Μικροφωνική 8μμ Μοναστηράκι - Ο κόσμος καίγεται, όμως ο κόσμος είναι χωρισμένος στα δύο

Οι φωτιές που ξέσπασαν τα τελευταία 24ωρα στην βρήκαν το κρατικό μηχανισμό πάνοπλο και ενήμερο, εδώ και μέρες, για τον παρατεταμένο καύσωνα (άρα και για την αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιών). Μόνο που όλος αυτός ο κρατικός εξοπλισμός, ήταν ανίκανος να νικήσει τις φλόγες. Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, οι κυβερνήσεις διαλέγουν ανάμεσα σε ποιές περιοχές και ποια σπίτια θα (προσπαθήσουν να) σώσουν, και ποιες όχι. Όσο για τα ζώα, οικόσιτα και μη, δε γίνεται ούτε λόγος, καθώς οι ζωές τους δε συγκρίνονται καν με το κόστος των καμμένων σπιτιών και περιουσιών. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τη φύση, τη χλωρίδα, η οποία κάθε χρόνο καίγεται σε σημεία εξαιρετικά ενδιαφέροντα για κάθε λογής ξεφτιλισμένους επενδυτές. Έτσι, ο τελικός απολογισμός των ημερών είναι δεκάδες περιοχές να έχουν καεί ολοσχερώς, εκατοντάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

"Δε μπορούμε να αναπνεύσουμε εδώ μέσα κι έξω είναι χειρότερα. Δεν υπάρχει πουθενά σκιά. Δεν υπάρχει μια τέντα. Ένα δέντρο. Καίγεται ο τόπος και δεν έχουμε λάστιχα να ρίξουμε νερό να ανασάνουμε. Από το πρωί έρχονται καπνοί πυκνοί κι αποκαΐδια. Δεν ξέρουμε από πού. Δε νοιάζεται κανείς για μας, αν αντέχουμε, πόσο ακόμη θα αντέξουμε; σαν να ειμαστε σκουπίδια. Εδώ και καιρό, κανένας αξιωματικός υπηρεσίας υπεύθυνος για τα containers, κανένας ψυκτικός δε φανηκε να έρθει να διορθώσει τα χαλασμένα κλιματιστικά ή να τα αλλάξει... Ζητάμε από την αστυνομία πάνω από 1μιση μήνα να έρθει κάποιος. Το σημειώνουν. Μας λένε πως θα ερθει. Και ποτέ δεν έρχεται. Η κατάσταση σήμερα, τώρα, είναι απειλητική. Ζητάμε το λάστιχο να ρίξουμε νερό παντού και δεν μας το δίνουν."

Αμυγδαλέζα, Αύγουστος 2021

Οι φωτιές που ξέσπασαν τα τελευταία 24ωρα στην βρήκαν το κρατικό μηχανισμό πάνοπλο και ενήμερο, εδώ και μέρες, για τον παρατεταμένο καύσωνα (άρα και για την αυξημένη πιθανότητα πυρκαγιών). Μόνο που όλος αυτός ο κρατικός εξοπλισμός, ήταν ανίκανος να νικήσει τις φλόγες. Από την Ελλάδα μέχρι την Τουρκία, οι κυβερνήσεις διαλέγουν ανάμεσα σε ποιές περιοχές και ποια σπίτια θα (προσπαθήσουν να) σώσουν, και ποιες όχι. Όσο για τα ζώα, οικόσιτα και μη, δε γίνεται ούτε λόγος, καθώς οι ζωές τους δε συγκρίνονται καν με το κόστος των καμμένων σπιτιών και περιουσιών. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τη φύση, τη χλωρίδα, η οποία κάθε χρόνο καίγεται σε σημεία εξαιρετικά ενδιαφέροντα για κάθε λογής ξεφτιλισμένους επενδυτές. Έτσι, ο τελικός απολογισμός των ημερών είναι δεκάδες περιοχές να έχουν καεί ολοσχερώς, εκατοντάδες σπίτια να έχουν καταστραφεί.

