Ποινή φυλάκισης 15 μηνών επέβαλε ισπανικό δικαστήριο στον μουσουλμάνο κληρικό Καμάλ Μουσταφά συγγραφέα ενός βιβλίου που αποτελεί οδηγό για το πώς να κακοποιήσει κανείς τη γυναίκα του χωρίς να αφήσει κανένα σημάδι. Ο συγγραφέας του βιβλίου καλείται να πληρώσει και χρηματικό πρόστιμο 2 χιλιάδων ευρώ. Το βιβλίο του Μουσταφά εκδόθηκε πριν από τρία χρόνια και μάλιστα υπήρξαν 3 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι που το αγόρασαν για να διδαχθούν προφανώς τις νέες τεχνικές της κακοποίησης γυναικών.

από Κοκός 15/01/2004 3:19 μμ.


Δεύτερος ήρθε ο μάγκας. Την επιστήμη αυτή τη διδάσκονται οι μπάτσοι εδώ και πολλές δεκαετίες. Υπάρχει μάλιστα και ενότητα "Σημεία του σώματος που δεν μελανιάζουν", που κάποτε διδάσκονταν ακόμα και οι έφεδροι στρατόμπατσοι.

από forever alien 15/01/2004 7:10 μμ.


Ε, βέβαια.Άντρες κουκουλώνουν άντρες! Η απαγόρευση του βιβλίου δεν είναι καθόλου μα καθόλου θετική όπως όλες οι απαγορεύσεις.Δεν προστατεύει τις γυναίκες από τρόπους κακοποίησης.Αυτοί υπάρχουν.Εμποδίζει τις γυναίκες να διαφωτιστούν και να οργανώσουν την αντίδρασή τους με σκοπό την αντιμετώπιση της κακοποίησης.

από Khayman 15/01/2004 9:39 μμ.


απ'οσο διαβάζω, έγινε μετά απο καταγγελία 100 και πλέον γυναικείων οργανώσεων. Επίσης, ο τύπος πολύ πιθανόν να μην πάει φυλακή, καθώς η ποινή του είναι κάτω απο 2 χρόνια και έχει καθαρό ποινικό μητρώο, οπότε δικαιούται αυτόματα αναστολή, τουλάχιστον κάτι τέτοιο έχει γραφτεί. Νομικά, είναι η πρώτη φορά που στην Ισπανία αναγνωρίζεται ως εγκληματικη η παρότρυνση σε βια βάση του κριτηρίου του φύλου. Εκπρόσωπος γυναικείων μουσουλμανικών οργανώσεων δήλωσε πως είναι ένα πρώτο βήμα για την παύση της νομιμοποίησης της κακοποίησης των γυναικών πάνω στο δόγμα του Μωάμεθ το οποίο είναι εντελώς αντίθετο με κάτι τέτοιο. Αυτά. Ερώτηση, το βιβλίο σε τέτοιες περιπτώσεις αποσύρεται;

από ένας 15/01/2004 10:08 μμ.


από που έβγαλες το συμπέρασμα ότι το δικαστήριο ποθ καταδίκασε τον συγγραφέα ήταν...αντρικό? Όσο για την υπόλοιπη επιχειρηματολογία σου....τιν τιν τιν τιν τιν τιντίριριν.....

από bong 15/01/2004 11:30 μμ.


λετε να εγραφε για κανα καινουργιο σημειο που δεν το ξερουμε?? ..... πλακα κανω!!!

από OWL 15/01/2004 11:49 μμ.


ισως βρέθηκε κάποιος να πεί. Εμποδίζει την ελεύθερη έκφραση των αισθημάτων των Μουσουλμάνων και τους επιβάλλει τον Δυτικό τρόπο ζωής. Με τέτοια μυαλά που κυκλοφορούν στους προοδευτικούς κύκλους, μην αποκείετε να ειπωθηκε και αυτή μη @@@@@@ια

