post image

Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου το απόγευμα (18:00-21:00) ανοίγουμε το Υπόστεγο με αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο και συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για να ενισχύσουμε την δράση της Ομάδας Αλληλεγγύης Αστέγων.

Ακολουθεί η ανανεωμένη λίστα αναγκών: Sleeping bags, Αντρικά/Γυναικεία εσώρουχα και κάλτσες, Σκούφια, γάντια, κασκόλ, Τρόφιμα μακράς διαρκείας (κονσέρβες, χυμοί, μπισκότα, παξιμάδια, φρυγανιές κλπ), Είδη πρώτης ανάγκης (σερβιέτες, αφρός ξυρίσματος, ξυραφάκια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαπούνια), Πετσέτες, Ζυμαρικά (όχι σπαγγέτι), Λάδι, Όσπρια, Μπαχαρικά, Ρύζι, Τοματοχυμοί/Πελτέδες

Επίσης στο χώρο θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς.

Ακολουθεί το αυτοπαρουσιαστικό κείμενο της Ομάδας Αλληλεγγύης Αστέγων

Λειτουργώντας αυτοοργανωμένα κι αντιιεραρχικά, μέσα από ένα δίκτυο ανθρώπων, συλλέγουμε με τη βοήθεια του κόσμου και μόνο, όλα τα απαραίτητα αγαθά τα οποία ελέγχουμε, καταγράφουμε, ταξινομούμε, πακετάρουμε και παραδίδουμε οργανωμένα στους αστέγους. Παράλληλα, τις καθημερινές η κουζίνα μας μαγειρεύει περίπου 150 μερίδες φρέσκου ζεστού φαγητού και τις διανέμει στο κέντρο της Αθήνας.

Η Ομάδα Αλληλεγγύης Αστέγων αποτελεί ανοιχτή συλλογικότητα η οποία έχει ως κύριο στόχο της την κάλυψη βασικών αναγκών των αστέγων της Αττικής. Ως ελάχιστες βασικές ανάγκες αντιλαμβανόμαστε την ένδυση, την καθημερινή τροφή, την υγιεινή και την πρωτοβάθμια φαρμακευτική φροντίδα.

Στο πλαίσιο των συνεργασιών μας για τη στήριξη των βασικών αναγκών των αστέγων, δεν επιθυμούμε να συμπράξουμε με οποιονδήποτε τρόπο, με οποιεσδήποτε κρατικές δομές. Αφενός γιατί το κράτος σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπεύθυνο ή συνυπεύθυνο για την αστεγοποίηση ανθρώπων κι αφετέρου γιατί όχι μόνο είναι ανεπαρκές στην κοινωνική τους επανένταξη, αλλά συχνά συμβάλλει στις άθλιες συνθήκες και περιπέτειες που βιώνουν στο δρόμο (ξύλο, πρόστιμα, κλοπή και πέταμα των πραγμάτων τους από δημοτικούς υπαλλήλους και αστυνομία, διωγμούς από σημεία διαμονής τους). Σκοπός μας δεν είναι να καλύψουμε τα κενά του κράτους ή επ’ ουδενί να εκμεταλλευτούμε καταστάσεις προς όφελος μας και εις βάρος τρίτων. Έχοντας διαπιστώσει παρόμοια φαινόμενα στον τρόπο λειτουργίας διαφόρων ΜΚΟ, που αξιοποιήθηκαν εντέλει ως πλυντήρια μαύρου χρήματος και καταστρατηγήθηκε ο υποτιθέμενος σκοπός τους, αποφασίσαμε απ’ την πρώτη στιγμή να μην υπάρξει καμία συνεργασία με κρατικές δομές και ΜΚΟ. Λειτουργούμε αλληλέγγυα, ισότιμα, όχι φιλανθρωπικά, κι επιθυμούμε η ομάδα να απευθύνεται και να στηρίζεται μόνο στη συλλογική βοήθεια του κόσμου.

Από τον Οκτώβριο του 2020 και εν μέσω καραντίνας, έχουμε πετύχει πάρα πολλά βασιζόμενοι μονάχα στις συλλογικές μας δυνάμεις. Ο κόσμος ο οποίος αντιλαμβάνεται τον άστεγο ως συνάνθρωπο κι όχι ως σκουπίδι ή λερωμένο εμπόδιο στην πορεία του στο δρόμο, αυτός που δίνει και παρέχει οτιδήποτε μπορεί, είτε είναι ρούχο, φαγητό, λίγος χρόνος, είτε το όχημα ή το σπίτι του, είναι η κινητήριος δύναμή μας και με αυτόν θα συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε και να παρεμβαίνουμε όσο πιο δυναμικά και αποτελεσματικά μπορούμε στον κατακερματισμό της κοινωνίας.

Τέλος, ένας από τους στόχους της ομάδας είναι η συλλογικοποίηση όλο και περισσότερων ατομικοτήτων και ο εγκλιματισμός τους στους όρους αυτοοργάνωση, συλλογικότητα, αυτοδιάθεση, αντιιεραρχία, αμοιβαίος σεβασμός και αλληλεγγύη. Όσο περισσότερ@, τόσο το καλύτερο. Είμαστε πολλ@ και μπορούμε μόν@ μας.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ

Ο ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ

Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Αργυρούπολης Υπόστεγο – 25ης Μαρτίου 38 – ypostego.wordpress.com – ypostego@espiv.net

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License