ΒΟΛΙΒΙΑ, ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

Ένα σύντομο ιστορικό για να θυμηθούμε πώς φτάσαμε στα γεγονότα του Οκτώβρη στη Βολιβία και τι μέλλει γενέσθαι στην πιο φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής...

Μετά από 50 χρόνια αγροτικών μεταρρυθμίσεων στη Βολιβία, ακόμα η γη, ανήκει σε όσους δεν την δουλεύουν. Στην εύφορη ανατολική περιοχή της χώρας υπάρχουν τεράστια, μη παραγωγικά τσιφλίκια, στα χέρια των μεγάλων μονοπωλίων της γης, ενώ στα οροπέδια και τις κοιλάδες, εκατομμύρια αγροτών φωνάζουν απεγνωσμένα για ένα κομμάτι γης, που θα τους βγάλει από τη μιζέρια της μικρής ιδιοκτησίας. Στη Βολιβία η γη είναι τόσο άσχημα κατανεμημένη που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της αγροτοκτηνοτροφίας. Τα πιο γόνιμα και παραγωγικά εδάφη, έχουν πουληθεί παράνομα στους νέους μεγαλοτσιφλικάδες που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με τους οικονομικούς και πολιτικούς κύκλους τα χώρας.

Αυτή η υπερβολική συγκέντρωση γης, οδηγεί όλο και συχνότερα στις καταλήψεις γης, από τη μεριά των μικροϊδιοκτητών και των αγροτών χωρίς ιδιοκτησία, γεγονός που αυξάνει τον κύκλο της βίας και στην κοινωνικοπολιτική σύγκρουση στη γεωργία.

Άλλα βασικά δομικά προβλήματα που περιορίζουν την αγροκτηνοτροφική ανάπτυξη που είναι περισσότερο αισθητά στη δυτική Βολιβία, είναι η χαμηλή παραγωγικότητα, η μη παροχή δανείων και η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στο εμπόριο. Στη δυτική Βολιβία, επικρατεί μια αγροτική οικονομία που βασίζεται στην αυτοκατανάλωση, όπου βασιλεύει ακόμα το αλέτρι, η μικροϊδιοκτησία, η φτώχεια, η διάβρωση του εδάφους και μια χαμηλή παραγωγικότητα.

Στην ανατολική Βολιβία, όπου αναπτύσσεται μια εμπορική αγροκτηνοτροφία υπάρχουν πλεονεκτήματα της παραγωγής, μια αυξημένη τεχνολογική αλλά και οικονομική υποστήριξη, μέσω δανείων, που επιτρέπουν να αναπτυχθούν οι εμπορικές δυνατότητες. Όμως αυτή η ανάπτυξη, αποτελεί μια οφθαλμαπάτη, αφού μεγάλο μέρος της παραγωγής προορίζεται για εξαγωγή στο ελεύθερο εμπόριο με πλεονεκτικές εμπορικές συμφωνίες, που δεν βασίζονται σε μια παραγωγική ανταγωνιστικότητα διαρκείας.

Σύμφωνα με μελέτη της Οικονομικής Επιτροπής για την Αμερική και την Καραϊβική (CEPAL) η οικονομική πολιτική της Βολιβίας, δίνει προτεραιότητα στην υποστήριξη των μεγάλων και μεσαίων παραγωγών της Ανατολής, αφήνοντας στο περιθώριο και την εγκατάλειψη τους αγρότες της Δύσης. Το μοντέλο που ακολουθείται από το 1985, μειώνει το κόστος συναλλαγών των παραγωγικών ενώσεων προϊόντων προς εξαγωγή, και εγκαταλείπει τους αγρότες εκείνους που εξακολουθούν να παράγουν προϊόντα για την εσωτερική κατανάλωση, αδιαφορώντας για το επίπεδο φτώχειας που έχουν περιέλθει.

econoticias

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΗ 2003

2002: Η κυβέρνηση της Βολιβίας καταλήγει σε συμφωνία με τη διεθνή κοινοπραξία Pacific LNG για την εξαγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ και το Μεξικό.

6 Αυγ. 2002: Ο επιχειρηματίας Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδα ορκίζεται πρόεδρος μετά τη νίκη του στις εκλογές απέναντι στον κοκαλέρο (καλλιεργητής κόκας) Εβο Μοράλες. Υποστηρίζει ότι το σχέδιο εξαγωγής του φυσικού αερίου είναι «δώρο θεού» για τη φτωχότερη χώρα της Νότιας Αμερικής. Η θητεία του προέδρου λήγει το 2007.

12-13 Φεβρουαρίυου 2003: Αιματηρές ταραχές σε όλη τη χώρα. Διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου να φορολογήσει τους μισθούς για να ανταποκριθεί στους όρους που έχει θέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκρούονται με την αστυνομία και το στρατό. 32 νεκροί.

