Τις τελευταίες μέρες με αφορμή τα πύρινα μέτωπα σε όλη την Ελλάδα, παρατηρείται ένα φαινόμενο “οικοκεντρικού” προσίμου που μιλά για “φύση που εκδικείται”, “ανθρώπινο τέρας” και λοιπά.

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η φύση δεν εκδικείται. Η φύση δεν είναι κάποιο ον με αισθήματα μίσους και εκδίκησης αλλά ένας όρος που περιγράφει το φυσικό, το υπάρχον, τα έμβια και άβια όντα συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου. Το ότι αν κοπούν μαζικά τα δέντρα σε μια πλαγιά και πιάσουν δυνατές βροχές οι περιοχές στους πρόποδες ενός βουνού θα πλημμυρήσουν, δεν είναι κάτι για το οποίο ευθύνεται η φύση αλλά αυτός που δεν έχει την στοιχειώδη λογική να καταλάβει πως αν δεν υπάρχουν δέντρα και βλάστηση να “κρατήσουν” το νερό θα τους πάρει ο διάολος όλους.

Η περίπτωση δε, του “ανθρωπίνου τέρατος” καταφέρνει όχι μόνο να ξεπλύνει την ευθύνη των κρατικοδίαιτων και μη εργολάβων, βαλτών εμπρηστών και γραφειοκρατών, αλλά να ανάγει ένα πρόβλημα του καπιταλισμού στις ανθρώπινες μάζες. Θαρρείς και η κυρία Σούλα η περιπτερού έχει το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τους Δήμους που μετατρέπουν καμένες δασικές εκτάσεις σε αιολικά πάρκα και οικοδομίσιμα τετράγωνα.

Επιπλέον, σα να μην μας έφτανε αυτό, έχει αρχίσει και μια καινούργια μπουρδολογία τάχαμ φταίει η κλιματική αλλαγή, φταίνε οι δυνατοί άνεμοι σε μέρα με 2 μποφόρ ανέμους, φταίνε οι αστραπές στην λιακάδα, φταίει το ηφαίστειο της Σαντορίνης, φταίνε οι ανεμβολίαστοι. Γενικά, κάποιος άλλος πάντα πρέπει να φταίει και άλλες φορές η κοινωνία το τσιμπάει, άλλες όχι. Τώρα έτυχε να μην το τσιμπήσει εξ ολοκλήρου, αλλά να αναπαράγεται η καραμέλα της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει γίνει ο νέος κορωνοϊός, θαρρείς και τόσες δεκαετίες καταστροφικών πυρκαγιών είχαμε κλιματική αλλαγή. Ένα φαινόμενο που άρχισε να ακούγεται ευρέως μόλις την τελευταία 10ετία και όλως τυχαίως πάνω στο ξεκίνημα ενός νέου εμπορικού πολέμου και καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης.(1)

Είναι βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των καλοκαιρινών πυρκαγιών είναι στην πραγματικότητα εμπρησμοί. Το ελληνικό κράτος πασχίζει τα τελευταία χρόνια να γεμίσει τον τόπο με αιολικά πάρκα και χρησιμοποιεί όποια αφορμή μπορεί για να το κατορθώσει. Εντός των λοκντάουν οι μπάτσοι μπόρεσαν να καταστείλουν το κίνημα κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην Πίνδο, τώρα με τις φωτιές (οι οποίες σε δυο μήνες από τώρα θα ξεχαστούν) δεν θα καταλάβουμε για πότε θα δημιουργηθούν αιολικά πάρκα στην Εύβοια.

Και φυσικά το Τατόι! Δεν γίνεται να μην το αναφέρουμε και αυτό! Ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν οι παλαιότερες δηλώσεις της Μενδώνη σχετικά με την ανάπλαση της περιοχής και την μετατροπή της σε τουριστικό αξιόθεατο.Έτσι είναι τα πράματα. Τα αφεντικά δεν πρόκειται ποτέ να αφήσουν μια καλή κρίση να πάει ανεκμετάλλευτη ασχέτως τις ανθρώπινες και μη, ζωές που θα πάρει μαζί της. Τα παραδείγματα; Άφθονα.

Και κάτι ακόμα. Πάλι καλά που ήταν οι πυροσβέστες, ένα μέρος εκ των οποίων πολλοί ουρλιάζανε να απολυθεί επειδή δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Πάλι καλά που ήταν αυτοί οι άνθρωποι και απέτρεψαν το να καείτε ζωντανοί και εσείς και οι περιουσίες σας.

(1) Σχετικά με αυτό δες Πράσινη Ανάπτυξη και Αρκτικός Κύκλος, Περιοδικό Αμμοθύελλες, Τεύχος #1, Ιούλιος 2021

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License