Bristol ‘Kill the Bill’ riot and protests (March 2021): A timeline and analysis of what actually happened [Μεταφρασμένο]


post image

Bristol ‘Kill the Bill’ riot and protests (March 2021): A timeline and analysis of what actually happened

Μπρίστολ «Σκότωσε το νομοσχέδιο» ταραχές και διαμαρτυρίες(Μάρτιος 2021): Χρονικό και ανάλυση του τι πραγματικά συνέβη

Στις 9 Μαρτίου, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με τους αρχηγούς της αστυνομίας, συμπεριλαμβανομένης της Cressida Dick, ανακοίνωσε το νομοσχέδιo αστυνομίας, εγκλήματος, καταδίκης και δικαστηρίων στο κοινοβούλιο. Το νομοσχέδιο προτείνει αλλαγές σε μια ποικιλία νόμων, ωστόσο έχει επικριθεί για ορισμένα του σημεία, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών του στα δικαιώματα των ανθρώπων για διαμαρτυρία, το αντίκτυπό του στις κοινότητες των Τσιγγάνων, των Ρομά και των Ταξιδιωτών (GRT), την ενθάρρυνσή για στάση και αναζήτηση προκατάληψης προς μαύρους άνδρες, νέους και πολλά άλλα πράγματα.

Το Μπρίστολ φημίζεται για τη μαχητική του ταυτότητα, οι ιστορικές εξεγέρσεις και οι διαμαρτυρίες του έχουν διαμορφώσει την Αγγλία που γνωρίζουμε σήμερα. Εκτός από το γεγονός ότι υπάρχει μακροχρόνια πολιτική παρουσία στο Μπρίστολ, φιλοξενεί σημαντικό αριθμό GRT και άτομα χρώματος όπου θα επηρεαζόταν από το πέρασμα των(νόμων) PCS & CB. Έτσι, αρκετές εβδομάδες αφότου τέθηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο στο κοινοβούλιο, διάφορες τοπικές ακτιβιστικές ομάδες, και προβληματισμένοι ντόπιοι του Μπρίστολ, οργάνωσαν μια ειρηνική διαμαρτυρία στο κέντρο του Μπρίστολ την Κυριακή 21 Μαρτίου.

Ένας ανώνυμος είπε: «Ήμασταν εκεί [την Κυριακή 21] για να κάνουμε πορεία ενάντια στο νομοσχέδιο». Ωστόσο, μετά από μια τυπική διαμαρτυρία γύρω από το κέντρο της πόλης του Μπρίστολ, «το πλήθος συγκεντρώθηκε έξω από το αστυνομικό τμήμα του Bridewell για να πραγματοποιήσει καθιστική διαμαρτυρία. Ένας άλλος δήλωσε: «Ο στόχος της καθιστικής διαμαρτυρίας ήταν να δείξει στην αστυνομία, που έφτανε τακτικά με επιπλέον φορτηγά για ενίσχυση, ότι δεν αποτελούσαμε απειλή. Δεν ήταν εκεί για να τους εκφοβίσουν ... [Ωστόσο] οι μπάτσοι φαινόταν συγκλονισμένοι από τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων που διαμαρτύρονταν, έτσι προσπάθησαν να μας διαλύσουν με γκλοπ, ασπίδες και άλογα». Όταν ρωτήθηκε για τη χρήση βίας από την αστυνομία, ο ίδιος είπε πως «καθόμασταν στο πάτωμα [από τη γραμμή της αστυνομίας] όταν ένας αστυνομικός παραλίγο χτύπησε τη φίλη μου με το γκλοπ του. Έπρεπε να πηδήξω έτσι ώστε να μην χτυπηθεί… ανεχθήκαμε τα χτυπήματα στην αρχή, για να δείξουμε ότι ήμασταν ειρηνικοί, αλλά υπάρχουν μόνο κάμποσα που μπορείς να δεχτείς προτού χρειαστεί κάποιος να σε βοηθήσει».