15 Σεπτεμβρίου 2003: Αγρότες και Ινδιάνοι διαδηλώνουν και κλείνουν δρόμους διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο εξαγωγής του φυσικού αερίου μέσω της Χιλής, παραδοσιακής «εχθρού» της Βολιβίας. Όπως λένε, η επεξεργασία του φυσικού αερίου πρέπει να γίνεται στη Βολιβία προς όφελος των Βολιβιανών.

19 Σεπτεμβρίου 2003: Ανθρακωρύχοι, εργάτες, εκπαιδευτικοί και άλλοι Βολιβιανοί συντάσσονται με τους αγρότες στο λεγόμενο «πόλεμο του φυσικού αερίου» και οργανώνουν πορείες και διαδηλώσεις σε διάφορες πόλεις.

20 Σεπτεμβρίου 2003: Επτά άνθρωποι σκοτώνονται σε συγκρούσεις μεταξύ χωρικών και στρατού στην πόλη Warisata, κοντά στη λίμνη Τιτικάκα. Η κυβέρνηση είχε διατάξει τη «διάσωση» 800 ατόμων που είχαν αποκλειστεί επί μία εβδομάδα από τα οδοφράγματα. 25 Σεπτεμβρίου 2003: Η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της χώρες το Κέντρο Βολιβιανών Εργατών (COB), αποφασίζει να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις και προσθέτει ένα βασικό αίτημα: την παραίτηση του Σαντσες δε Λοσάδα.

29 Σεπτεμβρίου 2003: Γενική απεργία, με τους διαδηλωτές να ζητούν την παραίτηση του προέδρου.

9 Οκτωβρίου: Δύο άνθρωποι σκοτώνονται σε συγκρούσεις με την αστυνομία στην πόλη Βεντίγια, στα περίχωρα της Λα Πας.

12 Οκτωβρίου: Βίαιες διαδηλώσεις στην εργατική συνοικία Ελ Αλτο της Λα Πας. Οι νεκροί φτάνουν τους 20.

13-14 Οκτωβρίου: Οι συγκρούσεις επεκτείνονται στη Λα Πας. Οι νεκροί από την έναρξη των ταραχών ξεπερνούν τους 60, σύμφωνα με οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

13 Οκτωβρίου: Ο Σάντσες δε Λοσάδα υπόσχεται να παγώσει το σχέδιο εξαγωγής φυσικού αερίου και προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Η αντιπολίτευση αρνείται να δεχτεί την πρόταση και οι διαδηλώσεις συνεχίζονταιΑναλυτικά...

Τρίτη 14 Οκτώβρη 2003

Τετάρτη 15 Οκτώβρη 2003</α>

Πέμπτη 16 Οκτώβρη 2003

17 Οκτωβρίου 2003: Ο αριθμός των νεκρών εκτιμάται ότι φτάνει τους 74. Ο Σάντσες δε Λοσάδα παραιτείται. Το Κογκρέσο αναθέτει την προεδρία στον αντιπρόεδρο Κάρλος Μέσα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ QUISPE ΣΤΙΣ 16 /1 / 2004

Ο ηγέτης του αγροτικού κινήματος της Βολιβίας, Felipe Quispe, ανακοίνωσε ότι «τώρα πια τελείωσαν τα χρονικά περιθώρια» για την κυβέρνηση του Κάρλος Μέσα, ο οποίος δεν έλαβε υπόψη του τα αιτήματα της κοινωνίας, όπως αυτά διατυπώθηκαν μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Την επόμενη Τρίτη, 20 του Γενάρη, τελειώνει το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών όπου είχε δώσει η Συνομοσπονδία Συνδικάτων Εργαζομένων Αγροτών της Βολιβίας (CSUTCB), μετά την λαϊκή εξέγερση του Οκτώβρη που είχε σαν αποτέλεσμα το θάνατο 80 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 400.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ηγέτη των αγροτών, αυτούς τους τρεις μήνες δεν υπήρξε κανένας διάλογος με την κυβέρνηση και η τελευταία προσπάθεια για τη διεξαγωγή διαλόγου ακυρώθηκε από τον Μέσα, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε καν. Το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζεται από τη μεριά των αγροτών σαν «απουσία θέλησης για το διάλογο» μετά και την κυβερνητική δήλωση ότι «Ο διάλογος δεν θα είχε αποτέλεσμα», παρόλο που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα συνάντηση.

