Γουατεμάλα: διαδηλώσεις ιθαγενών και αγροτών σε όλη τη χώρα

Εθνική διαδήλωση ενάντια στον ρατσισμό και αποκλεισμό των ιθαγενών, ενάντια στις καλλιέργειες μεταλλαγμένων και υπέρ της γεωργικής μεταρρύθμισης από ιθαγενικά και αγροτικά κινήματα

Γουατεμάλα: Εθνική διαδήλωση Ιθαγενών και Αγροτών

Στις 30 Μαρτίου έκαναν διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Γουατεμάλα περίπου 25.000 ιθαγενείς και αγρότες, που οργάνωσε η Συνομοσπονδία και Σύγκλιση των Maya WAQUIB/KIEJ και ανταποκρίθηκαν όλες οι οργανώσεις και τα κινήματα των ιθαγενών και των αγροτών.

Στη διαδήλωση ακούγονταν συνθήματα και διεκδικήσεις των κινημάτων: "Για τη συμμετοχή και τα δικαιώματα τoυ λαού των maya", "Όχι στο ρατσισμό και στον αποκλεισμό", "Για μια γεωργία ελεύθερη από μεταλλαγμένα", "Όχι στις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου TLC", "Για την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική μεταρρύθμιση", "Ο αγώνας συνεχίζεται για τη Μητέρα Γη". Κατά τη διάρκεια της πορείας ενώθηκαν συνδικαλιστικές, φοιτητικές και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Έδειξαν με αυτόν τον τρόπο την απόρριψή τους στην κυβέρνηση και στο κονγκρέσο μπροστά στην απολυτη σχεδόν ανολοκλήρωση των Συμφωνιών για την Ειρήνη, που είχε υπογραφεί το 1996 και ειδικά στην Συμφωνία για την Ταυτότητα και τα Δικαιώματα των ιθαγενικών κοινοτήτων, για την Κοινωνικοοικονομική Συμφωνία και την Κατάσταση στη γεωργία. Από τη σημερινή κυβέρνηση ζήτησαν να εφαρμοστούν οι προεκλογικές υποσχέσεις, και να σταματήσουν οι συλλήψεις και οι εκδιώξεις ενάντια στις κοινότητες. Επιπλέον, ζητούν να εφαρμοστεί η πρόταση για την αγροτική ανάπτυξη που έγινε από τις αγροτικές οργανώσεις, να σταματήσουν οι αυξήσεις των τιμών καθώς και οι Συμφωνίες για το Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Κεντρικής Αμερικής.

Την ίδια μέρα έγιναν ακόμα διαδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας, στο En Coban, Cuilapa και στο Peten όπου συμμετείχαν χιλιάδες ιθαγενείς και αγρότες, ενώ στο La Cumbre Santa Elena έκλεισαν το δρόμο για όλη τη διάρκεια της μέρας. Από τις κινητοποιήσεις αυτές, προτάθηκε η δημιουργία μιας Επιτροπής Υψηλού Επιπέδου από μέλη της Συνομοσπονδία και της κυβέρνησης για να εκπληρωθούν οι παραπάνω διεκδικήσεις. Τώρα μένουν να δουν αν η κυβέρνηση πρόκειται να λάβει υπόψη της τα αιτήματα και ποια θα είναι η παραπέρα στάση των κινημάτων ιθαγενών και αγροτών στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.

 

Γουατεμάλα 2 Απριλίου 2004
Εθνική Επιτροπή για το Σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα (CIARDH)

 

 

Ακολουθεί ανακοίνωση της Επιτροπής Αγροτικής Ένωσης CUC

Με την ευκαιρία της μεγάλης εθνικής πορείας ιθαγενών και αγροτών "Jun E"

Δηλώνουμε:

Στη Γουατεμάλα το 2% του πληθυσμού (οι πλούσιοι) κατέχουν το 65% καλλιεργήσιμης γης. Στο άλλο άκρο βρισκόμαστε εμείς, η πλειοψηφία του λαού (φτωχοί αγρότες) που δεν έχουμε γη να καλλιεργήσουμε και τίποτα παραπάνω από ένα πολύ φτωχό σπίτι. Επιπλέον, στρατιωτικοί και πληρωμένοι εγκληματίες σφαιτερίζονται μεγάλες εκτάσεις δημόσιας γης και ακαλλιέργητα χωράφια, γη που ανήκαν στις δικες μας κοινότητες.
Δεν έχουν εκπληρωθεί στην πλειοψηφία τους οι Συμφωνίες Ειρήνης και πρώτα απ΄ όλα η Συμφωνία Ταυτότητας και Δικαιωμάτων των ιθαγενικών λαών καθώς και οι Συμφωνίες για θέματα κοινωνικοοικονομικά και της αγροτικής κατάστασης.

