Για να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε…

Αφήνοντας πίσω την «κανονικότητα», διαβαίνουμε μιαν εποχή δυστοπίας που χέρι-χέρι με τον αυταρχισμό και την καταστολή, μας οδηγούν με γοργά βήματα στον ολοκληρωτισμό. Η κατ’ επίφαση δημοκρατία ξεσκεπάστηκε με αφορμή την υγειονομική κρίση του κορονοϊού (covid-19). Δε θα μπορεί πλέον να μασκαρεύει και να κρύβει την κοινωνική-οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τον πλανήτη τα τελευταία 10 χρόνια.

Καμιά επιστροφή στην «κανονικότητα» δεν προβλέπεται στην παρατεταμένη οικονομική κρίση της χώρας. Το τέλος της πανδημίας θα σημάνει την αρχή μιας νέας πρωταρχικής συσσώρευσης, με τη φτωχοποίηση κι εξαθλίωση των προλεταριακών και μικρομεσαίων στρωμάτων. Η μεταρρύθμιση-αναδιάρθρωση του καπιταλιστικού συστήματος στη χώρα, με την ακραία μορφή θατσερικών νόμων και πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, προσπαθούν να κρατήσουν το σαθρό και σάπιο σύστημα στα πόδια του, παρά τις απανωτές οικονομικές-κοινωνικές κρίσεις που το κλυδωνίζουν.

Νόμοι και νομοσχέδια ψηφίστηκαν εν μια νυκτί (περιβαλλοντικό, μεταναστευτικό, για την παιδεία, την υγεία, το εργασιακό και τέλος, το ασφαλιστικό), χωρίς καμιά αντίδραση-αντίσταση. Νόμοι που ανοίγουν διάπλατα την εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» κι άλλα που έχουν ήδη αποφασιστεί και συμφωνηθεί στη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, ΕΕ, G7, G20, ΝΑΤΟ, και θα πρέπει να εφαρμοστούν σ’ όλες τις χώρες του πλανήτη.

Οι νέες τεχνολογίες/ψηφιοποίηση (τηλεργασία, e-εμπόριο κ.ά.) αποσκοπούν στην πιο γρήγορη μετάβαση προς την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τη ρομποτοποίηση· τη συγκεντροποίηση των πάντων σ’ ένα κωδικό (για τον πλήρη έλεγχο κι ό,τι αυτό συνεπάγεται)· την πλήρη αναδιάρθρωση της εργασίας (αποκρατικοποιήσεις, ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, ανεργία)· τέλος, τον έλεγχο της κατανάλωσης (αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης που προωθεί η κυβέρνηση με τα αφεντικά από τον Σεπτέμβριο του 2021). Τώρα, το άνοιγμα κι η επανεκκίνηση της οικονομίας (ανοσία της αγέλης, εμβολιασμοί) αποσκοπούν στη μετακύλιση της ευθύνης από το κράτος και τα αφεντικά στον πολίτη, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση σε όλο και πιο σύντομο χρονικό διάστημα, όλων των τομέων που είναι κοστοβόροι και βαρίδια για το ελληνικό δημόσιο (υγεία, παιδεία, ενέργεια κ.ά.).

Κύριοι μηχανισμοί στήριξης της κρατικής προπαγάνδας, την οποία άλλοτε συνεπικουρούν κι άλλοτε ενσαρκώνουν στην πρώτη γραμμή, είναι τα ΜΜΕ (λίστα Πέτσα, χρηματοδότηση χιλιάδων euro κ.ά.), στρώνοντας έτσι το δρόμο και για τα μελλοντικά κυβερνητικά σχέδια. Οι δημοσιογράφοι σε έντυπα κι ηλεκτρονικά μέσα, μαζί με τους εκάστοτε «ειδικούς» (από ποιους χρηματοδοτούνται, τι συμφέροντα εκπροσωπούν και πού αποσκοπούν, δε μας έχει πει κανένας), σπέρνοντας το φόβο, τον τρόμο και τη σύγχυση (χωρίς αντίλογο) και χειραγωγώντας μέρος της κοινής γνώμης, προετοιμάζουν στα δελτία των 8.00 την «τελική λύση».

