Αρθρο της La granma για το Π.Κ.Φ.

Εχει πολυ ενδιαφερον.Αν μπορουσε καποιος να μεταφρασει... (Καθοτι δεν πηραμε ουτε Λοουερ..)

Εκεινη η προταση... Το "ενας αλλος κοσμος ειναι εφικτος δεν ειναι απλως μια φραση αλλα ενας επιτευξιμος στοχος" ταιριαζει μ αυτα που λεει ο Περισσος ?

από Ω. 22/01/2004 2:28 μμ.


"Ειρήνη και όχι πόλεμο,τρόφιμα και όχι πείνα,ισότητα και όχι διακρίσεις" ήταν ορισμένα από τα βασικά αιτήματα του 4ου Παγκόσμιου Φόρουμ, όπου οι συμμετέχοντες για μια ακόμα φορά έκφρασαν την πίστη τους ότι ένας κόσμος δίκαιος μπορεί να γίνει εφικτός. Το σύνθημα "Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός" είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φράση,είναι μια εναλλακτική πρόταση απόλυτα εφικτή. Αλλά για την επίτευξη αυτού του στόχου, τα 100.000 άτομα που αντιπροσώπευαν 150 χώρες στη συνάντηση του Μουμπάη, αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνεχίστεί η παγκόσμια κινητοποιηση κατά της επιθετικής πολιτικής του Λευκού Οίκου,υπό την ηγεσία του Τζ. Μπους. Μια άλλη προτεραιότητα στην οποία δόθηκε έμφαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ήταν η επείγουσα ανατροπή του νεοφιλελευθερου οικονομικού μοντέλου που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών και που στρέφεται κατά των ζωτικών αναγκών των λαών γενικώτερα και των αναπτυσόμενων χωρών ειδικότερα, όπου κάθε μέρα που περνάει σαυτές τις χώρες σημαίνει ακόμα περισότερη φτώχεια και πείνα,όπως τόνισε ο γάλλος ακτιβιστής Ζοσέ Μποβέ. Αυτή ήταν η αιτία που κράτηθηκε ψηλά το αγωνιστικό φρόνημα των 10.000 ανθρώπων που γέμιζαν το Συνεδριακό Κέντρο NESCO και τους γύρω δρόμους κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης δεν χαλάρωσε ούτε για ένα λεπτό, χάρη στις 1200 συναντήσεις με διαφορετικά θέματα που στόχο τους ήταν να βρεθεί μια κοινή γλώσσα συνενόησης για το καλό της ανθρωπότητας. Σαυτό το Φόρουμ πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση:να γίνει μια Παγκόσμια πορεία στις 20 του Μάρτη για να φύγουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους από το Ιράκ. Η ημερομηνία αυτή συμφωνήθηκε επειδή συμπίπτει με την ημέρα που ο Μπους σε διάγγελμά του αναφέρθηκε στην ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, μια δικαιολογία που στη συνέχεια χρησιμοποίησε για να επιτεθεί και να καταλάβει αυτή την αραβική χώρα. Αλληλεγγύη με την Κούβα Το 4ο Π.Κ.Φ.χαρακτήρισε το οικονομικό εμπάργκο κατά της Κούβας σαν μια αδικαιολόγητη,άδικη και παράλογη πολιτική που πρέπει να σταματήσει αμέσως. Αυτό υπήρξε και ένα από τα αιτήματα της συνάντησης με θέμα: "Οικονομικές κυρώσεις και όπλα μαζικής καταστροφής" Σαυτό το θέμα ο πρώην γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ,Ράμσυ Κλαρκ,τόνισε ότι η προσπάθεια να χτυπηθεί η κουβανέζικη οικονομία απέτυχε παρά του ότι το εμπάργκο επιβλήθηκε για να πιέσει με εγκληματικό τρόπο τον κουβανέζικο λαό. Ο Ντένις Χαλιντέυ,πρώην βοηθός του Γ.Γ. των Η.Ε.,συμφώνησε σαυτό και πρόσθεσε ότι ο Λευκος Οίκος έχει ψύχωση για μια χώρα που το μόνο που θέλει είναι να ζει ειρηνικά και ευτυχισμένα. Υποστηρίζοντας τον κουβανικό λαό οι Γκλόρια Λα ΡΊΒΑ,πρόεδρος του "Κινήματος Απελευθέρωσης των 5",μίλησε για τους στόχους του κινήματος.Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΙΝ,η Λα Ρίβα είπε ότι ο κόσμος για ακόμα μια φορά ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη στον Αντόνιο Γκουερρέρο,τον Ρενε Γκονζάλεζ, τον Φερνάντο Γκονζάλεζ, τον Γκεράρντο Ηερνάντεζ και τον Ραμόν Λαμπανίνο,όταν γίνει η δίκη τους στις 10 του Μάρτη, στο Μαϊάμι.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License