Οι ιθαγενείς αποτελούμε το 65% του πληθυσμού στη Γουατεμάλα. Από τους 331 δήμους που έχει όλη η χώρα σε 57 δήμους συγκεντρώνεται η απόλυτη φτώχεια και η πείνα. Ενώ στην αστική περιοχή η κυβέρνηση παραχωρεί το 72% των φυσικών πόρων, στις αγροτικές περιοχές φτάνει μόνο το 13%.
Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να δώσει μια λύση στην προβληματική αυτή κατάσταση.

Η πρόσβαση στη γη, ο σεβασμός στα εργασιακά δικαιώματα και μια πολιτική αγροτικής ανάπτυξης είναι μερικά από τα αιτήματα που το ιθαγενικό και αγροτικό κίνημα έχει θέσει από τις 26 Νοεμβρίου του 2003 στον Berger και που υποσχέθηκε ότι θα εκπληρώσει όταν γίνει πρόεδρος. Τώρα οφείλει να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο κίνημά μας.

Η κυβέρνηση GANA δεν έχει εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της σ΄ αυτούς τους πρώτους 3 μήνες, ενώ έχει αποδείξει ότι ευνοεί μόνο τους πλούσιους βάζοντας στο περιθώριο και καταπιέζοντας την πλειοψηφία του λαού. Η ζάχαρη, η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα έχουν αυξηθεί, πιέζοντας τον βασικό οικογενειακό προγραμματισμό. Οι εκδιώξεις των αγροτών και οι εντολές σύλληψης ηγετών του αγροτικού κινήματος και συνδικαλιστών έχουν αυξηθεί.

Με τις Συμφωνίες για το Ελεύθερο Εμπόριο (TLC) μεταξύ της Γουατεμάλα και άλλων χωρών όπως των ΗΠΑ, Μεξικό και Ισπανίας, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πίσω από την πλάτη του λαού την πώληση των δικών μας εδαφών και των δικών μας φυσικών πόρων, για να πουλήσει στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες τη σοδειά μας, το νερό και τα μεταλλεύματα. Ακόμα, με τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν τα βασικά μας δικαιώματα και οι βασικές υπηρεσίες (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, φωτισμός, νερό, τηλέφωνο κλπ.) και θα αυξηθούν ραγδαία οι τιμές τους.

Για όλα αυτά, απαιτούμε:

  • H Κυβέρνηση να εφαρμόσει στην πολιτική της την πρόταση για Αγροτική Ανάπτυξη της CNOC.
  • Άμεση διακοπή των εκδιώξεων των αγροτών καθώς και των εντολών σύλληψης και των δικαστικών μέτρων ενάντια στους ηγέτες των αγροτών.
  • Να εφαρμόσει μηχανισμούς τέτοιους που να αντιμετωπιστεί η πείνα και να προετοιμάσει τις συνθήκες ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις των τιμών.
  • Να σταματήσουν οι Συμφωνίες για το Ελεύθερο Εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Γουατεμάλα σαν ζημιογόνο για τη χώρα.
  • Άμεση απελευθέρωση των δύο συντρόφων της κοινότητας Arenera, Escuintla που βρίσκονται άδικα στη φυλακή από τον Νοέμβρη του 2003.
  • Ο στρατός της Γουατεμάλας να εγκαταλείψει οριστικά την κτηματική περιουσία στην Fraijanes, και να δωθεί η γη στις οικογένειες των αγροτών της ECA San Antonio.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΚΔΙΩΞΕΙΣ

Επιτροπή Αγροτικής Ένωσης CUC
Μέλος της CNOC, CLOC

Γουατεμάλα 30 Μαρτίου 2004

από ερασιτέχνης φιλόλογος 07/04/2004 11:58 πμ.


Τι θα πει αυτό;

από Ομ.εν.Am.Lat. 07/04/2004 12:57 μμ.


Thousands of Guatemalan indigenous walk today peacefully through streets in Guatemala City, Guatemala, Tuesday 30 March 2004. Natives are urging the government to find a solution for the agricultural crisis.

από Ομ.εν.Am.Lat. 07/04/2004 12:59 μμ.


post image
>>>

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License