Βολιβία: Κρυφές διαπραγματεύσεις για νέα εμπορική συμφωνία

Ο Xabier Nogales μιλώντας εκ μέρους της κυβέρνησης και των πολιτών, είπε πως η Βολιβία επιθυμεί τη τη σχέση της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου στις Άνδεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται μυστικά για τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου

La Paz 22/3: Καταστρατηγώντας τις συμφωνίες με τις κοινωνικές οργανώσεις της Βολιβίας, η κυβέρνηση ξεκίνησε διαπραγματεύσεις στην Ουάσινγκτον για να υπάρξει ένα Συμβόλαιο για Ελεύθερο Εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κίνηση που βρίσκει έντονη αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας εξ αιτίας των σοβαρών και αρνητικών συνεπειών που αυτή η συμφωνία θα επιφέρει στην εθνική οικονομία, και στους παραγωγικούς τομείς της βιομηχανίας και της γεωργίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικών Xavier Nogales, στο όνομα της Βολιβίας επισημοποίησε την πρόθεση να ξεκινήσουν οι συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο με τη μορφή της συνεργασίας των χωρών των Άνδεων, Βολιβίας, Περού, Κολομβίας και Εκουαδόρ, δίνοντας το όνομα "ALCA andino" ή "mini ALCA".

Αυτό έγινε γνωστό σε μια ακρόαση που έγινε στην αμερικανική πρωτεύουσα και στην οποία συμμετείχαν αντιπρόσωποι από το Γραφείο Εμπορικής Παρουσίασης Κρατικών Θησαυρών(USTR), Υπουργείο Εσωτερικών, Εργασίας, Εμπορίου και Γεωργίας.

Η Ακρόαση

Το πρώτο της μέρος, έγινε την περασμένη εβδομάδα όπου παρουσιάστηκαν 21 εκθέσεις, μεταξύ των οποίων ξεχώρισε αυτή του υπουργού Nogales. Αυτός δήλωσε ότι υπάρχει διάθεση στην κυβέρνηση της Βολιβίας για εμπορικές συμφωνίες μεταξύ των ΗΠΑ και των χωρών των άνδεων. Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της Βολιβίας έχει συγκεντρώσει μια ομάδα ειδικών με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Τράπεζας Ανάπτυξης (BID) για να υπάρξει εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις. Είπε ότι θέλουν να συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις, το συντομότερο δυνατόν.

Η πληροφόρηση από την Ουάσινγκτον αναφέρει ότι ο Bennett Harmon από το γραφείο Εμπορικής Αντιπροσώπευσης των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) τον ρώτησε αν είχε και την υποστήριξη της κοινωνίας για μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, ενώ η ίδια ερώτηση έγινε και τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων του Περού, της Κολομβίας και του Εκουαδόρ.

Ο Nogales απάντησε ότι υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις αλλά ότι η πλειοψηφία του ιδιωτικού τομέα και της κοινωνίας συμφωνούν και ότι υπάρχει κάποια αντίδραση από την άκρα αριστερά γιατί υποστηρίζουν ότι η Βολιβία είναι υπερβολικά αδύναμη για να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ. Η πλειοψηφία όμως καταλαβαίνει ότι μια Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου θα επιφέρει μεγαλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης.

Στην ερώτηση πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση ο υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομικών είπε: "οι κίνδυνοι προέρχονται από την οικονομική και πως με την ATPDEA (Andean Trade Promotion and Drug Eradication Act) θα υπάρχει μια αύξηση των εξαγωγών και των εργασιών σχετικά με το ύφασμα. Επίσης θα μπορούσαν να υπάρχουν οφέλει και από την μεγαλύτερη παραγωγή υδρογονάνθρακα.

Αντιθέσεις

Αυτή η συμμετοχή, σύμφωνα με το Ίδρυμα Solon, δεν αντιστοιχεί στις υποσχέσεις που έδωσε ο Carlos Mesa. " Η δραστηριότητα του Υπουργού Ανάπτυξης και Οικονομικών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την άποψη ότι πρώτα θα γινόταν έναν διάλογος σε εθνικό επίπεδο για να γίνει γνωστό αν η κοινωνία συμφωνεί ή όχι, για να αρχίσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων για το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Βολιβίας. Αντί αυτού, ο Xavier Nogales μίλησε ήδη εκ μέρους της κυβέρνησης και εκ μέρους της κοινωνίας λέγοντας ότι η Βολιβία θέλει τη Ζώνη Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ των χωρών των Άνδεων και των ΗΠΑ.

Πριν από την ακρόαση, ο υπουργός της Βολιβίας είχε κάνει γραπτά σχόλια στο Γραφείο Εμπορικής Αντιπροσώπευσης των ΗΠΑ, αιτιολογώντας την κυβερνητική θέση για την υπογραφή της Συμφωνίας.

Με αυτό τον τρόπο υποστηρίζει ότι η Βολιβία μπορεί να είναι έναν καλός εμπορικός σύμμαχος με τις ΗΠΑ δεδομένου ότι η εθνική παραγωγή και οι εξαγωγές είναι μικρές σε αυτόν τον τομέα του εμπορίου, και δεν αποτελούν απειλή για την αμερικάνικη παραγωγή.

Γίνεται επίσης καθαρό ότι μεταξύ ΗΠΑ και Βολιβίας υπάρχει μια στρατηγική συμφωνία στον πόλεμο ενάντια στα ναρκωτικά, σχετικά με τα τοπικά προβλήματα και ότι υπάρχουν σημαντικές εμπορικές σχέσεις όσων αφορά μεταξύ άλλων, το αέριο, τη μεταλλουργία και τις τηλεπικοινωνίες.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License