Την επόμενη μέρα οι Avon and Somerset Constabulary έκαναν μια δήλωση στον ιστότοπό τους, μιλώντας για το πώς, «Συνολικά 20 αξιωματικοί δέχτηκαν επίθεση ή τραυματίστηκαν και δύο από αυτούς μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο αφού υπέστησαν σπασμένα κόκαλα. Ένας από αυτούς υπέστη επίσης διάτρητο πνεύμονα. Η δήλωση σχετικά με τα σπασμένα οστά και τον τρυπημένο πνεύμονα αποσύρθηκε ήσυχα μερικές ημέρες αργότερα, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η δήλωση είχε ήδη χρησιμοποιηθεί από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την αστυνομία για να στοχοποιήσουν διαδηλωτές - πιθανώς έτσι ώστε να χάσουν τη δημόσια εύνοια και ενδιαφέρον- με το The Guardian, μεταξύ άλλων, να αναφέρει ότι, «Οι αστυνομικοί στο Μπρίστολ αισθάνονται υπό πολιορκία» και ότι,« [η αστυνομία έφυγε] χτυπημένη και με μώλωπες αφού η διαμαρτυρία έγινε βίαιη»

Παρόμοιες καταγραφές περιγράφονται δύο ημέρες αργότερα, σε μια επόμενη λίγο μικρότερη διαμαρτυρία, που οργανώθηκε την Τρίτη 23, όπου περίπου 200 διαδηλωτές από την κοινότητα GRT(Τσιγγκάνοι, Ρωμά, Ταξιδιώτες) του Μπρίστολ στήσανε σκηνές στο College Green* για να αντισταθούν στο νομοσχέδιο. Η αφίσα της εκδήλωσης έλεγε «Θέλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη προς τους ταξιδιώτες που αποτελούν στόχο αυτού του νομοσχεδίου που θα ποινικοποιήσει την παράβαση(καταπάτηση εδάφους) και την πρόθεση τους να διαμείνουν στα εδάφη αυτά ... Επίσης είμαστε σε συνθήκη ανυπακοής δίπλα σε άλλες ομάδες που απειλούνται, όπως καταληψίες, rough sleepers(άστεγοι-που κοιμούνται έξω), διαδηλωτές, σαμποτέρς κυνηγιών, κάτοικοι φορτηγών, αναβάτες και βαρκάρηδες ... ". Το ITV πήρε συνέντευξη από διαδηλωτές που δήλωσαν ότι, «Ψάχνουμε για μια ωραία διαμαρτυρία στο Μπρίστολ ... Αυτό θα παραμείνει ειρηνικό», αλλά παρά τις προθέσεις τους, η διαμαρτυρία διαλύθηκε με ταραχές της αστυνομίας(αντίστοιχα ΜΑΤ) - που υποστηρίχθηκαν από τη βρετανική αστυνομία μεταφορών, τον Ντέβον και την Κορνουάλη, και τον Ντόρσετ και τον Ντιφτ Πάουι, καθώς και την αστυνομική μονάδα σκύλων και αλόγων, ελικόπτερα και ένα drone. Ένα tweet από την Αστυνομία Avon και Somerset αργότερα το βράδυ ανέφερε ότι η αστυνομία «θα τερματίσει με ασφάλεια τη διαμαρτυρία στο #bristol »(sic).

