Για τον Ζακ και πάλι

Όταν ο Νίκος Γκάτσος έγραφε τον "Κεμάλ", είχε τάχα υπόψη του τους σύγχρονους Κεμάλ; Ο Ζακ, όπως ο Κεμάλ, δεν πίστεψε ποτέ ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει. Ο Ζακ, όπως ο Κεμάλ, πάλευε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πάλευε για την ελευθερία της προσωπικής έκκφρασης και της αυτοδιάθεσης του σώματος, για το δικαίωμα να υπάρχουμε με όλη τη διαφορετικότητά μας. Να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της τραγωδίας. Να πάρει φωτιά ο τύπος, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι...

     Όταν ο Νίκος Γκάτσος έγραφε τον "Κεμάλ", είχε τάχα υπόψη του τους σύγχρονους Κεμάλ; Τα κορίτσια και τα αγόρια που παλεύουν με τον φόβο, τα ναρκωτικά και το AIDS, αλλά κυρίως με την ατσάλινη αρπάγη του συστήματος; Ο Κεμάλ του Γκάτσου βλέπει τα παιδιά της ερήμου που πεινούν και πια δεν τον νοιάζει ποιος είναι και από πού έρχεται. Μονάχα αναζητά στα βάθη του εαυτού του τα μυστικά κοιτάσματα της ανθρώπινης αλληλυγγύης που έχει να προσφέρει. Δεν είναι οίκτος. Ο Κεμάλ πηγαίνει πολύ παραπέρα. Επαναστατεί. Επιδιώκει να ανατρέεψει την αδικία και το πληρώνει με την απώλεια του θεμελιώδους δικαιώματος της ζωής. Όταν, στον παράδεισο, βρίσκεται ενώπιον του μουσουλμανικού Θεού, του Αλλάχ, ακούει τη θεϊκή ετυμηγορία: η βία κυβερνά τον κόσμο, κι ο κόσμος, λέει το τραγούδι, δεν θα αλλάξει ποτέ.

     Ο Ζακ, όπως ο Κεμάλ, δεν πίστεψε ποτέ ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν πίστεψε ποτέ ότι η ζωή του δεν έχει νόημα επειδή πάλευε με το AIDS, όπως τόσες άλλες και άλλοι από εμάς. Δεν πίστεψε ποτέ ότι η πάλη με την εξάρτηση είναι αδιέξοδη. Η Ζάκι δεν σκοτώθηκε επειδή ήταν παράνομη ή περιθωριακή. Σκοτώθηκε γιατί έκανε το λάθος να σκοντάψει μια στιγμή, σε μια κοινωνία η οποία δε συγχωρεί τη διαφορετικότητα. Είναι καιρός αυτή η κοινωνία να αλλάξει. Γιατί, στην πραγματικότητα, η Ζάκι, που έκανε το λάθος να σκοντάψει μια στιγμή, υπήρξε πιο δυνατή από τους φονιάδες της, αφού είχε την τόλμη να υπάρχει όντας διαφορετική. Και δεν τη συγχώρεσαν.

     Ο Ζακ, όπως ο Κεμάλ, πάλευε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αναλογία δεν είναι απόλυτη και το μήνυμα θα πρέπει να αντιστραφεί. Ο κόσμος αυτός θα πρέπει να αλλάξει. Επειγόντως! Η Ζάκι πάλευε γι' αυτό, παραμερίζοντας τις προσωπικές της ανησυχίες, πάλευε για τα δικαιώματα της κοινότητας του ουράνιου τόξου, εργαζόταν σκληρά για την ελευθερία και την ισότητα των ανθρώπων. Πάλευε για την ελευθερία της προσωπικής έκκφρασης και της αυτοδιάθεσης του σώματος, για το δικαίωμα να υπάρχουμε με όλη τη διαφορετικότητά μας.

     Πλέον οι σπουδές φύλου έχουν εισαχθεί στα Πανεπιστήμια. Δεν λείπουν οι συντηρητικές φωνές, αλλά οι προοδευτικές φωνές των νέων υπερισχύουν στον ακαδημαϊκό χώρο. Στην κοινωνία έξω τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα. Μπορούμε να ντυνόμαστε όπως θέλουμε; Μπορούμε να ψηφίζουμε αυτό που θέλουμε; Μπορούμε να εκφραζόμαστε ερωτικά, πολιτικά, επιστημονικά με ελευθερία; Όλα αυτά παραμένουν αιτήματα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξη.

     Πιστεύω στους νέους ανθρώπους σαν εμένα οι οποίοι δεν έχουν αλωθεί από την κενοδοξία της εξουσίας, από το συμφέρον. Αγαπημένε μου Κεμάλ, πιστεύω πια ότι μπορείς από κει πάνω να δεις αυτόν τον κόσμο να αλλάζει. Ωστόσο, το να θρηνούμε πρόσωπα άξια, νεαρά και προοδευτικά όπως τον Κωστόπουλο και τον Φύσσα θεωρώ ότι είναι κάτι που δεν πρέπει να περάσει έτσι. Να μην επιτρέψουμε την επανάληψη της τραγωδίας. Να πάρει φωτιά ο τύπος, να πλημμυρίσουν οι δρόμοι.

     Καληνύχτα Ζάκι. Ο κόσμος αυτός θα αλλάξει στ' αλήθεια χάρη σε ανθρώπους σαν εσένα. Καληνύχτα.

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License