Με την πυρκαγιά στις 03/08 φάνηκε για ακόμα μια φορά το εγκληματικό πρόσωπο του ελληνικού κράτους. Την ώρα που η Βαρυμπόμπη και το Τατόι καίγονταν, λιγότερο από ένα χιλιόμετρο μακριά από τις φλόγες, οι έγκλειστες-οι μετανάστ(ρι)ες στο στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας πνίγονταν μέσα στους καπνούς. Αργότερα κόπηκε και το νερό. Όσοι και όσες, το ελληνικό κράτος τιμώρησε εξαιτίας της «παράνομης» μεταναστευτικής τους ιδιότητας φυλακίζοντας τους στην Αμυγδαλέζα, βίωσαν στο πετσί τους τι θα πει σύγχρονο στρατόπεδο συγκέντρωσης-φυλακή. Οι συνθήκες διαβίωσης εκεί είναι άθλιες και πέρα από κάθε λογική, καθώς υπάρχει συνωστισμός σε κοντέινερ τα οποία στον καλοκαιρινό καύσωνα φθάνουν τους 50 βαθμούς. Έπειτα, ενώ υπήρξε σύσταση που μας καλούσε να κλειστούμε στα σπίτια μας με παράθυρα και πόρτες ερμητικά κλειστά, οι έγκλειστες-οι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών παρέμειναν εκτεθειμένες-οι στον καπνό και την στάχτη.Οι κρατούμενες-οι μετανάστ(ρι)ες της Αμυγδαλέζας δεν μπορούσαν να τρέξουν να ξεφύγουν από τις φλόγες. Καμμία επιχειρήση διάσωσης δεν στήθηκε ποτέ για εκείνες-ους. Την στιγμή που οι ντόπιοι αγωνιούσαν για τα σπίτια και τις περιουσίες τους και προσπαθούσαν να τα υπερασπιστούν, οι έγκλειστες-οι μετανάστ(ρι)ες σκέφτονταν ότι ο μόνος τρόπος για να γλυτώσουν από την Αμυγδαλέζα, από αυτό το κολαστήριο ''διοικητικής κράτησης'' και νομότυπων βασανιστηρίων, ήταν όταν αρχίσει να καίγεται και το ίδιο. Εγκλωβισμένες-οι, χωρίς δυνατότητα να κινηθούν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, έβλεπαν τις φλόγες να πλησιάζουν και την ατμόσφαιρα γεμάτη στάχτες να τους πνίγει. Για πολλές ώρες δεν είχαν νερό, και για ακόμα περισσότερες δεν είχαν κρύο νερό και κλιματισμό στα containers.

Από νωρίς οι μετανάστ(ρι)ες αιτούνταν την άμεση εκκένωση του στρατοπέδου και μεταφορά τους κάπου οπού θα ήταν ασφαλείς. Όταν πλέον η φωτιά βρίσκονταν στο άλσος Τατοΐου και όλα τα σπίτια της περιοχής είχαν εκκενωθεί με εντολή του δημάρχου, η αστυνομία του στρατοπέδου διέταξε τους έγκλειστους και τις έγκλειστες από κάποιες πτέρυγες να μαζέψουν τα πράγματα τους και να κατέβουν στην είσοδο γιατί θα τους μετέφεραν σε κάποιο άγνωστο μέρος. Μέσα στον πανικό οι μετανάστ(ρι)ες ετοιμάστηκαν και περίμεναν την μεταφορά τους. Η οποία δεν έγινε ποτέ. Η προσβολή και ο εμπαιγμός τους ολοκληρώθηκε με το να τους/τις διατάξουν να ξαναγυρίσουν στα κοντέινερς, έπειτα από ώρες αναμονής. Παράλληλα η διοίκηση του στρατόπεδο και ο ΔΟΜ διέδιδαν fake news περί εκκένωσης ενώ τα κανάλια και όλα τα ελληνικά πρακτορεία ειδήσεων αποσιώπησαν πλήρως το γεγονός. Εν ολίγοις, σε θεσμικό επίπεδο, τα αιτήματα των μεταναστριών, όχι μόνο δεν εισακούστηκαν, αλλά αντιμετωπίστηκαν και κατασταλτικά. Αποκορύφωμα όλων ήταν όταν οι μπάτσοι του καμπ τραμπούκισαν και απέσπασαν βίαια τα κινητά από όποια και όποιον προσπαθούσε να αναμεταδώσει την κατάσταση. Προφανώς και το ελληνικό κράτος δεν θέλει να μεταδίδεται η εσωτερική εικόνα προς τα έξω. Ακόμα και σε αυτή τη στιγμή ύστατης ανάγκης και πανικού, τεχνηέντως απέκρυψε την απόπειρα δολοφονίας εκατοντάδων ανθρώπων, όπως τόσα χρόνια κάνει με τις απόπειρες πνιγμού τύπου pushback στο Αιγαίο.

