Ο αγώνας των γυναικών του Αφγανιστάν

Το άρθρο της RAWA δημοσιεύτηκε στις 8 Μαρτίου 2020. Σήμερα η χώρα έχει παραδωθεί σχεδόν αμαχητί στους ταλιμπάν μετά από συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι γυναίκες, ο λαός, δεν έχουν όπλα για να πολεμήσουν, εκτός από τις συμμορίες των φυλάρχων. Οι γυναίκες, οι άθεοι, οι LGBTQ και γενικά ο προοδευτικός κόσμος της χώρας απειλούνται με θάνατο, με θυριωδίες, με στέρηση της ελευθερίας τους. Βλέπουμε πώς ήταν η κατάσταση και πώς οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα.

Η ελευθερία των Αφγανών γυναικών δεν είναι δυνατή χωρίς τον ασυμβίβαστο αγώνα ενάντια στους φονταμεταλιστές και των αφεντικών τους!

Η RAWA έχει επανελημμένα δηλώσει ότι οι βασανισμένες γυναίκες του Αφγανιστάν πρέπει να ξεσηκωθούν για να εξοντώσουν τους εχθρούς τους αντί να αυτοκτονούν και να γίνουν μια μεγαλειώδη καταστρεπτική δύναμη ενάντια στους ντόπιους φονταμεταλιστές και μη-φονταμεταλιστές φονιάδες και τους ξένους αφέντες τους.

Καθώς η Διεθνής Μέρα των Γυναικών πλησιάζει, οι βασανισμένες γυναίκες του Αφγανιστάν συνεχίζουν να δολοφονούνται κτηνωδώς, να βασανίζονται απάνθρωπα, να εξευτελίζονται και να ζουν με την αγωνία κάτω από την κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και την κυριαρχία των Τζιχαντιστών και Ταλιμπάν δολοφόνων, των αντιδραστικών κληρικών και την κυβέρνηση υποχείριο.

Στην παρούσα καταστροφική κατάσταση όχι μόνο δεν υπάρχει διέξοδος για να ξεφύγουν οι γυναίκες αλλα υποτίθεται ότι θα επιβάλλονταν οι ΗΠΑ και οι λακέδες τους στα πιο μισογυνιστικά, σκοταδιστικά υποκείμενα, τους Ταλιμπάν, υπό το πρόσχημα των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών.

Το εκκωφαντικό σύνθημα “δικαιώματα των γυναικών” ακούγεται τα τελευταία δεκαεννιά χρόνια, αλλά όπως ήταν γνωστό από την πρώτη μέρα της κατοχής των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η κατάσταση των δύσμοιρων γυναικών δεν έχει δει κάποια θετική αλλάγή. Σε μια δήλωση που έγινε στις 8 Μαρτίου του 2002, λίγο μετά την εισβολή των ΗΠΑ όταν ο Λευκός Οίκος επέβαλε τις τζιχαντιστικές μανιασμένες ύαινες πάνω στο λαό μας και μιλούσε για απόλυτη εξόντωση των Ταλιμπάν, η RAWA δήλωσε:

