Είμαστε όλοι άρρωστοι...μέχρι αποδείξεως του εναντίου!

Ένα κείμενο για τα σημεία των καιρών

ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΡΡΩΣΤΟΙ

μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Η σημαντικότερη μετάλλαξη της εποχής είναι αυτή των εννοιών, όχι των ιών. Για τους ιούς, η μετάλλαξη είναι μια φυσική διαδικασία για την επιβίωσή τους, και μακροπρόθεσμα ίσως αποδειχτεί ότι η μετάλλαξη των εννοιών είναι πολύ πιο θανατηφόρα απ’ αυτή. Η φλυαρία των media, social ή μαζικών, αναμασά αστειάκια για τα ολικά, τα χαλαρά ή τα αυστηρά lockdown, για τα αυστηρά ή έξυπνα μέτρα ακριβώς για να νομιμοποιήσουν την κοινοτυπία, πλέον, του μαζικού εγκλεισμού και των στρατιωτικών νόμων. Παράλληλα, όμως, τα χείλη των Κυρίαρχων επιμολύνουν ζωτικές έννοιες για την ατομική και συλλογική ζωή και συνύπαρξη. Η πιο ευπαθής αποδεικνύεται η έννοια της ελευθερίας που συνεχίζει και εμπνέει εκατομμύρια ανθρώπους πάνω στον πλανήτη Γη εδώ και αιώνες. Από την ονοματοδοσία του ντόπιου προγράμματος (υποχρεωτικού;) εμβολιασμού ως “επιχείρηση Ελευθερία” (ο Ιπποκράτης θα αυτοκτονούσε διπλά, και στο όνομα της Ιατρικής και στο όνομα και της ελευθερίας) ως τον στρατιωτικό εορτασμό των “200 χρόνων εθνικής απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό” από τον κατεξοχήν φορέα κοινωνικής ανελευθερίας, το κράτος, παρέα με όσους διαχρονικά “τιμούν” την ελευθερία των λαών: βασιλιάδες, διπλωμάτες, στρατοκράτες, αποδεικνύεται ότι η μετάλλαξη της έννοιας της ελευθερίας δεν είναι φυσική διαδικασία αλλά προϊόν εργαστηρίου: του κρατικού εργαστηρίου της ιδεολογίας.

Ελευθερία ανάπηρη πάλι μας τάζουν!

Από τον καθολικό οικειακό εγκλεισμό στον καθολικό κοινωνικό έλεγχο, μερικά self tests και πιστοποιητικά εμβολιασμού δρόμος. Αφού η ιδεολογία της υγειονομικής υστερίας επιμόλυνε τον δημόσιο χώρο και τις επαφές μας, έμενε το αυτονόητο δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης να στριμωχτεί σε 6 κωδικούς. Κι αν η “ελευθερία” μας ως σήμερα απαιτούσε ένα απλό sms, μια βεβαίωση εργοδότη ή έστω μια απόδειξη λιανικής, τώρα απαιτεί ολόκληρο βιο-γραφικό δήθεν ιατρικών πράξεων: self test, εμβόλια και ότι ήθελε, προκύψει. Αυτή είναι η χοντροκομμένη γραμμή που χωρίζει το αστυνομικό κράτος με την πλήρη εμπέδωση της βιοεξουσίας των σύγχρονων κρατών πάνω στις πλάτες (ή και μέσα στις φλέβες...) της κοινωνικής ζωής. Είναι η επέκταση της δυστοπίας από το κράτος-μπαμπούλα στην κοινωνία-υγειονομικό στρατόπεδο.

Το κρατικό σχέδιο “ανοίγματος της οικονομίας” πετώντας μας μερικά υποχρεωτικά self tests στα μούτρα, αποδεικνύει περίτρανα τον πειθαρχικό και παραγωγικό χαρακτήρα των “υγειονομικών μέτρων”. Η ταξική διαχείριση της επιδημίας σταθμίζει την υγεία ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων απλά ως παράγοντα κοινωνικής έκρηξης. Ζωή και θάνατος λογίζονται ως κόστος, υλικό και πολιτικό. Και όχι μόνο των αναγνωρισμένων ως “ευπαθών” ομάδων αλλά όλων των αποκλεισμένων και περιθωριοποιημένων πληθυσμών της καπιταλιστικής μηχανής: τους ανασφάλιστους, τους φτωχοποιημένους και αποκλεισμένους από τα μονοθεματικά νοσοκομεία, τους φυλακισμένους, μετανάστες και ντόπιους. Για όλους αυτούς, η οικονομία αλλά και η βιομηχανία της υγείας θα παραμείνουν κλειστές. Άραγε η εξαγορά του 90% του μεγαλύτερου φορέα ιδιωτικής ασφάλισης, της άλλοτε δημόσιας Εθνικής Ασφαλιστικής, τον περασμένο Μάρτη από το fund CVC Capital Partners που διαχειρίζεται ήδη τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νοσοκομεία/κλινικές στην Ελλάδα (Υγεία, Μητέρα, Λητώ, Metropolitan κ.α) είναι αρρωστημένο σκάνδαλο ή υγιής επιχειρηματικότητα;

Μαζί με την Αστυνομία,στο διάολο να πάει και η τρομοϋστερία!