Η προσωπική μου εικασία είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτό το σημείο, ακόμη και οι πιο αφελείς άνθρωποι που είχαν παρευρεθεί, ακόμη και με την μεγαλύτερη πίστη στην αστυνομία και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι αφηγήσεις των ΜΜΕ και της αστυνομίας των δύο τελευταίων διαδηλώσεων παραμορφώθηκαν σοβαρά - εκτός από αυτό του The Bristol Cable, ο οποίος παρείχε εξαιρετική κάλυψη. Ως αποτέλεσμα αυτού, η τρίτη πορεία την Παρασκευή 26- που ξεκίνησε από το College Green και κατέληξε στο Bear Pit(πολυάσχολος κυκλικός δρόμος κοντά στο Bristol City Centre) από διαδηλωτές και μια άλλη διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα Bridewell- όπου οι περισσότεροι διαδηλωτές ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να πατήσουν εκτός γραμμής της αστυνομίας και η μέρα πήγε καλά. Υπήρξε μια εξαιρετική προσέλευση κόσμου, και η διαμαρτυρία κατευθύνθηκε γύρω από το κέντρο με ελάχιστη ενόχληση από την αστυνομία. Ωστόσο, στις 10 μ.μ. η Αστυνομία αποφάσισε να χρησιμοποιήσει βία για να διαλύσει τους πάντες.

Παρατηρούσα από τις πρώτες τρεις σειρές διαδηλωτών και είδα προσωπικά μεγάλη αστυνομική δύναμη, ενάντια σε ένα μη απειλητικό πλήθος που φώναζε, «είμαστε ειρηνικοί, εσύ τι είσαι;». Είδα τους μπάτσους να κουνάνε επιδεικτικά τα γκλοπ τους στις μπροστινές σειρές ανθρώπων, όταν έπεσαν αναπόφευκτα στο πάτωμα, οι ίδιοι μπάτσου τους χτύπησαν με το σκληρό κάτω άκρο της ασπίδας τους.

Είδα ένα αγόρι, που έμοιαζε περίπου 16 ή 17, με ραγισμένο το κεφάλι από το γκλοπ του μπάτσου να κρατάει τα δάκρυα μπροστά στους φίλους του και φώναζε ότι δεν ξέρει τι έκανε λάθος. Εκείνη τη στιγμή τον άκουσα να του λέει "γάμησε το", πήρε ένα μπουκάλι και το πέταξε στη γραμμή της αστυνομίας σπάζοντας έτσι το κράνος ενός ΜΑΤατζή. Δεν θα το έκανε αν δεν ήταν θύμα αστυνομικής βίας 5 λεπτά πριν. Στην πραγματικότητα, ένα πράγμα που με εξέπληξε εκείνη την ημέρα ήταν το πόσο οι μπάτσοι χρησιμοποιούσαν τις γροθιές τους κάθε φορά που βρίσκαν την ευκαιρία. Φαινόντουσαν προσωπικά προσβεβλημένοι. Έμοιαζαν θυμωμένοι και εκτός ελέγχου της λογικής τους, σαν να είδαν αυτόν που υποψιαζόντουσαν πως έριξε το μπουκάλι (πολλοί άνθρωποι ήταν ντυμένοι εντός black block ή χωρίς κάποια χαρακτηριστικά, οπότε θα ήταν δύσκολο να καταλάβουν. Φαινόταν πως θέλαν να το διευθετήσουν με τις δύο γροθιές τους, και χωρίς να περάσουν από τα δικαστήρια ή να δώσουν προσοχή στο «βιβλίο», μη σκεπτόμενοι τις συνέπειες των πράξεων τους.

Τα πλήθη τελικά διαλύθηκαν, μετά από αστυνομικές εφόδους με σκύλους και άλογα, περισσότερες συγκρούσεις, και φυσικά, κάποιες από αυτές περιλάμβαναν πυροτεχνήματα. Άφησα εκείνη την ημέρα νιώθοντας απογοητευμένος, είχα πολλά να σκεφτώ. Για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα, η αστυνομία Avon και Somerset είχαν χτυπήσει βάναυσα τους ανθρώπους της πόλης που υπηρετούν. Άνδρες και γυναίκες, ενήλικες και έφηβοι, νέοι και ηλικιωμένοι… Ήταν κακό όταν συνέβη μία φορά, αλλά τρεις φορές την εβδομάδα δεν είναι τυχαίο. Είναι πλέον σχεδόν αδύνατο για πολλούς ντόπιους του Μπρίστολ να αρνηθούν ότι αυτός ο θεσμός δεν υπάρχει για να μας προστατεύσει, αλλά απλώς υπάρχει για την προστασία και την επιβολή των συμφερόντων όσων είναι στην εξουσία. Χωρίς δέσμευση για δημόσια τάξη ή προστασία.

