Βολιβία: συνάντηση Μοράλες με Μέσα για το φυσικό αέριο

και συνέντευξή του στο πρακτορείο DPA

post image

Στην πρώτη επίσημη συνάντηση του ηγέτη του MAS Έβο Μοράλες με το νέο πρόεδρο της Βολιβίας Κάρλος Μέσα ο πρώτος του ανέπτυξε τα σχέδια του για προσφυγή σε δημοψήφισμα που να έχει άμεση σύνδεση με τους υδρογονάνθρακες και το φυσικό αέριο. Του τόνισε ότι με αυτό και τις συνταγματικές ρυθμίσεις που πρέπει να ακολουθήσουν πρέπει οι φυσικές πηγές ενέργειας να περάσουν στα χέρια του κράτους της Βολιβίας. Όπως ανακοίνωσε ο Μοράλες μετά τη συνάντηση – που είχε διάρκεια πάνω από μια ώρα – ο Μέσα τον διαβεβαίωσε ότι το θέμα του φυσικού αερίου θα αντιμετωπισθεί εντατικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2004. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του MAS το φυσικό αέριο πρέπει να περάσει στη διαχείριση της YPFB (Yacimientos Petroliferos Fiscales Bolivianos) που πρέπει να επανιδρυθεί και η οποία θα έχει την ευθύνη για την εξερεύνηση, εξόρυξη, εμπορευματοποίηση και βιομηχανοποίηση των πηγών ενέργειας. Εξάλλου σε συνέντευξή του στο πρακτορείο DPA ο Μοράλες μίλησε για τις τελευταίες επαφές που είχε με άλλους λατινοαμερικάνους ηγέτες (κυρίως στα πλαίσια της συνάντησης στη Σάντα Κρουζ). Ειδικά για τις σχέσεις του με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα είπε ότι τον αισθάνεται «σαν τον μικρότερο αδελφό του». Τόνισε ότι το ΡΤ (Partido de los Trabajadores) του Λούλα και το MAS πρέπει να γίνουν πολιτικά εργαλεία για την απελευθέρωση της Λατινικής Αμερικής. Μια απελευθέρωση που περνάει από το κτύπημα του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού. Το καπιταλιστικό σύστημα, είπε, είναι ο εχθρός της ανθρωπότητας. Οι λίγοι ζουν καλά και οι υπόλοιποι πεθαίνουν. Ο καπιταλισμός δεν είναι μόνο εχθρός της ανθρωπότητας σήμερα αλλά έχει εξελιχθεί σε εχθρό του πλανήτη μας. Ο Μοράλες συνέχισε ότι απέναντι στον καπιταλισμό υπάρχει ένα άλλο μοντέλο: « εμείς οι λαοί των ιθαγενών ζούμε σε αρμονία με τη μητέρα Γη, σε μια αρμονική ζωή ανάμεσα στης φύση και τον άνθρωπο. Εδώ συγκρούονται δυο διαφορετικές κουλτούρες. Η κουλτούρα της ζωής που αντιπροσωπεύεται από την ιθαγενή κουλτούρα και η κουλτούρα του θανάτου που αντιπροσωπεύεται από τη Δύση». «Θέλουμε η Δύση να αλλάξει την πολιτική της. Αν θέλουμε να επιβιώσουμε στον πλανήτη Γη δεν μπορούμε να εξακολουθήσουμε να μιλάμε για τον περαιτέρω πλουτισμό των γνωστών καπιταλιστών και των πολυεθνικών, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την αλληλεγγύη αφού πρώτα φροντίσουμε για την ανακατανομή του πλούτου». Υ.Γ. υπενθύμιση δεύτερη για έκτακτο τσελιγκάτο την Τρίτη 9 Δεκ. στις 4.00 μ.μ.

Εικόνες:

από transporte 03/12/2003 6:10 μμ.


Μην αγχώνεσαι Μιχάλη. Σιγά μην δεν το ρυθμίζαμε... Ως προς τα υπόλοιπα (ασφαλώς πιο σημαντικά): Συνέχισε...

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License