Βραζιλια: Καταληψεις γης στις φυτείες Mato Grosso de Sul απο ιθαγενεις

Περισσότεροι από 3.000 ιθαγενείς Guaraní και Kaiowas συνεχίζουν την κατάληψη στις φυτείες Mato Grosso de Sul. Από τις 22 Δεκεμβρίου 14 φυτείες έχουν καταληφθεί απαιτώντας έτσι την αύξηση του εδάφους του χωριού του Porto Lindo. Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστή Odilon de Oliveira αποφάσιζε την εκκένωση των φυτειών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, αλλά η Consuelo Yoshida του Τοπικού Περιφερειακού Δικαστηρίου ανέστειλε την εκτέλεση. Οι κτηματίες επικρίνουν το ψήφισμά της και απειλούν να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους, ενώ οι ιθαγενείς λένε ότι θα αντισταθούν ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους.

Περισσότεροι από 3.000 ιθαγενείς Guaraní και Kaiowas συνεχίζουν την κατάληψη στις φυτείες Mato Grosso de Sul. Από τις 22 Δεκεμβρίου 14 φυτείες έχουν καταληφθεί απαιτώντας έτσι  την αύξηση του εδάφους του χωριού του Porto Lindo. Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστή Odilon de Oliveira αποφάσιζε την εκκένωση των φυτειών μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, αλλά η Consuelo Yoshida του Τοπικού Περιφερειακού Δικαστηρίου ανέστειλε την εκτέλεση. Οι κτηματίες επικρίνουν το ψήφισμά της και απειλούν να πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους, ενώ οι ιθαγενείς λένε ότι θα αντισταθούν ακόμη και με κίνδυνο της ζωής τους.

Οι ιθαγενείς του χωριού Porto Lindo διεκδικούν να διευρυνθεί η γη τους από τα 1.600 εκτάρια σε περίπου 9.470. Αυτή η απαίτηση υποστηρίζεται από μια έρευνα ανθρωπολόγων του Εθνικού Ιδρύματος των Ινδιάνων- ένα ομοσπονδιακό σώμα - που θεωρεί ότι οι εκτάσεις ανήκουν στους ιθαγενείς παρόλο που μέχρι και σήμερα δεν είναι νόμιμα οροθετημένες.

 

 

Ο Ramiro Rockenbach, συνήγορος της εισαγγελίας στο Doradoς, είχε ζητήσει την αναστολή της διαταγής απομάκρυνσης του Ομοσπονδιακού Δικαστή, το οποίο ικανοποιήθηκε μερικώς από την Consuelo Yoshida.

Ακόμα κι αν απορριφθεί η απόφαση απομάκρυνσης των ιθαγενών από τα κτήματα, σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, οι ιθαγενείς θα πρέπει να επιτρέψουν την είσοδο των κτηματιών στις φυτείες, ενώ οι ίδιοι μπορούν να παραμείνουν σε μέρος των κτημάτων. Επίσης, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 20 ημερών πρέπει να πραγματοποιήσουν οκτώ επιτροπές, με τη συμμετοχή είκοσι ιθαγενών αντιπροσώπων και υπαλλήλων της Funai και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Με το τέλος του χρονικού περιθωρίου των 20 ημερών θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συνθήκη (αποκαλούμενη "Όροι Δίκαιης Συμφωνίας") ανάμεσα στους εμπλεκόμενους οργανισμούς για να αναθεωρηθεί ο προσδιορισμός της περιοχής και να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την ομαλοποίηση των εδαφικών διεκδικήσεων.

Η απόφαση του Ομοσπονδιακού Επαρχιακού Δικαστηρίου δεν ήταν ευπρόσδεκτη από τους ιδιοκτήτες της γης, οι οποίοι την θεωρούν "απραγματοποίητη" και απειλούν να διώξουν τους ιθαγενείς χρησιμοποιώντας τις δικές τους μεθόδους. O Pedro Fernandes, από το αγρόκτημα Sao Jorge, δήλωσε "η υπομονή μας τελειώνει και εάν οι αρχές δεν ενεργήσουν, θα πάρουμε τη δικαιοσύνη στα χέρια μας."

Σύμφωνα με την εφημερίδα Campo Grande News, η "εκκαθάριση" της ιδιοκτησίας θα γίνει από οπλισμένες ομάδες που θα προσληφθούν από την Παραγουάη. Ο Fernandes παραδέχτηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν νεκροί, αλλά αποποιήθηκε τις ευθύνες λέγοντας "δεν πρόκειται να αναλάβουμε μόνοι μας την ευθύνη. Εάν πεθάνει έστω κι ένας ιθαγενής, η Funai, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία και το Δικαστήριο θα έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης."