“Μια φονταμελιστική πλευρά δε μπορεί να καταπολεμηθεί πλησιάζοντας και υποστηρίζοντας μια άλλη. Στον πόλεμο με τους Ταλιμπάν και την Αλ-Κάιντα, οι ΗΠΑ έχουν θέσει στην υπηρεσία τους την Βόρεια Συμμαχία, καλοπιάνοντας και οπλίζοντας συγκεκριμένους κακόφημους πολέμαρχους. Με το να το κάνει αυτό, στην ουσία υποκινεί τους χειρότερους εχθρούς του λαού μας και συνεχίζει την ίδια τυραννική πολιτική ενάντια στο λαό και τη μοίρα του Αφγανιστάν που οι διοικήσεις των ΗΠΑ υιοθετησαν τις δυο τελευταίες δεκαετίες. Οι Ταλιμπάν και οι Αλ-Κάιντα δεν μπορούν να εξαλειφθούν στοχεύοντάς τους μόνο στρατιωτικά και οικονομικά. Πολεμώντας τους Ταλιμπάν και την Αλ-Κάιντα δεν είναι μόνο ένας πόλεμος στα στρατιωτικά και οικονομικά μέτωπα, είναι ένας πόλεμος στο ιδεολογικό μέτωπο επίσης. Μέχρι τότε, όσο νοοτροπίες και τρόποι σκέψης όμοιες με των Ταλιμπάν και του Οσάμα και Σια παραμένουν, είναι αναπόφευκτο ότι θα συναντήσουμε ξανά την χαρακτηριστική βαρβαρότητά τους να ξεσπά στο Αφγάνισταν ή σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου. Η φωλιά αυτών των εγκληματιών είναι σε πολιορκία.Οι αντι-φονταμεταλιστικές και δημοκρατικές δυνάμεις στο Αφγάνισταν, πρέπει να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν, την Αλ-Κάιντα και τα αδέρφια τους ανελέητα και αποφασιστικά μέχρι την απόλυτη εξάλειψη της τρομοκρατίας και του φονταμεταλισμού και όλων των μορφών της στη χώρα μας. Μόνο με το ρίζωμα της δημοκρατίας στη χώρα μας, με την ανεπιφύλακτη υποστήριξη της διεθνής κοινότητας , μπορεί να επιτευχθεί η τελική νίκη πάνω στην τρομοκρατία και τον φονταμεταλισμο.”

Εκείνο τον καιρό, κάποιοι άνθρωποι κατηγόρησαν τη RAWA για “αρνητισμό”, αλλά δυστυχώς αυτές οι προβλέψεις βγήκαν αληθινές στο σήμερα. Το Αφγανιστάν καίγεται στην κόλαση της τρομοκρατίας, των εγκλημάτων, του μισογυνισμού, της αιματοχυσίας και της κυριαρχίας της μαφίας και της διαφθοράς, όπως ποτέ πριν. Οι ΗΠΑ βασίζονται στον Zalmai Khalilzad, τον υπερασπιστή και υποστηριχτή αυτών των εγκληματιών και εχθρών του λαού μας, για να συνεχίσουν την ίδια παλιά, προδοτική πολιτική τους και φέρνουν πίσω τους δολοφονούς Ταλιμπάν, κάτω από από την παραπλανητική ονομασία “ειρήνη” στην υποχείρια κυβέρνησή τους. Μα τώρα, ακόμα και τα παιδιά μας ξέρουν ότι αυτα τα απατηλά ακροβατικά κόλπα, δε μπορούν να φέρουν την ειρήνη στη χώρα μας. Οι ΗΠΑ και η Αραβική, η Πακιστανική και Ιρανική αντίδραση δεν θα είχαν τολμίσει να δημιουργήσουν τους Ταλιμπαν, το ISIS, τους διαδόχους τους και τους υποστηριχτές του ισλαμικού χαλιφάτου, εάν οι γυναίκες είχαν συνειδητοποιήσει το τρομερό τους σθένος και είχαν αντισταθεί στους τζιχαντιστές εγκληματίες στο ξεκίνημα του σκυλοφαγώματός τους και αν οι άντρες της παραδοσιακής μας κοινωνίας που φωνάζουν για την τιμή, είχαν εξοργιστεί βλέποντας και ακούγοντας τους ομαδικούς βιασμούς των γυναικών από τους αρχηγούς των τζιχαντιστών και παρακολουθώντας τις γεννήσεις παιδιών στους δρόμους, το πούλημα των κοριτσιών στους Άραβες από τον Sayyaf, οι επιθέσεις με οξύ του Gulbuddin, και εκατοντάδες τέτοιες περιπτώσεις και αν είχαν ενώσει τα χέρια τους με τις γυναίκες, ενάντια στην κυριαρχία των όμοιων με τους Ναζί τζιχαντιστών. Στο σήμερα, η Farkhunda, η Tabasum, η Shukria και χιλιάδες άλλες γυναίκες δεν θα είχαν υποστεί κτηνωδίες, ούτε βρομερές υπάρξεις όπως οι Mullah Baradar, Mullah Abbas Stanekzai, Mullah Suhail Shahin, Mullah Salam Zaeef, Mullah Shinwari, Mullah Naqeeb και άλλοι θα είχαν επανακτήσει τις δυνάμείς τους.

