Ο καπιταλισμός καίει την Ελλάδα, ο καπιταλισμός καίει τον Κόσμο

Ο καπιταλισμός είναι παντού, έχει διεισδύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, έχει καπιταλιστικοποιήσει όλη την ανθρωπότητα.

post image

Ο καπιταλισμός καίει την Ελλάδα, ο καπιταλισμός καίει τον Κόσμο

(Στην φώτο απεικονίζετε το σύστημα δορυφόρων της NASA που καταγράφει τα ενεργά μέτωπα φωτιάς σε όλο το πλανήτη σχεδόν σε πραγματικό χρόνο με τρεις ώρες καθυστέρηση).

Πρόλογος / επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης Πρόλογος :

1. Ο καπιταλισμός είναι παντού, έχει διεισδύσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, έχει καπιταλιστικοποιήσει όλη την ανθρωπότητα. Ο καπιταλισμός είναι παντού, είναι μέσα μας, ο καπιταλισμός είμαστε εμείς γιατί δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να αποτινάξουμε από πάνω μας τις σχέσεις που προάγει και προωθεί αυτό το σύστημα. Αυτό το σύστημα (που λέγεται και καπιταλιστικό) έχει μετατρέψει όλο τον πλανήτη σε εμπόρευμα, όλα είναι εμπόρευμα, η ατμοσφαίρα και ο αέρας, τα δάση και η γη, η θάλασσά και οι παραλίες, οι λίμνες , τα ποτάμια, οι πηγές και το νερό που πίνουμε , ακόμα και τα φυσικά φαινόμενα (όπως η βροχή, το χιόνι κλπ), και ο αέρας που αναπνέουμε αποτελούν εμπόρευμα.

Οι συγκάτοικοι μας ( εν συντομία χλωρίδα και πανίδα) σε αυτόν το πλανήτη είναι εμπόρευμα, τα ζώα είναι εμπόρευμα, τα έντομα είναι εμπόρευμα, τα θαλάσσια όντα είναι εμπόρευμα, τα δένδρα και τα φυτά είναι εμπόρευμα, και εμείς ως ανθρώπινο είδος είμαστε έμμεσα η άμεσα εμπόρευμα μέσα από το σύγχρονο δουλοκτητικό σύστημα του καπιταλισμού, τα ένστικτα, οι αισθήσεις, η ευχαρίστηση, τα όνειρα, οι επιθυμίες, οι ελπίδες, οι φόβοι και οι αγωνίες μας είναι εμπόρευμα. Δεν υπάρχει κάποια υλική ή άυλη πτυχή της ζωής πάνω στον πλανήτη που να μην τη μετατρέπει ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός ή νέος ολοκληρωτισμός σε εμπόρευμα, ακόμα και την αστική δημοκρατία που μας διαλαλεί την έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα, έτυμη για πούλημα σε ανατολή βορά και νότο από τις κυρίαρχες δυτικές πολιτικές ελίτ είτε με τη άμεση βια, είτε με έμμεσο εκβιασμό.

2. Ο κυρίαρχος νέος “ορθολογικός” ανορθολογισμός που είναι στις μέρες μας ο νέος καπιταλιστικός ολοκληρωτισμός (καπιταλισμός παίγνιο-καζίνο, χρηματιστηριακός, τραπεζοπιστωτικός, ανάπτυξης – επέκτασης κλπ) βοηθούμενος από μια όψη του ορθολογισμού δηλαδή την επιστήμη – τεχνολογία, εφαρμόζει με ένα επιστημονικό τρόπο τον ανορθολογισμό του με την έννοια της οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής, πολιτισμικής τάξης πραγμάτων που έχει επιβάλλει σε πλανητική κλίμακα. Φέρνοντας όλους τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς δείκτες στα άκρα μετατρέποντας τον πλανήτη από την μια σε ένα τεράστιο σκλαβοπάζαρο και από την άλλη σε μια τεράστια χαβούζα λυμάτων και απορριμάτων, και σε επισφαλή τόπο διαβίωσης για όλα τα έμβια όντα λόγω των κλιματικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

