Kολομβία: Βασανιστήρια ιθαγενών

Μετά από μια επιχείρηση στο Choco στην Costa Pacifica στην Κολομβία, ο στρατός υποχρέωσε ιθαγενείς να σκάψουν τους τάφους τους. Προσπάθησαν να βιάσουν διάφορα κορίτσια μικρής ηλικίας και βασάνισαν βάναυσα ιθαγενείς για να τους πουν πού βρίσκονται οι αντάρτες

 

Στρατιώτες βασάνισαν ιθαγενείς Embera

Ο τρόμος έφτασε στην ιθαγενική κοινότητα του Gengado μια Τρίτη βράδυ. Στις 30 Μαρτίου, όταν 76 στρατιώτες που ανήκαν στο σώμα Alfonso Manosalva Florez, έφτασαν σ΄ αυτή την μικρή κοινότητα των Embera Woonaan που βρίσκεται στο δήμου του Rio Quito, παράρτημα του Choco.

Oι στρατιώτες ξεκίνησαν το έργο τους με το να βγάλουν από το σπίτι της την ιθαγενή Elver Lana και την ανέκριναν, ρωτώντας την πού βρίσκονται οι αντάρτες. Την ίδια στιγμή μια άλλη ομάδα από την ίδια στρατιωτική δύναμη, έβγαλε από το σπίτι του με τη βία τον Girineldo Rubiano, τον οδήγησαν μπροστά από ένα σπίτι της κοινότητας όπου τον υποχρέωσαν να σκάψει έναν λάκο περίπου ενάμιση μέτρο πλάτος, ένα μέτρο βάθος και ένα μέτρο και 70 εκατοστά μάκρος. Έπειτα τον υποχρέωσαν να φύγει, μαζί με έναν άλλον ιθαγενή που είχαν συλλάβει με τον ίδιο τρόπο, σε περιπολία με το στρατό για να επιβεβαιώσουν αν υπήρχαν στην περιοχή ομάδες ανταρτών. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Anncol η Τοπική Οργάνωση Εmbera Wounaan του Choco (OREWA) οι παρενοχλήσεις από την πλευρά του στρατού είναι συστηματικές.

"Η Δημόσια Δύναμη σκότωσε 6 αδερφούς μας το 2003 και επιτρέπουν τη δράση των παραστρατιωτικών ενάντια στις κοινότητές μας και στα εδάφη μας", είπε ο εκπρόσωπος της OREWA. Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο Alvaro Uribe, να παρέμβει και να μην επιτρέψει στις στρατιωτικές δυνάμεις να "εξακολουθούν να μας επιτίθενται".

Η σεξουαλική βία σαν πολεμικό όπλο

Η διεθνής αμνηστία αναφέρει ότι ο κολομβιανός στρατός χρησιμοποιεί τη σεξουαλική βία σαν "τακτική για να τρομοκρατήσει τις κοινότητες και να προκαλέσει μαζικούς διωγμούς, ώστε να εξασφαλίσει τον στρατιωτικό έλεγχο στην επαρχία".

Μια από τις πιο γνωστές περιπτώσεις είναι η σεξουαλική κακοποίηση τριών κοριτσιών 11, 12 και 15 χρόνων από την ιθαγενική κοινότητα Bedoyes στο Τμήμα της Arauca. Σύμφωνα με πληροφορίες της διεθνούς αμνηστίας, στρατιώτες από το 18ο Σώμα όχι μόνο βίασαν τα κορίτσια μπροστά σε ολόκληρη την κοινότητα κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης το Μάη του 2003 αλλά επίσης βίασαν και σκότωσαν μια κοπέλα 16 χρονών που ήταν έγκυος, την Omaira Fernandez. Της άνοιξαν την κοιλιά και αφαίρεσαν το έμβρυο. Μετά έβαλαν το πτώμα της σε ένα σάκο και σύμφωνα με τις πληροφορίες το πέταξαν στο ποτάμι.