Από το 2001, οι ΗΠΑ και οι υποχείριοί τους έχουν δώσει χρήματα, δύναμη και θέσεις εξουσίας σε μερικούς ακαδημαϊκους του Fulbright και σε μερικές ασυνείδητες γυναίκες όπως οι Fawzia Koofi, Shahrzad Akbar, Zainab Mohed, Aseela Wardak, Jamila Afghani, Laila Jaffari, Adila Raz, Nahid Farid, Nahid Sarabi, Moqadesa Yorish, Ghezal Haris, Habiba Sarabi, Munira Yousofzada, Farkhunda Zahra Naderi, Mari Akrami και άλλες. Έχει ρίξει χιλιάδες δολάρια για τις προσπάθειές τους και έχει φτίαξει εκατοντάδες ΜΚΟ και οργανισμούς που λειτουργούσαν κάτω από λάβαρα όπως “ενδυνάμωση”, “ανάπτυξη δεξιοτήτων”, “υποστήριξη των δικαιωμάτων των γυναικών” και εκμεταλεύτηκε άγρια των αναλφαβητισμό των γυναικών μας. Σε επιστροφή των χρημάτων και της δύναμης που χoρήγησαν οι ΗΠΑ και η υποχείριά τους Αφγανική κυβέρνηση, αυτές οι γυναίκες έσκυψαν τόσο χαμηλά που έπεσαν στα πόδια των κτηνωδών Ταλιμπάν, στη Ντόχα, στη Μόσχα και στο Ισλαμαμπάντ και μίλησαν ντροπιαστικά, για “αλλαγή των Ταλιμπάν” και “τα καλά σχέδια των Ταλιμπάν”.

Η RAWA έχει επανελημμένα δηλώσει ότι οι βασανισμένες γυναίκες του Αφγανιστάν πρέπει να ξεσηκωθούν για να εξοντώσουν τους εχθρούς τους, αντί να αυτοκτονούν και να γίνουν μια μεγαλειώδη καταστρεπτική δύναμη ενάντια στους ντόπιους φονταμεταλιστές και μη-φονταμεταλιστές φονιάδες και τους ξένους αφέντες τους. Η έξοδός μας από την πολύπλευρη καταπίεση βρίσκεται σε έναν ανθεκτικό αγώνα ενάντια στους καταπιεστές μας. Δεν υπάρχει άλλη λύση! Πρέπει να αντλήσουμε έμπνευση από τα λαμπρά παραδείγματα της Meena, της Leila Qasim, της Monica Artel, της Rosa Luxemburg, της Shirin Alam Hooli και δεκάδες γυναίκες αγωνίστριες και επαναστάτριες σε όλο τον κόσμο, να παλέψουμε και να χτίσουμε μια ανεξάρτητη, ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία.

Revolutionary Association of the Women of Afghanistan (RAWA)

Επαναστατικη Οργάνωση των Γυναικών του Αφγανιστάν

March 8, 2020

Πηγή: http://www.rawa.org/rawa/2020/03/08/afghan-women-s-freedom-not-possible-without-an-uncompromising-struggle-against-fundamentalist-and-their-masters-2.html


Συνέντευξη της RAWA στη δημοσιογράφο Sonali Kolhatkar από το εγχείρημα “Αποστολή των Αφγανών Γυναικών”, για την τρέχουσα κατάσταση στο Αφγανιστάν, την απόσυρση των Αμερικανικών στρατευμάτων και την επαναφορά των Ταλιμπάν στην εξουσία.

