[Ηράκλειο Κρήτης] ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ - Συμμετοχή στην πορεία την Πέμπτη 10/05 2021

Συμμετοχή στην πορεία την Πέμπτη 10/05 2021 10:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου, Ηράκλειο Κρήτης

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ – ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Συμμετοχή στην πορεία την Πέμπτη 10/05 10:00 στο άγαλμα του Βενιζέλου

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Βρισκόμαστε στο 2021, 135 χρόνια μετά την ιστορική κατάκτηση του 8ώρου μέσω των αγώνων του εργατικού κινήματος στο Σικάγο και παρά την υποτιθέμενη εξελικτική πορεία της ιστορίας, το κομμάτι των εργατικών δικαιωμάτων φαίνεται εδώ και μία δεκαετία να μετράει αντίστροφα. Υπό την συνεχή επίθεσε το κεφαλαίου, σαν εργαζόμενοι, οδηγούμαστε σταδιακά και με ολοένα αυξανόμενη ταχύτητα σε εργασιακές συνθήκες 19ου αιώνα.

Η επίθεση που βιώνει η εργατική τάξη σήμερα είναι πρωτοφανής. Μέτα από μια δεκαετία λιτότητας, περικοπής μισθών και μνημονίων οδηγούμαστε στην πλήρη εξαθλίωση του κόσμου της εργασίας με όλα τα νέα νομοσχέδια μιας ακραίας νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης του ευνοούμενου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Κ. Μητσοτάκη.

Πια τα αφεντικά, δεν είναι μόνο προνομιακοί συνομιλητές της κυβέρνησης, αλλά συμμετέχουν επίσημα, με τον Άρη Σκέρτσο, πρώην εκπρόσωπο τύπου του ΣΕΒ, να είναι υπουργός παρά τω προθυπουργώ, ένα από τα σημαντικότερα πόστα του κυβερνητικού σχήματος. Ταυτόχρονα, ο εισηγητής υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, ορίζει το μέλλον και τα δικαιώματα εκατομμυρίων εργαζομένων με τα μόνα ένσημα που έχει κολλήσει να είναι στους κομματικούς μηχανισμούς της Νέας Δημοκρατίας.

Το “επιτελικό κράτος” συντονίζεται με το πνεύμα του πορίσματος Πισσαρίδη, δημιούργημα μίας επιτροπής “σοφών” που θεσπίστηκε για την αναδιάρθρωση (αποδιάρθρωση) του εργασιακού και του ασφαλιστικού.

Ακόμα και εάν δεν γίνει αύριο η επανάσταση για την κοινωνική και ατομική χειραφέτηση, με τους υπάρχοντες όρους καπιταλισμού, η τάση στην νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ένωση είναι η μείωση των ημερών και ωρών εργασίας με την κατοχύρωση των ίδιων αποδοχών. Σύμφωνα με τους εισηγητές, έτσι μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η παραγωγικότητα. Σε αυτούς τους πειραματισμούς, σε χώρες του σκληρού πυρήνα της ΕΕ όπως η Ισπανία, οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν λιγότερες ώρες λαμβάνοντας τον ίδιο μισθό με σκοπό να γενικευθεί μετά από μια δοκιμαστική περίοδο.

Στην μεταπανδημική ελληνική αγορά εργασίας, η ήδη υπάρχουσα ζούγκλα γίνεται ακόμα πιο άγρια για τους εργαζομένους με την επαναφορά των όρων εργασίας του 19ου αιώνα. Τα εργασιακά κάτεργα κατοχυρώνονται με τον νόμο και η κυβέρνηση μαριονέτα του Κ. Μητσοτάκη θεσμοθετεί τις πιο ακραίες αντεργατικές διατάξεις καθ’ υπόδειξη των μηχανισμών που την ανέδειξαν.

Καταρχήν με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο το 8ωρο καταργείται πλέον επίσημα, η αργία της Κυριακής αποδυναμώνεται, οι απλήρωτες υπερωρίες θεσμοθετούνται, σε αντάλλαγμα με ρεπό σύμφωνα με τις διαθέσεις του εκάστοτε αφεντικού. Σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση εφόσον δεν αυξάνονται συνολικά οι ώρες της εβδομάδας, ο εργαζόμενος δεν θα έπρεπε να ανησυχεί. Παρά ταύτα αυτή η νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα αποφασίζεται μέσω ατομικών συμβάσεων, όπου ο εργαζόμενος βρίσκεται σε εμφανώς δυσμενή θέση. Κατά αυτό τον τρόπο, το νέο νομοσχέδιο, ενώ θεωρητικά και σύμφωνα με την κυβερνητική αφήγηση λειτουργεί προς όφελος του εργαζομένου και κατά δική του επιλογή, αντιθέτως δίνει περισσότερη δύναμη στα αφεντικά να εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους τους, λόγω της δομικής ανισότητας της σχέσης μεταξύ τους.