Τώρα, με πρόφαση τον κορονοϊό, κάθε άνθρωπος μετατρέπεται σε δυνητικό εχθρό, σε μολυσμένο «είδος» που απαγορεύεται να συναναστρέφεται τους υπολοίπους/ες και τα λοιπά –μη ανθρώπινα- έμβια όντα. Όμως, από τα βάθη της ιστορίας και τη δημιουργία των πρώτων εθνών-κρατών, οι κυβερνώντες κι οι κοινωνίες των ανθρώπων χρειάζονταν έναν αποδιοπομπαίο τράγο, τον οποίο και στιγμάτιζαν, ώστε να εξυπηρετηθούν τα όποια συμφέροντά τους. Στηρίζονταν πάντα στο διαχωρισμό και το «διαίρει και βασίλευε». Άπειρα τα παραδείγματα ανά τους αιώνες: από το κυνήγι των αιρετικών και των μαγισσών το μεσαίωνα, στους/στις ιθαγενείς ινδιάνους/ες, τους/τις μαύρους/ες εργάτ(ρι)ες στις φυτείες των 17ο-18ο αιώνα · στους/τις εβραίους/ες και «τους/τις διαφορετικούς/ές» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο· μέχρι στο σήμερα, στους/τις πρόσφυγες και μετανάστ(ρι)ες. Ενώ η παραμύθα περί ανοσίας της αγέλης έχει πια ξεσκεπαστεί, ξέρουμε όλοι/ες πια πως η μετάδοση δε σταματά μετά τον εμβολιασμό και πως οι εμβολιασμένοι/ες νοσούν και μεταδίδουν τον ιό (η ανοσία δεν τους/τις καλύπτει) το ίδιο με τους/τις ανεμβολίαστους/ες. Η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη προσπαθεί να ανακαλύψει εν μέσω της νέας κρίσης που έρχεται, τον αποδιοπομπαίο τράγο κι εσωτερικό εχθρό, στους ανεμβολίαστους υγιείς ανθρώπους. Να μην τους αφήσουμε να σπείρουν το δηλητήριο του κοινωνικού αυτοματισμού και του κανιβαλισμού μεταξύ των φτωχών και των παριών αυτής της χώρας. Αν η καραντίνα, η απαγόρευση κυκλοφορίας, οι «κόκκινες ζώνες», η αναστολή εργασίας (σε δημόσιο κι ιδιωτικό τομέα) κι όποιο άλλο μέτρο προκύψει για την covid-19, δεν είναι διαχείριση πλήθους και γκετοποίηση, τότε τι μπορεί να είναι;

Εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση μειώνει κι άλλο τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία (ούτε λόγος για το στρατό και την αστυνομία), δηλώνει πως θα κλείσει και θα συγχωνεύσει νοσοκομεία, δεν προσλαμβάνει γιατρούς, δεν κάνει τίποτα για να αυξήσει τις ΜΕΘ και να στηρίξει τις δομές υγείας! Αλλά ποια κυβέρνηση νοιάστηκε για την υγεία του «λαού»; Από το 1985 και μετά, μεταξύ σοσιαλδημοκρατικών και δεξιών κυβερνήσεων, η υγειονομική περίθαλψη έχει υποστεί τις συνδυασμένες επιπτώσεις των περικοπών και των ιδιωτικοποιήσεων. Ο μετασχηματισμός της υγειονομικής περίθαλψης σε εταιρίες (ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κέντρα κλπ.), έχει μειώσει προσωπικό, τμήματα, δομές, ερευνητικά προγράμματα, θεραπείες (εμβόλια και φάρμακα), νοσοκομειακά κρεβάτια και μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Ο φαύλος κύκλος που ξεκίνησε με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική αποδυνάμωση του ΕΣΥ, συνεχίζεται, ενώ τα αποτελέσματά του αποκαλύπτονται σήμερα δυστυχώς, με πλέον τραγικό τρόπο: εκχώρηση του δημοσίου αγαθού της υγείας σε ιδιώτες, αποδυνάμωση και συρρίκνωση του ΕΣΥ, υποβάθμιση των δημοσίων λειτουργών υγείας, αναγκαστική εξάρτηση του ΕΟΠΥ από ιδιώτες σε πολλαπλάσιες τιμές και μετακύλιση των οικονομικών βαρών σε ασθενή/πελάτη –γι’ αυτό, κάτσε σπίτι και ψόφα μόνος/η, αν δεν έχεις χρήματα.

Η ειδική μνεία για ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό (γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό), αλλά και για ενίσχυση των νοσοκομείων με κατάλληλο ιατροτεχνολογικό-φαρμακευτικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες που παρουσιάζονται, θα πέσει στα τάρταρα ενός σάπιου καπιταλιστικού συστήματος που έχει μόνο του σκοπό το κέρδος (ιδιωτικά ιατρεία, λίστα ασθενών, φακελάκια, σκάνδαλο Novartis κ.ό.κ.). Τώρα, η κυβέρνηση με την αιτιολογία των ανεμβολίαστων γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, τις αναστολές εργασίας και τις απολύσεις, ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτική υγεία και ασφάλιση, ρίχνοντας έτσι την ταφόπλακα του ΕΣΥ.