Sonali Kolhatkar: Εδώ και χρόνια, η RAWA μιλούσε ανοιχτά ενάντια στην κατοχή των ΗΠΑ και τώρα που τελείωσε, επέστρεψαν οι Ταλιμπάν. Μπορούσε ο Πρόεδρος Biden να έχει αποσύρει τις Αμερικανικές δυνάμεις, με έναν τρόπο που θα άφηναν το Αφγανιστάν σε ασφαλέστερη κατάσταση από ότι στην πάρούσα; Μπορούσε να κάνει περισσότερα, ώστε να διασφαλίσει ότι οι Ταλιμπάν δεν θα καταλάμβαναν τόσο γρήγορα την εξουσία;

RAWA: Τα τελευταία 20 χρόνια, μια από τις απαιτήσεις μας ήταν να μπει τέλος στην κατοχή των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, και ακόμα καλύτερα εάν έπαιρναν και τους Ισλαμιστές φονταμενταλιστές τους και τους τεχνοκράτες τους μαζί τους, και άφηναν το λαό μας να αποφασίσει ο ίδιος για τη μοίρα του. Αυτή η κατοχή, το μόνο που έφερε ήταν αιματοχυσία, καταστροφή και χάος. Μετέτρεψαν τη χώρα μας στην πιο διεφθαρμένη, μη-ασφαλή, κυριαρχούμενη από την μαφία των ναρκωτικών και επικίνδυνη περιοχή, ιδιαίτερα για τις γυναίκες.

Από την απαρχή, εμείς μπορούσαμε να προβλέψουμε τέτοιο αποτέλεσμα. Την πρώτη μέρα της κατοχής των ΗΠΑ στο Αφγάνισταν, η RAWA δήλωσε στις 11 Οκτωβρίου του 2001:

“Οι συνεχόμενες επιθέσεις των ΗΠΑ και η αύξηση στον αριθμό των θυμάτων αθώων πολιτών, όχι μόνο δίνει δικαιολογία στους Τάλιμπαν, αλλά επίσης θα ενδυναμώσει τις φονταμενταλιστικές δυναμείς στην περιοχή και ακόμα και σε όλο τον κόσμο.”

Ο κύριος λόγος που είμαστε ενάντια σε αυτή την κατοχή ήταν η υποστήριξή τους στην τρομοκρατία κάτω από από το ωραιοποιημένο σύνθημα “πόλεμος στην τρομοκρατία”. Από τις πρώτες μέρες το 2002, όταν οι λεηλάτες και δολοφόνοι τις Βόρειας Συμμαχίας εγκαθιδρύθηκαν στην εξουσία, μέχρι και τελευταία με τις λεγόμενες “συζητήσεις για την ειρήνη”, με το αλισβερίσι και με τις συμφωνίες στη Ντόχα, την απελευθέρωση 5000 τρομοκρατών από τις φυλακές το 2020/21, ήταν φανερό ότι η απόσυρση δεν θα είχε καλό τέλος.

Το Πεντάγωνο αποδεικνύει ότι καμιά από τις εισβολές ή παρεμβάσεις δεν κατέληξε σε ασφαλή κατάσταση . Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εισβάλουν στις χώρες για τις δικές τους στρατηγικές, πολιτικές και οικονομικές επιδιώξεις, αλλά μέσω του ψεύδους και των ισχυρών συνεργαζόμενων media, προσπαθούν να κρύψουν τα αληθινά τους κίνητρα και την αληθινή τους ατζέντα.

Είναι αστείο το να λέμε ότι αξίες όπως “δικαιώματα των γυναικών”, “δημοκρατία” , “οικοδόμηση του έθνους” κτλ. ήταν μέρος των στόχων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν! Οι ΗΠΑ ήρθαν στο Αφγανιστάν για να φερούν την αποσταθεροποίηση και την τρομοκρατία, για να περικυκλώσουν τις αντίπαλες δυνάμεις ειδικά την Κίνα και τη Ρωσία και να υποβαθμίσουν τις οικονομίες τους μέσω τοπικών πολέμων. Αλλά βεβαίως, η Αμερικανική κυβέρνηση δεν ήθελε τέτοια καταστροφική, απαξιωτική και ντροπιαστική έξοδο, αφήνοντας πίσω τέτοια αναταραχή, που σε 48 ώρες αναγκάστικαν να στείλουν ξανά στατεύματα για να ελέγξουν το αεροδρόμιο και να φύγουν με ασφάλεια οι διπλωμάτες τους και το προσωπικό τους.

Πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ έφυγαν από το Αφγανιστάν, λόγω των δικών τους αδυναμιών, όχι ότι νικήθηκαν από τα δημιουργήματά τους, τους Ταλιμπάν.

Ο κύριος λόγος είναι η πολυδιάστατη εσωτερική τους κρίση. Τα σημάδια της παρακμής του Αμερικάνικου συστήματος φάνηκαν στην αδύναμη αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, της επίθεσης στο Καπιτώλιο και στις μεγαλειώδεις διαδηλώσεις του Αμερικάνικου λαού τα τελευταία χρόνια. Οι σχεδιαστές της πολιτικής αναγκάστηκαν να αποσύρουν στρατεύματα για να επικεντρωθούν στα εσωτερικά καυτά ζητήματα.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ο Αφγανικός πόλεμος ήταν ιδιαίτερα ακριβός, έχοντας φτάσει το τρισεκατομμύριο, που ήταν χρήματα φορολογουμένων. Αυτό έκανε ζημιά στα οικονομικά των ΗΠΑ και οδήγησε στο να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Οι πολεμοφόρες πολιτικές τους αποδεικνύουν ότι ο στόχος τους ποτέ δεν ήταν να κάνουν το Αφγανιστάν ασφαλέστερο, πόσο μάλλον τώρα που φεύγουν. Επιπλέον, παρόλο που γνωριζαν ότι η απόσυρση θα ήταν χαοτική, προχώρησαν και την πραγματοποίησαν. Τώρα το Αφγανιστάν είναι ξανά στο προσκήνιο εξαιτίας των Ταλιμπάν που είναι στην εξουσία, αλλά αυτή ήταν η κατάσταση για τα τελευταία 20 χρόνια. Καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι σκοτώνονταν και καταστρέφονταν στη χώρα μας, απλά σπάνια αναφερόταν σε αυτά, τα media.

Sonali Kolhatkar: Η ηγεσία των Ταλιμπάν λέει ότι θα σεβαστεί τα δικαιώματα των γυναικών, όσο είναι σύμφωνα με τον Ισλαμικό νόμο. Μερικά Δυτικά media το παρουσιάζουν αυτό σαν θετικό. Δεν έλεγαν οι Ταλιμπάν τα ίδια, 20 χρόνια πριν; Πιστεύετε ότι υπάρχει καμιά αλλαγή στη νοοτροπία τους, όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών;

RAWA: Το μόνο που προσπαθούν τα συνεργαζομενα media είναι να ρίχνουν αλάτι στις πληγές του συντετριμμένου λαού μας. Θα έπρεπε να ντρέπονται που προσπαθούν να φτιάξουν την εικόνα των κτηνωδών Ταλιμπάν. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει η ιδεολογία τους από το 1996 μέχρι σήμερα. Και ό,τι λένε για τα δικαιώματα των γυναικών είναι ακριβώς τα ίδια λόγια που χρησιμοποιούσαν κατά την προηγούμενή τους σκοτεινή κυριαρχία: εφαρμογή του νόμου της Σαρία.