«…Ορίστε το πραγματικό πρόσωπο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού που λέγεται «φιλελεύθερη δημοκρατία», αλλά που τώρα πρέπει να αποκαλούμε με το αληθινό του όνομα: το ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα. Το ολοκληρωτικό εμπορικό σύστημα πραγματοποίησε αυτό που κανένα άλλος ολοκληρωτισμός δεν κατάφερε πριν από αυτόν: την ενοποίηση του κόσμου κατ’ εικόνα του... Το κυρίαρχο σύστημα ορίζεται, λοιπόν, από τη διεισδυτικότητα της εμπορικής ιδεολογίας. Απασχολεί παράλληλα όλο το χώρο και τους τομείς της ζωής. Λέει μονάχα: «Παράγετε, πουλήστε, καταναλώστε, συσσωρεύστε!» Έχει μετατρέψει το σύνολο των ανθρώπινων σχέσεων σε εμπορικές σχέσεις και αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας ως εμπόρευμα.. Αναγνωρίζει μόνο ένα δικαίωμα: το δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Ο μόνος θεός που λατρεύει είναι το χρήμα…». Ζαν Φρανσουά Μπριέντ

3. Σε σύγχρονη δουλεία, η εθελοδουλία {…} Η σύγχρονη δουλεία είναι μια εθελοντική δουλεία, που χορηγείται από το πλήθος των δούλων, που σέρνονται στην επιφάνεια της γης. Οι ίδιοι αγοράζουν όλα τα αγαθά που πάντα τους υποδουλώνουν λίγο παραπάνω. Οι ίδιοι τρέχουν πίσω από μια εργασία, όλο και πιο αλλοτριωτική, η οποία πρόθυμα και γενναιόδωρα τους δίνεται, αν είναι αρκετά υπάκουοι. Οι ίδιοι διαλέγουν τους κύριους που θα πρέπει να υπηρετούν. Για να καταφέρει αυτή η παράλογη τραγωδία να τεθεί σε ισχύ, χρειάστηκε πρώτα απ’ όλα να αφαιρεθεί από τα μέλη αυτής της τάξης η συνείδηση της εκμετάλλευσης και της αποξένωσης τους. Ορίστε ο παράξενος νεωτερισμός της εποχής μας. Σε αντίθεση με τους δούλους της αρχαιότητας, τους δουλοπάροικους του Μεσαίωνα ή τους εργάτες των πρώτων βιομηχανικών επαναστάσεων, σήμερα, είμαστε μάρτυρες μιας τάξης ολοκληρωτικά υποταγμένης που όμως δεν το ξέρει ή μάλλον που δεν θέλει να το μάθει. Συνεπώς, αγνοούν την εξέγερση που θα έπρεπε να είναι η μόνη νόμιμη αντίδραση των εκμεταλλευμένων. Δέχονται χωρίς αμφισβήτηση, τη θλιβερή ζωή που χτίστηκε για εκείνους. Η αποκήρυξη και η παραίτηση είναι η πηγή της δυστυχίας τους.

4. Ο ολοκληρωτικός εμπορικός καπιταλισμός και η νεοφιλελεύθερη εκδοχή του έχει διαμορφώσει έναν νέο τύπο ανθρώπου αυτόν του σταρχιδιστή, αυτόν τον σταρχιδισμο («ωχαδερφισμός» και ζαμανφουτισμός) αντιμετωπίζω όταν συζητάω με άτομα πάνω – κάτω της ηλικίας μου (50/60 χρόνων) λέγοντας τους για την κλιματική κατάρρευση του πλανήτη και τις δυσμενείς καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας σε περίπου 30 χρόνια και μου απαντούν, «και τι μας νοιάζει αφού τότε εμείς θα έχουμε πεθάνει». Αυτός είναι ο νέος ανθρωπολογικός τύπος και σε αντίθεση με τους παππούδες/γιαγιάδες και πατεράδες/μανάδες μας που πάλευαν (σωστά ή λαθεμένα για ένα καλύτερο αύριο ) να ζήσουν τα παιδιά τους σε έναν καλύτερο κόσμο από αυτούς.{…}

