Σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα

Εν αναμονή της δικαστικής απόφασης σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα και μετά την αρνητική εσήγηση της εισαγγελέως, καταθέτουμε σε αυτό το κείμενο τους προβληματισμύς μας ως προς το καθετώς διακρίσεων και την εμπάθεια απέναντι στο πρόσωπο του αγωνιστή Δ. Κουφοντίνα. (από ομάδα ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ της σκέψης και της δράσης)

15/10/21

Σχετικά με το αίτημα αποφυλάκισης του Δημήτρη Κουφοντίνα

Το σύγχρονο κράτος με την μέγιστη συμβολή της αστικής δικαιοσύνης έχει δημιουργήσει ένα καθεστώς εξαίρεσης για τους κοινωνικούς αγωνιστές, σε μια ζώνη ακαθοριστίας, στην οποία νομικοί περιορισμοί και προστασίες δεν ισχύουν. Αυτή η συνθήκη η οποία συνίσταται στην προσπάθεια της κυριαρχίας να εξασφαλίσει το μονοπώλιο της βίας, αποθαρρύνοντας την μαχητικότητα της αντίθεσης, αποκτά σήμερα ιδιαίτερη σημασία στην υπόθεση του επαναστάτη αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα και σε σχέση με το δίκαιο αίτημα της αποφυλάκισης του μετά 19 χρόνια εγκλεισμού στις φυλακές της χώρας. Με τις πλέον χυδαίες μεθοδεύσεις και πρακτικές που εφαρμόζονται από τους πάσης φύσεως πρόθυμους εκφραστές και εγκάθετους της σύγχρονης αδικίας, επιχειρούν να του στερήσουν το καθ’ όλα νόμιμο δικαίωμά του για αποφυλάκιση. Η αλληλεγγύη προς τον Δημήτρη Κουφοντίνα, όπως και προς όλους τους έγκλειστους συντρόφους μας είναι διαρκής και επαναπροσδιοριζόμενη σε κάθε συνθήκη. Γιατί απέναντι στην καταπίεση, στην εκμετάλλευση, στην κρατική βία, θα είναι πάντα δίκαιη η κοινωνική και ταξική αντιβία.

Η αρνητική εισήγηση της εισαγγελέως ως προς το αίτημα αποφυλάκισης που έχει υποβάλει ο πολιτικός κρατούμενος εξαντλείται στην ουσία σε μια αγωνιώδη προσπάθεια όχι για την εφαρμογή, έστω, του αστικού τους νόμου, αλλά για τη δικαιολόγηση της μη εφαρμογής του ειδικά στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα – και φυσικά αυτό θα εξελιχθεί στο μέλλον σε πάγια τακτική για όλους τους κρατούμενους που «ενοχλούν». Την εισήγηση υπογράφει η Αγορή Παπακώστα, η ίδια η οποία τον Μάρτιο του 2021 εισηγήθηκε την απόρριψη του αιτήματος των συνηγόρων του απεργού πείνας και στα πρόθυρα του θανάτου, τότε, Δημήτρη Κουφοντίνα για αναστολή της ποινής του μέχρι την αποθεραπεία του. Τότε. κατά την αγόρευσή της η Αγορή Παπακώστα είχε τονίσει ότι ο νομοθέτης προβλέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναβολή έκτισης της ποινής, όταν υπάρχει σοβαρή ή χρόνια ασθένεια, που δεν προκλήθηκε με τη βούληση του κρατουμένου. Κατά την Αγορή Παπακώστα, αυτό δεν ίσχυε στην περίπτωση του Δημήτρη Κουφοντίνα όπου, και σύμφωνα πάντα με την αγόρευσή της, «η ασθένεια προκλήθηκε με τη βούλησή του».

Κι έτσι, η απεργία πείνας, το έσχατο μέσο ενός επαναστάτη για να διεκδικήσει τα δικαιώματά του που παραβιάζονται, ερμηνεύεται ως «βούληση να προκαλέσει ασθένεια στον εαυτό του»… Φυσικά, υπαίτιοι για τα προβλήματα υγείας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο πολιτικός κρατούμενος είναι οι Μητσοτάκης- Χρυσοχοΐδης - Νικολάου που καταστρατήγησαν κάθε έννοια δικαίου (αναγκάζοντάς τον έτσι να προχωρήσει σε απεργία πείνας 66 ημερών) και όχι ο ίδιος.

Υπενθυμίζουμε ότι η υγεία του πολιτικού κρατούμενου εξακολουθεί να είναι πολύ επιβαρυμένη από τις συνέπειες της απεργίας πείνας. Οι ίδιοι οι βασανιστές του, στις απονενοημένες τους προσπάθειες να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα (όπως λόγου χάριν γιατί μεταφέρεται ανεμβολίαστος σε θάλαμο) παραδέχονται ότι η ζωή του διατρέχει κίνδυνο υπό οιεσδήποτε συνθήκες κράτησης. Αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος υπέρ της αποφυλάκισής του. Και είναι ένας επιπλέον λόγος, αφού ο κύριος λόγος είναι ότι την δικαιούται.

Υπενθυμίζουμε ότι η ίδια η Σοφία Νικολάου είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της απεργίας πείνας του πολιτικού κρατούμενου Δημήτρη Κουφοντίνα: «Το Σεπτέμβριο του 2021 ο Δημήτρης Κουφοντίνας μπορεί να κάνει αίτηση απόλυσης, κατοχυρώνεται το δικαίωμά του, γιατί κάνει απεργία πείνας;» - και ρωτάμε ρητορικά, σε αυτό το σημείο, αν οι λέξεις «κατοχυρώνεται» και «δικαίωμα» διακρίνονται από την παραμικρή, έστω, εννοιολογική ασάφεια.

Υπενθυμίζουμε, τέλος, πως είναι άλλο πράγμα να απαιτούμε ισονομία και άλλο -εντελώς άλλο- η αποδοχή των ταξικών νόμων της αστικής δημοκρατίας τους. Δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στον αγωνιστή Δημήτρη Κουφοντίνα την οποία είμαστε αποφασισμένοι/νες να εκφράσουμε έμπρακτα μέχρι την απελευθέρωσή του.

Ομάδα συμπαράστασης στον Δημήτρη Κουφοντίνα και όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, «ΑΚΡΟΒΑΤΕΣ της σκέψης και της δράσης».

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License