Σχετικά με την αποχώρηση μας από το QLM Athens

Για την αποχώρηση μας από το queer liberation March.

Κάνοντας την κριτική και την αυτοκριτική μας ως ατομικότητες που συμμετείχαν στη συλλογικότητα του Queer Liberation March Athens, νιώθουμε την ανάγκη να μοιραστούμε δημόσια τους λόγους της αποχώρησής μας.

Πρώτα από όλα δηλώνουμε ξεκάθαρα την αμέριστη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη και στήριξή μας, στο άτομο που κατήγγειλε τον βιασμό του από πρόσωπο της συνέλευσής μας.

Χωρίς μισόλογα και με ειλικρίνεια, υποστηρίξαμε στη διαδικασία του QLMA, ότι το καταγγελλόμενο πρόσωπο θα πρέπει να αποχωρήσει, προκειμένου να δοθεί ένα ασφαλές έδαφος και στην καταγγέλλουσα, αλλά και στα υποκείμενα της συνέλευσης. Αυτή η αδιάφορη στάση απέναντι στο τραύμα, και η υποβάθμιση της αναγκαιότητας, το τραύμα αυτό να φροντιστεί με κάθε διαθέσιμο μέσο φεμινιστικής φροντίδας, στάθηκε καθοριστική για να υπάρξει η δημόσια επίσημη σιωπή του QLMA για το θέμα, την οποία βλέπετε και βλέπουμε μέχρι και σήμερα. Εμείς υποστηρίξαμε ότι η δημόσια θέση της συλλογικότητας θα πρέπει να περιλαμβάνει α) την αλληλεγγύη στο θύμα και β) την ανακοίνωση της απομάκρυνσης.

Φάνηκε ότι η παραπάνω αντίληψη δεν ήταν κτήμα όλων μας, και κάπως έτσι σημειώθηκαν διαφωνίες. Συγκεκριμένα υπήρξαν τοποθετήσεις που αντί της απομάκρυνσης, αντιπρότειναν έναν κύκλο συζητήσεων με queer/φεμινιστικές συλλογικότητες, με παρόν το καταγγελλόμενο άτομο, για να προβληματιστούμε συλλογικά πάνω στο φαινόμενο αυτό. Ωστόσο παρότι η αντίληψή μας φάνηκε να είναι στη συνέλευση, μαζικότερα αποδεκτή από την αντίθετή της, εκ των υστέρων ασκήθηκαν βέτο ενάντια στην εφαρμογή της.

Κουλτούρα συζήτησης της ομάδας ήταν η (έστω συνθετική και μίνιμουμ) ομοφωνία, μια κουλτούρα η οποία δυστυχώς έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για να υπονομευτεί η λήψη δημόσιας θέσης. Εκφράστηκε εκ των υστέρων άποψη ότι θα πρέπει να γίνεται στη δημόσια θέση της συλλογικότητας, πιο σαφής υπαινιγμός περί προσωρινότητας της απομάκρυνσης. Το κυριότερο, εκφράστηκε ακόμα και τελεσιγραφική άποψη του τύπου «δεν προσυπογράφω τίποτα», η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε από αναιτιολόγητη αποχώρηση από τη σχετική συζήτηση, δηλαδή από σκόπιμη ματαίωση κάθε δυνατότητας ομοφωνίας.

Όπως κάποια από εμάς μάθαμε στη συνέλευση, το καταγγελλόμενο άτομο είχε ήδη αποπειραθεί να επικοινωνήσει το θέμα σε κάποια μέλη της συλλογικότητας επί προσωπικού και υπό όρους απόλυτης εμπιστευτικότητας, και να προετοιμάσει έτσι το έδαφος της δικής της υποστήριξης, πρακτική την οποία με σκέψη, αναστοχασμό –και κάποια από εμάς και με αυτοκριτική– τη θεωρούμε εσφαλμένη, διότι διευκολύνει την παρασιώπηση, και επιπλέον τη θεωρούμε και έμπρακτα ψυχολογικά εκβιαστική.

Βασικός λόγος της αποχώρησής μας είναι η διαφωνία για το αν σε περιπτώσεις κακοποίησης, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ή όχι για ένα μέλος της κοινότητάς μας, τα φεμινιστικά εργαλεία άμυνας τα οποία ήδη χρησιμοποιούμε για τους σις στρεητ άντρες. Για μας ήταν ξεκάθαρο ότι το καταγγελλόμενο έπρεπε να απομακρυνθεί από τη συνέλευση επ’ αόριστον. Το πιο σημαντικό, είναι ότι για εμάς η συζήτηση έπρεπε να γυρνά γύρω από το θύμα και όχι γύρω από τη θύτρια.

Δεν επιθυμούμε τον κανιβαλισμό.

Τασσόμαστε όμως πάντα και σταθερά, στην πλευρά του θύματος.

Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ακράδαντα, στην αναγκαιότητα ύπαρξης radical, συμπεριληπτικής, αντιεμπορικής και έμπρακτα διαθεματικά παρούσας, κουήρ/ΛΟΑΤΚΙΑ+ συλλογικότητας –και αντίστοιχης ετήσιας διοργάνωσης– στην Αθήνα.

(Ότ)αν μας ξαναδοθεί η ευκαιρία, θα προσπαθήσουμε συλλογικά να υπάρξει μια τέτοια.

Πέντε αποχωρήσαντα μέλη του QLMA

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License