5. Το 2018 για τα γεγονότα με την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι έγραφα: {…} Σχόλιο πάνω στη τραγική συγκυρία 24/ 7/2018 (με την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι) Όλο τα ίδια και τα ίδια… του μυαλού μας ροκανίδια Είμαι 58 χρόνων, από 7/8 χρόνων που ο άνθρωπος αρχίζει να αντιλαμβάνεται το περιβάλλων του και τη συζητάνε οι μεγάλοι ακούω, εδώ και μισό αιώνα για φωτιές στην Πεντέλη, στην Πάρνηθα, στον Υμηττό. Ακούω για εμπρησμούς και μετά για νομιμοποίηση αυθαίρετων σε καμένα δάση. Δεν λέω και δεν γράφω πλέον τίποτα, παραπέμπω σε κείμενο μου από τις φωτιές στην Πελοπόννησο το 2007 όπου ο αριθμός των νεκρών ήταν 63 άνθρωποι. Σε αυτές τις φωτιές συμμετείχα για τελευταία φορά ως εθελοντής πυρόσβεσης. Με σεβασμό στην μνήμη των θυμάτων. ΔΙΑΛΥΜΕΝΑ ΧΩΡΙΑ – ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ https://athens.indymedia.org/post/758269/

Υγ. Αν έγραφα ένα κείμενο για την σημερινή τραγωδία στο Μάτι θα έβαζα τον τίτλο “ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΑΣΧΗΜΑ ΚΑΙΓΕΤΑΙ” και ο νοών νοείτω.. Χωρίς να απαλλάσσω από την ευθύνη τις εκάστοτε κυβερνήσεις που κυβέρνησαν αυτόν το τόπο για αυτή την κατάσταση.

Και η καταπιεσμένη – εκμεταλλευόμενη κοινωνία των από κάτω, τι πράττει, τι πιστεύει ;

Θεομηνίες, πυρκαγιές, κηδείες, κόλλυβα, λιτανείες , ήταν θέλημα θεού … , ή δόξα ο θεός που σώθηκα… που σώθηκε το σπιτάκι μου… Ο ατομικισμός και η μοιρολατρία στο αποκορύφωμα, σε μια χώρα νεκροταφείο και μία κοινωνία αυτοενοχοποιημένη από την καταπάτηση δημοσίων εκτάσεων και αυθαίρετων κτισμάτων σε δάση, παραλίες και μπαζωμένα ρέματα που μετά οι πολιτικοί θα νομιμοποιήσουν.

Μια κοινωνία μη κοινωνία, διαλυμένη από την μοντέρνα εκδοχή του καπιταλισμού που μετατρέπει τους ανθρώπους σε πληθυσμιακές στοίβες – μάζα – και νούμερα στατιστικών, μια κοινωνία με μέλη παθητικές ατομικότατες τηλεθεατών, οπαδών, ψηφοφόρων, καταναλωτών που από την πολλή μοιρολατρία έχουν καταντήσει ζόμπι και δέχονται πλέον τα πάντα. Δεν αντιδρούν, δεν ξεσηκώνονται, μένουν απαθείς είτε από τον φόβο της παραπέρα οικονομικής κατάρρευσης του συστήματος, ή από αυτό που λέει σε μια στροφή ενός τραγουδιού του ο Γιάννης Αγγελάκας «Η φτώχεια είναι πιο φρόνιμη αν νιώθει ότι φταίει» , είτε παραμένουν αδρανείς περιμένοντας (ανάθεση) κάποιοι άλλοι να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.

Γιώργος Μεριζιώτης {…}

Υγ. επειδή το Athens Indymedia δεν δέχεται ποσταρισματα, όμως το ποστ της δημοσίευσης είναι σημαντικά για να γίνει κατανοητό το κείμενο, θα ποσταρω το λινκ της δημοσίευσης σε ξεχωριστή ανάρτηση , αν γίνει δεκτή.

Ο καπιταλισμός καίει την Ελλάδα, ο καπιταλισμός καίει τον Κόσμο

Περισσότερα εδώ: https://autonomidrasi.com/2021/08/06

Εικόνες:


Ο καπιταλισμός καίει την Ελλάδα, ο καπιταλισμός καίει τον Κόσμο

Ολόκληρος ο πλανήτης φλέγεται: Καταστροφικές πυρκαγιές από τις ΗΠΑ, τη Σιβηρία, τη Μεσόγειο μέχρι την Αφρική

Περισσότερα εδώ: https://autonomidrasi.com/2021/08/06

από Δρακος 11/08/2021 9:30 πμ.


post image

Στις φλόγες το μεγαλύτερο νεκροταφείο ελαστικών στον κόσμο(VIDEO)

Σχόλιο/ επιμέλεια δημοσίευσης: Γιώργος Μεριζιώτης

Σχόλιο:

Με αυτή τη δημοσίευση δεν θέλω να παρακάμψω το τι έγινε / γίνεται με τις Αυγουστιάτικες πυρκαγιές στην Ελλάδα.

