post image

Yesterday at 17.00 there was a call outside the Italian embassy to protest against the eviction of the squat Chez Jesoulx and the Italian state repression. Numerous forces of cops, blue mat, covid cops, civillian police, Dias were concentrated in front of the main entrance of the embassy ibuilding in order to not make our gathering happen. Although the pressure we opened our banners, and with slogans and trikakia stayed in front of the building for about half an hour. Solidarity to chez jesoulx and to the comrades in Italy!

Τη Δευτέρα 17.00 29/03 είχε καλεστεί παρέμβαση στην ιταλική πρεσβεία, ως διαμαρτυρία για την εκκένωση της κατάληψης Chez Jesoulx και την κρατική καταστολή. Πλήθος διαφορετικών δυνάμεων των μπάτσων, μπλε ματ, κοβιντοκαπελάκηδες, Διας και ασφαλίτες είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική είσοδο του κτιρίου για να εμποδίσουν την συγκέντρωση μας. Εμείς παρά την πίεση ανοίξαμε τα πανό μας, φωνάξαμε τα συνθήματα μας και πετάξαμε τα τρικάκια και σταθήκαμε στο σημείο περίπου μισή ώρα.

Αλληλεγγύη στην κατάληψη Chez Jesoul, στους/στις εκκενωμένες/ους συντρόφους μετανάστ(ρι)ες και σε όσα άτομα διώκονται για την υπόθεση!

La passione per la libertà è più grande di ogni autorità!

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΚΕΝΩΜΕΝΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ CHEZ JESOULX: ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

Τις 23 Μαρτίου 2021, το ιταλικό κράτος επιτέθηκε για άλλη μια φορά σε ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα αλληλεγγύης, εκκενώνοντας την κατάληψη Casa Cantoniera of Oulx (Chez Jesoulx). 40 μετανάστριες/ες στάλθηκαν σε διάφορα στρατόπεδα της χώρας ενώ τα υπόλοιπα συντρόφια διώκονται με την κατηγορία της κατάληψης, η ποινή της οποίας, σύμφωνα με τον νόμο Σαλβίνι, φτάνει μέχρι τα 4 χρόνια. Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση του ιταλικού κράτους ενάντιον ενός κατειλημμένου χώρου αναρχικών και μεταναστ(ρι)ών αυτή τη χρονιά, μετά την εκκένωση του Gso Giulio Cesare 45 τις 19 Ιανουαρίου.

Μεταξύ των γαλλοιταλικών συνόρων, η κατάληψη Chez Jesoulx από το 2018 αποτέλεσε μια καθοριστική δομή για χιλιάδες μετανάστ(ρι)ες που αναγκάζονται να διασχίσουν επικίνδυνες διαδρομές στα βουνά, εξαιτίας της παρανομοποίησης της ελεύθερης μετακίνησης- διαδρομές τις οποίες πολλές φορές πληρώνουν με την ίδια τους της ζωή. Για αυτούς τους λόγους, η Chez Jesoulx έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο για τη διεθνή αλληλεγγύη και την οργάνωση ενάντια στο ρατσιστικό καθεστώς των συνόρων. Η Chez Jesoulx ήταν μια ρωγμή στο άγονο τοπίο των μεγαλοαστ(ρι)ών της πόλης Oulx, μιας περιοχής γνωστής για τα σαλέ της όπου πλούσιοι τουρίστες πληρώνουν μια περιουσία για να κάνουν σκι στο βουνό, την ίδια στιγμή που άλλοι/ες πεθαίνουν από το κρύο με τις τσέπες τους άδειες.

Η εκκένωση είναι μια συνέχεια της κατασταλτικής εκστρατείας του ελληνικού κράτους απέναντι σε εκείνους/ες που επέλεξαν να καταλάβουν κάποιο κτίριο ή διαμέρισμα προκειμένου να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια, αποφεύγοντας την αστεγία και την προσωρινή στέγαση σε δομές “φιλοξενίας”. Μάλιστα, αρκετοί άνθρωποι στη βόρεια Ιταλία βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας ρισκάρωντας καθημερινά της ζωή τους έρχομενοι αντιμέτωποι με την βία του να ζεις στο δρόμο, με θερμοκρασίες παγετού και πλέον και με την πανδημία του Covid-19.

