Βραζιλία: η πρώτη καταδίκη της αστυνομίας για τη σφαγή των MST

Η βραζιλιάνικη δικαιοσύνη για πρώτη φορά αναγνώρισε την ευθύνη της αστυνομίας για τη σφαγή του Eldorado dos Carajás πριν από 8 χρόνια και καταδίκασε το Κράτος του Pará να αποζημιώσει 20 Ακτήμονες για σωματικές και ηθικές βλάβες.

Πρόσφατα (τέλη 2003), η δικαιοσύνη του Pará καταδίκασε την κυβέρνηση του ομόσπονδου κρατιδίου της Βραζιλίας να καταβάλει αποζημιώσεις από 50 έως 300 χιλιάδες ρεάις σε κάθε ένα από τα είκοσι μέλη του MST (Κινήματος Ακτημόνων Εργατών Γης), τα οποία είχαν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια της σφαγής στο Ελντοράντο ντος Καραζάς τον Απρίλιο του 1996. Κατά τη σφαγή αυτή, 19 μέλη του MST είχαν σκοτωθεί από δύο αποσπάσματα της στρατιωτικής αστυνομίας και 69 άλλοι είχαν τραυματιστεί. Την καταδίκη αυτή, για σωματικές και ηθικές βλάβες, αποφάσισε σε πρώτο βαθμό ο δικαστής José Torquado Alancar. Στην απόφασή του, ο δικαστής έκρινε ότι «η αιτιώδης σχέση ανάμεσα στη συμπεριφορά των αστυνομικών και την πρόκληση σωματικών βλαβών έχει αποδειχθεί», αφού τα θύματα υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις οι οποίες πιστοποίησαν τα τραύματά τους. Ο δικαστής υπογραμμίζει επίσης ότι αυτή η αντιπαράθεση ήταν «μια από τις μεγαλύτερες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα και σε όλο τον κόσμο» και ότι η πληρωμή των αποζημιώσεων αποτελεί έναν τρόπο «να αντισταθμιστεί το άγχος και ο πόνος τον οποίο υπέφερε το κάθε θύμα». Η κυβέρνηση του Pará άσκησε αμέσως έφεση. Είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται η ευθύνη του βραζιλιάνικου κράτους για τη σφαγή αυτή. (Πηγή: πρακτορείο Folha)

από γκαούτσος 29/01/2004 12:56 μμ.


Το 2004 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την ίδρυση του ΜST και προβλέπονται διάφορες εκδηλώσεις, τόσο στη Βραζιλία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, για να τιμηθεί η επέτειος. (Για τη Γαλλία μπορεί να δει κανείς στο παραπάνω σάιτ). Μήπως να κάναμε και τίποτα στην Ελλάδα;

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License