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της ΝΔ για να δικαιολογηθεί αρχίζει και επικαλείται την κλιματική αλλαγή ως αναπόφευκτη τόσο για το ξέσπασμα των πυρκαγιών, όσο και για την πλήρη ανεπάρκεια της καταστολής τους από τον κρατικό μηχανισμό. Επικαλούνται την κλιματική αλλαγή (για μένα κλιματική και περιβαλλοντική κατάρρευση) άτομα που είναι οπαδοί (φανατικοί μάλιστα) ενός πολιτικοοικονομικού μοντέλου και συστήματος που είναι κύρια υπεύθυνο για την κλιματική και περιβαλλοντική κατάρρευση του πλανήτη μας.

Η καθεστωτική αριστερά πρώην κυβερνώσα αλλά και υποψήφια να κυβερνήσει (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΙΑ κλπ) κάνει κριτική στη κυβέρνηση ως προς την αποτελεσματικότητα, δεν συζητάει καθόλου αν «ο καπιταλισμός καίει τον κόσμο«.

Είχα γράψει το Νοέμβριο του 2017 με την πολύνεκρη πλημμύρα στην Μάντρα Αττικής απευθυνόμενος στην «πολλά βαρύ» περιφερειάρχη Αττικής και συριζαία κ. Δούρου: «δεν κατάλαβα.. αν διαχειρίζεσαι τον καπιταλισμό θα διαχειριστείς και τα σκατά του… και ένα από τα σκατά του στην Ελλάδα είναι όλη αυτή η αυθαίρετη δόμηση σε καταπατημένες δασικές και δημόσιες εκτάσεις μπαζωμένα ρέματα και παραλίες κλπ (οι τεχνοκράτες την λένε άναρχη δόμηση) που έχει γίνει / γίνεται από πλούσιους και φτωχούς σε όλη την Ελλάδα, για οικιστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Μετά – με το αζημίωτο φυσικά, ψηφαλάκια είναι αυτά – έρχονται οι εκάστοτε κυβερνήσεις και νομιμοποιούν αυτά τα αυθαίρετα και τις καταπατήσεις». Το καλοκαίρι ήρθε και η τραγωδία στο Μάτι Αττικής με την εκατόμβη των θυμάτων.

Στο θέμα της δημοσίευσης

Για τα ελαστικά αυτοκινήτων φυσικά η μεγάλη πλειοψηφία των καταναλωτών ούτε ξέρουν, ούτε τους ενδιαφέρει που καταλήγουν όλα αυτά τα λάστιχα που αλλάζουμε ανά τακτά διαστήματα στα αυτοκίνητα μας. Θα πουν: «εμείς έχουμε ψηφίσει κάποιους/ες πολιτικούς για να κάνουν και αυτές τις δουλειές, εμάς μας ενδιαφέρει να αλλάξουμε τα λάστιχα του αυτοκινήτου μας, τώρα αν τα θάβουν στη έρημο είναι άλλων δουλειά, άλλωστε έρημος είναι και είναι μακριά από εμάς».

Για τη φωτιά στα ελαστικά (για μένα την βάζουν οι κουβετιανές αρχές, γιατί είναι μεγάλη μπίζνα, δείτε τη δημοσίευση) όποιος/α δεν έχει βρεθεί μπροστά σε καιγόμενο λάστιχο και να εισπνεύσει τον καπνό καταλαβαίνει ελάχιστα από τη περιβαλλοντική και εναέρια μόλυνση που δημιουργείται. Όπως και καταλαβαίνει ελάχιστα, ότι η μόλυνση, εναέρια , επίγεια και θαλάσσια δεν έχει σύνορα ούτε αποστάσεις. Οταν το καταλάβει θα είναι αργά για όλη την έμβια ζωή στον πλανήτη μας. Η μόλυνση από καμένα λάστιχα είναι τεράστια πόσο μάλιστα όταν καίγονται ταυτόχρονα χιλιάδες από αυτά.

Περισσότερα εδώ:

Στις φλόγες το μεγαλύτερο νεκροταφείο ελαστικών στον κόσμο(VIDEO)

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License