Ευτυχώς, οι ντόπιοι δεν τα παρατήρησαν. Είχαν μια μικρή νίκη το Σάββατο 3 Απριλίου, ως μέρος μιας εθνικής ημέρας για το “Kill the Bill”(σκότωσε το νομοσχέδιο), γίνανε διαμαρτυρίες σε 32 διαφορετικές πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Bristol Cable έγραψε ότι «υπήρχε ελάχιστη παρουσία της αστυνομίας και καμία προσπάθεια εκκαθάρισης των διαδηλωτών, η οποία επέτρεψε να προχωρήσει μια εντελώς ειρηνική διαμαρτυρία… Σε αντίθεση με τις προηγούμενες διαμαρτυρίες, υπήρχαν πολύ λιγότεροι αστυνομικοί, χωρίς εξοπλισμό ΜΑΤ, τοποθετημένοι αστυνομικοί ή σκυλιά αστυνομίας". Με την αστυνομία να προσθέτει ότι «Έχουμε μια μακρά και περήφανη ιστορία διευκόλυνσης ειρηνικών διαδηλώσεων»

Από τις 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε ότι ο νομοσχέδιο αστυνομίας, εγκλημάτων, καταδίκων και δικαστηρίων θα αναβληθεί για αξιολόγηση αργότερα εντός του έτους. Ο εργαζόμενος βουλευτής Peter Kyle σχολίασε ότι «Μια μικρή ομάδα βουλευτών θα διαβάσει το νομοσχέδιο γραμμή-γραμμή και μπορεί να υποβάλει τροπολογίες και θα ψηφίσει για να το αλλάξει… χωρίς αμφιβολία, όταν επανεμφανιστεί, θα φαίνεται πολύ διαφορετικό από ό, τι σήμερα ». Παρόλο που αυτή η ανακοίνωση συνέβη περίπου μια εβδομάδα πριν από τις περισσότερες διαδηλώσεις, είναι σημαντικό να συνεχίσουν να συμβαίνουν. Όσο πιο έντονα διαμαρτύρονται για τον νομοσχέδιο Αστυνομίας, Εγκλήματος, Καταδίκης και Δικαστηρίων, τόσο πιο σαφές γίνεται το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε να αφαιρούνται τα βασικά δικαιώματα, να αυξάνεται η αστυνομική εξουσία ή και ηκαταστολή της διαμαρτυρίας.

Τα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτές τις τελευταίες εβδομάδες περιλαμβάνουν το γεγονός ότι μια «ταραχή» δεν αποτελεί αποτυχία εκ μέρους του λαού, αλλά μάλλον αποτυχία εκ μέρους της κυβέρνησης ή / και της αστυνομίας, το γεγονός ότι η άμεση δράση και αντίσταση λειτουργεί πράγματι ως μια αποτελεσματική στρατηγική για αλλαγή και ότι η αστυνομία χρησιμεύει για την προστασία και την επιβολή των συμφερόντων όσων είναι στην εξουσία. 

ENGLISH

On the 9th of March the UK government, alongside Police chiefs including Cressida Dick, announced the Police, Crime, Sentencing and Courts Bill to parliament. The bill proposes changes to a variety of laws, however it has been criticised for a number of points including its implications on people’s rights to protest, its impact on the Gypsey, Roma and Traveller (GRT) communities, its encouragement of stop and search bias towards black men and youths and numerous other things.

Bristol is famous for its radical identity its historic riots and protests have shaped the England we know today. In addition to the fact that there is a longstanding political presence in Bristol, it hosts a substantial number of GRT’s and people of colour who would be affected by the passing of the PCS&CB. So several weeks after the controversial bill was put to parliament various local activist groups, and concerned Bristolians, organized a peaceful protest in Bristol City Centre on Sunday 21st March.

