisco Cortes, υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ηγέτης των αγροτων, δύο ακόμα ηγέτες των καλλιεργητών κόκας και δύο ανήλικοι συνελλήφθησαν σε μια "αντιτρομοκρατική" επίθεση.

Μετά από 13 μήνες φυλάκισης οι υποτιθέμενοι "τρομοκράτες" ελευθερώθηκαν

26.05.2004
Από τον Alex Contreras Baspineiro, Narco News

"Καμιά δικαστική διαδικασία σ΄ όλο τον κόσμο δεν δέχεται μια τόσο μακροχρόνια προφυλάκιση, πάνω από ένα χρόνο, για την περίοδο της έρευνας της υπόθεσης", είπε ο συνήγορος Erick Altamirano.

Η σύλληψη έγινε επί Gonzalo Sanchez de Lozada, του πρώην προέδρου της Βολιβίας, και ο πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης Jose Luis Harb, δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στην επιχείρηση: "Υπάρχουν συμφωνίες για κοινή δράση στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία... Η τρομοκρατική δράση έχει έναν χαρακτήρα παγκόσμιο γι΄ αυτό κάνουμε συμφωνίες με οποιαδήποτε χώρα, όχι μόνο με τις Ηνωμένες Πολιτείες".

Στην επιχείρηση, που μεταδόθηκε στην τηλεόραση, διάφοροι κουκουλοφόροι με στρατιωτική στολή παραλλαγής και με βαρύ οπλισμό συνέλλαβαν 5 άτομα που έκπληκτοι, το μόνο που κατάφερναν να πουν ήταν "είμαστε αθώοι". Οι συλληφθέντες ήταν ο Francisco ”Pacho” Cortes (φωτο), ο Carmelo Penaranda Rosas, ηγέτης των καλλιεργητών κόκας της περιοχής Chapare (Cochabamba), ο Claudio Ramirez Cuevas, πρώην σύμβουλος της La Asunta (La Paz) και δύο ανήλικες, ανηψιές του τελευταίου.

Αφού πέρασαν πάνω από 13 μήνες στη φυλακή, στις 20 Μαΐου, ο δικαστήςCarlos Sanchez Castelo αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους τους Penaranda και Ramirez τους οποίους δεν κατάφεραν με τίποτα να τους συνδέσουν με τρομοκρατικές πράξεις, ένοπλες συγκρούσεις και εγκληματικές οργανώσεις.

"Πιστεύουμε ότι σ΄ αυτή την περίπτωση άρχισαν να εφαρμόζονται οι βασικοί νόμοι του διεθνούς δικαίου, γιατί κανείς δεν μπορεί να προφυλακιστεί χωρίς αποδείξεις ή κατηγορίες", δήλωσε ο δικηγόρος Erick Altamirano.

Σε συζήτηση που είχε με την Narco News, ο δικηγόρος είπε ότι σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να παραμείνει κάποιος προφυλακιστέος με μόνη δικαιολογία την έρευνα της υπόθεσης.

Η πρώτη κατηγορία της βολιβιανής κυβέρνησης ενάντια στους υποτιθέμενους "τρομοκράτες" σχετίζονταν με το ό,τι συμμετείχαν στις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), αργότερα προσπάθησαν να τους συνδέσουν με τον Εθνικό Απαλευθερωτικό Στρατό (ELN), επίσης με τη δημιουργία παράνομων ομάδων συμπεριλαμβανομένων και πράξεων που σχετίζονται με τη διακίνηση ναρκωτικών. Καμιά κατηγορία όμως δεν αποδείχτηκε.

Στην Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του Εθνικού Κοινοβούλιου, υπάρχει μια καταγγελία των αυτοχαρακτηριζόμενων "πολιτικών κρατούμενων", για μια σειρά παραβιάσεων των δικαιωμάτων τους, που έγιναν από ένστολους παρουσίας και κάποιων εισαγγελέων κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους.

Στην περίπτωση των Ramirez και Penaranda καταγγέλθηκε ότι υπήρξαν μια σειρά από καταχρήσεις εξουσίας, παράνομες πράξεις, βασανισμούς και ταπεινώσεις που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια οποιουδήποτε ανθρώπου.

Σχετικά με τη σύλληψής τους, κατηγορούνται οι δικαστές Rene Arzabe και Silvia Blacutt για καταστρατήγηση του Συντάγματος και καταπάτηση διεθνών συμφωνιών.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License