Μια οφειλόμενη απάντηση σε συκοφαντικό κείμενο που αναρτήθηκε στο indymedia

Σχετικά με τη συκοφάντηση κοινωνικού αγωνιστή και τις απειλές εναντίον αυτοδιαχειριζόμενης συλλογικότητας από καταστηματάρχες των Εξαρχείων (μια οφειλόμενη απάντηση).

Σχετικά με τη συκοφάντηση κοινωνικού αγωνιστή και τις απειλές εναντίον αυτοδιαχειριζόμενης συλλογικότητας από καταστηματάρχες των Εξαρχείων (μια οφειλόμενη απάντηση).

Με έκπληξη και αγανάκτηση διαπιστώσαμε πως στις 14/9/21 αναρτήθηκε στον ιστότοπο athens.indymedia.org αισχρό και αναληθές κείμενο, (το κείμενο εδώ: https://athens.indymedia.org/post/1614127/) το οποίο κάτω από την ψευδεπίγραφη υπογραφή ευκαιρίας “Κάτοικοι και Εργαζόμενοι των Εξαρχείων” επιχειρεί να εξαπατήσει τους αναγνώστες του indymedia, να συκοφαντήσει κάτοικο – κοινωνικό αγωνιστή και κυρίως να εκφοβίσει τη συλλογικότητα του Αυτοδιαχειριζόμενου Πάρκου Ναυαρίνου (τη φωτογραφίζει χωρίς να την ονοματίζει) προκειμένου αυτή να εγκαταλείψει τον κοινωνικό αγωνιστή στις ορέξεις των επιτεθέμενων/διωκτών του.

Το κείμενο είναι γεμάτο ψέμματα που αφορούν: α) το επίδικο της διένεξης β) την ταυτότητα των εμπλεκομένων γ) το αναφερόμενο περιστατικό.

Α) Ψέμματα σχετικά με το επίδικο της διένεξης

Το κείμενο εξαπατητικά αποκρύπτει ότι το επίδικο αφορά τη μακροχρόνια διένεξη καταστήματος της οδού Μεταξά (το οποίο δεν αναφέρεται καν στην ανακοίνωση) με το σύνολο σχεδόν των κατοίκων της πολυκατοικίας του, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος, σχετικά με τις αυθαιρεσίες της επιχείρησής σε βάρος της γειτονιάς για τη μεγιστοποίηση των κερδών της (κυρίως ωράριο λειτουργίας και θόρυβο). Η διένεξη αυτή με τους κατοίκους της πολυκατοικίας έχει πάρει πολλές μορφές: αρκετοί κάτοικοι έχουν κινηθεί νομικά εναντίον των αυθαιρεσιών του καταστήματος, οι περισσότεροι ωστόσο έχουν μετακομίσει και πουλήσει τα σπίτια τους ή έχουν μετακομίσει βγάζοντας τα στην τουριστική αγορά. Τέλος, κάποιες φορές οι επιχειρηματικές αυθαιρεσίες πήραν τόσο ακραίες μορφές, που η διαμάχη πήρε χαρακτήρα σωματικής αντιπαράθεσης (ξύλο). Αξίζει να ειπωθεί ότι ο Νίκος, ένας από τους σεμνότερους ανθώπους που έχουν περάσει από το πάρκο, όλα αυτά τα χρόνια δεν ενέπλεξε ποτέ τη συλλογικότητα του πάρκου σε αυτές τις αντιπαραθέσεις. Έτσι, οι αντιπαραθέσεις αυτές έπαιρναν πάντοτε τη μορφή ‘πολλοί εναντίον ενός’, γεγονός που φαίνεται τώρα να αποθρασσύνει τόσο την άλλη μεριά, ώστε να απειλεί και τη συλλογικότητα στην οποία συμμετέχει ο Νίκος.

Προκειμένου λοιπόν να παραπλανηθούν οι αναγνώστες του indymedia για το πραγματικό επίδικο της διένεξής σχετικά με τη χρόνια πρακτική της επιχείρησης να αυξάνει να κέρδη της κανιβαλίζοντας τη γειτονιά, όλα τα παραπάνω αποκρύπτονται και επιχειρείται να αποδοθεί η διένεξη της 11/9 τάχα σε πολιτική αντιπαράθεση, σε «ρατσιστική επίθεση» του Νίκου, σε υποτιθέμενη εχθρότητα για το χρώμα του δέρματος ή τον τόπο καταγωγής άλλων ατόμων, υποτιθέμενη λατρεία για το θεσμό της ιδιοκτησίας κλπ.