Στην αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας, τον περασμένο Μάρτιο, η Aler, η διαχειριστική εταιρεία του δήμου για την εργατική κατοικία στην Λομβαρδία, ανακοίνωσε την παύση των εκκενώσεων των κατειλλημένων διαμερισμάτων που διαχειρίζεται λόγω της έκτακτης συνθήκης της πανδημίας. Μια δήλωση που αποδείκτηκε ψεύτικη καθώς πολλοί καταληψίες, η πλειοφηφία των οποίων είναι οικογένειες μεταναστών, πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους από την αστυνομία και τους υπαλλήλους της Aler με συνοπτικές διαδικασίες και την νύχτα όταν η εντολή ήταν να μείνουμε σπίτι.

Από τις αρχές του 2021, ενώ όλη η Ιταλία κυρήσσοντας “κόκκινη ζώνη” με αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, στο Μιλάνο έκαναν κάθε πρωί την εμφάνιση τους ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες εκκένωναν με τη βία κατοίκους εργατικών συνοικιών. Στην Λομβαρδία, μια από της πιο πλούσιες περιφέρειες της Ιταλίας, τουλάχιστον 10.000 εργατικές κατοικίες, διαμερίσματα που ανοίκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και χτίστηκαν για να καλύψουν τις κοινωνικές ανάγκες, μένουν άδεια επί δεκαετίες. Οι μετανάστ(ρι)ες πρώτης γενιάς δεν μπαίνουν καν στις λίστες των εργατικών κατοικιών, καθώς δε θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι.

Ο αγώνας ενάντια στις εκκενώσεις είναι ακόμα ζωντανός και σε εξέλιξη στην Ιταλία, όπου η εργατική τάξη οργανώνεται ενάντια στις πολεοδομικές πολιτικές της αστικής τάξης και τα επενδυτικά σχέδια. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην αθηναϊκή μητρόπολη με την αστυνομία να εκκενώνει εκατοντάδες μετανάστ(ρι)ες από τις καταλήψεις του κέντρου, ή με τις εξώσεις των πρώην διαμερισμάτων του προγράμματος Εστία, και όπου ο εξευγενισμός, η εκμετάλλευση της ιδιοκτησίας και η τουριστικοποίηση εκτοπίζει τους τοπικούς πληθυσμούς μετατρέποντας τις γειτονιές σε τόπους καπιταλιστικής ανάπτυξης, με αυξημένο καθεστώς ελέγχου και επιτήρησης.

Σε αλληλεγγύη με τα συντρόφια και τους/τις κατοίκους της Chez Jesoulx και με τον εν εξελίξει αγώνα ενάντια στις εκκενώσεις στην Ιταλία, την πάλη για χώρους ριζοσπαστικής αλληλεγγύς και οριζόντιας συνύπαρξης σε έναν άβουλο καπιταλιστικό κόσμο, καλούμε σε συγκέντρωση έξω από την ιταλική πρεσβεία της Αθήνας. Για την υπεράσπιση του μέσου της κατάληψης ενάντια σε ένα σύστημα που αξιολογεί το κέρδος παραπάνω από τις ανθρώπινες ζωές, να σταθούμε η μία στον άλλο με τα άτομα που αγωνίζονται για έναν κόσμο αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης των κοινοτήτων μας. Σε αλληλεγγύη με αυτούς/ές που τους έχει απαγορευτεί η ελευθερία μετακίνησης και αυτοπροσδιορισμού, για την σύνδεση των αγώνων και για να σταθούμε ενωμένες/οι ενάντια στην καταστολή, όλ@ στην ιταλική πρεσβεία της Αθήνας την Δευτέρα 29 Μαρτίου 17.00.

Με τις/τους μετανάστ(ρι)ες είμαστε μαζί επαναπροώθηση σε μπάτσους και ναζί

Εικόνες:

Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

To μέγιστο μέγεθος των αρχείων είναι 16ΜΒ. Επιτρέπονται όλες οι γνωστές καταλήξεις αρχείων εικόνας,ήχου, βίντεο. ΠΡΟΣΟΧΗ! Για να υπάρχει η δυνατότα embed ενός video πρέπει να είναι της μορφής mp4 ή ogg.

Νέο! Επιλέξτε ποιά εικόνα θα απεικονίζεται στην αρχή του σχόλιου.

Creative Commons License

Όλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License