Ο στρατός των ΗΠΑ απέκτησε ασυλία για να εισβάλει στην Βολιβία

Η Σύγκλητος της Βολιβίας επικύρωσε συμφωνία που προστατεύει τον βορειοαμερικανικό στρατό στην περίπτωση που θα θελήσουν να παρέμβουν στρατιωτικά στη χώρα. Το μέτρο αυτό προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση που απείλησε με κατάληψη της Βουλής και με αγώνα στους δρόμους ενάντια στη συμφωνία.

Επικείμενη κατάληψη της Βολιβίας από τον βορειοαμερικανικό στρατό

Tamer Medina Hoyos

Η ένοπλη παρουσία της βορειοαμερικανικής Αυτοκρατορίας στην Βολιβία είναι πολύ κοντά: Η συμβαση της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου αποφάσισε ότι οι ξένες ένοπλες δυνάμεις που βρίσκονται στη χώρα που έχει επικυρώσει τη Συμφωνία μπορούν να υπόκεινται στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ακόμα κι αν η χώρα απ΄ όπου προέρχονται δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία.

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι οι αμερικανοί στρατιώτες ή οι πεζοναύτες που διαπράττουν εγκλήματα που προσβάλουν και πλήττουν την ανθρωπότητα, εγκλήματα πολέμου κλπ., στη Βολιβία μπορούν να δικάζονται ή να κυνηγούνται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν έχουν επικυρώσει τη συμβαση της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Όμως δυστυχώς στη Νομοθετική πράξη υπάρχει το άρθρο 98 που αναφέρει ότι ένα κράτος μέλος της συμβασης της Ρωμης δεν είναι υποχρεωμένο να φέρει κάποιον κατηγορούμενο αν υπάρχει γι΄ αυτό το σκοπό μια αμφίπλευρη διεθνής συμφωνία σύμφωνα με την οποία απαιτείται η συγκατάθεση της χώρας προέλευσης του κατηγορούμενου.

Βασιζόμενη σ΄ αυτή τη νομική σοφιστεία οι ΗΠΑ ξεκίνησαν μια επιθετική διεθνή εκστρατεία για να προωθήσουν διμερείς συμφωνίες σ΄ όλο τον κόσμο και να καταφέρουν οι αδύναμες και εξαρτημένες χώρες, όπως η Βολιβία, να υπογράψουν τις συμφωνίες της ατιμωρισίας. Όλη αυτή η "διπλωματική" εκστρατεία που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ στην ουσία είναι μια εκστρατεία εκβιασμού, απειλώντας τις εξαρτημένες χώρες ότι θα σταματήσουν τη "βοήθεια" σε διάφορους τομείς αν δεν την υπογράψουν.

Το χειρότερο απ΄ όλα είναι ότι η Βολιβία, κυβερνάται ακόμα από ιθαγενείς που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη Δύση, πιστοί υπηρέτες της Αυτοκρατορίας, που έχασαν την αίσθηση του τι είναι εθνική αξιοπρέπεια, και που θέλουν να εγκριθεί από το κογκρέσο η συμφωνία της ατιμωρησίας που θα επιτρέπει στα αφεντικά τους, δηλαδή τους αμερικανούς στρατιώτες που καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βολιβία, να μη δικάζονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Αν το δει κανείς από άλλη οπτική, που αποδεικνύει το βαθμό της υποτέλειας, ενας βολιβιανός πολίτης που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα σήμερα, κάτω από κάποιες προϋποθέσεις μπορεί να δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο αλλά, με την επικύρωση της συμφωνίας ασυλίας, οι αμερικανοί πολίτες και διαπράττουν το ίδιο έγκλημα στην Βολιβία, δεν μπορούν να δικαστούν από το παραπάνω σώμα.

Η εισβολή και η παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ προέρχεται από την ανάγκη να αποκτήσουν τα μεγάλα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει το Ιράκ και η μεγαλύτερη ανησυχία των ΗΠΑ είναι να μην φτάσουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι καταπατήσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που έχουν διαπράξει οι στρατιώτες τους και που έχουν γίνει γνωστές σ΄ όλο τον κόσμο. Αυτό γίνεται φανερό από μια πληροφόρηση της "Αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας" που στις 2 Αυγούστου του 2002 αναφέρει: "τα μέλη των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων θα πρέπει να είναι ελεύθεροι από οποιοδήποτε κίνδυνο καταδίωξής τους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ιδιαίτερα όταν στέλνονται σ΄ όλο τον κόσμο με σκοπό να προστατέψουν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Η αμερικανική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να προστατεύσει με κάθε τρόπο, τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων από οποιαδήποτε προσαγωγή τους στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο".

Αυτό που συμβαίνει στη Σύγκλητο της Βολιβίας, ανοίγει το δρόμο στη δυνατότητα να προστατεύονται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο οι αμερικανοί στρατιώτες και οι μέθοδοι κατάκτησης που χρησιμοποιούν στη χώρα μας. Όμως, γιατί σ΄αυτή την ιστορική στιγμή, όπου ο βολιβιανός λαός προσπαθεί περισσότερο από ποτέ να επανακτήσει τους φυσικούς πόρους της χώρας που βρίσκονται στα χέρια των πολυεθνικών? Δεν είναι παρακινδυνευμένο να σκεφτούμε, οτι υστερα απο την εξαντληση όλων των παραδειγματων της νεοφιλελεύθερης έκφρασης αλλα και την σπουδαιότητα των κινημάτων ενάντια στον ηγεμονισμό, οι ΗΠΑ προετοιμάζουν το έδαφος, πίσω από το προσωπείο του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, να παρουσιάσουν σαν νέα την παλιά τους πολιτική άμεσης παρέμβασης.Ούτε είναι παρακινδυνευμένο να σκεφτούμε ότι στη Βολιβία, μπροστά στην αυξανόμενη δυνατότητα της κρατικοποίησης των φυσικών πόρων και μια συνεχή αδυναμία των αιωνίων συμμάχων τους (Επαναστατικό Εθνικιστικό Κίνημα MNR, Κίνημα της Επαναστατικής Αριστεράς MIR, Εθνικιστική Δημοκρατική Δράση ADN, Νέα Δημοκρατική Δύναμη NFR, Ένοπλες Δυνάμεις, Αστυνομία,, κλπ.) οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τις συνθήκες για μια άμεση επέμβαση.

Στην πραγματικότητα, η συνθήκη ασυλίας, ανοίγει τις πόρτες στις ξένες ένοπλες δυνάμεις κάτω από την κηδεμονία των ΗΠΑ να μπουν στη χώρα μας ώστε να προφυλάξουν με κάθε τρόπο τους νόμους του Gonzalo Sanchez de Losada που παραχώρησαν τους φυσικούς μας πόρους όπως το φυσικό αέριο, τα ορυκτά στις πολυεθνικές εταιρίες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License