Για το κράτος, οι ζωές των μεταναστ(ρι)ών δεν μετράνε το ίδιο με τις ζωές των ντόπιων. Το παραπάνω φρόντισε να το κάνει ξεκάθαρο ο υπουργός μετανάστευσης Νότης Μηταράκης όταν σε ερώτηση που τέθηκε προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τον απεγκλωβισμό των πυρόπληκτων μεταναστριών/-στων της Αμυγδαλέζας απάντησε με απόλυτο κυνισμό "ναι αλλά για τους ντόπιους δεν λέτε τίποτα". Αυτή η αντιπαραβολή ντόπιων-μεταναστριών αποτελεί κανονικοποίηση της συνθήκης απαρτχάιντ που βιώνουν πολλ@ μεταναστ@ στην χώρα. Μια συνθήκη που λόγω της κανονικοποίησής της παραμένει αόρατη. Οι ζωές των μεταναστριών/-στών υποβιβάζονται σε χαμηλώτερου, κατά πολύ, επιπέδου από εκείνες των έχοντων ελληνικής υπηκοότητας, τόσο που ενώ στη γύρω περιοχή τα σπίτια εκκενώθηκαν, στην Αμυγδαλέζα είχανε τον κόσμο χωρίς νερό σε κοντέινερ που έβραζαν από τη ζέστη. Δε γνωρίζουμε αν το σχέδιο τους όντως ήταν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο βαρβαρότητας στις ζωές των εγκλείστων, αλλά για ακόμα μια φορά το καταφέρανε. Αυτό είναι το μισό πρόσωπο της βίας λοιπόν, το άλλο μισό όμως είναι να την ανέχεσαι...

Όπως λοιπόν δεν ήμασταν όλοι/ες ίσες/οι απέναντι στην οικονομική κρίση και απέναντι στην πανδημία, έτσι δεν είμαστε και απέναντι στην οικολογική καταστροφή. Μόνο που η ζωή σε αυτή τη δυστοπία γίνεται όλο και πιο αφόρητη τα τελευταία χρόνια, για όλο και περισσότερους-ες μετανάστ(ρι)ες και ντόπιους.

Αυτός ο κόσμος ήταν και παραμένει χωρισμένος στα δύο, από τη μία ο καπιταλισμός, το έθνος, τα σύνορα, οι πόλεμοι και η καταστροφή της γης για την οικονομική εκμετάλλευσή της στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης, και από την άλλη η αλληλεγγύη, η ακρατική και αταξική κοινωνία και η εναρμόνησή του ανθρώπου με τη φύση σε ένα οικοσύστημα αλληλοφροντίδας και αλληλοεξάρτησης.

Εμείς από μεριάς μας προτάσσουμε κοινούς αγώνες ντόπιων-μεταναστριών και στήριξη των αιτημάτων των καταπιεσμένων. Γιατί ''κοινωνική αλληλεγγύη'' είναι η σύγκρουση με τους κανίβαλους αυτού του κόσμου. Γιατί δεν συναινούμε στα εγκλήματα του ελληνικού κράτους- συνοριοφύλακα της ΕΕ.

Στεκόμαστε πλάι στ@ μετανάστ@ που ασφυκτιούν λόγω των σύγχρονων απαρτχάιντ και αγωνίζονται με αξιοπρέπεια για ζωή, υγεία, ελευθερία, ορατότητα.

Καλούμε σήμερα Πέμπτη 05/07 στις 8 μμ σε μικροφωνική στο Μοναστηράκι.

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ ΑΝΑΠΝΕΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ

ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤ(ΡΙ)ΩΝ

 

Πρωτοβουλία ατόμων από Viktoria Solidarity και Solidarity with migrants

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License