Το δικαστήριο,"ένα", άσχετα φύλου είναι αντρικό, υπερασπίζεται την πατριαρχία. Γράφω ότι με την απαγόρευση του βιβλίου δε σημαίνει ότι εξαφανίζεται η κακοποίηση γυναικών ή δέχεται ένα πλήγμα,αντίθετα. Ο συγγραφέας προφανώς από την εμπειρική πραγματικότητα πήρε τα δεδομένα του. Το διάβασμα ενός τέτοιου κειμένου συμβάλει στην εύρεση τρόπων αντίστασης ενάντια στην κακοποίηση. Οι γυναίκες δεν μπορούν πολλές φορές να ξεχωρίσουν π.χ. ψυχολογική κακοποίηση από συναισθήματα οίκτου,συμπόνοιας κλπ. για το θύτη.Το ίδιο ισχύει και για τη σωματική κακοποίηση.Λένε π.χ. είχε τα νεύρα του,εγώ έφταιγα, τον πρόσβαλαν στη δουλειά του κλπ.. Ό,τι ισχύει για το δόγμα του Μωάμεθ εναντίον της κακοποίησης γυναικών,ισχύει σε γενικές γραμμές και για τον Χριστιανισμό,Βουδισμό και άλλες θρησκείες.Η κακοποίηση όμως των γυναικών στην Ευρώπη.Ιαπωνία κλπ. δεν έχει σταματήσει. Αλλά το δόγμα του Μωάμεθ δεν κάνει τώρα στον Μπους, αυτό χτυπά. Οι γυναικείες οργανώσεις που δέχτηκαν την απαγόρευση του βιβλίου,που μπαίνουν στη λογκή: φταίει ή δε φταίει το δόγμα του Μωάμεθ εκπροσωπούν πέρα για πέρα την ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ και τα συμφέροντα των σημερινών αφεντικών, όπως οι ιεροεξεταστές του μεσαίωνα εξυπηρετούσαν τα δικά τους συμφέροντα. Οι γυναικείες οργανώσεις που αποφασίζουν τι πρέπει να κάνουν οι γυναίκες της γης για να απελευθερωθούν εκ των άνω είναι ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ. Όλο και περισσότερες γυναίκες το συνειδητοποιούν,με αποτέλεσμα να χάνουν από τους κόλπους τους εκείνες τις γυναίκες που πραγματικά ποθούν μια αλλαγή.

από ένας 16/01/2004 10:20 πμ.


σύμφωνα με τη λογική σου το βιβλίο θα έπρεπε να κυκλοφορεί ελεύθερα και με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφήμιση για να φθάσει στα χέρια περισσοτέρων γυναικών ώστε να ενημερωθούν και να ξέρουν πως να αντιμετωπίσουν την κακοποίηση!!!!! ...Φεμινιστική λογική!!!!!

από Γιαλλούσης Νίκος 17/01/2004 1:13 μμ.


Θεωρώ ότι οποιαδήποτε προσέγγιση που αποδίδει την ευθύνη για οποιοδήποτε κακώς κείμενο μονομερώς, εξυπηρετεί μόνο τις οντολογικές ή άλλες ανεπάρκειες του προσώπου που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους προσεγγίσεις. Για ποιό λόγο ή και για ποιό σκοπό μπορεί μια γυναίκα να ΑΦΗΝΕΙ 'η να ΠΡΟΚΑΛΕΙ την εκ μέρους του άντρα της κακοποίησή της. Και ποιά λειτουργία μπορεί αυτή η δυσπροσαρμοστική επικοινωνία να εξυπηρετεί αναφορικά με την ομοιοσταση του οικογενειακού συστήματος; Μήπως ο άντρας μετά έχει ενοχές και της παίρνει δώρα; Μήπως εξ αιτίας των ενοχών του τον έχει στο χέρι; Μήπως μπορεί μετα να επωφελείται από την συμπόνοια των φιλενάδων της, αντλώντας κοινωνικό κέρδος. Αναφέρεται από ψυχολόγους ότι σε τέτοια περιστατικά, ο "θύτης" είναι μες τις τύψεις, ενώ το "θυμα" αφηγείται την κακοποίηση με το χαμόγελο στα χείλη... Από την άλλη οπτική γωνία: Ποιό κοινωνικό μοντέλο νταή άντρα επιβάλλει τη βία ως επικύρωση του κοινωνικού ρόλου του φίλου του. Κι αυτός ενδεχομένως στα μάτια των φίλων του να καρπώνεται αναγνώριση τύπου "κι εγώ αυτό θάκανα". Έπειτα το δίλημμα πατριαρχία- μητριαρχία χωρά πολλή συζήτηση: είναι δηλαδή οι άντρες βολεμένοι στην πατραρχία και οι γυναίκες στη μητριαρχία; Και τί γίνεται με τους άντρες που είναι μακριά από το πρότυπο του αθλητικού και τσαμπουκα νεοέλληνα; Επίσης: ο διαχωρισμός των κοινωνικών ρόλων των φύλων παλαιότερα εξυπηρετούσε κι έναν κοινωνικό επιμερισμό εργασίας, ο οποίος είναι ίσως τώρα ανεπίκαιρος. Αυτό θέτει το πρόβλημα πέρα από στενά ιδεολογικά πλαίσια και προσωπικές ανεπάρκειες (παντοτινη εξωγήινη- έχουν άραγε φύλο οι εξωγήινοι;) Αυτές οι άτακτες σκέψεις για καλύτερο προβληματισμό και λιγότερα κολλήματα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License