Η ιθαγενική οργάνωση OREWA καταγγέλλει επίσης, ότι την πρώτη μέρα της πρόσφατης στρατιωτικής επιχείρησης στα εδάφη των Embera Wounaan, στρατιώτες έβαλαν στο αυτοκίνητο με τη βία τις ιθαγενείς Beyarcila Lana και Esmira Tapi όπου τους έβγαλαν με τη βία τα ρούχα, εξαναγκάζοντάς τες να τους πουν πού βρίσκονται οι αντάρτες. Αφού οι γυναίκες δεν απαντούσαν, οι στρατιώτες τις κατηγόρησαν για αντάρτισσες, λέγοντάς τους ότι γι΄αυτό τους αξίζει να τις σκοτώσουν.

Ταυτόχρονα, μια ομάδα τεσσάρων στρατιωτών πήγαν σ΄ ένα σπίτι 5 λεπτά μακριά από το Gengado, όπου βρίσκονταν εκεί τρεις γυναίκες οι Rosalba Caizamo, Maria Lana και Ana Melania Lana η τελευταία μικρής ηλικίας.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, οι στρατιώτες τις άρπαξαν με τη βία και κάθε μια τις οδήγησαν σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού. Μετά τους έβγαλαν τα ρούχα με σκοπό να τις βιάσουν. Με τη δύναμη που φέρνει ο πανικός, οι γυναίκες κατάφεραν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, αλλά αργότερα υποχρεώθηκαν να τους ακολουθήσουν όπου τις πήγαν στο διοικητή τους και μετά τις άφησαν ελεύθερες.

Στρατιώτες βασανίζουν και κλέβουν

Την επόμενη μέρα, ο στρατός έφυγε από την κοινότητα του Gengado και κατευθύνθηκε στην κοινότητα του Quijarado. Εκεί συνέλλαβαν δύο νεαρούς ιθαγενείς που έπλεαν με ένα κανό. Τον Ramon Caizamo Rojas 16 χρόνών τον οποίο βασάνισαν, βάζοντάς του το κεφάλι στο νερό του ποταμού και το τράβηξαν όταν ήταν σχεδόν πνιγμένος. Ύστερα του έβαλαν ένα όπλο στο στόμα, του τράβηξαν τη γλώσσα και τον απείλησαν ότι θα του την κόψουν με μαχαίρι. Τέλος, τον χτύπησαν δυνατά σ΄όλο του το σώμα και στα γεννητικά του όργανα.

Την ίδια στιγμή τον Ascension Conde Cabrera 21 χρονών, τον χτύπησαν με γροθιές στο πρόσωπο και με τα όπλα τους στο στήθος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους και τους δύο τους πίεζαν να υποδείξουν τις θέσεις των ανταρτών. Όταν την επόμενη μέρα ένας άλλος ιθαγενής προσπάθησε να πάει τον Ramon Caizamo στο νοσοκομείο της πόλης Quibdo, ο διοικητής του στρατού τον εμπόδισε. Επίσης, κάτοικοι της κοινότητας ανέφεραν ότι οι στρατιώτες προσπάθησαν να βιάσουν τις Maria Norma Lana, Omaira Conde και Servelina Lana 16, 16 και 18 χρονών αντίστοιχα.

Τέλος, ο Alberto Conde, καταγγέλλει ότι όταν επέστρεφε από τη δουλειά του στις καλλιέργειες μπανάνας οι στρατιώτες τον οδήγησαν στην κοντινή παραλία και τον χτύπησαν με τα όπλα τους. Έβγαλαν από τη γη δύο δηλητηριώδη σκουλήκια λέγοντάς του "όπως εσύ θρέφεις τους αντάρτες, έτσι θα γίνεις τροφή για τα σκουλήκια χωρίς να πληρώσεις ούτε ένα πέσος".

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License