Αυτές τις μέρες οι Ταλιμπάν έχουν ανακοινώσει αμνηστία σε όλα τα μέρη του Αφγανιστάν και το σλόγκαν τους είναι “ό,τι η χαρά της αμνηστίας μπορεί να φέρει, η εκδίκηση δε μπορεί”. Αλλά στην πραγματικότητα δολοφονούν ανθρώπους κάθε μέρα. Χτες μόνο, ένα αγόρι πυροβολήθηκε γιατί κρατούσε την τρίχρωμη Αφγανική σημαία και όχι την άσπρη σημαία των Ταλιμπάν. Εκτέλεσαν τέσσερεις πρώην αξιωματούχους του στρατού στην Κανταχάρ, συνέλαβαν έναν νεαρό Αφγανό ποιητή, τον Mehran Popal, στη επαρχία Herat γιατί έγραφε στο facebook posts εναντίων των Ταλιμπάν και η οικογένειά του δε γνωρίζει που βρίσκεται. Αυτά είναι μερικά παραδείγματα για τη βίαια δραστηριότητά τους, παρά τα “'όμορφα” και στιλβωμένα λόγια των εκπροσώπων τους.

Πιστεύουμε ότι οι ισχυρισμοί τους δεν είναι παρά ένα ακόμα θέατρο, από αυτά που παίζουν οι Ταλιμπάν και απλά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να μπορέσουν να οργανωθούν . Τα γεγονώτα προχώρησαν τόσο γρήγορα και προσπαθούν να χτίσουν τη δομή της κυβέρνησής τους, να δημιουργήσουν την υπηρεσία πηροφοριών τους και να φτιάξουν το Υπουργείο για τη διάδοση της Αρετής και της πρόληψης της έκπτωσης των Ηθών, που είναι υπεύθυνο για να ελέγχει τις μικρές λεπτομέριες της καθημερινής ζωής των ανθρώπων όπως πόσο είναι το μήκος της γενειάδας, ο κώδικας ενδυματολογίας , ο θεσμός του Mahram για τις γυναίκες (υποχρεωτικός άντρας συνοδός, μόνο πατέρας, αδερφός ή σύζυγος). Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται ότι δεν είναι ενάντια στα δικαιώματα των γυναικών, αλλά όμως θα πρεπεί να είναι στα πλαίσια της Σαρία και των Ισλαμικών νόμων.

Ο Ισλαμικός νόμος, η Σαρία, είναι θολός και ερμηνεύεται διαφορετικά από τα Ισλαμικά καθεστώτα, ώστε να οφεληθούν οι πολιτικές ατζέντες τους και η κυριαρχία τους. Επιπλέον, οι Ταλιμπάν επιθυμούν να τους αναγνωρίσει η Δύση και να τους πάρει στα σοβαρά και όλες αυτές οι δηλώσεις είναι προσπάθειες να παρουσιάσουν μια λευκασμένη (whitewashed) εικόνα για τους εαυτούς τους. Σε μερικούς μήνες μπορεί να πουν ότι “εμείς θα κάνουμε εκλογές αφού πιστεύουμε στη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία”! Αυτά τα προσχήματα ποτέ δεν θα αλλάξουν την πραγματική τους φύση, θα εξακολουθούν να είναι Ισλαμιστές φονταμενταλιστές: μισογυνιστές, απάνθρωποι, βαρβαρικοί, αντιδραστικοί, ανιδημοκρατικοί, ενάντια στην πρόοδο.

Sonali Kolhatkar: Γιατί ο Αφγανικός εθνικός στρατός και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση έπεσαν τόσο γρήγορα;

RAWA: Mερικοί σημαντικοί λόγοι, από τους πολλούς είναι:

  1. Όλα έγιναν σύμφωνα με το να παραδώσουν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση κάνοντας διαπραγματεύσεις με το Πακιστάν και άλλους τοπικούς παίχτες, είχε συμφωνίσει να σχηματίσει κυβέρνηση που να αποτελείται κυρίως από Ταλιμπάν. Έτσι οι στρατιώτες δεν ήταν έτοιμοι να σκοτωθούν σε έναν πόλεμο που δεν θα οφελούσε τον Αφγανικό λαό, αφού είχε κανονιστεί πίσω από “κλειστές πόρτες” να φέρουν τους Ταλιμπάν στη εξουσία. Ο Zalmay Khalilzad είναι πολύ μισητός στον Αφγανικό λαό εξαιτίας του προδοτικού του ρόλου να επαναφέρει τους Ταλιμπάν στην εξουσία.