Μια εξεγερτική στιγμή σε μια γειτονιά της Αθήνας, ένας ισοπεδωμένος μπάτσος και μερικοί άλλοι κυνηγημένοι απέδειξαν το προφανές: οι διαδηλώσεις δεν κουβαλάνε ιό αλλά διασφαλίζουν πραγματικά την δημόσια υγεία! Στο σύνολό της: ψυχική, πνευματική, σωματική. Μετά από 1 χρόνο αστυνομικο-στρατιωτικής διαχείρισης, μια μονόωρη εξέγερση στη Νέα Σμύρνη κατάφερε ν’ αποδομήσει μονομιάς την επιθετικότητα της κρατικής καταστολής που επιδιώκει την μονοπώληση των δρόμων και των δημοσίων χώρων από τις στολές του στρατού κατοχής. Η έκρηξη της οργής σε μια γωνιά της μητρόπολης προσέφερε σ΄όλη την ελλαδική επικράτεια τις απαραίτητες ανάσες απέναντι στην αστυνομοκρατία, τους ελέγχους και τα πρόστιμα και απέδειξε το προφανές: πρέπει να ανατρέψουμε τον στρατιωτικό νόμο της απαγόρευσης κυκλοφορίας και συνάθροισης εδώ και τώρα! Πρέπει να κρατήσουμε την κοινωνική αλληλεγγύη και τους δρόμους της ορθάνοιχτους για τις μάχες που έρχονται και πρέπει να κερδίσουμε. Και αυτό είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, όσο καθημερινά μετράμε 60,70 νεκρούς στα νοσοκομεία και μερικές δεκάδες ακόμα στα εργασιακά κάτεργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστ(ρι)ών και τις φυλακές. Απέναντι στην κρατική θανατοπολιτική, πρέπει να θριαμβεύσει η εξέγερση, πρέπει να θριαμβεύσει η ζωή!

Ο Μανωλιός είναι διασωληνωμένος.Ας τον αφήσουμε να πεθάνει!

Και εκεί που η οργή πλημμύρισε τον δρόμο, εκεί νεκραναστήθηκε η...προηγούμενη κυβέρνηση! Η αριστερή αντιπολίτευση απέσυρε μονομιάς το θρυλικό “θα λογαριαστούμε μετά” και μύρισε..αίμα ψηφοφόρων. Εδώ και 1 μήνα, στοιχηματίζουν επικοινωνιακά στην “καταδίκη της αστυνομικής αυθαιρεσίας” ενώ αναπαράγουν την προβοκατορολογία απέναντι στους εξεγερμένους της Νέας Σμύρνης. Οι παπαρολογίες για το βαθύ κράτος της δεξιάς και τις χούντες στοιχηματίζει στην αναζωογόνηση του κράτους μέσα από την πολιτική ρητορική της δημοκρατίας. Είναι η ίδια ρητορική που αναγνωρίζει τον Κουφοντίνα ως κρατούμενο με δικαιώματα αλλά τον αποκηρύσσει και τον φτύνει ως ένοπλο αγωνιστή της αριστεράς. Το κύμα αγώνων και εξεγέρσεων που έρχεται δεν πρέπει να πεταχτεί στον κάλαθο των...ψηφοδελτίων αλλά ν’ αναζητήσει την προοπτική του πέρα από τα πεθαμένα αριστερο-δεξιά δίπολα και τα ανθρώπινα προσωπεία του κρατικού ολοκληρωτισμού. Η επανάληψη της ιστορίας δεν έχει πάντα χαρακτηριστά φάρσας…Ας μην ξαναζήσουμε το “κουραστήκαμε στους δρόμους, θα τα πούμε στις κάλπες”.

Ούτε στις ΜΕΘ ούτε στη δουλειά, θυσία δεν θα γίνουμε για τα αφεντικά.