Ο Quispe υπαινίχθηκε ότι μετά την επόμενη βδομάδα θα αρχίσει η οργάνωση του κινήματος, εναρμονίζοντας τη δράση με τα διάφορα σωματεία και ενώσεις των αγροτών της χώρας, όπως ακόμα και με άλλα κινήματα, όπως αυτό του Κινήματος Χωρίς Γη (MST Movimiento Sin Tierra) κινητοποίηση, που θα εξαπλωθεί μέχρι την Yacuiba (ποια η πόλη και η σημασία της?)

Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τη θέση μας, υπάρχουν προβλήματα, τα αδέλφια μας αγωνίζονται να επιβιώσουν πουλώντας άμμο και πέτρες, μας ειδοποιούν ότι πρέπει να επισπεύσουμε τις κινητοποιήσεις σε όλες τις περιοχές που υποφέρουν, γι αυτό θα πάμε στην Yacuiba και στο Beni, για να οργανωθούμε στο εσωτερικό της χώρας, να καταλάβουμε δρόμους και να κηρύξουμε την απεργία όπως τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη.

bolpress

Μερικά από τα αιτήματα έτσι όπως αυτά φαίνονται σε συνέντευξη του Quispe στη Μεξικανική εφημ. Jornada.

ΣΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ ΕΓΙΝΕ ΜΟΝΟ ΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

En Bolivia solo hubo campio de personas....

Λα Παζ, 25 Οκτώβρη. «Αυτή η κυβέρνηση δεν είναι καινούρια. Η πλειοψηφία του λαού, και κυρίως οι Ινδιάνοι, βλέπουμε μόνο μια αλλαγή προσώπων. Ο Κάρλος Μέσα ήταν ο αντιπρόεδρος του Λοσάντα, βουτηγμένος στο δικός ιερό αίμα. Αυτή η κυβέρνηση συνεχίζει με το ίδιο σύστημα διακυβέρνησης, τον καπιταλισμό. Πρέπει τουλάχιστον να πω, ότι ο Μέσα δεν πρόκειται να τελειώσει με τον λαό, γιατί υποστηρίζει νόμους νεοφιλελεύθερους και ιμπεριαλιστικούς που έρχονται σε αντίθεση με το λαό.»

Αυτά υποστηρίζει ο Felipe Quispe, ηγέτης της Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Εργαζομένων Αγροτών της Βολιβίας (CSUTCB) και εκπρόσωπος του Κινήματος Ινδιάνων Pachakuti (MIP), οργανώσεις που ξεκίνησαν τις διαμαρτυρίες και κατεύθυναν τον «πόλεμο του αερίου» και την παραίτηση του Λοσάδα.

- Όπως για παράδειγμα ο νόμος 1008 που στρέφεται ενάντια σε αυτούς που καλλιεργούν και επεξεργάζονται τα φύλλα της κόκας, τόσο στην Chapare όσο και στην Yungas de la Paz. Προσπαθεί να ξεκληρήσει τους καλλιεργητές μετά από απαίτηση των αμερικανών. Το ίδιο και ο νόμος που αφορά τους Υδρογονάνθρακες είναι μια επιβολή των άλλων. Έχουμε το φορολογικό κώδικα, και της ασφάλειας του πολίτη και άλλους νόμους που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη του Νεοφιλελευθερισμού. Και επίσης το Διάταγμα 21060 που εγκαθιδρύει το Νεοφιλελεύθερο σύστημα στη Βολιβία. Αυτοί οι νόμοι και τα διατάγματα πρέπει να ακυρωθούν.

- Συναντηθήκατε με τον πρόεδρο Μέσα και τους παραθέσατε τα αιτήματα αυτά?

- Ναι. Του είπαμε πεντακάθαρα ότι αν καλύψει όλα αυτά τα αιτήματά μας, θα γίνει φίλος μας, και ο δικός μας πρόεδρος. Αλλά αν δεν πραγματοποιήσει κανενός είδους αλλαγή στους παραπάνω νόμους, σημαίνει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών.

- Και τους δώσατε ένα χρονικό περιθώριο…

- Ναι, του δώσαμε 90 μέρες, για να επανεξετάσει τους νόμους, να μελετήσει τα αιτήματα και να τα εκπληρώσει. Σε μια επέτειο στην Λα Παζ, σε ένα ανοικτό Δημοτικό Συμβούλιο στην ιστορική πλατεία του Σαν Φανσίσκο. Ξαφνικά, εμφανίστηκε στη συγκέντρωση ο Κάρλος Μέσα, χωρίς να τον έχει καλέσει κανείς. Ή ίσως τον είχαν καλέσει κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί με τους οποίους έχει άμεση επαφή. Εγώ, δεν ήξερα ότι επρόκειτο να έρθει σ αυτή τη δράση. Τότε λοιπόν, ενώ ο ίδιος ήταν παρών, του δώσαμε 90 μέρες διορία. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου έχουμε την πρόθεση να μπούμε σ ένα διάλογο για την εκπλήρωση των αιτημάτων μας, με τον Κάρλος Μέσα και την κυβέρνησή του.

