ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΛΗΨΗ DNA

ΤΡΙΤΗ 26/10 ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ 12:30

 

Τις προηγούμενες μέρες σύντροφοι άρχισαν να λαμβάνουν κλήσεις για λήψη γενετικού υλικού και ανάλυση DNA. Η υπόθεση αυτή, αφορά συντρόφους που συμμετείχαν στην κατάληψη της πρυτανείας του ΕΜΠ στις 13/11/2020. Οι 25 συντρόφισσες και σύντροφοι που κατέλαβαν τον χώρο τότε, διεκδικούσαν το να μείνει το ίδρυμα ανοικτό για την επέτειο της 17 Νοέμβρη, κόντρα στην προκλητική απαγόρευση που έχει βγάλει, εν ήδη διατάγματος, ο πρώην υπουργός ΠΡΟΠΟ Χρυσοχοΐδης. Με κοινή απόφαση της διοίκησης του ΕΜΠ και της ΕΛΑΣ, η κατάληψη εκκενώθηκε και τα συντρόφια που συνελήφθησαν αντιμετωπίζουν πλημελληματικές κατηγορίες. Οι μπάτσοι ισχυρίζονται ότι μείγμα DNA που βρέθηκε στην πρυτανεία, ταιριάζει με ένα μείγμα άγνωστου άνδρα που βρέθηκε έξι χρόνια πριν, σε ένα κομμάτι χαρτί με αίμα στα Εξάρχεια, έπειτα από συγκρούσεις που έγιναν με ομάδα ΔΕΛΤΑ που βρισκόταν στην περιοχή.

Ερχόμαστε αντιμέτωποι λοιπόν με άλλο ένα κακογραμμένο σενάριο της ΕΛΑΣ. Το μίγμα DNA των συντρόφων βρίσκεται πάνω σε κινητά αντικείμενα (άδεια μπουκάλια), ενώ αυτό του άγνωστου άνδρα σε πεσμένο χαρτί στον δρόμο, έπειτα από μαζικές συγκρούσεις με την αστυνομία. Ακόμη, οι περισσότεροι από τους συντρόφους που καλούνται τώρα να δώσουν DNA, το 2014 ήταν ανήλικοι και με μικρή έως ανύπαρκτη σχέση με το κίνημα. Ως προς την παράτυπη χρήση του ίδιου του DNA ως μοναδικού στοιχείου από την αστυνομία, για να εμπλέξει ή και να καταδικάσει αγωνιστές σε υποθέσεις κατά το δοκούν, το χουμε ξαναδεί σε πλήθος υποθέσεων. Και προφανώς, δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία, φορά που οι μπάτσοι προσπαθούν να πάρουν DNA από άτομα χωρίς την συγκατάθεσή τους. Είναι όμως η πρώτη φορά που το κάνουν σε συντρόφους που δεν έχουν κάποια κατηγορία να τους βαραίνει.

Η χρονική συγκυρία που το κράτος επιλέγει να στοχοποιήσει αγωνιστές που είναι ενεργοί και στο φοιτητικό κίνημα δεν μας προκαλεί εντύπωση. Οι μάχες που δόθηκαν για να μείνει ανοικτό το πολυτεχνείο το τριήμερο της 17 Νοέμβρη, καθώς και ενάντια στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και την πανεπιστημιακή αστυνομία, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ήταν από τις λίγες στιγμές που μέρη του κινήματος βγήκαν στο προσκήνιο κατά την διάρκεια της δεύτερης καραντίνας. Θυμόμαστε όλοι και όλες άλλωστε τον παροξυσμό κυβέρνησης και μίντια με αφορμή την δράση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, που οδήγησε σε μαζικές άρσεις απορρήτου σε πλήθος συντρόφων και συντροφισσών, με στόχο το να βρεθούν στοιχεία που να εμπλέξουν κόσμο στην υπόθεση αυτή.

Παρόλα αυτά, για εμάς η παρούσα υπόθεση δεν είναι μόνο μια επίθεση στο φοιτητικό κίνημα, αλλά ευρύτερα στον κόσμο του αγώνα. Είναι σαφές πως το κράτος θωρακίζεται κατασταλτικά, για να διαχειριστεί την παρατεταμένη οικονομική κρίση, η οποία εντείνεται και λόγω της πανδημίας. Η λήψη DNA σαρωτικά από αγωνιστές και αγωνίστριες είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς δίνει την δυνατότητα στους μπάτσους να δημιουργούν διευρυμένες βάσεις δεδομένων με δείγματα DNA. Οι βάσεις αυτές αποτελούν πολύτιμο κατασταλτικό εργαλείο καθώς κρατούν συντρόφους και συντρόφισσες σε ομηρία, χρησιμοποιούνται για να εντείνουν ένα κλίμα γενικευμένης τρομοκρατίας στο κίνημα και, σε δεύτερο χρόνο, μπορούν να χρησιμοποιούν για να δημιουργούν υποθέσεις και να μπλέκουν κόσμο σε αυτές.

Η υπόθεση αυτή είναι άλλο ένα αναβαθμισμένο χτύπημα στο κίνημα, το οποίο και είναι ανάγκη να απαντηθεί άμεσα. Ως προς τους συντρόφους, που αρνήθηκαν να παρουσιαστούν για να δώσουν το DNA, με αποτέλεσμα να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαχθούν βιαίως στην ΓΑΔΑ, η στήριξή μας στην απόφασή τους και η αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους είναι δεδομένη.

Κανένας μόνος – καμία μόνη στα χέρια του κράτους!

Κάτω τα ξερά σας από τις/τους αγωνίστριες/αγωνιστές!

Συνέλευση Αλληλεγγύης στους φυλακισμένους, φυγόδικους και

διωκόμενους αγωνιστές

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License