Πάτρα - Μικροφωνική / ενημέρωση για την απολυμένη εκπαιδευτικό από τα Αρσάκεια Πάτρας, μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο


Την Πέμπτη 16/9, θα πραγματοποιηθεί μικροφωνική / ενημέρωση για την υπόθεση της απολυμένης εκπαιδευτικού από τα Αρσάκεια Πάτρας, μετά το τέλος τους πανεκπαιδευτικού συλλαλητήριου, στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Η ανακοίνωση της συνέλευσης:

AΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΣΑΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Τον Ιούνιο του 2020 η εκπαιδευτικός Β.Β, η οποία μέχρι τότε εργαζόταν στα Αρσάκεια της Πάτρας, απολύθηκε από τα εν λόγω σχολεία μόνο και μόνο, επειδή συνυπέγραψε ένα κείμενο επιφυλάξεων από κοινού με άλλα 15 άτομα -τα 2/3 του συλλόγου διδασκόντων- για τη χρήση κάμερας στις τάξεις, διατυπώνοντας ταυτοχρόνως πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο λειτουργίας του σχολείου.

Νωρίτερα, το Μάιο του 2020 -μεσούσης της πρώτης καραντίνας- είχε ανακοινωθεί στους εκπαιδευτικούς των Αρσακείων ως ειλημμένη απόφαση η τοποθέτηση κάμερας στις τάξεις άμα τη επιστροφή των μαθητών στα θρανία.

Στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, λοιπόν, η εκπαιδευτικός ενημερώθηκε ότι καταγγέλλεται η σύμβασή της, που έληγε και δεν ανανεώθηκε όπως αναμενόταν. Χαρακτηριστικό είναι, ωστόσο, ότι ποτέ δεν δόθηκε στην εκπαιδευτικό κάποια απάντηση από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία για τους λόγους απόλυσής της, ενώ μέχρι τότε είχε λάβει μόνο επαίνους για την εργασία της.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι πρόκειται για μια ξεκάθαρη επίδειξη διευθυντικού και εργοδοτικού αυταρχισμού από πλευράς της διοίκησης των εν λόγω σχολείων, δηλαδή της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας. Η απόλυση της εν λόγω εκπαιδευτικού είναι ξεκάθαρα εκδικητική, καθώς δεν είχε προηγηθεί κάποια καταγγελία εις βάρος της ούτε ήταν το αποτέλεσμα μείωσης προσωπικού από την εργοδοσία. Συν τοις άλλοις, γίνεται αντιληπτό ότι η απόλυση αυτή έγινε και για λόγους παραδειγματισμού προς τους υπόλοιπους διδάσκοντες και διδάσκουσες, ώστε να λάβουν το μήνυμα ότι η έκφραση άποψης τιμωρείται. Είναι, εξάλλου, ενδεικτικό το ότι η καταγγελία της σύμβασης της εκπαιδευτικού της κοινοποιήθηκε λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, που ανατρέπει βασικά εργασιακά κεκτημένα.

Μέσα στο ευρύτερο πλαίσιο της υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας από πλευράς της κυβέρνησης και του κράτους, στο ίδιο πλαίσιο της πριμοδότησης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που πετάει χιλιάδες νέες και νέους έξω από τα δημόσια πανεπιστήμια, φαίνεται πως οι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να είναι άβουλες μαριονέτες της διεύθυνσης, χωρίς προσωπική άποψη και κρίση. Φαίνεται επίσης πως δε μπορούν να εκφέρουν ελεύθερα την άποψή τους ακόμα και για θέματα που άπτονται της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως είναι η χρήση καμερών στις σχολικές αίθουσες, κάτι που παραβιάζει κρίσιμα δεδομένα τόσο των παιδιών όσο και των γονέων και των εκπαιδευτικών. Ο διευθυντικός και εργοδοτικός αυταρχισμός, εξάλλου, σε μια σειρά εργασιακών χώρων πάει χέρι χέρι με την ευρύτερη υποβάθμιση της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας από το κράτος και το κεφάλαιο, με τη διάλυση επίσης της δημόσιας υγείας προς όφελος των ιδιωτικών κλινικών αλλά και την ανάγκη του καπιταλισμού να αξιοποιήσει την ευρύτερη ενδοσυστημική κρίση (στην οικονομική, περιβαλλοντική, υγειονομική της έκφανση) προκειμένου να αναδιαρθρώσει τις δομές του, πετώντας μαι σειρά ανθρώπων τις τάξεις μας στο περιθώριο, ούτως ώστε να αποσβέσει τη χασούρα του και να κάνει την αναπτυξιακή καπιταλιστική κίνηση προς τα εμπρός. Ο πειθαναγκασμός, η επιβολή, η επιτήρηση, ο έλεγχος της κοινωνικής πλειοψηφίας από το κράτος αλλά και ο εργοδοτικός τσαμπουκάς πρέπει να μας βρει όλες σε θέση μάχης ενάντια στη λεηλασία της ζωής μας.

Από την πλευρά μας στεκόμαστε με αλληλεγγύη στον αγώνα της απολυμένης εκπαιδευτικού Β.Β που με ταξική αξιοπρέπεια στέκεται απέναντι στους εμπόρους της εκπαίδευσης, επιδιώκοντας να μη μείνει αναπάντητη η συγκεκριμένη εκδικητική απόλυση.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΤΑΞΙΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ!

Προλέτ Accion: Ταξική δράση για την αντεπίθεση στον κόσμο των αφεντικών

Και την κατάργηση της μισθωτής σκλαβιάς / proletaccion@espiv.net

O σχολιασμός έχει απενεργοποιηθεί.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License