Το κείμενο είχε δημοσιευτεί στο Crimethinc στις 11/12/2020

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η αντίθεση στην υποψηφιότητα για επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αποκρυσταλλώθηκε γύρω από την διαχείριση του στην πανδημία COVID-19, με εκατομμύρια ανθρώπους να κατηγορούν την κυβέρνησή του ότι δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις υιοθέτησαν μια πιο πρακτική προσέγγιση, οι προσπάθειές τους προκάλεσαν επίσης λαϊκή αναταραχή, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των παρεμβάσεών τους επικεντρώθηκε στην επέκταση της εξουσίας της αστυνομίας και όχι στην ενίσχυση των παροχών για όσους παλεύουν να επιβιώσουν από τον ιό και την οικονομική κρίση. Παραμονές μιας προεδρίας Μπάιντεν, θα πρέπει να επανεξετάσουμε το ερώτημα αν μπορούμε να εμπιστευτούμε οποιαδήποτε κυβέρνηση ότι θα δώσει προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή έναντι του καπιταλισμού και πώς μπορούμε να αντιδράσουμε όταν η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το πρόσχημα της προστασίας της ζωής μας για να εντείνει τον κοινωνικό έλεγχο.

5 Νοέμβριου Λιουμπλιάνα

Η νότια Ευρώπη είδε εκτεταμένες ταραχές στη Σερβία τον περασμένο Ιούλιο, ως απάντηση στα άνισα προληπτικά μέτρα και την επιβολή νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ταραχές ξέσπασαν στη Νάπολη στις 23 Οκτωβρίου ως απάντηση σε ένα νέο κύμα μολύνσεων από το COVID-19 και σε κυβερνητικά μέτρα περιορισμού. Αυτές εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη την Ιταλία, εμπνέοντας παρόμοιες ταραχές στην Ισπανία και στη Σλοβενία επίσης στις 5 Νοεμβρίου.

Ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι διαδηλώσεις που ζητούσαν την επαναλειτουργία της οικονομίας αποτέλεσαν απλώς ένα όχημα για την ακροδεξιά, τους θεωρητικούς της συνωμοσίας και τους αρνητές της επιστήμης για να προωθήσουν την καπιταλιστική ατζέντα, η ιστορία στην Ευρώπη είναι πιο περίπλοκη. Όπως και το κίνημα Gilets Jaunes στη Γαλλία, οι περισσότερες διαδηλώσεις σε όλη τη νότια Ευρώπη περιλαμβάνουν ένα αντιφατικό μείγμα απολίτικων θυμωμένων φτωχών ανθρώπων, φασιστών, αριστερών και αναρχικών - μερικοί ανταγωνίζονται για να καθορίσουν τη μορφή των μελλοντικών κινημάτων διαμαρτυρίας, άλλοι απλώς αντιδρούν στη βία του ιού, της οικονομίας και της αστυνομίας χωρίς μακροπρόθεσμη στρατηγική ή φιλοδοξίες.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια των μακάβρια κυνικών πολιτικών της κυβέρνησης, ήταν αρκετά απλό να δημιουργηθεί μια διχοτομία μεταξύ της αυτοοργάνωσης, της διαμαρτυρίας και της ζωής από τη μια πλευρά και της κυβέρνησης, του καπιταλισμού και του θανάτου από την άλλη. Στην Ευρώπη, αυτό ήταν πολύ πιο περίπλοκο, καθώς οι κεντρώες κυβερνήσεις προσπαθούν να παρουσιάσουν μια διαφορετική διχοτομία, αντιπαραθέτοντας τη λιτότητα, την υπακοή και τη ζωή στην απειθαρχία, τη διαμαρτυρία και τον θάνατο - συνδέοντας την ελευθερία με την ανευθυνότητα, ακόμη και όταν καθιστούν τη ζωή σχεδόν αδύνατη για τους φτωχούς και δημιουργούν προηγούμενα για να νομιμοποιήσουν νέες εκτεταμένες και επεμβατικές μορφές κρατικού ελέγχου. Αυτό παρουσιάζει ακανθώδη ερωτήματα που μπορεί σύντομα να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στην παρακάτω συλλογή, αναρχικοί που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τη Μεσόγειο -στην Ισπανία, τη νότια και τη βόρεια Ιταλία, τη Σλοβενία και την Ελλάδα- αναφέρουν πώς οι κυβερνητικές πολιτικές που ανταποκρίνονται στην πανδημία έχουν επηρεάσει τις κοινότητές τους και περιγράφουν πώς οι άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί.

Ισπανία

Λόγω του κορεσμού της τουριστικής οικονομίας, η Ισπανία ήταν μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ο COVID-19 εξαπλώθηκε ανεξέλεγκτα. Η αντίδραση του ισπανικού κράτους στην πανδημία, που ξεκίνησε στα μέσα Μαρτίου, χαρακτηρίστηκε από κεντρικά μέτρα ελέγχου και ισχυρή κρατική παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρής απαγόρευσης κυκλοφορίας που περιόρισε τους ανθρώπους στα σπίτια τους. Ο αποκλεισμός εφαρμόστηκε αυστηρά- η αστυνομία επέβαλε εκατοντάδες χιλιάδες μεγάλα πρόστιμα και πραγματοποίησε χιλιάδες συλλήψεις. Ο αριθμός των λοιμώξεων μειώθηκε γρήγορα -αλλά όχι πριν πεθάνουν τριάντα χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως λόγω του συνωστισμού στις κατοικίες και της κακής ποιότητας του δημόσιου συστήματος υγείας, το οποίο έχει ξεκοιλιαστεί από τα χρόνια των μέτρων λιτότητας.

Η Ισπανία, ως μεταφασιστικό κράτος, αποτελεί μια έντονη αντίθεση με τις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ήταν σε μεγάλο βαθμό αμέτοχη- η κρατική αντίδραση στην πανδημία ήταν ένα είδος νεκροπολιτικής παρέμβασης δομικής αμέλειας, σκοτώνοντας τεράστιο αριθμό φτωχών και φυλετικών ανθρώπων. Στην Ισπανία, η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την πανδημία ως ευκαιρία για να αυξήσει τη συγκεντρωτική εξουσία. Για τουλάχιστον ένα μήνα, η Ισπανία ήταν ένα αστυνομικό κράτος με την τυπική έννοια του όρου: δεν μπορούσες καν να βγεις έξω, εκτός αν είχες χαρτιά με άδεια, έβγαζες βόλτα το σκύλο σου κοντά στο σπίτι ή αγόραζες ψώνια.

Η προσέγγιση της ισπανικής κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία άλλαξε δραματικά τον Μάιο και τον Ιούνιο, αφού ο αριθμός των νεκρών στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 100.000 νεκρούς. Οι πολιτικές των ΗΠΑ χαμήλωσαν τον πήχη για άλλες χώρες, απευαισθητοποιώντας το κοινό σε μαζικούς αριθμούς θανάτων και επαναπροσδιορίζοντας τι αποτελούσε αποδεκτή αντίδραση της δημόσιας υγείας. Στην Ισπανία, με την Αριστερά στην κυβέρνηση και τη Δεξιά να επικεντρώνει την οργή της κατά του εγκλεισμού, δεν υπήρχε μεγάλη δυνατότητα για βασική συζήτηση γύρω από την ιεράρχηση της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς οι Σοσιαλιστές ήταν συνένοχοι στα μέτρα λιτότητας και ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλιστών συν τους Podemos δεν είχε αφήσει πολύ χώρο στην ατζέντα του για την υγειονομική περίθαλψη.