- Κι αν δεν τα εκπληρώσει?

- Τότε θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέψουμε και πάλι στους δρόμους για να τους κόψουμε. Να κόψουμε τους δρόμους, να κόψουμε τη διακίνηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων μας, να στραγγαλίσουμε την πόλη. Κι άλλες πόλεις επίσης θα ξεσηκωθούν, όπως ακριβώς το έκαναν τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

- Πιστεύετε ότι ο Κάρλος Μέσα θα μπορέσει να εκπληρώσει τα αιτήματά σας?

- Θα άξιζε να τα εκπληρώσει, γιατί μόνο έτσι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε να πουλάμε τα προϊόντα μας κάτω από καλές συνθήκες και να αποκτήσουμε σταθερότητα για τους αγρότες.

- Τον εμπιστεύεστε?

- Τι να πώ? Βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Κι εμείς, δεν έχουμε αφήσει τις πέτρες και τα ξύλα. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαγρύπνηση. Πρέπει να δούμε… Δεν μπορούμε ακόμα να τον προδικάσουμε, ωστόσο, μπορώ να προβλέψω ότι ο Κάρλος Μέσα δεν έχει πολύ ζωή. Αυτός μπορεί να γίνει ίδιος ή και χειρότερος από τον αιμοσταγή Λοσάδα.

- Όταν λέτε «δεν έχει ζωή»αναφέρεστε στην πολιτική ζωή?

- Φυσικά. Κι αυτό γιατί ήδη άρχισαν να σχεδιάζουν ξανά να πουλήσουν αέριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ίσως ήδη να έχουν υπογράψει συμφωνίες ή μυστικές υποσχέσεις με τους Αμερικάνους και το Πεντάγωνο. Αυτή είναι η ιστορία της Βολιβίας. Οι κυβερνήσεις πάντα χτυπούν πισώπλατα το λαό. Γι αυτό το λόγο δεν εμπιστευόμαστε πλέον αυτού του τύπου την διακυβέρνηση. Γι αυτό εμείς, το ΜΙΡ κρατάμε τις αποστάσεις μας.

- Άλλα κόμματα ή κινήματα, προσέφεραν προκαταβολικά την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση. Τι σκέπτεστε σχετικά μ αυτό?

- Ότι είμαστε περισσότερο ριζοσπαστικοί. Ξεκινήσαμε από τις 2 του Σεπτέμβρη ένα κίνημα που κράτησε μέχρι τις 17 Οκτώβρη, με αποκλεισμούς δρόμων, απεργίες πείνας, πορείες. Σε μερικές περιοχές μάλιστα όπως η warisata αναγκαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε με ξύλα τις σφαίρες. Είναι μια υπόθεση που απαιτεί θυσίες και μας έχει στοιχίσει πολύ αίμα.

«Είμαστε αντιπολίτευση σε επαγρύπνηση. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν άλλα κινήματα που ήδη έχουν τους υπουργούς τους σ αυτή την κυβέρνηση και εξαρτώνται από αυτήν. Ισχυρίζονται ότι πρόκειται να δουλέψουν, να συμπαρασταθούν. Αυτό σημαίνει δουλειά υπέρ του Νεοφιλελευθερισμού και του Ιμπεριαλισμού, όσον αφορά τη συμφωνία για την πώληση αερίου και με το να ενστερνίζονται τους νόμους ενάντια στους Ινδιάνους, τους αντιεργατικούς και ενάντια στο λαό που συνεχώς φτωχαίνει. Αυτή είναι η απόφασή τους. Μοιάζει σαν όλοι αυτοί οι υποστηριχτές να χρειάζονταν λεφτά… Αλλά πάνω από όλα βρίσκεται το πολιτικό κόστος.»

tupackatari

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΑΓΡΟΤΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΦΑΝΤΑΡΟ

Αγρότης: Αδελφέ και φίλε στρατιώτη, πρέπει να ξαναπάρουμε το αέριο και τα πλούτη της πατρίδας μας, που μας έχουν αρπάξει και τα εκμεταλλεύονται οι ξένοι.

Στρατιώτης: Ναι, έχεις δίκιο.

Αγρ.: Γι αυτό δεν πρέπει να πυροβολήσεις ενάντια στο λαό. Πρέπει να πετάξεις τον μπερέ σου.

Στρα.: Όχι, δεν πρόκειται να πυροβολήσουμε. Όταν εσείς, χτυπήσετε το στρατόπεδο, εμείς θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε κι έτσι εσείς θα μπορέσετε να πάρετε όπλα.

geocities

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License