  2. Οι περισσότεροι Αφγανοί συμφωνούν ότι αυτός ο πόλεμος που συμβαίνει, δεν είναι πόλεμος των Αφγανών και για το καλό της χώρας, αλλά πραγματοποιείται από ξένες δυνάμεις για τα δικά τους στρατηγικά ενδιαφέροντα και οι Αφγανοί δεν είναι παρά τα καύσιμα του πολέμου. Η πλειονότητα αυτών που επανδρώνουν το στρατό, πηγαίνουν γιατί υποφέρουν από σοβαρή φτώχεια και ανεργία, έτσι δεν έχουν κάποιο καθήκον και ηθικούς λόγους για να πολεμήσουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν προσπαθήσει για 20 χρόνια να κρατήσουν το Αφγανιστάν χώρα-καταναλωτή και έχουν υποβαθμίσει τη βιομηχανία. Αυτή η κατάσταση έχει δημιουργήσει ένα κύμα ανεργίας και φτώχιας, ανοίγοντας το δρόμο για να επανδρώνεται η υποχείρια κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν και η ανάπτυξη παραγωγής οπίου.

  3. Οι Αφγανικές δυνάμεις δεν ήταν τόσο αδύναμες, ώστε να πέσουν μέσα σε μια βδομάδα, ωστόσο λάμβαναν εντολές από το προεδρικό μέγαρο να μην πολεμήσουν τους Ταλιμπάν και να παραδωθούν. Οι πιο πολλές επαρχίες παραδώθηκαν ειρηνικά στους Ταλιμπάν.

  4. Το υποχείριο καθεστός του Hamid Karzai και του Ashraf Ghani αποκαλούσαν τους Ταλιμπάν “δυσαρεστημένους αδερφούς” για χρόνια και έβγαλαν από τη φυλακή πολλούς από τους πιο σκληρούς τους διοικητές και αρχηγούς. Ζητώντας από τους Αφγανούς στρατιώτες να πολεμήσουν μια δύναμη που δεν αποκαλούνταν “εχθροί” αλλά “αδελφοί”, ενθάρρυνε τους Τάλιμπαν και πλήγωνε το ηθικό των Αφγανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

  5. Οι στρατιωτικές δυνάμεις πλήττονται πρωτόγνωρα απο τη διαφθορά. Ο μεγάλος αριθμός των στρατηγών (οι περισσότεροι πρωην κτηνώδεις πολέμαρχοι της Βόρειας Συμμαχίας) που κάθονται στην Καμπούλ και άρπαξαν εκατομμύρια δολάρια, κόβουν ακόμα και από το φαγητό και το μισθό των στρατιωτών που μάχονται στην πρώτη γραμμή. “Στρατιώτες Φαντάσματα” λέγεται το φαινόμενο που εκτέθεικε από τη SIGAR. Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί που ήταν τόσο απασχολημένοι με το να γεμίζουν τις τσέπες τους, δρομολόγησαν μισθούς και αυξήσεις για δεκάδες χιλιάδες ανύπαρκτους στρατιώτες, που κατέληγαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

  6. Όποτε ο στρατός πολιορκούνταν από τους Τάλιμπαν στη σκληρή μάχη, οι εκκλήσεις του για βοήθεια αγνοούνταν από την Καμπούλ. Σε πολλές περιπτώσεις, δεκάδες στρατιώτες σφαγιάστηκαν από τους Ταλιμπάν, αφού είχαν μείνει χωρίς πυρομαχικά και τροφή για βδομάδες. Γι' αυτό το ποσοστό των θυμάτων ήταν πολύ υψηλό μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων. Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Davos το 2019, ο Ashraf Ghani ομολόγησε ότι μέχρι το 2014, είχαν σκοτωθεί 45.000 ότομα από το Αφγανικό προσωπικό Ασφαλείας, καθώς από το προσωπικό των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ είχαν σκοτωθεί μόλις 72 άτομα, μέσα στην ίδια περίοδο.