Κατά συνέπεια, τον Μάιο και τον Ιούνιο, η κυβέρνηση άρχισε να προωθεί μια ταχεία, πρόωρη και σχεδόν πλήρη "επαναλειτουργία", με ένα από τα μόνα προληπτικά μέτρα που διατηρήθηκαν σε ισχύ να είναι η απαίτηση για μάσκα. Ένας από τους κυριότερους λόγους για αυτό ήταν η επείγουσα επιθυμία να επανεκκινήσει η οικονομία εγκαίρως για τους μήνες αιχμής της τουριστικής περιόδου της Ισπανίας, που πλέον διαρκεί όλο το χρόνο. Ο τουρισμός αποτελεί μεγαλύτερο ποσοστό του ισπανικού ΑΕΠ (12%) από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη σχεδόν χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -σχεδόν πενταπλάσιο από ό,τι στις ΗΠΑ.

Τον Αύγουστο, αφού το ποσοστό των θανάτων είχε σχεδόν μηδενιστεί, οι λοιμώξεις άρχισαν να αυξάνονται και πάλι, επιδεινούμενες στη συνέχεια από την επιστροφή στα σχολεία. Βρισκόμαστε τώρα στη μέση ενός πλήρους δεύτερου κύματος με μερικά από τα υψηλότερα ποσοστά μετάδοσης στον κόσμο. Οι θάνατοι εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, αλλά σε ορισμένα μέρη, οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία είναι σχεδόν υπερφορτωμένες.

Η Μαδρίτη ήταν το επίκεντρο του δεύτερου κύματος. Προτού παρέμβει η κεντρική κυβέρνηση, η δεξιά κυβέρνηση της πόλης ανέπτυξε ένα επιλεκτικό lockdown με στόχο τις φτωχότερες γειτονιές- όπως και στο πρώτο κλείδωμα, ο στρατός στάλθηκε στους δρόμους για να βοηθήσει στην επιβολή του νόμου. Αυτό δημιουργεί ένα δυσοίωνο προηγούμενο για επιλεκτικά επιβαλλόμενα μέτρα που στοχεύουν το κοινό με βάση την τάξη.

Στα τέλη Οκτωβρίου, η κεντρική κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με παράταση έως τον Μάιο του 2021, με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, αυστηρούς περιορισμούς στις συγκεντρώσεις, κλείσιμο μπαρ και εστιατορίων και, σε ορισμένες περιοχές, απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ δήμων, είτε τα Σαββατοκύριακα είτε καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ταυτόχρονα, τα μέτρα κοινωνικής βοήθειας ήταν αδύναμα. Οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιήσουν την πανδημία ως δικαιολογία για να απολύσουν εργαζόμενους με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει το λογαριασμό για τα επιδόματα ανεργίας, αλλά η κυβέρνηση δεν παρείχε τους πόρους για να διαχειριστεί την αύξηση των αιτήσεων ανεργίας - έτσι πολλοί από τους ανθρώπους που απολύθηκαν περίμεναν μήνες χωρίς να δουν ούτε δεκάρα. Εν τω μεταξύ, οι εργοδότες χρησιμοποίησαν αυτό το πρόγραμμα για να απολύσουν ανθρώπους που συμμετείχαν στην οργάνωση στο χώρο εργασίας.

Η Δεξιά έχει κινητοποιηθεί για να κατηγορήσει τους μετανάστες εργάτες γης για τις επιδημίες ιών, και υπήρξαν περιπτώσεις πυρπόλησης καταυλισμών αγροτών. Οι εξώσεις διαμερισμάτων συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση, με εκατοντάδες εξώσεις κάθε μήνα σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες πόλεις.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι εξώσεις αποτέλεσαν σημείο αιχμής για κάποιες μικρές ταραχές στα τέλη Οκτωβρίου στη Βαρκελώνη, τη Μαδρίτη, το Μπούργκος και ορισμένες άλλες πόλεις, με λεηλασίες ορισμένων μεγάλων καταστημάτων. Η ακροδεξιά ήταν παρούσα σε κάποιες από αυτές τις διαδηλώσεις και ίσως να οργάνωσε κάποιες από αυτές, οδηγώντας στην αέναη συζήτηση σχετικά με το αν πρέπει να βγούμε στους δρόμους όποτε έχουμε λόγο να το κάνουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διώξουμε την ακροδεξιά ή να παραδώσουμε τους δρόμους στην ακροδεξιά επειδή έφτασε πρώτη εκεί.

Συνολικά, η κοινωνική ειρήνη εξακολουθεί να επικρατεί, αλλά υπάρχει πολύς συσσωρευμένος θυμός και απελπισία ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.

5 Νοέμβριου Λιουμπλιάνα

Ιταλία: Μια άποψη από το Νότο

"Όχι, δεν γίναμε "Αγκαμπενιανοί" από τη μια μέρα στην άλλη, εξακολουθούμε να πιστεύουμε, ακόμη περισσότερο με βάση όσα συνέβησαν, ότι δεν πρόκειται για μια απλή γρίπη, ότι το πρώτο καθήκον που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι να φροντίσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους ώστε η μόλυνση να μην εξαπλωθεί... Είναι καιρός να επιβεβαιώσουμε ότι η ίδια η υγεία είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και ότι η εξέγερση είναι το σύμπτωμα που δείχνει την ανάγκη για αλλαγή."

-Infoaut, μεταφρασμένο για το Enough 14.

Στους συντρόφους μας, μια μερική εισαγωγή

Στις 23 Οκτωβρίου 2020, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Νάπολη ως απάντηση στα αναμενόμενα οικονομικά lockdown και τα lockdown που ερχόντουσαν στο φως λόγω της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, καθώς και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με το Noi Non Abbiamo Patria, οι διαδηλώσεις ακολούθησαν προηγούμενες δράσεις κατά του lockdown σε ένα μικρό προάστιο στα βόρεια της πόλης. Έκτοτε, η χώρα έχει θεσπίσει εθνικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αποκλεισμούς με κλιμακωτή κλίμακα που δεν έχει νόημα- αυτές είναι πιο εκτεταμένες από τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας της περασμένης άνοιξης.

Στις 23 Οκτωβρίου, η σύνθεση του κόσμου στους δρόμους ήταν τουλάχιστον ετερογενής. Όπως και σε άλλες πρόσφατες εκρήξεις αντι-νεοφιλελεύθερης δράσης, όπως τα "κίτρινα γιλέκα" στη Γαλλία, αυτό επέτρεψε στα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης και στην κυβέρνηση να δυσφημίσουν αυτούς που βρίσκονταν στους δρόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις χώρες στις οποίες ο ευρωκομμουνισμός κατέρρευσε και κάηκε -ή μάλλον συνθηκολόγησε με την κρατικιστική εξουσία και ιεραρχία- τεράστιοι αριθμοί πολιτικών υποκειμένων και εργαζομένων που δεν είναι κατ' ανάγκη υπόχρεοι σε καμία κομματική ιδεολογία, κατονομάζονται από τις ελίτ και τα μέσα ενημέρωσης.