An anonymous eyewitness said, “We were there [on Sunday 21st] just to make a presence by marching against the bill”. However, after a typical protest walk around Bristol City Centre, “the crowd gathered outside Bridewell Police Station to stage a sit-down protest”. Another different eyewitness stated, “The aim of the sit-down protest was to show police, who were regularly arriving with extra vans of reinforcements, that we were not a threat. Not there to intimidate them... [However] the cops seemed overwhelmed by the sheer number of people protesting so they tried to disperse us with batons, shields and horses”. When questioned about the use of force by the police, the same eyewitness told how, “We were sat on the floor [by the police line] when a policeman almost hit my girlfriend with their baton. I had to jump in the way so she didn’t get hurt… [we] tolerated the beatings at first, to show we were being peaceful, but there’s only so much you can take before you need someone to help you”.

The next day Avon and Somerset Constabulary put out a statement that on their website, talking about how, “A total of 20 officers were assaulted or injured and two of them were taken to hospital after suffering broken bones. One of them also suffered a punctured lung.”. The statement about the broken bones and punctured lung was quietly retracted some days later but it is important to acknowledge that the statement had already been used by the media and police to paint the protesters in a bad light- probably so that they would lose public favour and interest- with The Guardian, amongst others, reporting that, “Police officers in Bristol feel “under siege” and that, “[Police were left] battered and bruised after protest turned violent”

Similar accounts were described two days later, at a slightly smaller follow up protest, organised on Tuesday 23rd, where about 200 protestors from Bristol’s GRT community set up tents on College Green to resist the bill. The event poster read, “We want to show solidarity with travellers who are targeted by this bill that will criminalise trespass with intention to reside...We [are] also stand[ing] in defiance with other groups under threat, including squatters, rough sleepers, protesters, hunt saboteurs, van dwellers, ravers and boaters...". ITV interviewed protesters who stated that, “We’re looking for a nice Bristol protest…This is going to stay peaceful”, but despite their intentions the protest was broken up with riot police- who were backed up by The British Transport Police, Devon and Cornwall, and Dorset and Dyfet Powys, as well as police dog and horse units, helicopters, and a drone . A tweet from the Avon and Somerset Police later in the night stated that the police are “safely bring[ing] an end to the protest in #bristol”(sic).

My own personal speculation is that most people at this point, even the most naïve people who had been attending, with the most faith in the police and the media, started to realise that the media and police narratives of the last two protests were severely warped- except for that of The Bristol Cable, who provided some excellent coverage. As a result of this, at the third demo on Friday 26th- which started on College Green and culminated in the bear pit being shut down by protesters, and another sit-down protest outside of Bridewell Police Station- most protesters knew they could not put a foot out of line; and the day went well. There was an excellent turnout, and the protest walk went around the centre with little hassle from police. However, at 10pm the Police made their decision to use force to disperse everyone.

I was observing from the front three rows of protesters and personally witnessed a lot of excessive force, against an unthreatening crowd who were chanting, “we are peaceful, what are you”. I saw the police swinging their batons at the front rows of people, when they inevitably fell to the floor the same police would slam down on them with the hard bottom edge of their shield. I saw one boy, who looked about 16 or 17, get cracked in the head by a policeman’s baton- he was holding in the tears in front of his friends and shouting that he doesn’t know what he did wrong- and at this moment I heard him say “fuck it”, he picked up a bottle and threw it at the police line, smashing on a police riot helmet. He would not have done that if he was not the victim of police violence 5 minutes prior. In fact, one thing that surprised me that day was the amount of police throwing their fists at people when they got the chance. It seemed to me as if the policemen looked personally offended a lot of the times when I saw this happen. They looked angry, and out of control of their rationality, as if they may have seen someone that they suspected might have just thrown a bottle at them (a lot of people were dressed in black block, or nondescript, so it would have been hard to tell). It seemed as if they thought about settling it with their own two fists, and without going through the courts or paying any attention to “the book”, and without any thought of repercussion upon themselves.

