[Ρέθυμνο] Αλληλεγγύη στην εκπαιδευτικό Β.Β. που απολύθηκε από το Αρσάκειο της Πάτρας

Κείμενο Αλληλεγγύης στην εκπαιδευτικό Β.Β. που απολύθηκε από το Αρσάκειο Πάτρας. Η Β.Β. μαζί με συναδέλφους/ισσες της εναντιώθηκε στην απόφαση του σχολείου να εγκαταστήσει κάμερες στις αίθουσες για την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος από τις σχολικές αίθουσες εγείρωντας θέμα προστασίας προσωπικών δικαιωμάτων. Το σχολέιο την απέλυσε. Απέναντι στην εκδικητική αυτή απόλυση και την εργοδοτική αυθαιρεσία στεκόμαστε αλληλέγγυ@ και την στηρίζουμε για την δικαίωση της και την ανάκληση της απόλυσής της.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Β.Β. ΠΟΥ ΑΠΟΛΥΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τον Μάη του 2020 η Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία (η εργοδοσία δηλαδή με τον εξευγενισμένο αυτό τίτλο) αποφάσισε την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα Αρσάκεια Σχολεία ανά την επικράτεια. Αυτή η απόφαση ανακοινώθηκε και στους/στις εκπαιδευτικούς του Αρσάκειου της Πάτρας και οι κάμερες τοποθετήθηκαν στο σχολείο χωρίς την προηγούμενη συζήτηση-διαβούλευση με τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου. Η δασκάλα Β.Β. μαζί με δεκαπέντε ακόμη εκπαιδευτικούς του σχολείου, η πλειοψηφία δηλαδή του συλλόγου, έστειλε μια επιστολή με παιδαγωγικά και νομικά ερωτήματα στο διοικητικό συμβούλιο των Αρσάκειων Σχολείων. Ένα από τα θέματα στο οποίο επέμειναν ήταν η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Το διοικητικό συμβούλιο δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματά τους. Η πρωτοβουλία της επιστολής θεωρήθηκε «ανταρσία» και οι εκπαιδευτικοί που τόλμησαν να εκφράσουν τη διαφωνία τους μπήκαν σε μαύρη λίστα. Η πιο εξόφθαλμη εκδικητική ενέργεια του σχολείου (αλλά όχι η μοναδική) ήταν η καταγγελία της σύμβασης ορισμένου χρόνου της Β.Β. στη λήξη της, ενώ αναμενόταν η μετατροπή της σε αορίστου χρόνου.

Η Β.Β. δεν υπέκυψε στην επίθεση της εργοδοσίας. Μαζί με το σωματείο της (Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών [ΣΙΕΛ] Πάτρας) έκανε δράσεις για την υπόθεσή της (αιφνιδιαστική «επίσκεψη» στη διευθύντρια του σχολείου μαζί με το εργατικό κέντρο Πάτρας, έγγραφα αιτήματα στις κεντρικές υπηρεσίες των σχολείων, καταγγελία στην ΟΙΕΛΕ (ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών), δημόσιες ανακοινώσεις και τέλος κατάθεση αγωγής κατά των Αρσάκειων Σχολείων για εκδικητική απόλυση. Η δίκη (εργατοδικείο) θα γίνει στην Αθήνα την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 (9 π.μ., Ευελπίδων, κτίριο 9, αιθ.14).

Μέσα στην πανδημία του Covid-19 κράτος και αφεντικά βρήκαν την ευκαιρία να επιβάλλουν τα πιο δυστοπικά σχέδια τους έχοντας ως πρόσχημα την προστασία μαθητών/τριών και εργαζομένων στην εκπαίδευση. Με τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε σε άσχετο νομοσχέδιο (άρθρο 63 του ν. 4686/2020) επέτρεψαν την δυνατότητα ζωντανής αναμετάδοσης από τις σχολικές αίθουσες. Στην αρχή το μέτρο αυτό είχε προαιρετικό χαρακτήρα (ΦΕΚ 96/Α΄/12.5.2020) και δεν εφαρμόστηκε στα δημόσια σχολεία μετά από την κατακραυγή των εκπαιδευτικών. Σε συγκεκριμένα ιδιωτικά σχολεία όμως υιοθετήθηκε η ζωντανή μετάδοση και είναι ξεκάθαρο πως έγινε για να πληρώσουν οι γονείς τα δίδακτρα στο ακέραιο. Τον Αύγουστο του ’20 το μέτρο αυτό, με πρόσχημα και πάλι την πανδημία, έγινε υποχρεωτικό (ΦΕΚ 157/Α΄/10.8.2020). Συμπληρωματικά, τέλη Ιούλη 2020 ψηφίστηκε ένας νόμος ( 4713/2020) οδοστρωτήρας για τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία, ο οποίος απελευθερώνει τις απολύσεις καθώς και το ωράριο εργασίας τους. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση ξεπληρώνει τους χορηγούς της και το κοντινό περιβάλλον της.

-Η εκδικητική απόλυση της Β.Β. δεν θα περάσει

-Άμεση επαναπρόσληψη της συναδέλφισσας Β.Β. με σύμβαση αορίστου χρόνου

-Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας ενάντια σε κράτος και αφεντικά

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ (ΕΣΕ) ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License