  7. Συνολικά, μέσα από την αναπτυσσόμενη διαφθορά της χώρας, την αδικία, την ανεργία, την αβεβαιότητα, την απατεωνιά, την εκτεινόμενη φτώχια, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο κτλ., στρώθηκε το έδαφος για την επανεμφάνιση των Ταλιμπάν.

Sonali Kolhatkar: Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσει ο κόσμος της Αμερικής να βοηθήσει τη RAWA, τον Αφγανικό λαό, τις γυναίκες αυτή τη στιγμή;

RAWA: Αισθανόμαστε ευτυχείς και τυχερές/οί που έχουμε μαζί μας τον Αμερικανικό λαό που αγαπά την ελευθερία, όλα αυτά τα χρόνια. Χρειαζόμαστε να υψώσουν τη φωνή τους οι Αμερικανοί και να διαδηλώσουν ενάντια στις πολεμοφόρες πολιτικές της κυβέρνησής τους, και να υποστηρίξει την ενδυνάμωση του αγώνα του λαού του Αφγανιστάν ενάντια σε αυτούς τους βάρβαρους.

Είναι στην ανθρώπινη φύση το να αντιστέκεσαι και το μαρτυρά η ιστορία. Έχουμε τα ένδοξα παραδείγματα του αγώνα των Αμερικανών, τα κινήματα “Occupy Wall Street” και “Black Lives Matter”. Έχουμε δει ότι όση και να είναι η καταπίεση, η τυραννία και η βία, δε μπορεί να σταματήσει την αντίσταση. Οι γυναίκες δεν θα ζουν αιχμάλωτες πια! Το πρώτο πρωινό, αμέσως μετά την εισβολή των Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα, μια ομάδα των νέων, γενναίων γυναικών έβαψαν με γκράφιτι τους τοίχους της Καμπούλ “Κάτω Οι Τάλιμπαν”! Οι γυναίκες μας είναι τώρα πολιτικά συνειδητοποιημένες και δεν θέλουν να ζουν κάτω από τη Μπούρκα (Burqa), κάτι που εύκολα έκαναν 20 χρόνια πριν. Θα συνεχίσουμε τους αγώνες μας, παράλληλα εφευρίσκοντας έξυπνους τρόπους για να μένουμε ασφαλείς.

Πιστεύουμε ότι η απάνθρωπη στρατιωτική αυτοκρατορία των ΗΠΑ δεν είναι μόνο εχθρός του Αφγανικού λαού, αλλά η μεγαλύτερη απείλη για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα. Τώρα που το σύστημα είναι σε παρακμή, είναι καθήκον όλων όσων αγαπούν την ειρήνη, των προοδευτικών, των αριστερών και των ατόμων και ομάδων που αγαπούν τη δικαιοσύνη, να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στους κτηνώδεις πολεμοκάπηλους στον Λευκό Οίκο, το Πεντάγωνο και το Καπιτώλιο. Αντικαθιστώντας το σάπιο σύστημα με ενα που να είναι δίκαιο και ανθρώπινο, δεν θα απελευθερώσει μόνο εκατομμύρια φτωχούς και καταπιεσμένους Αμερικανούς, αλλά θα έχει μόνιμο αποτέλεσμα σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Τώρα ο φόβος μας είναι ότι ο κόσμος μπορεί να ξεχάσει το Αφγάνισταν και τις Αφγανές γυναίκες όπως ήταν κάτω από την αιματηρή κυριαρχία των Ταλιμπάν, τη δεκαετία του '90. Γι' αυτό ο Αμερικανικός προοδευτικός λαός και προοδευτικοί οργανισμοί, δεν πρέπει να ξεχάσουν τις Αφγανές γυναίκες.

Θα υψώσουμε τις φωνές μας δυνατότερα και θα συνεχίσουμε την αντίστασή μας και των αγώνα μας για κοσμική δημοκρατία και τα δικαιώματα των γυναικών!

21/8/2021

Πηγή: http://www.rawa.org/rawa/2021/08/21/rawa-responds-to-the-taliban-takeover.html

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License