Σημαντικό είναι πως στο νέο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ο χρόνος εκπλήρωσης του αντισταθμίσματος, το όποιο θα διευθετείται μετά συνεννοήσεως με το αφεντικό, άρα και θα καθορίζεται από αυτό. Ας έχουμε επίσης υπόψιν ότι, το νέο εργατικό νομοσχέδιο θα ισχύει και στην συμβάσεις περιορισμένου χρόνου, το οποίο σημαίνει πως όσοι/ες δουλεύουν στα κάτεργα της τουριστική εργασίας δεν θα δουν αυτό το δυνητικό ρεπό ποτέ . Επιπροσθέτως σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο επί της ουσίας θεσπίζεται – θεωρητικά – το 4ήμερο, με τις ίδιες ώρες εργασίας αλλά με μειωμένο ουσιαστικά εισόδημα. Οι ώρες αυτής της μιας μέρας που φαινομενικά χαρίζεται στον εργαζόμενο, υπό κανονικές συνθήκες θα πληρώνονταν ως υπερωρίες εάν εργαζόταν παραπάνω, ενώ τώρα θα αναγνωρίζεται ως χρόνος εργασίας εντός του κανονικού ορίου.

Η δύναμη και η εξουσία των εργοδοτών απέναντί στους εργαζομένους ενισχύεται ήδη από προηγούμενά νομοσχέδια, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικάς, ο όποιος δίνει το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να δηλώνουν πτώχευσή χωρίς να υποχρεώνονται να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους μέχρι τότε εργαζομένους τους. Στην επικείμενη εξαθλιωτική συνθήκη προστίθεται η διευκόλυνση των απολύσεων και η κατάργηση της αναγκαστικής επαναπρόσληψης σε περίπτωση άκυρης απόλυσης, όπου θα αντικατασταθεί με απλή αύξηση της αποζημίωσης.

 

Υπό αυτές τις ευνοϊκές για αυτούς συνθήκες θα ήταν ανόητο για την άρχουσα τάξη να μην χτυπήσει και την δυνατότητά αντιστάσεων των από κάτω. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και η “πρώτη φορά αριστερά” του Σύριζα - που περιόρισε την δυνατότητά των πρωτοβάθμιων σωματείων να κηρύξουν απεργία - χτυπάει την απεργιακή δυναμική με νέα διάταξή κατά των καταλήψεων από απεργούς και ταυτοχρόνως ποινικοποιει την περιφρούρησή των απεργιών κατοχυρώνοντας τους απεργοσπάστες. Αυτό είναι το εργασιακό μέλλον που σχεδιάζουν για όλους μας, της επισφάλειας, της προσωρινότητας και των ατομικών λύσεων.

Η εντατικοποίηση της εργασίας είναι προφανές ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των εργατικών ατυχημάτων λόγω αυξημένης κόπωσής. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως μονό κατά την διάρκεια του φετινού Απρίλη είχαμε δύο εργατικά ατυχήματα στα εργασιακά κάτεργα των υπεργολαβιών της ΔΕΗ που οδήγησαν στην δολοφονία πέντε εργατών. Πέντε εργατικές δολοφονίες οι οποίες θάφτηκαν και για τις οποίες δυστυχώς δεν μιλάει κανείς.

Δεν απορούμε ούτε ξαφνιαζόμαστε για τους λόγους αυτής της σιωπής. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά το ρολό που έχει παίξει η συνδικαλιστική ηγεσία των θεσμικών συνδικάτων τα τελευταία χρόνια με εθιμοτυπικές απεργίες εκτόνωσης μειωμένης έντασης και κενού περιεχομένου σε πλήρη συνεννόηση με τα αφεντικά.

Σε καμιά περίπτωση δεν θεωρούμε την προαναφερθείσα στάση και τις επιλογές των εργατοπατέρων κάποιου τύπου ανεπάρκεια ή αποτέλεσμα κακής κρίσης. Η ιεραρχική δομή των συνδικάτων αναπόφευκτα εγκαθιστά νέα συμφέροντα τα όποια βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τα ταξικά συμφέροντα της βάσης των εργατών. Δεδομένου ότι για εμάς η αδιαμεσολάβητη συγκρότηση ταξικού κινήματος, η ασυμβίβαστη στάση των αγώνων και οι δυναμικές συγκρούσεις και απεργίες διαρκείας είναι προϋπόθεση για ένα νικηφόρο αγώνα, τα εν λόγω συμφέροντα αφεντικών και εργατοπατέρων πρέπει να αντικρουστούν. Εάν ο αγώνας των καταπιεσμένων είναι να είναι επιτυχής, θα πρέπει ο έλεγχος και η οργάνωση του αγώνα να είναι στα χέρια των από κάτω, χωρίς αρχηγίσκους, αντιπροσώπους και μεσάζοντες.

Για να μην επιστρέψουμε στους εργασιακούς όρους προ του 1886

Για να μπορέσουμε να δοθούμε πλήρως στον αγώνα για την εργατική και κοινωνική χειραφέτηση

Για να αποτάξουμε από πάνω μας τον ρόλο του πειθήνιου δούλου και να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας

 

Ενάντια στον κόσμο της μισθωτής σκλαβιάς

Για την κοινωνική και ατομική απελευθέρωση

Αναρχικοί/ες

Αρχεία:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License