Μετά από αυτή την έντονη νύχτα συγκρούσεων με την αστυνομία, οι αναταραχές εξαπλώθηκαν σε πολλές πόλεις της Ιταλίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όπως και στη Φλωρεντία, η σύνθεση των διαδηλωτών ήταν και πάλι ετερογενής. Σε όλη τη χώρα, οι φασίστες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή τη στιγμή για να αυξήσουν την προβολή τους. Στη Ρώμη και την Κατάνια (δύο ιστορικά πεδία μάχης των φασιστών), οι φασίστες κατέλαβαν βίαια τις πλατείες, αλλά εκδιώχθηκαν από ένα ευρύ φάσμα αντιφασιστών, συμπεριλαμβανομένων κομματιών της ριζοσπαστικής αριστεράς (οι περισσότεροι από το εθνικό κόμμα Potere al Popolo), αναρχικών, κομμουνιστών και μελών της κοινότητας των πλατειών, όπως ιδιοκτήτες καταστημάτων και καφετεριών. Αυτές οι piazzas, συνήθως κεντρικές, έχουν γίνει βασικά σημεία σύγκρουσης σε αυτή τη στιγμή συγκρούσεων κατά της κυβέρνησης. Ενώ οι φασίστες μπαίνουν στη μάχη για να προωθήσουν τον "χουλιγκανισμό" ή για να γίνουν πιο ορατοί, η συντριπτική πλειοψηφία των διαδηλωτών στους δρόμους εκείνη τη νύχτα και έκτοτε διαμαρτύρονται για τη λιτότητα, τον νεοφιλελευθερισμό και την κρατικιστική βία.

Δεδομένης της περίπλοκης φύσης των γεγονότων και των επιτυχιών που γνώρισαν οι φασίστες να κυριαρχούν στην κάλυψη των μέσων ενημέρωσης, επιδιώκουμε να εκδώσουμε ένα ανακοινωθέν για την κατάσταση, ώστε να προειδοποιήσουμε τους ανθρώπους σε άλλα μέρη του κόσμου για το τι μπορεί να συμβεί πιθανώς αλλού, καθώς η πανδημία COVID-19 επιδεινώνεται και η λιτότητα με την επωνυμία "κράτος εξαίρεσης" συνεχίζεται. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό θα είναι γόνιμο έδαφος για τη δεξιά πτέρυγα να κεφαλαιοποιήσει τα καταρρέοντα φιλελεύθερα συστήματα. Όπως είδαμε στην Ιταλία στο παρελθόν, η πολιτική βία και η επιτήρηση, η λιτότητα και ο ενδοευρωπαϊκός "εποικισμός" δημιουργούν ένα πρόσφορο έδαφος για τους φασίστες να αποκτήσουν έδαφος και υποστηρικτές -όπως δείχνει η άνοδος της Casa Pound και της Forza Nuova.

Η πρόθεσή μας με την παρούσα έκθεση είναι διττή. Πρώτον, στοχεύουμε να δείξουμε ότι οι ιστορικές, υλικές συνθήκες της ανεξέλεγκτης λιτότητας και της βίαια κατεσταλμένης επαναστατικής δραστηριότητας είναι οι καταλύτες για την αναταραχή που έχει ξεσπάσει αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, υποστηρίζουμε ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους φασίστες να συνεχίσουν να αποκτούν θεσμική νομιμοποίηση και λαϊκή υποστήριξη, καθώς προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις διαδηλώσεις για τα lockdown προς όφελός τους. Σχετικά με το τελευταίο σημείο, τονίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών στους δρόμους είναι οι λεγόμενοι "qualunquista" ("αναποφάσιστοι" ή μάλλον όχι ακόμα ριζοσπαστικοποιημένοι προλετάριοι). Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ιστορικής κένωσης του νοήματος όρων όπως "κομμουνιστής" και "σοσιαλιστής", μετά από δεκαετίες συμφιλιώσεων της θεσμικής αριστεράς με τις δομές εξουσίας. Αυτό ακολουθεί επίσης σχεδόν δύο δεκαετίες ραγδαίας "προλεταριοποίησης" πολλών εργαζομένων, η οποία εντάθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008, ιδίως στη νότια Ιταλία, όπου ένα τεράστιο undercommon1της πλεονάζουσας εργασίας σιγοβράζει πίσω από την επιφάνεια των φιλικών προς τον τουρισμό προσόψεων.

COVID-19 στην Ιταλία

Μετά από εξαντλητικούς μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων φέρετρα γέμισαν τους δρόμους διαφόρων πόλεων του βορρά την άνοιξη του 2020, το καλοκαίρι στην Ιταλία ήταν λιγότερο εμφανώς βίαιο -επιδημιολογικά, αν όχι οικονομικά. Τα περιοριστικά μέτρα είχαν σχεδόν αρθεί- τα κλαμπ ήταν ανοιχτά, τα εστιατόρια επίσης. Ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν χαμηλός -αλλά υπήρχε ελάχιστος ξένος τουρισμός, μια καταστροφική πραγματικότητα για ορισμένες πόλεις που έχουν μετατραπεί σε υπαίθρια θεματικά πάρκα από νεοφιλελεύθερες διοικήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν δημιουργήθηκαν κοινωνικές υποδομές για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό και τις καταστροφικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειές του. Ο ιχνηλάτηση των κρουσμάτων ήταν λιγοστή και αναποτελεσματική- το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν έλαβε την οικονομική και υλικοτεχνική υποστήριξη που είχαν υποσχεθεί οι πολιτικοί. Τα σχολεία δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα για να επαναλειτουργήσουν, ωστόσο παρέμειναν εν μέρει ανοιχτά για δια ζώσης μαθήματα.

Η περιφερειακή και η εθνική διοίκηση επένδυσαν πόρους μόνο για να διατηρήσουν τις τουριστικές οικονομίες: στους ανθρώπους προσφέρθηκαν επιδόματα διακοπών για να πάνε διακοπές. Αλλά όταν έφτασε ο Σεπτέμβριος, κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τους κινδύνους ενός αναμενόμενου δεύτερου κύματος του COVID-19. Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ο αριθμός των κρουσμάτων είχε αυξηθεί και πάλι. Η υγειονομική κρίση υπερκέρασε το σύστημα και οι αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, οι άνθρωποι διατάχθηκαν να περιοριστούν ξανά. Ο οικιακός χώρος μετατράπηκε σε μονάδα περίθαλψης/νοσοκομείο με τα μέλη της οικογένειας να καλούνται να φροντίσουν τους άρρωστους συγγενείς τους χωρίς υγειονομικές οδηγίες ή προστασία. Ο κοινωνικός χώρος μετατράπηκε σε χώρο μόλυνσης. Μόνο η εργασία επιτρεπόταν.

