Πανό για την ΕΒΕ σε σχολεία της Αθήνας

Πανό για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που κρεμάστηκαν σε σχολεία της πόλης 16.000 ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, 40.000 ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ/ΟΙ Είτε στο σχολείο, είτε στη σχολή, Οργάνωση στη βάση, αγώνες ταξικοί

post image

Πανό για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που κρεμάστηκαν σε σχολεία της πόλης

16.000 ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ, 40.000 ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΕΣ/ΟΙ

Κεραμέως: η Βάση Εισαγωγής ήρθε για να μείνει...

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας οι βάσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια, δηλαδή η πρώτη εφαρμογή μιας πτυχής του νομου 4777 για την εκπαίδευση, της ελάχιστης βάσης εισαγωγής (ΕΒΕ). Η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακων ιδρυμάτων είχε ορίσει τις βάσεις αυτές ήδη από τη περασμένη άνοιξη, σε πλήρη σύμπλευση με τις κρατικές επιταγές για τη παιδεία. Το μέτρο αυτό έφερε ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων υποψηφίων από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τη στιγμή μάλιστα που σε πλήθος τμημάτων περιφερειακών ιδρυμάτων εισήχθησαν ελάχιστοι φοιτητές/τριες, ανοίγοντας τον δρόμο για την περαιτέρω υποτίμηση και το πιθανό κλείσιμο τους. Ενώ περισσότερο από το 1/3 των υποψηφίων αποκλείεται από τη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα πανεπιστήμια θα μετρήσουν τουλάχιστον 16.000 κενές θέσεις!

Η ΕΒΕ είναι μόνο ένα κομμάτι του νέου εκπαιδευτικού νόμου. Μαζί με το χρονικό όριο φοίτησης, τις διαγραφές φοιτη(ρι)ών, την πανεπιστημιακή αστυνομία και τον πειθαρχικό κώδικα, η νέα εκπαιδευτική αναδιάρθρωση αποκτά πλέον σάρκα και οστά. Η εντατικοποίηση των σπουδών μας ήδη από το σχολείο, η αποστείρωση και ο έλεγχος των ιδρυμάτων, καθώς και ο αποκλεισμός ενός τεράστιου αριθμού ατόμων από τη δημόσια εκπαίδευση, βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με τους νεοφιλελεύθερους κρατικούς σχεδιασμούς. Εκτός από εκείνους και εκείνες που θα γραφτούν στα -πλέον ισοτιμημενα- ιδιωτικά κολλέγια, ο τεράστιος όγκος των αποκλεισμένων μαθητ(ρι)ών θα αποτελέσει ένα υποτιμημένο εργατικό δυναμικό, όπως ακριβώς το χρειάζεται το ντόπιο και διεθνές κεφάλαιο. Μια στρατιά νέων ανέργων που θα ακροβατεί μεταξύ της επισφάλειας, τών ελαστικών ωραρίων και του διαρκούς κυνηγιού ενός υποτιμημένου χαρτιού κάποιας εκπαιδευτικής κατάρτισης. Ας μη ξεχνάμε τη συμφωνία της κυβέρνησης με το ξενοδοχειακό επιμελητήριο, η οποία προβλέπει την «απασχόληση» ανήλικων προσφύγων και μεταναστ(ρι)ών από δομές φιλοξενίας σε ξενοδοχειακές μονάδες. Οι ακραίοι ταξικοί φραγμοί που ενισχύει ο νόμος αυτός έρχονται να κάνουν πραγματικότητα το νεοφιλελεύθερο όνειρο για την εκπαίδευση. Το όνειρο για ένα πανεπιστήμιο πλήρως εναρμονισμένο με τους νόμους της αγοράς, ανταγωνιστικό με τα κολλέγια και ολοένα και πιο δυσπρόσιτο και ακριβό για τους φοιτητές/τριες του. Βέβαια, από όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να λείπουν νέα μέσα πειθαρχησης και ελέγχου που έρχονται να κάνουν πράξη το διαχρονικό κρατικό όραμα: το πανεπιστήμιο -πανοπτικον. Μπορεί η εγκαθίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας να αναβλήθηκε, υποχωρώντας κάτω από το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, όμως αυτό δεν αποτελεί λόγο εφησυχασμού. Δεν είναι καθόλου απίθανο οι μπάτσοι να μπουν μέσα στις σχολές μας μέσα στη χρονιά, ενώ ο υπόλοιπος νόμος 4777 έχει αρχίσει ήδη να τίθεται σε εφαρμογή.

Στην ολομέτωπη επίθεση κράτους και κεφαλαίου στην εκπαίδευση, να απαντήσουμε με συλλογικές αντιστάσεις από τα κάτω. Προτάσσοντας την αυτοοργάνωση στο σχολείο και στη σχολή, να περάσουμε στην οργανωμένη αντεπίθεση. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, καλουμαστε να δείξουμε πως η κατάργηση τέτοιων νόμων περνά μέσα από ένα μόνο δρόμο: αυτόν των κατειλημμένων σχολών και σχολείων, των μαζικών διαδηλώσεων και των οδοφραγμάτων.

Είτε στο σχολείο, είτε στη σχολή,

Οργάνωση στη βάση, αγώνες ταξικοί

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License