«Ο λαός είναι ικανός για το καλύτερο και για το χειρότερο»

«… Πάντα συνέβαινε και οι τύραννοι, προκειμένου να δυναμώσουν την εξουσία τους, προσπαθούν με κάθε τρόπο να εκπαιδεύσουν το λαό τους όχι μόνο στην υπακοή και στη δουλικότητα απέναντί τους αλλά επίσης και στη λατρεία…»

«Ένας λαός σκλαβώνεται μόνος του, κόβει τον ίδιο του το λαιμό, όταν έχοντας επιλέξει ανάμεσα στο να είναι υποτελής και στο να είναι ελεύθερος, εγκαταλείπει τις ελευθερίες και μπαίνει στο ζυγό, συναινώντας στην ίδια του τη δυστυχία ή μάλλον προφανώς, καλωσορίζοντάς την…»

(Αποσπάσματα από το «Πραγματεία περί εθελοδουλείας» του Ετιέν ντε Λα Μποεσί)

Παράλληλα με την προπαγάνδα των ΜΜΕ για την καθολική υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και τον νέου τύπου κοινωνικό διαχωρισμό (εμβολιασμένοι – ανεμβολίαστοι) που επιτάσσει η κυβέρνηση και τα αφεντικά, η αριστερά αλλά και μια μερίδα του α/α χώρου όχι μόνο δεν άσκησαν κάποια στοιχειώδη κριτική, αλλά ήταν και φορές που σε δημόσιες τοποθετήσεις ή κείμενά τους, τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, με τη λογική « θα αγωνιστούμε μετά». Πότε δηλαδή, στη «δευτέρα παρουσία»;

Σύσσωμη η «αριστερά» και μερίδα το α/α χώρου, τώρα ψελλίζουν: «Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ», καταφεύγοντας σε φθηνό λαϊκισμό, προκειμένου να γίνουν αρεστοί στην κοινή γνώμη. ΠΟΙΟΣ ΛΑΟΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ; Από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, μόνο μια μικρή μειοψηφία αψηφούσε τους φόβους και προσπαθούσε να τα βάλει με τους ισχυρούς, τους εκμεταλλευτές και τους καταπιεστές σε αυτή τη χώρα. Ποιος λαός θα σώσει το λαό; Οι απόγονοι των κοτζαμπάσηδων, των προεστών και των μεγαλοτσιφλικάδων της επανάστασης του 1821 (τρομάρα μας); Ή οι απόγονοι των μαυραγοριτών, των χιτών και των ταγματασφαλιτών της κατοχής; Ή οι απόγονοι των ρουφιάνων, χαφιέδων και βασανιστών της χούντας;

Ή ο λαός του μνημονίου-αντιμημονίου και της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ; Λαός που εδώ και δεκαετίες επανδρώνει το πελατειακό κράτος και τώρα, τρέχει «σε μάγισσες και χαρτορίχτρες», λαός που μεμψιμοιρεί για την «επουράνια βασιλεία» και που εθελοτυφλεί κάθε φορά την περίοδο των εκλογών, προσδοκώντας τον εκάστοτε «σωτήρα». Θα χρειαζόταν ολόκληρη διατριβή από ψυχολόγους/ψυχαναλυτές κ.ά., για να σκιαγραφήσουμε το προφίλ του «ελληνικού λαού» στη μετά-covid-19 εποχή.

Τέλος, δε θα μιλήσουμε για την αυτοδιάθεση του σώματος και την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, γιατί θα ήταν απαραίτητο ένα ξεχωριστό, εστιασμένο σχετικά κείμενο. Θα θυμίσουμε στους/τις συντρόφους/ισσες ότι το κράτος από την ιδρυτική του διακήρυξη, ποτέ δεν ενδιαφερόταν για την κοινωνική πρόνοια και την ευημερία των ανθρώπων-πολιτών της χώρας, παρά μονάχα για την καταστολή. Οπότε ως αναρχικοί/ές, με το να παρακαλούμε για ένα ανθρώπινο κράτος και για κοινωνική πρόνοια, απλώς, ματαιοπονούμε…

Και για να μην ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε:

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΏΝ ΦΡΟΝΗΜΑΤΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ

ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

 

Ομάδα ενάντια στην κινηματική αποβλάκωση

από βιβλιοφρικαριος 17/10/2021 3:27 μμ.


Συντρόφια στο κείμενό σας υπάρχει ένα λάθος. Το έργο του ντε λα Μποεσί ονομάζεται "Πραγματεία περί εθελοδουλείας" και όχι" Πραγματικότητα".....

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License