Τώρα οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια επιλογή μεταξύ του να δουλεύουν-καταναλώνουν-και-πεθαίνουν σιωπηλά-στο σπίτι ή να πεθάνουν-από-COVID-19-απαγορεύσεις-κι-εγλεισμό. Τα ποσοστά φτώχειας εκτοξεύονται στα ύψη. Μερικές από τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που επηρεάζονται από την οικονομική κρίση που πυροδότησε η πανδημία είναι οι εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά, τα άτομα με αναπηρία, οι μετανάστες, οι ανύπαντρες μητέρες (δεδομένου ότι ο φυλακισμένος ανδρικός πληθυσμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη την τελευταία δεκαετία) και οι οικογένειες που έχουν χάσει το εισόδημά τους. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν τώρα στις διαμαρτυρίες σε όλη την Ιταλία με αίτημα την αναδιανομή του πλούτου.

Σήμερα, καθώς επεξεργαζόμαστε αυτό το ανακοινωθέν, η Ιταλία καταγράφει υψηλότερους αριθμούς μολύνσεων από ό,τι την άνοιξη. Στις 5 Νοεμβρίου, η Ιταλία ανέφερε 445 νέους θανάτους, τους υψηλότερους από τις 23 Απριλίου, ενώ οι άνθρωποι προετοιμάζονται για ένα νέο κύμα διαμαρτυριών παρά τα περιφερειακά lockdown και την πανεθνική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η αντίδραση των εταιρικών μέσων ενημέρωσης και του πολιτικού κατεστημένου

Μετά τις διαδηλώσεις, τα εταιρικά μέσα ενημέρωσης και το πολιτικό κατεστημένο κινήθηκαν γρήγορα για να απονομιμοποιήσουν όσους βγήκαν στους δρόμους στα μάτια του κοινού, χαρακτηρίζοντάς τους φασίστες, εγκληματίες ή ακόμη, στην περίπτωση της Νάπολης, μέλη της μαφίας Camorra.

Αυτό είναι παρόμοιο με το πώς οι πολιτικοί και τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης διέδωσαν μύθους στις λεγόμενες Ηνωμένες Πολιτείες για "εξωτερικούς ταραξίες" κατά τη διάρκεια της εξέγερσης που ακολούθησε τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία, χρησιμοποιώντας το γεγονός αυτό για να κλιμακώσουν τη βία κατά των διαδηλωτών. Αυτό συνεχίζεται τώρα στη μετεκλογική περιοδο, καθώς οι ειδήμονες διαδίδουν ανοησίες και η αστυνομία σε διάφορες πόλεις προκαλεί αστυνομικά επεισόδια και μαζικές συλλήψεις, ενώ ο Τύπος διαδίδει τον φόβο για τους "Antifa". Όλα αυτά είναι υπολογισμένα για να σπείρουν διαιρέσεις και δυσπιστία.

Αντί να υποβαθμίζει τους διαδηλωτές στην Ιταλία σε κομματική ή ιδεολογική ένταξη, μια συνέντευξη στο Dinamo Press περιγράφει έτσι την κεντρική τους ανησυχία στη Νάπολη στις 23 Οκτωβρίου:

"Πολλοί που κατέβηκαν στους δρόμους χθες το βράδυ απέρριψαν ευθύνες στην εθνική και στην τοπική διοίκηση για την κατάσταση των πραγμάτων. Αντί να πουν "ο ιός δεν υπάρχει", πολλοί είπαν: "Τι στο διάολο κάνατε αυτό το καλοκαίρι;"...Πολλοί δεν είδαν ποτέ τα χρήματα που τους είχαν υποσχεθεί. Η Νάπολη έχει την επιδημιολογική της μνήμη: την περασμένη άνοιξη, ακόμη και οι απατεώνες εξαφανίστηκαν από τους δρόμους. Αλλά τώρα ο κόσμος είναι εξαντλημένος, η πανδημία στη Νάπολη χτύπησε σε ένα εύθραυστο πλαίσιο, τόσο από οικονομική όσο και από κοινωνική άποψη. Επιπλέον, ανακοινώθηκε το δεύτερο κύμα, αλλά δεν προετοίμασαν το σύστημα υγείας μας, δεν έθεσαν σε εφαρμογή μέτρα κοινωνικής ασφάλισης, και τώρα όλοι μοιάζουμε να αιφνιδιαστήκαμε.

Ενώ οι τοπικοί και εθνικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να εμπλέκονται σε συζητήσεις σχετικά με την κοινωνική έναντι της οικονομικής υγείας, πλαισιώνοντας τα δύο ως αντίθετα μεταξύ τους, μιλώντας για την ανάγκη "θυσίας" εκ μέρους των εργαζομένων που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν, είναι προφανές ότι η οικονομική ασφάλεια και η ασφάλεια της υγείας πρέπει να ασχοληθούν μαζί. Για να παραθέσω για άλλη μια φορά τα λόγια αυτών που γράφουν στο Infoaut:

Ξέρουμε πολύ καλά ότι είμαστε εμείς που βρισκόμαστε στον πάτο, που πληρώνουμε τα περισσότερα σε αυτή την κρίση, η οποία προκαλείται από την παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις, την καταστροφή του περιβάλλοντος και τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα. Αλλά το να νοιαζόμαστε για τον εαυτό μας και για τους άλλους σημαίνει να μην αγνοούμε εκείνους που έχασαν τη δουλειά τους σε αυτή την κρίση και εκείνους που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους και τους αγαπημένους τους με μια εγωιστική χειρονομία. Σημαίνει να αγωνιζόμαστε στο πλευρό τους, γιατί όσο η διαχείριση της κρίσης βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια των πολιτικών, όσο οι μόνοι που έχουν ισχυρή φωνή είναι οι εταιρείες, εμείς θα είμαστε αυτοί που θα μετράμε τους νεκρούς και τους αρρώστους στις τάξεις μας, είτε πρόκειται για το COVID είτε για την πείνα.

Φασιστικές καταλήψεις πλατειών και αντιφασιστική αντίσταση

Στη Ρώμη, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 26ης Οκτωβρίου, φασίστες συγκεντρώθηκαν σε δύο διαφορετικές πλατείες, στην Piazza del Popolo και στο Campo de Fiori. Ήταν μικροί σε αριθμό αλλά εξαιρετικά βίαιοι. Η αστυνομία τους αντιμετώπισε, συλλαμβάνοντας ορισμένους. Στην Κατάνια (Σικελία) και πιο εμφανώς στη Φλωρεντία, οι φασίστες προσπάθησαν να διεισδύσουν στην πλατεία, αλλά είναι δύσκολο να πούμε πόσο μεγάλο μέρος του πλήθους αποτελούσαν. Στη Νάπολη, αυτό δεν τίθεται θέμα: οι φασίστες δεν ήταν η κυρίαρχη δύναμη, ούτε καν μια ορατή παρουσία.

