Η ταξική διαχείριση της πανδημίας

Μια σύντομη υπενθύμιση της αποτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας υπό το καπιταλιστικό καθεστώς

post image

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει και έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Και όμως, ακόμα και τώρα βλέπουμε ότι η πανδημία αντιμετωπίζεται από τις πλούσιες χώρες ως ένας ακόμα τρόπος να βγάλουν κέρδος οι εταιρίες τους.

Από το σύνολο των χωρών που έχουν δεχτεί εμβόλια, αυτές που έχουν λάβει τις περισσότερες δόσεις είναι οι χώρες της G-7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής). Ενώ λοιπόν σ’ αυτές ο ρυθμός των εμβολιασμών φτάνει ακόμα και σε έναν ανά δευτερόλεπτο, οι αναπτυσσόμενες χώρες υποφέρουν ακόμα από ελλείψεις σε βασικά αγαθά και απαραίτητη περίθαλψη. Τις επόμενες μέρες αναμένονται οι δόσεις των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αλλά, ακόμα και όταν πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί, θα ισοδυναμούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό σε σύγκριση με το σύνολο του πληθυσμού τους. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του ’21 -και ακόμα χειρότερα, του ’23 για ορισμένες χώρες- δε θα έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τον πληθυσμό τους, καθώς σε αυτές, οι ρυθμοί παράδοσης των δόσεων των εμβολίων κυλούν απελπιστικά αργά.

Τα περισσότερα πλούσια κράτη εμποδίζουν το διαμοιρασμό των εμβολίων στις αναπτυσσόμενες χώρες για να εξυπηρετήσουν τα μονοπώλια και τα συμφέροντα των φαρμακευτικών εταιριών τους. Αυτή τη στιγμή, παρόλο που πεθαίνουν χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά και οι "δυνατοί" θα έπρεπε να δείξουν αλληλεγγύη (λέξη άγνωστη στο λεξιλόγιό τους), ακόμα και τώρα βλέπουμε την πλήρη αδιαφορία που δείχνει το καπιταλιστικό καθεστώς. Οι λίγοι, οι πλούσιοι ανά τον κόσμο, λερώνουν τα χέρια τους με αίμα για μια ακόμα φορά επιλέγοντας ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Στις 11 Μαρτίου αναπτυσσόμενες χώρες έκαναν αίτημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (World Trade Organisation) να δοθούν ελεύθερα οι τρόποι κατασκευής των εμβολίων σε όλες τις χώρες ώστε να μπορέσουν να διαμοιράσουν πιο γρήγορα και άμεσα τα απαραίτητα εμβόλια για να προλάβουν τις μολύνσεις. Άλλωστε, πρόκειται για ένα παγκόσμιο πρόβλημα, μια πανδημία, που καλούνται όλοι να αντιμετωπίσουν, για να μπορέσει να επιβιώσει η ανθρωπότητα. Όμως, κάτι τέτοιο θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουν πλέον κίνητρο οι φαρμακοβιομηχανίες για παραγωγή που θα είχε κέρδος. Κάτι που πραγματικά μοιάζει επικίνδυνο, περισσότερο από την πανδημία, για ένα καπιταλιστικό καθεστώς. Και έτσι έγινε, μια και σε αυτή την ιδέα εναντιώθηκαν τόσο οι φαρμακοβιομηχανίες όσο και οι ανεπτυγμένες χώρες.

Αρνούνται λοιπόν να μοιράσουν την τεχνογνωσία και τον τρόπο που μπορεί κάθε χώρα να κατασκευάσει τα εμβόλια, ώστε να έχουν όλοι δικαίωμα στη ζωή, προτάσσοντας δικαιολογίες. Το ίδιο το σύστημα της πατέντας ήταν ο λόγος που πέθαναν εκατομμύρια στην Αφρική το 2000, όταν οι βιομηχανίες έδωσαν πάρα πολύ υψηλές τιμές στα φάρμακα κατά του HIV/AIDS, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να τα προμηθευτούν. Τότε ήταν που αναζωπυρώθηκε εκ νέου η διαμάχη μεταξύ των υποστηρικτών της παγκόσμιας δημόσιας υγείας και αυτών που προστάτευαν τη θέληση των εταιριών για διασφάλιση του κέρδους τους. Η ιστορία μοιάζει να επαναλαμβάνεται.

Η ταξική διαχείριση της πανδημίας, σε επίπεδο κρατών, το μόνο που αποδεικνύει είναι την παταγώδη αποτυχία του καπιταλιστικού καθεστώτος. Στο βωμό του κέρδους θυσιάζονται άνθρωποι και χώρες, και όλα αυτά σε μια περίοδο που θα έπρεπε να έχει αυξηθεί η ανθρωπιά τους. Ποια ανθρωπιά; Καμία αναθεώρηση αξιών δεν έχει γίνει, κανένας επαναπροσδιορισμός τρόπων λειτουργίας των κοινωνιών, καμία προσπάθεια για αλληλοβοήθεια πέρα από τα σύνορα του "εαυτού" μας, είτε πρόκειται για μονάδες είτε για κράτη. Το μόνο που αναθεωρήθηκε ήταν οι τρόποι χειραγώγησης των λαών, όταν αποφασίστηκε αυστηροποίηση των μέτρων καταστολής, συγκέντρωση περισσότερης δύναμης στις κεντρικές εξουσίες και αύξηση της ανάγκης και της δίψας για το χρήμα. Η αποτυχία των συστημάτων διακυβέρνησης είναι τόσο προφανής όσο ποτέ, εφόσον κραυγαλέα για άλλη μια φορά τα κράτη σαν αρπακτικά χρησιμοποιούν τους ανθρώπους και τρέφονται από αυτούς.

ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΩΝ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΚΑΝΕΝΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ

https://anarchistscorner.wordpress.com/

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License