The crowds eventually did disperse, after police charges with dogs and horses; and more clashes, of course, some of which involved fireworks. I left that day feeling utterly disappointed, I had a lot to think about. For the third time in a week the Avon and Somerset police had brutalized the people of the city they serve. Men and women, adults and teenagers, young and old… It was bad when it happened once, but three times in a week is no coincidence. It is now almost impossible for many Bristolians to deny that this institution does not exist to protect us, but merely exist to protect and enforce the interests of whoever is in power. With no commitment to public order, or protection.

Thankfully, the Bristolians did not give up. They had a small victory on Saturday 3rd April, as part of a national day of kill the bill action, which featured protests in 32 different UK towns and cities. The Bristol Cable reported that, “there was a minimal police presence and no attempt to clear out demonstrators, which allowed an entirely peaceful protest to go ahead… In contrast to the previous protests, there were much fewer police officers on the scene, with no riot gear, mounted police officers or police dogs.”. With the police adding that, “We have a long and proud history of facilitating peaceful protests”.

As of the 17th March it was announced that the Police, Crimes, Sentencing and Courts Bill will be post-poned for evaluation later in the year. Labour MP Peter Kyle commented that “A small group of MP’s [will] go through the bill line-by-line and can put amendments and vote to change it… no doubt when it reappears it will look very different than it does today”. Although this announcement happened about a week before most of the protests did, it is important that they still happened and continue to happen as the harder we protest the Police, Crimes, Sentencing and Courts Bill, the clearer the message becomes that we will not tolerate basic rights being stripped away, an increase in police powers, or a crackdown on protest.

Conclusions drawn from these past few weeks include the fact that a “riot” does not represent a failure on behalf of the people, but rather a failure on behalf of the government and/or police; the fact that direct action and resistance does indeed work as an effective strategy for change; and that the police serve to protect and enforce the interests of whoever is in power. 

References

1. Hirst D, Beard J, Brown J, Dawson J, Lipscombe S (2021, March 12th). Police, Crime, Sentencing and Courts Bill 2019-21: Background. https://commonslibrary.parliament.uk/research-briefings/cbp-9158/ (Accessed on the 29th March 2021).

2. Bristol, Somerset and South Gloucestershire NHS (2019, October). JSNA Health and Wellbeing Profile 2019/20. https://www.bristol.gov.uk/documents/20182/3849453/JSNA+2019+-+Gypsy+Roma+Travellers+%28updated+Oct+2019%29.pdf/85405b07-f8ab-f704-92a0-84ab18f42a11 (Accessed on the 7th April 2021).

3. Home Office (2021, Feb 2nd). Stop and Search. https://www.ethnicity-facts-figures.service.gov.uk/crime-justice-and-the-law/policing/stop-and-search/latest (Accessed on the 29th March 2021.).

4. Avon and Somerset Police (2021, march 22nd). Statement from Chief Constable and PCC following Bristol disorder. https://www.avonandsomerset.police.uk/news/2021/03/statement-from-chief-constable-and-pcc-following-bristol-disorder/ (Accessed on the 29th March 2021).

5. Avon and Somerset Police 2021, 21st March). Statement about ongoing disorder in Bristol. https://www.avonandsomerset.police.uk/news/2021/03/statement-about-ongoing-disorder-in-bristol/ (Accessed on the 30th March 2021).

6. Morris, S (2021, 24th March). Police in Bristol feel ‘under seige’ after second night of unrest. The Guardian [Online]. https://www.theguardian.com/uk-news/2021/mar/24/latest-bristol-policing-protest-culminates-in-14-arrests (Accessed on the 30th March 2021).