 

Ήδη την περασμένη Τετάρτη υπήρξε μια σύγκρουση μεταξύ των κτηματιών και των ιθαγενών στην είσοδο του κτήματος Sao Jorge, αφήνοντας δύο ιθαγενείς τραυματίες: Τον 15χρονο Odeir Martins, με έναν πυροβολισμό στον αυχένα, κι ένα έφηβο, χτυπημένο με ένα ξύλο στο κεφάλι. Επίσης, ο 52χρονος Sebastiao Verα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι μόλις έφτασαν οι κτηματίες στην περιοχή, του έδεσαν τα χέρια και τα πόδια και τον πέταξαν γυμνό στο ποτάμι Iguatemi.

Το ψήφισμα του Επαρχιακού δικαστηρίου δεν πείθει πλέον τους ιθαγενείς οι οποίοι προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τα κατειλημμένα αγροκτήματα. Η διαδικασία της οριοθέτησης του εδάφους είναι ένα πρόβλημα για τη Funai γιατί σχετίζεται με τη συνέχιση των καταλήψεων, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Campo Grande.

"Αυτό είναι πολύ καλό. Πρέπει να ανασταλεί η διαταγή του Odilon. Αλλά από δω ο κόσμος δεν φεύγει. Δεν είναι ευθύνη της Funai αλλά του λαού μας" είπε ο Tedju, ένας από τους ηγέτες των ιθαγενών.

Πριν από το ψήφισμα της Consuelo Yoshida, οι ιθαγενείς είχαν ήδη διαδηλώσει την πρόθεσή τους να μην εγκαταλείψουν τα κτήματα. Σε μια επιστολή που απευθύνθηκε στους κρατικούς αξιωματούχους και αποκαλύφθηκε από τον Τύπο, μια νέα ιθαγενής που προσδιορίζεται ως Kuna Yvoty, ή «λουλούδι γυναίκας» στη γλώσσα Tupi των Guaraní, προειδοποίησε ότι "εάν είναι απαραίτητο, θα δώσουμε και τις ζωές μας, να πλύνουν με το αίμα μας το Yvy Katu –το έδαφός μας-, επειδή πάντα ήταν έτσι: δεν υπάρχει κανένα μέρος στη Βραζιλία που να μην έχει τα σημάδια του αίματος των ιθαγενών που έδωσαν τις ζωές τους για να κατακτήσουν τα δικαιώματά τους και τη δική τους γη».

Αξιωματούχος του Επαρχιακού δικαστηρίου έχει βεβαιώσει ότι ο σχηματισμός των επιτροπών θα έπρεπε να ηρεμήσει τους ιθαγενείς. "Δεν πρόκειται με τις καταλήψεις να καθοριστούν τα δικαιώματα των ιθαγενών, αλλά με διοικητικές διαδικασίες," διαβεβαίωσε, αναφερόμενος στην Funai. Είπε επίσης ότι είναι βέβαιο ότι η Funai "θα ηγηθεί και θα διεξαγάγει τις διαπραγματεύσεις με τους ιθαγενείς".

Σύμφωνα με την άποψή του, μέσω των επιτροπών, οι ιθαγενείς "θα αντιπροσωπεύονται με οργανωμένο και ειρηνικό τρόπο, κοντά στις φυτείες, διατηρώντας τη διαμαρτυρία και την πίεση". Πράγματι, στη συνθήκη οι ιθαγενείς θα λάβουν "εγγυήσεις" ότι θα εφαρμοστούν οι καθορισμένες ημερομηνίες.

Ο αξιωματούχος επέκρινε την κατάληψη εδαφών σαν ένα τρόπο διεκδίκησης γης. "Δεν πρόκειται να επιλυθεί το πρόβλημα μέσα από τις καταλήψεις, η σύγκρουση μπορεί μόνο να επιλυθεί μέσα από την εκπλήρωση της νομικής οροθέτησης της περιοχής."

Στην πραγματικότητα, μέσω της εξασκούμενης πίεσης από τις καταλήψεις, μερικοί διοικητικοί οργανισμοί έδειξαν ενδιαφέρον για την διοικητική διαδικασία. Από αυτή την άποψη, ο πρόεδρος της Funai, Mercio Peral Gomes, αποκάλυψε ότι ο οργανισμός έχει ήδη προσδιορίσει τους τρόπους που θα λειτουργήσουν οι επιτροπές.