Β) Ψέμματα σχετικά με την ταυτότητα των εμπλεκομένων

Από την πρώτη στιγμη που εγκαταστάθηκε στα Εξάρχεια ο Νίκος επέλεξε αυτόβουλα να συμβάλει ανιδιοτελώς και με συνέπεια στην κατασκευή και λειτουργία του αυτοδιαχειριζόμενου πάρκου Ναυαρίνου. Γνώριζε ασφαλώς πολύ καλά ότι πρόκειται για κατειλημμένο χώρο ιδιοκτησίας ΤΕΕ. Επίσης, στο πλαίσιο της λειτουργίας του συνεργάζεται καθημερινά με μετανάστες και πρόσφυγες έχοντας μάλιστα οργανώσει ο ίδιος κάποιες από τις γιορτές τους. Επομένως, η κατασκευή του προφίλ του Νίκου ως ξενοφοβικού, νοικοκυραίου, λάτρη της ιδιοκτησίας, όπως και οι απίστευτες φράσεις που του αποδίδονται φιλοδοξούν να πείσουν μόνο όσους έχουν πλήρη άγνοια της προσωπικότητας των εμπλεκόμενων μερών.

Αντίστοιχα, η καταγωγή των επιτιθέμενων είναι απολύτως άσχετη και χρησιμοποιείται εργαλειακά και παραπλανητικά προκειμένου να αποκρύψει το πραγματικό επίδικο. Επιπλέον προβάλεται στην εναγώνια αναζήτηση θετικής ιδιότητας, αφού άλλωστε η μόνη πραγματική ιδιότητα, αυτή του καταστηματάρχη αποκρύπτεται. Οι υπόλοιπες ιδιότητες που αποδίδονται στους επιτιθέμενους από τους εαυτούς τους (αντιρατσιστές, οικοδόμοι! κλπ) εκτός από εργαλειακές είναι και ψευδείς. Αντίθετα χειρώνακτας εργατοτεχνίτης είναι ο Νίκος, το θύμα της επίθεσής τους.

Γ) Ψέμματα σχετικά με το περιστατικό

Σε αντίθεση με την περιγραφή του κειμένου ο Νίκος δεν κρατούσε κανένα σφυρί, αφού μόλις γύριζε σπίτι του. Αντίθετα, δέχτηκε επίθεση από καταστηματάρχη ο οποίος μαζί με δύο ακολουθούς του και κρατώντας ένα ξύλο σε σχήμα ρόπαλου τού επιτέθηκε φωνάζοντας «τι κοιτάς ρε πούστη !». Ο Νίκος υπήρξε στη συνέχεια και ο κύριος στόχος της επίθεσης των ΜΑΤ που επενέβησαν στη διένεξη, ερχόμενα από τη Χ.Τρικούπη. Μας έδειξε τα χτυπήματα των ΜΑΤ στη συνέλευση του πάρκου στις 15/9, αλλά έτσι κι αλλιώς μπορεί να τα διακρίνει κανείς ακόμα και τώρα.

Είναι αλήθεια πως η ώρα της επίθεσης στο Νίκο και η συνακόλουθη απουσία μαρτύρων έχει απογειώσει το συκοφαντικό οίστρο, ωστόσο η περιγραφή που θέλει να ΜΑΤ να χτυπούν μόνο την άλλη πλευρά και στη συνέχεια να συνοδέυουν στο σπίτι του έναν κοινωνικό αγωνιστή, ο οποίος μάλιστα κρατά σφυρί, είναι άξιο απορίας ποιον φιλοδοξεί να πείσει.

Δ) Συμπέρασμα

Παρά το πλήθος των ψεμμάτων του το εν λόγω κείμενο αναδεικνύει και μια αλήθεια, ήδη γνωστή σε πολύ κόσμο:ότι η γειτονιά των Εξαρχείων έχει γίνει ένα απέραντο διασκεδαστήριο, όπου καθένας μπορεί μέχρι το πρωί να παίζει μουσική, να φωνασκεί και να κάνει το κέφι του, αδιάφορος αν δίπλα ζουν άνθρωποι που πρέπει κάποια στιγμή να κοιμηθούν, να ηρεμήσουν, ή και να ξυπνήσουν το πρωί να εργαστούν για τα προς το ζην. Οι εντάσεις για την υπερβολική φασαρία καταστημάτων και θαμώνων μέχρι τις πρωινές ώρες είναι καθημερινό φαινόμενο. Ωστόσο από όλες τις παραβιάσεις των στοιχειωδών όρων συνύπαρξης στη γειτονιά, εκείνες που συνειδητά και συστηματικά υπονομεύουν τα σύλλογικά κεκτημένα των Εξαρχείων με σκοπό την επίτευξη ατομικού κέρδους παραμένουν πάντα οι απεχθέστερες.

Δηλώνουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στο Νίκο, θεωρούμε απαράδεκτη κάθε απόπειρα στοχοποίησής του και εκτιμάμε ότι όσοι εμπλέκονται στις μεθοδεύσεις που αναφέρθηκαν θα πρέπει να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους.

Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License