Θα ήταν αδύνατο να υπερεκτιμήσει κανείς πόσο κεντρική είναι η piazza για την ιταλική πολιτική (και συνεπώς πολιτική) ζωή. Κάθε piazza σε κάθε γειτονιά λειτουργεί ως ανάχωμα μεταξύ της ιδιωτικής και της δημόσιας ζωής- σε πόλεις όπως η Νάπολη, η piazza εξακολουθεί να λειτουργεί διαβρώνοντας σε κάποιο βαθμό και τις δύο αυτές διακρίσεις. Όπως είχε ήδη επισημάνει ο Walter Benjamin εδώ και πολύ καιρό, στη Νάπολη, "όπως ακριβώς το σαλόνι επανεμφανίζεται στο δρόμο, με καρέκλες, σόμπα και βωμό, έτσι, μόνο που πολύ πιο δυνατά, ο δρόμος μεταναστεύει στο σαλόνι". Τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι περιορισμοί έπληξαν τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στις περισσότερες πόλεις του Νότου στελεχώνονται κατά κύριο λόγο από εργαζόμενους χωρίς χαρτιά ή αμισθί που αμείβονται κάτω από το τραπέζι, δύο βασικά στοιχεία της piazza ήρθαν στο προσκήνιο: η σύνθεσή τους (συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων, των κατοίκων και όσων περνούν χρόνο εκεί) και η συγκεκριμένη ιστορία τους. Εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά, "ευέλικτοι" εργαζόμενοι, υπάλληλοι, μπάρμαν, μικροπωλητές, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, μετανάστες, συνδικάτα, αγωνιστές από την αριστερά και τη δεξιά βγήκαν στο δρόμο για να αγωνιστούν για κοινωνική προστασία.

Στη Νάπολη, οι διαδηλώσεις συνέχισαν να περιλαμβάνουν ποικίλους συμμετέχοντες: επισφαλείς νέοι (ορισμένοι διαδήλωσαν με πανό Extinction Rebellion), εργαζόμενοι χωρίς χαρτιά, οργανωτές του Potere al Popolo, γυναίκες (που διαδήλωσαν κατά των διακρίσεων λόγω φύλου στον εργασιακό χώρο), οικογένειες, μετανάστες και λιανοπωλητές. Η πίεση στην τοπική διοίκηση είναι μεγάλη.

Στη Ρώμη, το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, εμφανίστηκε στους δρόμους ένα κίνημα διαφόρων αριστερών δυνάμεων: αυτόνομοι αγωνιστές, μετανάστες, Κούρδοι μετανάστες, νέοι. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν πολύ υψηλή, αλλά οι διαδηλωτές δεν κλιμάκωσαν τη βία - κάτι που μοιάζει με μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν αυτό που πολλοί θα περίμεναν ότι θα ήταν περαιτέρω απονομιμοποίηση από τα μέσα ενημέρωσης. Παρά την ασφυκτική πρόκληση της στρατιωτικοποιημένης αστυνομίας και της προπαγάνδας των μέσων ενημέρωσης, η δράση στη Ρώμη έδειξε την ικανότητα να παραμένει ρευστή: να χρησιμοποιεί εξεγερτική ενέργεια τη μια στιγμή και αυτοσυγκράτηση την άλλη. Δεν το γράφουμε αυτό για να κατακρίνουμε την "ειρηνική διαμαρτυρία", ούτε για να την απαιτήσουμε, αλλά μάλλον για να επιμείνουμε στο ότι το ποια τακτική θα χρησιμοποιηθεί είναι πάντα ένα συγκυριακό ερώτημα που πρέπει να αποφασίζεται τη στιγμή από τους εμπλεκόμενους διαδηλωτές.

Καλώς ή κακώς, η κάλυψη της διαδήλωσης της 31ης Οκτωβρίου από τα μέσα ενημέρωσης ήταν στην καλύτερη περίπτωση ελάχιστη το επόμενο πρωί.

Οι μάχες που θα ακολουθήσουν

Για τις επόμενες εβδομάδες έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω διαμαρτυρίες, συγκεντρώσεις και δράσεις, καθώς τα lockdownα εξαπλώνονται σε όλη τη χερσόνησο. Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: δεδομένης της ταχύτητας των γεγονότων, το τι θα συμβεί δεν θα καθοριστεί (μόνο) από οργανωμένους πολιτικούς θεσμούς, ούτε κατά μήκος αυστηρών ιδεολογικών γραμμών. Θα συνεχίσει να είναι ετερογενές και αυτόνομο, με όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που αυτά συνεπάγονται.

Η ανάγκη να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού -η οποία, όπως όλες οι καπιταλιστικές κρίσεις, θα συνεχίσει να πλήττει δυσανάλογα και να βάναυσοποιεί ήδη ευάλωτα undercommons- πρέπει να συμφιλιωθεί και να εμπλακεί ταυτόχρονα με την ταξική πάλη. Οι εξουσιαστές θα συνεχίσουν να δαιμονοποιούν όσους βγαίνουν στους δρόμους, ενώ παράλληλα θα τους αρνούνται την κατάλληλη υγειονομική περίθαλψη ή τις μορφές επιβίωσης. Αυτή η κατάσταση στη Νάπολη -όπως και στην Ιταλία και στον υπόλοιπο κόσμο- είναι περίπλοκη και δυναμική. Οι αγώνες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας- θα είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτές τις διαδηλώσεις μέσα από το πρίσμα του αντικαπιταλιστικού αγώνα, ακόμη και αν δεν είναι όλοι οι συμμετέχοντες ρητά αντικαπιταλιστές ή αντικρατιστές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκδώσαμε αυτό το σύντομο σημείωμα, για να δώσουμε το πλαίσιο ώστε να καταρριφθεί ο μύθος ότι αυτοί που βρίσκονται στους δρόμους είναι καθαρά "αρνητές" (ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους σκεπτικιστές του COVID-19 στην Ιταλία), παρά αυτοί που αγωνίζονται για τις ζωές και τα προς το ζην.

Ιταλία: Μια άποψη από το Βορρά

Νάπολη, 23 Οκτωβρίου. Μια κραυγή, μια εξέγερση, ένα σημείο καμπής: μια νύχτα συγκρούσεων που παραβιάζουν την απαγόρευση της κυκλοφορίας, διακηρύσσοντας ότι η άνευ όρων αποδοχή των αντι-COVID κλεισιμάτων τελείωσε. Αυτό επαναλήφθηκε σε κάθε άλλη μεγάλη ιταλική πόλη τις τελευταίες εβδομάδες, άλλοτε μοιάζοντας με ένα μεμονωμένο επεισόδιο, άλλοτε περισσότερο με σημάδι των πραγμάτων που έρχονται.

Τα κυριότερα μέτρα κατά του COVID που έθεσε σε εφαρμογή το κράτος την άνοιξη ήταν καταναγκαστικά: το lockdown, οι περιορισμοί στη μετακίνηση, οι κατηγορίες, τα χρηματικά πρόστιμα, η αυξημένη εξουσία της αστυνομίας να συλλαμβάνει ανθρώπους και άλλα παρόμοια. Ο πληθυσμός τα αποδέχτηκε όλα αυτά ως μια συλλογική προσπάθεια προς όφελος όλων, όσο σκληρά και αν ήταν όλα αυτά. Η μόνη εξαίρεση ήταν μια εβδομάδα βίαιων εξεγέρσεων που συγκλόνισε τις φυλακές ολόκληρης της χώρας τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της οποίας 14 κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Μετά την πρώτη κανονική απόπειρα απαλλοτρίωσης στη Σικελία, μάλιστα, η κυβέρνηση χορήγησε επιδόματα για την υποστήριξη των εργαζομένων και των δραστηριοτήτων που έκλεισαν λόγω του lockdown, και οι άνθρωποι απλά περίμεναν να τελειώσουν όλα. Αλλά αυτή η προσέγγιση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε να είναι μόνο παρηγορητική.

