Οι Βραζιλιάνοι μπαγλάρωσαν Αμερικανό πιλότο

Την ξέρετε την ιστορία με τους Βραζιλιάνους που, σε αντίποινα για τα νέα αμερικάνικα μέτρα "ελέγχου" των αφικνυομένων στα αεροδρόμια των ΗΠΑ, περνάνε κι αυτοί από ανάλογους ελέγχους ό,τι Αμερικανό φτάνει στη γη της σάμπας. Ε, αυτή τη φορά δεν τον ελέγξανε απλά, αλλά τον έστειλαν και στα κρατητήρια...

Ο Dale Robin Hersh, κυβερνήτης της πτήσης 709 της American Airlines, όταν προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο Guarulhos του Σάο Πάουλο κλήθηκε να υποβληθεί μαζί με το δεκαμελές πλήρωμα στους "κεκανονισμένους" ελέγχους - δακτυλοσκόπηση και φωτογράφιση. Και, ως καλός υπήκοος του Μπους, αποφάσισε να δείξει ότι οι Αμερικάνοι δεν μασάνε... Έτσι, την ώρα που τον φωτογράφιζαν, σήκωσε το μεσαίο δάχτυλο, στη γνωστή άσεμνη χειρονομία των Αγγλοσαξώνων. Μόνο που τα πράγματα δείχνουν να έχουν ψιλοαγριέψει στη Βραζιλία και ο καπετάνιος βρέθηκε να τον πηγαίνουν σηκωτό στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκε κατηγορία για εξύβριση αρχής ή κάτι τέτοιο. Η κατηγορία επισείει ποινή φυλάκισης μέχρι δυο ετών κι έτσι ο captain Hersch, βλέποντας τα σκούρα, αποφάσισε να ζητήσει συγγνώμη. Μεγαλόψυχος, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Matheus Baraldi Magnani απεφάνθη ότι, εν τάξει, πταίσμα διέπραξε ο κύριος, ας του ρίξουμε ένα προστιματάκι να του βρίσκεται και η λυπητερή έφτασε τα 36.000 ρεάλ, ήτοι 12.750 δολάρια, πάνω-κάτω 10.000 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία. Ο κάπτεν αφέθηκε ελεύθερος υπ' ευθύνη του, μέχρι να πληρώσει το πρόστιμο την επόμενη ημέρα και να φύγει για τα Στέιτς. Η εκπρόσωπος της American Airlines, Martha Pantin, δήλωσε ότι η όλη ιστορία ήταν αποτέλεσμα παρεξήγησης. Για καλό και για κακό, όμως, πρόσθεσε ότι "Η εταιρεία ζητά συγγνώμη από την κυβέρνηση της Βραζιλίας, τις αρχές του αεροδρομίου, την αστυνομία ή όποιον άλλο ενδέχεται να αντελήφθη κάτι που θεώρησε ως ένδειξη ελλιπούς σεβασμού". Το υπόλοιπο πλήρωμα, εναντίον του οποίου δεν κινήθηκαν διαδικασίες αλλά δεν του επιτράπηκε να βγει σε βραζιλιάνικο έδαφος, πήρε το πρώτο διαθέσιμο αεροπλάνο για τις ΗΠΑ. Μπορεί να έχει κάνει μερικές στραβές ο Λούλα, αλλά με κάτι τέτοια ανεβαίνει στην εκτίμησή μου!

από ο αυτός 15/01/2004 8:49 μμ.


post image
Ο κάπτεν Hersh φωτογραφίζεται ένστολος από τις βραζιλιάνικες αρχές κρατώντας στο χέρι τον αριθμό και, ανθυπομειδιώντας, κάνει την επίμαχη χειρονομία

Εικόνες:

από ο αυτός και πάλι 15/01/2004 8:50 μμ.


post image
Ο κάπτεν Hersh έχει βάλει τα "πολιτικά" και δεν χαμογελά καθώς τον πάνε σηκωτό οι Βραζιλιάνοι federales

Εικόνες:

από Ασπρη πέτρα 15/01/2004 9:53 μμ.


Νά κάνουμε καί μείς τό ίδιο! Δακτυλοσκόπηση καί φωτογράφηση σέ όλους τούς Αμερικάνους. Ποιό μάγκες είναι δηλαδή οι Βραζιλιάνοι; (μάλλον είναι δυστυχώς....)

από Κουλ Ουάχατ 15/01/2004 10:35 μμ.


... οι βραζιλιάνικες αρχές υποβάλλουν μεν σε φωτογράφηση και δακτυλοσκόπηση τους αμερικανούς πολίτες, τους υποδέχονται όμως με μπάντες σάμπα και πανέμορφ*ς βραζιλιάν*ς, που τους «απασχολούν» όσην ώρα περιμένουν στη σειρά. Ίδιο είναι να χαζεύεις τις μελάτες μουλάτες και τους μελάτους μουλάτους και ίδιο να σε χαζεύουν οι μουντρούχοι FBIδες; Δεν είναι το ίδιο, μον καπιτέν!