Επίσης, την ερχόμενη Δευτέρα στη Βραζιλία θα γίνει μια συγκέντρωση της Οργάνωσης για τα Κτηματικά Θέματα της Funai όπου θα συζητηθεί η ανθρωπολογική μελέτη του χωριού Porto Lindo, στην οποία θα συμμετέχουν και οι ανθρωπολόγοι που την πραγματοποίησαν.

Σχετικά με την απόφαση των ιθαγενών να μην εγκαταλειφθούν τα κτήματα, ο πρόεδρος της Funai είπε ότι ήλπιζε ότι οι ιθαγενείς "σκέφτονται και αναγνωρίζουν ότι ο δρόμος της διαπραγμάτευσης είναι ο πιο ενδιαφέρων."

Αντίκτυπος

Οι κτηματίες, δεν ήταν οι μόνοι που επέκριναν το ψήφισμα. Ο πρόεδρος του Εθνικού Κινήματος Προϊόντων (MNP) Joao Bosco Leal, στέλνοντας ένα γράμμα επέκρινε επίσης το ψήφισμα λέγοντας ότι είναι «λυπηρή» η καθυστέρηση εφαρμογής της διαταγής του Ομοσπονδιακού δικαστή. Το κείμενο υπογραμμίζει ότι «οι αγρότες παραγωγοί είναι ειρηνικοί, οργανωμένοι, και αποτελούν κεφάλαιο για τη χώρα» αλλά η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να τους οδηγήσει στην απελπισία με απρόβλεπτες συνέπειες.

Διακηρύξεις στo ίδια σκεπτικό έγιναν από τον Leoncio Brito πρόεδρο του Ιδρύματος Γεωργίας του Mato Grosso dο Sul, που αναφερόμενος στο ψήφισμα της Consuelo Yoshida, είπε ότι "στερείται αντικειμενικότητας." Δήλωσε ότι η Ομοσπονδία του καθώς επίσης και η Εθνική Συνομοσπονδία Γεωργίας, θα τοποθετηθούν και δικαστικά υπέρ των κτηματιών από τους οποίους ζητά να επιδείξουν "υπερβολική αντοχή" λέγοντας ότι προβλέπονται δύσκολες μέρες.

Ο Πρόεδρος του Δικαστικού Συλλόγου Βραζιλίας, Geraldo Escobar, υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατό να συμμορφωθεί με την απόφαση της Yoshida, αν και όπως είπε "με απασχολεί" η πιθανότητα να χρησιμοποιηθεί αστυνομική δύναμη για να εκδιώξει τους καταληψίες. Κατά την άποψή του, μια τέτοια κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει μια διεθνή κρίση, δεδομένου ότι οι ιθαγενείς είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν.

Οι κτηματίες απαιτούν επίσης τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει μια αποζημίωση σε περίπτωση που το έδαφος παραδίδεται τελικά στους ιθαγενείς. Ακόμη και ο έπαρχος του Japorγ, Sebastiγ de Sousa, που εμφανίζεται υπέρ των ιθαγενών συμφωνεί με αυτο το αίτημα. Στο σύνολο, οι ιδιοκτήτες υπολογίζουν ότι οι αμφισβητουμενες περιοχές εκτιμούνται το λιγότερο σε 60.000.000 Reais (Δολ ΗΠΑ ~21,052,500).

Επίσης ο γερουσιαστής Ramez Tebet (του PMDB MS) υποστήριξε την πολιτική της οροθέτησης εδαφών που λαμβάνει υπόψη την κατάσταση των κτηματιών που έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, και ζητούν τη συνταγματική μεταρρύθμιση που να επιτρέπει αποζημίωση. Ανέφερε επίσης ότι η Funai παίρνει αποφάσεις βασισμένη στις ανθρωπολογικές πληροφορίες, χωρίς να λάβει υπόψη της άλλες πληροφορίες.

Τέλος, ο δικηγόρος Josι Ipojucan Herrara, που υπεράσπισε τα συμφέροντα των ιδιοκτητών, σε μια συνέντευξη που κατηγόρησε το ψήφισμα της Consuelo Yoshida, αναφέροντας το άρθρο Νο 5, στοιχείο XXII της Magna Carta, η οποία βεβαιώνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Ο ιθαγενης: ο φτωχότερος των φτωχών.

Σύμφωνα με την ερμηνεία του δικαστή που διέταξε την εκκένωση, η σύγκρουση θα προκαλούνταν από την πολιτιστική διαφορά. Ο ιθαγενής αγωνίζεται για τη γη επειδή εκτιμά το παρελθόν, ενώ ο ιδιοκτήτης εδάφους σκέφτεται το μέλλον και το κέρδος. Αλλά βεβαίως οι ιθαγενείς χρειάζονται τη γη για να επιβιώσουν δεδομένου ότι το κυνήγι στην περιοχή είναι σχεδόν ανύπαρκτο και εξαρτώνται από βασικά επιδόματα που τους δίνει το κράτος.