Καμία διαρθρωτική παρέμβαση δεν εφαρμόστηκε για την αντιμετώπιση της πανδημίας- κάθε μπόνους χρηματοδοτήθηκε μέσω του χρέους. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και οι μεγάλες δαπάνες για το έλλειμμα είναι προσωρινές λύσεις που θα είναι αφόρητες μακροπρόθεσμα μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα. Ο στόχος, όπως και αλλού, είναι σαφώς η διάσωση του κοινωνικοοικονομικού οργανισμού και όχι η διάσωση ζωών. Ένα παράδειγμα θυσίας.

Καθώς το δεύτερο κύμα COVID-19 χτυπάει δυνατά την Ιταλία, γίνεται σαφές ότι δεν θα είναι δυνατόν να σωθούν και οι ζωές και η οικονομία. Μια μαζική κρίση χτυπάει την πόρτα: το μόνο δυνατό για την κυβέρνηση είναι να καθυστερήσει τις επιπτώσεις της με ένα μείγμα έκτακτων μέτρων στήριξης και ψεύτικων "ήπιων" locdown, αφού δεν έχει πραγματική λύση. Αυτό που προκύπτει είναι μια πολιτική στρατηγική φυσήματος για να απομακρυνθεί ένα σύννεφο καταιγίδας: αφελής ή απελπισμένος.

Αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στα μέτρα του κράτους, αναγκασμένοι να επιλέξουν μεταξύ της διάσωσης της υγείας τους και της κάλυψης των υλικών βασικών τους αναγκών. Γίνεται σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να διασφαλιστούν και τα δύο υπό αυτές τις συνθήκες.

Ξεκινώντας στη Νάπολη από ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, οι αυθόρμητες εκρήξεις οργής κατά της απαγόρευσης κυκλοφορίας έχουν πάρει διαφορετική μορφή σε κάθε πόλη, με αξιοσημείωτες ομοιότητες στο βορρά. Στο Μιλάνο και το Τορίνο στις 26 Οκτωβρίου και στη Φλωρεντία στις 30 Οκτωβρίου, υπήρξαν διφορούμενες εκκλήσεις για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έντονη μη ιδεολογική παρουσία στους δρόμους και διαδηλώσεις με μικτή σύνθεση. Στο Τορίνο, κάποιοι νεαροί λεηλάτησαν μερικά καταστήματα πολυτελείας- η σπασμένη βιτρίνα του Gucci έγινε εμβληματική. Στο Μιλάνο, οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες ήταν ανήλικοι. Στη Φλωρεντία, ένας τοίχος απαιτούσε με κεφαλαία γράμματα "δώστε μας ένα μέλλον". Σε όλες αυτές τις πόλεις, οι ταραχές δημιούργησαν πολύωρες συγκρούσεις με την αστυνομία, η οποία ενστικτωδώς εκλαμβάνεται ως ο κύριος στόχος.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη νεολαία των προαστίων2, πρωτοφανείς πρωταγωνιστές σε αυτές τις νύχτες οργής. Αυτές οι νεανικές συμμορίες υπήρξαν οι πιο ενεργητικοί και θρασύτατοι αντίπαλοι της αστυνομίας, αλλά υπήρχαν πολλοί σύντροφοι, ομάδες ultras [δηλαδή χούλιγκανς], και πιθανώς και φασίστες, αν και δεν είχαν ενεργό ρόλο ως ομάδα και σιωπηρά περιθωριοποιήθηκαν από τη γνήσια πολυεθνική σύνθεση των νέων γενεών στους δρόμους. Όταν οι δεξιοί έκαναν τις συγκεντρώσεις τους, αυτές οι νεανικές συμμορίες απλώς τις απέφευγαν, απομονώνοντάς τες. Εδώ στο βορρά, οι ιδιοκτήτες καταστημάτων και οι πληγέντες των οικονομικών τομέων που επηρεάζονται από την απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είχαν τόσο μεγάλη επιρροή.

Στις βόρειες πόλεις, φαίνεται ότι βιώσαμε μια πρόγευση της κρίσης που θα έρθει, αλλά αυτά τα ξεσπάσματα παρέμειναν επεισόδια χωρίς συνέχεια. Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στην εκτεταμένη αποϊδεολογικοποίηση του λαού, ή στην αποδιοργάνωση και την έλλειψη βαθιών και συνεχών σχέσεων μεταξύ των κοινωνικών κινημάτων και των προαστίων, ή στη μαζική προληπτική καταστολή της αστυνομίας στις επόμενες εκκλήσεις για διαδηλώσεις.

Ωστόσο, αυτά τα καλέσματα εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται και δεν ξέρουμε από πού προέρχονται, δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα καταλήξει το καθένα από αυτά. Είναι διδακτικό ότι τα κλασικά αγωνιστικά καλέσματα για συγκέντρωση στους δρόμους δεν έχουν ευρεία απήχηση αυτή τη στιγμή- μερικές φορές είναι απλώς αυτοαναφορικά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι η παρούσα συγκυρία προσφέρει μια ευκαιρία στους φασίστες να αποκτήσουν δυναμική, εστιάζοντας σε αυτή την απειλή για τον κίνδυνο της υπερβολής. Κοιτάζοντας μέσα από έναν άλλο φακό, εξετάζοντας την κατάσταση από τη σκοπιά της δυνατότητας, θα μπορούσαμε επίσης να υποστηρίξουμε ότι το σημερινό σενάριο προσφέρει ένα γόνιμο έδαφος: οι άνθρωποι αντιδρούν στις οικονομικές συζητήσεις, εκτιμούν περισσότερο τις ανθρώπινες σχέσεις μετά από μήνες αποχής, δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη χρήση του δημόσιου χώρου ως πολιτικού πεδίου. Τα κοινωνικά κινήματα θα πρέπει να βγουν από τις ζώνες άνεσής τους για να αντιμετωπίσουν τις παράξενες προκλήσεις των καιρών αυτών, προσφέροντας τεχνογνωσία αντί για πάγιες λύσεις.

Σλοβενία

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναγνώρισε επίσημα την πανδημία στις 12 Μαρτίου 2020, δημιουργώντας τη νομική βάση για την πρώτη φάση του lockdown. Μία ημέρα αργότερα, η νέα ακροδεξιά κυβέρνηση ορκίστηκε. Μία από τις πρώτες ενέργειές τους ήταν η εισαγωγή αυταρχικών μέτρων με στόχο τον έλεγχο του πληθυσμού, μεταμφιεσμένων ως προσπάθειες για τον έλεγχο του COVID-19. Αυτά περιλάμβαναν περιορισμούς στη μετακίνηση μεταξύ των δήμων, απαγόρευση των διαδηλώσεων, απαγόρευση των συναθροίσεων εκτός των οικογενειακών και διευρυμένες εξουσίες για την αστυνομία.

Το αναρχικό και αντιεξουσιαστικό κίνημα αντέδρασε άμεσα. Δράσεις ομάδων συγγένειας ξέσπασαν σε όλη την πρωτεύουσα Λιουμπλιάνα. Αυτή η δυναμική κορυφώθηκε στις 24 Απριλίου, όταν πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες διαδηλώσεις. Εκείνη την εποχή, το μεγαλύτερο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου βρισκόταν σε βαθύ lockdown- η Λιουμπλιάνα ήταν ένα από τα πρώτα μέρη που είδαν μαζικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της εποχής του COVID-19. Ακολούθησαν έξι ταραχώδεις μήνες εβδομαδιαίων διαδηλώσεων και δράσεων - η μεγαλύτερη συνεχής αντιεξουσιαστική κινητοποίηση στην ιστορία της Σλοβενίας.