από >|< 15/01/2004 11:07 μμ.


Ας πούμε, κάποιες φορές μπορεί να εκτιμούμε τους αστυνόμους και τους δικαστές και τον πρωθυπουργό.

από foo 15/01/2004 11:15 μμ.


παρά τις "μελάτες μουλάτες και τους μελάτους μουλάτους" [Κουλ Ουάχατ, αυτό δεν είναι σεξιστικό σχόλιο;] η δακτυλοσκόπηση και η φωτογράφηση παραμένουν ως έχουν και στην Νέα Υόρκη και στο Ρίο: το ίδιο ηλίθια μέτρα και εδώ και εκεί και οπουδήποτε. Η μαλακία του διακαστή συναγωνίζεται εκείνη του πιλότου και με την σειρά της εκείνη των αμερικάνων που σκέφτηκαν το US VISIT. Αν Α=Β και Β=Γ τότε Α=Β=Γ λένε τα μαθηματικά...

Ο φίλος foo μάλλον δεν καταλαβαίνει πως η βία, πολύ συχνά, είναι ακριβώς σαν τα όπλα: δεν είναι ούτε καλή , ούτε κακή από μόνη της, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και το ένα και το άλλο, εξαρτάται από το ποιος την ασκεί και γιατί. Βεβαίως και είναι φρικαλέο και ταπεινωτικό να σε φωτογραφίζουν και να σε δακτυλοσκοπούν, είτε είσαι Έλληνας, είτε Αμερικάνος, είτε Μογγόλος. Αυτό το καταλαβαίνουν οι πάντες, ΕΚΤΟΣ από τους Αμερικανούς που το έχουν επιβάλει σε όλους σχεδόν τους άλλους! Ο μόνος τρόπος να νιώσουν στο πετσί τους την φασιστική απαξίωση του κράτους, είναι να τη βιώσουν, να πάθουν ό,τι κάνουν στους άλλους. Να καταλάβουν τί σημαίνει να θεωρούν υπήκοο... Όσο για τις βραζιλιάνικες Αρχές, εγώ προσωπικά τους βγάζω το καπέλο. Είναι κάποιες φορές, ελάχιστες, που η εξουσία χρησιμοποιείται για καλό σκοπό. Όπως τώρα. Τότε, ακόμα και ένας αντιεξουσιαστής, αλλά σκεπτόμενος, μπορεί να επικροτήσει την επιβολή της εξουσίας. Όπως υποτάσσεσαι στην εξουσία των γιατρών, που σου λένε κάνε αυτό και μην κάνεις εκείνο, γιατί θα πεθάνεις. Ή, που σου κάνουν εγχείρηση. Τότε, η άσκηση της εξουσίας,και η βία που συνεπάγεται, είναι θεμιτή, είναι αναγκαία, εάν η κοινωνία, ή το άτομο, δεν μπορεί ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ να αυτοοργανωθεί, για να αποφασίσει επί τόπου για την τύχη της. Σε μια πυρκαγιά δεν τηλεφωνείς στους συντρόφους σου, αλλά στη πυροσβεστική, έτσι; Ίσως ο φίλος foo, σε μια πολυσύχναστη διασταύρωση με χαλασμένους σηματοδότες, σε ώρα αιχμής, όταν όλοι (αντιεξουσιαστές και μη) βιάζονται να πάνε στη δουλειά ή στο σπίτι τους, να θεωρεί πως η εξουσία -και η βία- του τροχονόμου είναι "κακή", και να θελήσει να αντιδράσει. Μπορεί λοιπόν να περάσει με το αυτοκίνητό του, με κίνδυνο της δικής του ζωής, αν το επιθυμεί, αλλά εγώ, που καβαλάω μηχανάκι, δεν του χρωστάω τίποτα, έ; Και κάτι τελευταίο: πολύ ευαίσθητος είσαι με τον "σεξισμό", φίλε, ή φίλη foo.Αυτό μυρίζει ξινισμένη πολιτική ορθότητα, που είναι, κατά τη γνώμη μου, πιο απωθητική από τον "σεξισμό". Σε λίγο θα λέμε "ωραία γυναίκα", ή "ωραίος άντρας", και θα κατηγορούμαστε για σεξουαλική παρενόχληση! Αυτό δεν είναι ελεύθερη σκέψη, είναι αποστειρωμένος πουριτανισμός, foo, και να με συμπαθάς...

από Frances Farmer 16/01/2004 8:22 πμ.