Ο Gumercindo Fermandes ένας από τους ιθαγενείς που συμμετέχει στις καταλήψεις εξηγεί ότι με την κτηνοτροφία στην περιοχή, η χαρακτηριστική βλάστηση δεν υπάρχει πια γεγονός που δυσκολεύει το κυνήγι. Ο 74χρονος Delasantos ήταν πιο κατηγορηματικός: Με την άφιξη των μη ιθαγενών, το κυνήγι τελείωσε.

 

Ο δήμος του Japorγ, ο τόπος από τον οποίο κατάγονται οι ιθαγενείς, έχει το μεγαλύτερο δείκτη της κοινωνικής περιθωριοποίησης στο Mato Grosso dο Sul. Σύμφωνα με τους αριθμούς που καταχωρούνται το 2000 από το IBBE Ινστιτούτο Γεωργαφία και Στατιστικής της Βραζιλίας, σε συνολικά 6 εκατομμύρια κατοίκους, το 44% των οικογενειών ζουν κάτω από αβέβαιες συνθήκες και 29% των παιδιών γύρω στα 10 δεν έχουν πάει σχολείο ούτε ένα χρόνο.

Στο δήμο, σχεδόν ο μισός πληθυσμός είναι ιθαγενείς: το 40% σύμφωνα με τους αριθμούς του IGBE (πάνω από 6.000 κάτοικοι) και 45%, σύμφωνα με τις στατιστικές που προσφέρονται από το νομαρχιακό διαμέρισμα, ενός κατ' εκτίμηση πληθυσμού 7,500 ανθρώπων.

Αυτή η περιθωριοποίηση επαναλαμβάνεται στους έξι άλλους δήμους όπου υπάρχουν χωριά ιθαγενών: DOS Hermanos Del Buriti, ARAL Moreira, Juti, Tacuru, Coronel Sapucaia και Paranhos. Ο μόνος δήμος με έναν υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης όπου δεν υπάρχει κανένας ιθαγενής είναι το χωριό Nuevo Horizonte del Sur, το οποίο προέκυψε από κίνημα «Χωρίς Γη» sin terra.

Οι πολεμικές συνθήκες συνεχίζονται

Παρά τη διάθεση της Consuelo Yoshida, ο μηχανισμός που στήθηκε από τις αρχές της Δημόσιας Ασφάλειας για να εκδιώξει τους ιθαγενείς δεν έχει ακόμα διαλυθεί. Περιλαμβανει 600 άτομα, που αποτελούνται από στρατιωτική αστυνομία, ομοσπονδιακούς πράκτορες και πυροσβέστες, σύμφωνα με την αναγγελία της περασμένης Τετάρτης στο τέλος της συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Mato Brosso Do Sul, Dagoberto Nogueira, ο επιθεωρητής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Wantuir Jacini, και οι διοικητές της Στρατιωτικής Αστυνομίας, Josι Ivan de Alemeida, και του Πυροσβεστικού Σώματος, Joñao Alves Calixto.

Στον παραπάνω αριθμό επίσης περιλαμβάνονται το Σώμα Σύγκρουσεωνς της Στρατιωτικής Αστυνομίας(ΜΑΤ),  Έφιππη Αστυνομία και την τοπικη αστυνομία των δήμων Nova Andradina, Dourados, Jardim και Aquidauana, και ακομα δύο ελικόπτερα που παραχωρήθηκαν απο την  Brasilia για την ενίσχυση της δύναμης.

Στην επιχείρηση, που υπολογίζεται να κοστίσει $100,000 Reais (35.000 Δολ ΗΠΑ), θα συμμετέχει επίσης η Ομάδα Τακτικών Επιχειρήσεων της Brasilia(ενα από τα ομόσπονδα κράτη), ενώ ο στρατός θα υποστηρίξει την επιχείρηση προσφέροντας υλική υποστήριξη .

Με αυτή τη λογική, ο κυβερνήτης, Zeca, δήλωσε ότι ο ρόλος της κυβέρνησης πρέπει να είναι να υπάρξει σταθερότητα και με την  αστυνομία σε επιφυλακή, σε περίπτωση που η επέμβαση θεωρηθεί αναγκαία. Από την πλευρά τους ο επιθεωρητής της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας του Mato Grosso dο Sul, Wantuir Jacine, βεβαιώνει στην Campo Grande News ότι αναμένει την απόφαση της δικαιοσύνης να επιστραφούν τα 14 κατειλημμένα αγροκτήματα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License