Από τις 24 Απριλίου, οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα, μαζί με αρκετές εβδομαδιαίες δράσεις που αφορούν πολλά διαφορετικά θέματα, όπως οι περιβαλλοντικοί αγώνες, η επισφαλής εργασία στον πολιτισμό και το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων. Στην αρχή, οι διαδηλώσεις αυτές είχαν τη μορφή μαζικών ποδηλατοδρομιών- καθώς η αστυνομία έγινε πιο έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτές, οι διαδηλώσεις πήραν άλλες μορφές. Όπως και σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, μετά από σοβαρή καταστολή, ο αγώνας κατά της αστυνομίας έγινε το κεντρικό θέμα των διαδηλώσεων για ένα διάστημα.

Οι αναρχικοί είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να διαμορφώσουν την αφήγηση γύρω από αυτές τις διαδηλώσεις, τοποθετώντας τις στις συντεταγμένες του αντικαπιταλισμού, του αντιφασισμού, του αντικρατισμού, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης, αφήνοντας ελάχιστο χώρο στους θεωρητικούς της συνωμοσίας και τους ακροδεξιούς προβοκάτορες να ηγηθούν των δράσεων στους δρόμους. Ταυτόχρονα, το εαρινό κύμα διαδηλώσεων σταμάτησε επίσης με επιτυχία την αρχική αυταρχική ώθηση της νέας κυβέρνησης, απορρίπτοντας την κοινωνική κλειστοφοβία που είχε δημιουργήσει. Ένα από τα πιο πολύτιμα επιτεύγματα των διαδηλώσεων ήταν η απόρριψη της ατομικής ευθύνης και της απομόνωσης της καραντίνας. Μέσω αυτών των διαμαρτυριών, νέες μορφές συλλογικότητας έγιναν και πάλι δυνατές.

Μετά από μια περίοδο σχετικής ηρεμίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να επιδεινώνεται και πάλι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου. Μετά από δεκαετίες νεοφιλελεύθερης ιδιωτικοποίησης, το δημόσιο σύστημα υγείας δεν ήταν προετοιμασμένο για τις προκλήσεις του νέου κύματος COVID-19.

Στις 20 Οκτωβρίου, η σλοβενική κυβέρνηση κήρυξε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 9 μ.μ. και 6 π.μ. Αυτή ήταν η πρώτη αστυνομική απαγόρευση κυκλοφορίας από τότε που οι φασίστες ανακοίνωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας στα κατεχόμενα εδάφη της Σλοβενίας (τότε Γιουγκοσλαβία) κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Σλοβενία δεν αποτελεί εξαίρεση: η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει εισαχθεί σε όλα σχεδόν τα εδάφη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τις βλέπουμε κυρίως σε μέρη όπου τα αυταρχικά κρατικά μέτρα προκαλούν παραδοσιακά σφοδρή αντίσταση - Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Βέλγιο. Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες βιώνουν το δεύτερο κύμα πανδημίας μαζί με την υποβάθμιση, την ιδιωτικοποίηση και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, αντιμετωπίζουν επίσης τα πρώτα εμφανή σημάδια οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν μαζικά τις δουλειές τους, τα σπίτια τους και την αξιοπρέπειά τους. Σε απάντηση, οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν όλο και περισσότερα μέτρα για να ασκήσουν απόλυτο έλεγχο στον πληθυσμό - σαν να προβλέπουν ήδη τις εξεγέρσεις που δεν έχουν ακόμη γεννηθεί.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη Σλοβενία συνοδεύτηκε από διάφορα άλλα περιοριστικά μέτρα. Αυτά περιλάμβαναν την απαγόρευση των ταξιδιών από τον ένα δήμο, την περιοχή ή τη χώρα στον άλλο, την προσπάθεια να επενδυθεί ο στρατός με περισσότερες εξουσίες, τους περιορισμούς στις δημόσιες συγκεντρώσεις και τις βαριές ποινές για κάθε είδους δραστηριότητα διαμαρτυρίας, καθώς και την καθιέρωση της τηλεφωνικής παρακολούθησης των μολυσμένων. Το κράτος όχι μόνο ασκεί τον δικό του έλεγχο στους ανθρώπους, αλλά επίσης, όπως σε κάθε άλλο ολοκληρωτικό καθεστώς, μας ενθαρρύνει να αστυνομεύουμε τους φίλους και τους γείτονές μας, ενώ στιγματίζει όσους δεν είναι υγιείς. Πολλά από αυτά τα μέτρα δεν έχουν καμία σχέση με την καταπολέμηση του ιού- αποσκοπούν στην καταπολέμηση του ιού της αντίστασης και στη διατήρηση της οικονομίας.

Μετά την καθιέρωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, οι πόλεις έχουν ζωντανέψει ξανά τη νύχτα με τα πάντα, από καμένους κάδους απορριμμάτων και γκράφιτι μέχρι πυροτεχνήματα, ψαλμωδίες και μικρότερες συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες. Ο αγώνας που βιώνουμε για περισσότερο από έξι μήνες πήρε άλλη τροπή με τη νέα σειρά αυταρχικών μέτρων.

Στις 5 Νοεμβρίου ξέσπασαν ταραχές στη Λιουμπλιάνα. Αρχικά, η διαδικτυακή ομάδα Anonymous είχε καλέσει σε κάποιου είδους διαδήλωση για αυτή την ημερομηνία- τα δεξιά μέσα ενημέρωσης επιδόθηκαν σε τρομολαγνεία, αναγκάζοντας κάθε επίσημη οργάνωση να αποστασιοποιηθεί από το γεγονός, αλλά προφανώς δημιουργώντας περιέργεια στους ανήσυχους και δυσαρεστημένους. Η σύνθεση του πλήθους που συγκεντρώθηκε ήταν ποικίλη, αλλά ως επί το πλείστον αποτελούνταν από ανθρώπους που μάλλον δεν είχαν ασχοληθεί με τις προηγούμενες διαδηλώσεις. Αυτή τη φορά, βγήκαν εργαζόμενοι και οργισμένοι νέοι, και η γενική ατμόσφαιρα της νύχτας ήταν μίσος κατά της αστυνομίας. Οι συγκρούσεις διήρκεσαν αρκετές ώρες. Επειδή οι ταραχές δεν συμβαίνουν συχνά στη Σλοβενία -πριν από αυτή, η τελευταία φορά που η αστυνομία χρησιμοποίησε τις αύρες ήταν το 2012, κατά τη διάρκεια μιας εξέγερσης που ανάγκασε την κυβέρνηση να παραιτηθεί- μόνο οι αναρχικοί ύψωσαν τη φωνή τους για να μιλήσουν θετικά για αυτές τις ταραχές ως γνήσια έκφραση της οργής του λαού. Άλλες ομάδες που υποστήριξαν τις προηγούμενες διαμαρτυρίες παίρνουν τώρα αποστάσεις από τη βία στους δρόμους.

Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα σε μια κατάσταση κατά την οποία η κινητοποίηση είχε πρακτικά τελειώσει. Φαίνεται ότι, αντί να προσπαθούμε να την επαναφέρουμε από τους νεκρούς με την ελπίδα να δημιουργήσουμε ένα είδος γραμμικής διαδρομής για την κοινωνική αναταραχή, έχει περισσότερο νόημα να βρούμε πώς να συνδέσουμε τον ωμό θυμό που είδαμε στις ταραχές με τους αγώνες άλλων ανθρώπων που είδαμε στους δρόμους τους τελευταίους μήνες, προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα πεδίο κοινού αγώνα.

Μπορείτε να διαβάσετε μια αναρχική ανάλυση των ταραχών από τη Λιουμπλιάνα εδώ.

Ελλάδα: Νοέμβριος σε lockdown

Μια δήλωση από το Radio Fragmata.

Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρες lockdown. Αυτό περιλαμβάνει την απαγόρευση της ελεύθερης μετακίνησης. Υπάρχουν μόνο έξι νομιμοποιημένοι λόγοι για να βγει κανείς από το σπίτι. Πρέπει να στείλετε μήνυμα στο κράτος για να λάβετε άδεια να βγείτε έξω και να δείξετε την επιβεβαίωση του SMS στην αστυνομία όταν σας σταματήσουν. Ωστόσο, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την υποτιθέμενη δικαιολογία για το lockdown.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, τα κρούσματα ήταν κατά μέσο όρο περίπου 150 με 200 την ημέρα- τώρα οι αριθμοί κυμαίνονται μεταξύ 2000 και 2500 την ημέρα, με τα κρεβάτια της ΜΕΘ να γεμίζουν γρήγορα. Η ευθύνη για τα ποσοστά μόλυνσης μπορεί να αποδοθεί σε μια επιχειρηματική ελίτ που απαίτησε να ανοίξουν τα σύνορα για τον τουρισμό τον Αύγουστο, παρά το γεγονός ότι αυτό προφανώς δεν θα μπορούσε να προσελκύσει πολλούς τουρίστες κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας πανδημίας. Υπήρξε μείωση του τουρισμού κατά 90%, αλλά οι λίγοι πλούσιοι τουρίστες που εμφανίστηκαν διέδωσαν τον ιό ακόμη περισσότερο σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας συνέχισε να περικόπτει τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και το ιατρικό προσωπικό, ανακατευθύνοντας τα κονδύλια σε διακοσμητικά έργα αστικής ανανέωσης, στο προσωπικό της αστυνομίας και των φυλακών και σε έναν αυξημένο στρατιωτικό προϋπολογισμό υπό το πρίσμα των εντάσεων με την Τουρκία. Ενώ χρησιμοποιούν σιντριβάνια και γλάστρες για να διακοσμήσουν τις γειτονιές όπου υπάρχουν πολλοί άστεγοι και τοξικοεξαρτημένοι, οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν έχουν προσαρμοστεί ώστε να καταστεί δυνατή η κοινωνική αποστασιοποίηση- τα μετρό και τα λεωφορεία παραμένουν γεμάτα με κόσμο, πιθανότατα μεταδίδοντας τον ιό. Αυτό επηρεάζει κυρίως εκείνους που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στη δουλειά τους με αυτοκίνητο. Ενώ οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι προφανείς, επιμένουν ότι η ευθύνη για την πανδημία βαρύνει τα άτομα που μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλον - ότι εμείς είμαστε οι μόνοι που πρέπει να κατηγορηθούμε για τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης.

Πολλοί κρατούμενοι έχουν ξεκινήσει απεργίες πείνας ή ακόμα και δίψας απαιτώντας καλύτερες πολιτικές υγιεινής και προστασία από το COVID-19. Ενώ ηέχει υπάρξει χρηματοδότηση για τις φυλακές, σχεδόν το σύνολο αυτής έχει διατεθεί για την αύξηση του προσωπικού και τη βελτίωση των αποδοχών του.

Οι άστεγοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόστιμα, συλλήψεις και εκτοπισμούς. Το κράτος χρησιμοποιεί τον ιό για να απαγορεύσει κάθε είδους συγκεντρώσεις- η αστυνομία επιτέθηκε πρόσφατα σε άτομα μέσα σε ένα κοινωνικό κέντρο στην Πάτρα επειδή συγκέντρωναν τρόφιμα για να τα μοιράσουν σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Το σημερινό λουκέτο διαρκεί μέχρι τις 17 Νοεμβρίου -επέτειος της αντίστασης στη στρατιωτική χούντα- και πιθανότατα θα επεκταθεί και μετά τις 6 Δεκεμβρίου, η οποία έχει καθιερωθεί ως ημέρα αντίστασης από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι προτεραιότητά της είναι να ανοίξει πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε ο κόσμος να μπορεί να ψωνίζει ελεύθερα -η μόνη ελευθερία που εγκρίνουν.

Όπως σε πολλά μέρη του κόσμου, οι επιστήμονες προτείνουν lockdown χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τη δυσχερή θέση όσων ζουν επισφαλώς υπό τον καπιταλισμό. Με τα πάντα κλειστά, οι απολυμένοι εργαζόμενοι αγωνίζονται να επιβιώσουν. Και εκείνοι που θεωρούνται απαραίτητοι, όπως οι διανομείς, οι δάσκαλοι και οι εργαζόμενοι στα παντοπωλεία, εργάζονται χωρίς αύξηση του μισθού τους, αναγκάζονται να αγοράζουν μόνοι τους τον προστατευτικό τους εξοπλισμό, ευχόμενοι να εργάζονταν σε έναν κλάδο που θεωρείται "μη απαραίτητος", ώστε να μπορούν να λαμβάνουν έναν μικρό μισθό χωρίς να διακινδυνεύουν την υγεία τους για ψίχουλα όλη μέρα.

Περιμένουμε να εκραγεί η κοινωνία. Περιμένουμε να χορτάσουν οι άνθρωποι. Αναγνωρίζουμε τους κινδύνους του COVID-19, αλλά αρνούμαστε να δεχτούμε τις καιροσκοπικές πολιτικές "νόμου και τάξης" του σημερινού κράτους που δεν στοχεύουν πραγματικά στην αντιμετώπιση του ιού.

Είναι δύσκολο να μην πούμε ότι ένα αίσθημα κατάθλιψης είναι εδώ. Οι μέρες είναι πιο σύντομες, ο καιρός πιο κρύος και το μέλλον είναι ζοφερό. Αλλά αν κάτι πρόκειται να βγει από αυτόν τον ιό και αυτό το lockdown, είναι ότι οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν τη θνησιμότητα αυτού του συστήματος και θα συνειδητοποιήσουν ότι το κράτος δεν μπορεί να μας προστατεύσει -αν μη τι άλλο, μας οδηγεί προς τον αφανισμό μας.

Το κράτος δε μπορεί να σε προστατέψει, μπορεί όμως να σε σκοτώσει

1. Το Undercommon αναφέρεται στο βιβλίο των Stefano Harney & Fred Moten

2. H σχέση κέντρου-προαστίων στην Ευρώπη διαφέρει από την Αμερική. Το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι συνήθως πιο ακριβό και κατοικείται από πιο ΄ πλούσιους ενώ τα προάστια είναι πιο παλιές γειτονιές, κατά βάση φτωχιές.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License