Viva Brasil Οτι θα έβλεπα ποτέ federales και θα τους έβρισκα και συμπαθείς, δεν το περίμενα. Ιδιαίτερα ο μουσάτος, ανηψιός του Lula πρέπει να είναι. Προτείνω να βάλουν και ξεχωριστές τουαλέτες. Πάντως τον πιλοτάκο πολύ τον γουστάρω στη δεύτερη φωτό.

από foo 16/01/2004 3:13 μμ.


Εκείνο που με πείραξε, Armada, ήταν ότι η χαριτωμενιά των Βραζιλιάνων γίνεται στο γήπεδο των Αμερικανών. Εξηγούμαι: Η παράνοια και ο απίστευτος φόβος των Αμερικανών τους έκαναν να επινοήσουν το φασιστικό/(...ή ότι άλλο ανάλογο θες) πρόγραμμα με τις φωτογραφίες. Οι Βραζιλιάνοι τώρα, υποτίθεται ότι απαντούν στους Αμεριακανούς με τον τρόπο τους αλλά στην πραγματικότητα με το ίδιο ακριβώς νόμισμα - μα αυτό δεν είναι αστείο; και εξόχως ειρωνικό για τις προθέσεις τους; Εννοώ ότι η (ανεπίγνωστη αλλά πάντως και μη ομολογούμενη) επιρροή των ΗΠΑ είναι πολλές φορές αδύνατον να κατανικηθεί -σχεδόν αναπόδραστη. Αυτό που έκαναν οι Βραζιλιάνοι (και ο πιλότος) ήταν (α) φάρσα επιπέδου δημοτικού και (β) αμερικανιά καραμπινάτη. Από ποιους; από αυτούς που ήθελαν να την πολεμήσουν! Οι ΗΠΑ έστησαν το γήπεδο και έριξαν την μπάλα (=φωτό, δάχτυλο κλπ κλπ) και οι Βραζιλιάνοι έπεσαν στην παγίδα να παίξουν εντος (αμερικανικής) έδρας όπου συνήθως κερδίζει το γηπεδούχος με τους κανόνες του γηπεδούχου. Συγγνώμη αλλά με τέτοιες μαϊμουδιές δεν θα αλλάξουν μυαλά οι ΗΠΑ. Οι Βραζιλιάνοι λοιπόν αναγκαστικά χτυπάνε το σαμαρι αντί για το γαϊδούρι - όχι πως είχαν και πολλά περιθώρια. Οι αμερικανοί -και δεν το λέω καθόλου υπέρ τους ή για τους διακαιολογίσω- θα έλεγαν so what? και θα συνέχιζαν αμέριμνοι. Για το θέμα του σεξισμού έχεις απόλυτο δίκαιο -το παράκανα! δύο λέξεις θα πω: Gisele Bundchen!

post image
Με λουλούδια, χαμόγελα και μπλουζάκια τοςυ υποδέχονται! Αλλά η δακτυλοσκόπηση, δακτυλοσκόπηση! Arabia Darensburg of Miami, right, receives a rose and a T-shirt at the Tom Jobim International Airport from a representative left of the city government of Rio de Janeiro, Brazil, Tuesday, Jan. 13, 2004. The gifts are part of a city campaign against a federal judge ruling that mandated all US citizens to be fingerprinted and photographed at the country's entry points. (AP Photo/Renzo Gostoli)

Εικόνες:


post image
Εν προκειμένω γάλλος κύριος γίνεται δεκτός στη Βραζιλία! Χωρίς δακτυλοσκοπήσεις! Μην ξεχνάμε ότι τώρα γίνεται και το καρναβάλι και ότι η Βραζιλία έχει μεγάλη ανάγκη το τουριστικό συνάλλαγμα.

Εικόνες:

από groovy 16/01/2004 3:41 μμ.


ο τσαχπίνης παπούς κρατάει και μπαστούνι! Α ρε Κουλ Ουάχατ μπερμπάντη!

από Κουλ Ουάχατ 16/01/2004 3:59 μμ.


Γιατί κάποιοι άλλοι όταν πήγαν Πόρτο Αλέγκρε δεν είχε έρθει να τους υποδεχτεί ούτε κουτσή κουρούνα;

από groovy 16/01/2004 4:10 μμ.


Δυστυχώς, κάποιοι άλλοι είχαν πάει Πόρτο Αλέγκρε και όχι Ρίο. Και, δυστυχώς, τους περιμένανε στο αεροδρόμιο κάτι φαλακροί μπολσεβίκοι. Γαμώ την αυχία μου δηλαδή.

από Armada 17/01/2004 8:23 πμ.


...αλλά τί σημαίνει Gisele Bundchen;

από foo 17/01/2004 10:31 μμ.


είναι η γνωστή Ζιζελ, το μοντέλο...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License