Υγειονομικά πρωτόκολλα και οικονομικοί ισολογισμοί πάνε χέρι-χέρι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να στηθούν οι κατάλληλες επιτροπές ειδικών. H “επανεκκίνηση της οικονομίας” περνά μέσα από τον οριζόντιο και υποχρεωτικό αυτο-έλεγχο για ολόκληρες ομάδες εργαζομένων (και όχι μόνο) που σύντομα θ’ ανοίξει τον δρόμο για την καθολική επιβολή του. Ήδη, δάσκαλοι, καθηγητές, υπάλληλοι στο εμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό καλούνται να γυρίσουν στη δουλειά υπηρετώντας τα νέα υγειονομικά-ταξικά κάτεργα. Εκεί που κάθε φωνή αντίστασης, σύντομα, θ’ αποκαλείται “δημόσιος κίνδυνος για την υγεία”, είτε αφορά μια απεργία και μια διεκδίκηση είτε αφορά την επιβολή της υγειονομικής υστερίας μέσα στους χώρους δουλείας. Αυτή ακριβώς είναι η στρατιωτικοποίηση της καθημερινότητάς μας κάτω από την μπότα της τρέχουσας καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης. Πίσω από το άρμα του τουρισμού και του “ελληνικού καλοκαιριού”, θα χτιστεί ο νέος αιματοβαμμένος κύκλος επίθεσης των αφεντικών προς όλες τις κατευθύνσεις: τα αφεντικά και το κράτος στους μισθούς και τις κατακτήσεις μας (βλ.διάλογο για κατώτατο μισθό, νόμος Χατζηδάκη), οι ιδιοκτήτες στα ενοίκια μας (βλ. αναθέρμανση rbnb, εκδίκηση λόγω μειωμένων ενοικίων), οι καταστηματάρχες στις πλατείες και τα πάρκα μας (βλ. άνοιγμα εστίασης και δικαίωμα τραπεζοκαθισμάτων παντού). Αυτός ακριβώς είναι ο καταστροφικός κύκλος του καπιταλισμού-στρατόπεδο που θέλουν να χτίσουν πάνω στις ζωές μας.

Να πυρπολήσουμε την κοινωνική ειρήνη μπας και βρούμε την υγειά μας!

Ο κύκλος των κινητοποιήσεων του Μαρτίου κατάφερε κάτι σημαντικό: από τις καταλήψεις πρυτανειών σε διάφορες πόλεις ως τις μαζικές διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ.Κουφοντίνα, και από τα μαχητικά πολύμορφα σαμποτάζ μέχρι την εξέγερση της Νέας Σμύρνης, καταφέρθηκε να σπάσει ο φόβος και να ξανακατακτήσουμε τους δρόμους. Αυτούς που πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτούς για να πολεμήσουμε για όλα όσα έρχονται.

Όμως, ο εχθρός δεν βρίσκεται μόνο στους δρόμους. Οφείλουμε οργανωμένα και πολύμορφα να διεξάγουμε τον απαραίτητο ιδεολογικό πόλεμο απέναντι στον μονόλογο της Κυριαρχίας. Να διεκδικήσουμε πίσω τις έννοιες της ευθύνης, της ελευθερίας, της αλληλεγγύης, της υγείας και της θεραπείας απέναντι στην μεταστροφή τους στα χέρια του κεφαλαίου, του κράτους, της επιστρατευμένης τεχνοεπιστήμης.

Με όπλα την έμπρακτη φροντίδα και την συλλογική αυτοπροστασία, να εμποδίσουμε την ενσωμάτωση του υγειονομικού φόβου, τον στιγματισμό αυτού που νοσεί, την καχυποψία και τον κανιβαλισμό στην καθημερινότητά μας. Διεκδικώντας έμπρακτα την ελεύθερη κυκλοφορία και πρόσβαση παντού χωρίς τους ελέγχους του υγειονομικού ολοκληρωτισμού, αποκαθιστούμε και την ζωτικότητα της κοινωνικής συνεύρεσης και συνάντησης. Μολυσματικός είναι ο φόβος, όχι οι σχέσεις μας, όχι οι δημόσιοι χώροι.

Να περιφρουρήσουμε τους δρόμους και της δημόσιους χώρους από την αστυνομοκρατία, τα πρόστιμα και τις απαγορεύσεις. Να χτίσουμε τις απαραίτητες δομές αλληλοβοήθειας και αντεπίθεσης απέναντι στους στρατιωτικούς νόμους του κράτους.

Να οργανώσουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη μας στους αγωνιζόμενους φοιτητές και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών, να διεκδικήσουμε ελεύθερη πρόσβαση στα ΑΕΙ και τις υγειονομικές δομές, για όλους και όλες.

Να οξύνουμε τον κοινωνικό-ταξικό πόλεμο σε όλα τα κρίσιμα για το κεφάλαιο παραγωγικά πεδία πλήττοντας τις αναδιαρθρώσεις, τις επενδύσεις, τις περιουσίες και τα κέρδη των αφεντικών.

Η βαρβαρότητα ανατρέπεται με ρήξεις. Επαναστατικές ρήξεις προς τα εμπρός. Στο εδώ και τώρα. Δε μένει παρά να ενώσουμε τα σχέδια και τις δυνάμεις μας. Να εμπνεύσουμε και να εμπνευστούμε από τις μαχόμενες κοινότητες των καταπιεσμένων σε κάθε σχολή, γειτονιά, χώρο δουλειάς, σε κάθε γωνιά της γης. Άμεση συμμετοχή/ άμεση δράση/ κοινότητες παντού.

Να οργανώσουμε τις επερχόμενες εξεγέρσεις.Τίποτα λιγότερο, πολλά περισσότερα.

 

εξ ανατολάς

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License