7. McGukin, I (2021, 23rd March). Police will ‘take action’ if protesters at Bristol demo do not leave. The Bristol Post [Online]. https://www.bristolpost.co.uk/news/bristol-news/police-take-action-people-latest-5220088 (Accessed on the 30th March 2021). 8. ITV News West Country (2021, 23rd March). Bristol protesters set up encampment on College Green. ITV News [Online]. https://www.itv.com/news/westcountry/2021-03-23/bristol-protesters-set-up-encampment-on-college-green (Accessed on the 1st April 2021).

9. Cork, T (2021, 24th March). Bristol Kill The Bill protests: 14 arrests made during College Green police operation days after riots. The Bristol Post [Online]. https://www.bristolpost.co.uk/news/bristol-news/kill-bill-bristol-live-updates-5219342 (Accessed on the 1st April 2021).

10. The Socialist Worker (2021, 30th March). How to join the Kill The Bill protests on 2, 3, 4 April. The Socialist Worker [Online]. https://socialistworker.co.uk/art/51560/How+to+join+the+Kill+The+Bill+protests+on+2%2C+3%2C+4+April (Accessed on the 5th April 2021).

11. Aviram, A; Cantwell-Corn, A; Edwards, M; Vickers, H (2021, 27th March). Watch: Police forcefully break up Police and Crime Bill sit-down protest followed by major clashes. The Bristol Cable [Online]. https://thebristolcable.org/2021/03/watch-police-forcefully-break-up-police-and-crime-bill-sit-down-protest-followed-by-major-clashes-in-city-centre/ (Accessed on the 1st April 2021).

12. Gurer, F (2021, 31st March). Bristol’s fourth Police and Crime Bill protest remains peaceful after hand’s-off policing. The Bristol Cable [Online]. https://thebristolcable.org/2021/03/bristols-fourth-police-and-crime-bill-protest-remains-peaceful-after-hands-off-policing/ (Accessed on the 5th April 2021).

13. Kyle, P (2021, 17th March). Police, Crime, Sentencing and Courts Bill. http://www.peterkyle.co.uk/blog/2021/03/17/the-police-crime-sentencing-and-courts-bill/ (Accessed on the 5th April 2021).

14. Scott, A (2021, 23rd March). A city of Protest: Bristol’s history of resistance. BBC [Online]. https://www.bristol.gov.uk/statistics-census-information/the-population-of-bristol (Accessed on the 7th April 2021).

15. 2. Bristol, Somerset and South Gloucestershire NHS (2019, October). JSNA Health and Wellbeing Profile 2019/20. https://www.bristol.gov.uk/documents/20182/3849453/JSNA+2019+-+Gypsy+Roma+Travellers+%28updated+Oct+2019%29.pdf/85405b07-f8ab-f704-92a0-84ab18f42a11 (Accessed on the 7th April 2021).

16. Bristol City Council (2020, September). The Population Of Bristol. https://www.bristol.gov.uk/statistics-census-information/the-population-of-bristol (Accessed on the 7th April 2021).

17. @ASPolice (2021). March 23rd. Available at: https://twitter.com/ASPolice/status/1374517013104664580 (Accessed on the 1st April 2021).

18. BBC News (2021, 26th March). Bristol Kill The Bill Protest: Riot Police Disperse Protesters. BBC [Online]. https://www.bbc.co.uk/news/uk-england-bristol-56542893 (Accessed on the 1st April 2021).

19. Aspinall, A; Bazaraa D (2021, 27th March). Bristol police filmed confronting ‘Kill The Bill’ protesters with shields and batons. The Mirror [Online]. https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/bristol-police-filmed-confronting-kill-23805983 (Accessed on the 1st April 2021).

20. @TristanCorkPost (2021) 26th March. Available at: https://twitter.com/TristanCorkPost/status/1375593090157797379 (Accessed on the 7th April 2021).

21. Avon and Somerset Police (2021, 31st March). Peaceful protest held in Bristol city centre. https://www.avonandsomerset.police.uk/news/2021/03/peaceful-protest-held-in-bristol-city-centre/ (Accessed on the 7th April 2021).

-M.O.

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License